Zobacz pełną wersję : Olympus E-520 moje zdjęcia krajobrazu.
Witam wszystkich użytkowników forum.
Pozwoliłem sobie założyć nowy temat na tutejszym forum, ponieważ posiadam Olka E-520 i z uwagi na to że jestem tutaj początkujący porobiłem troszkę fotek krajobrazu głównie górach. Prosiłbym o subiektywną ocenę poniższych zdjęć i podpowiedzenie mi co robię źle i czego brakuje moim zdjęciom.
Dziękuje za wszelki uwagi.
Witaj.
Moze napisze tak , prawie we wszystkich zdjeciach jest nieostro , nie wiem dlaczego masz te zdjecia takie jak przez mgielke , po drugie prawie wszystkie a nawet wszystkie zdjecia sa robione w zlym czasie czyli w poludnie przy ostrym sloncu czego sie nie robi a jesli juz zaloz sobie jakis polar na obiektyw troche to powinno pomoc- albo sie decydujesz robic rankiem i to wczesnym albo wieczorem i to tez poznym w lecie gdzies 18,19, 20.Co wiecej musisz koniecznie opanowac GO , macra ze tak to okresle ktore robisz jej nie maja , jesli nawet w jednym jest to nie tam gdzie powinna byc., ponadto kadrowanie, poogladaj foty innych jest tyle portali, zdjec przykladowych , zakladam ze wiesz co to mocne punkty , zakladam ze wiesz ze unika sie w kadrach roznego typu przeszkadzajek - albo stosujesz plytka GO by uniknac roznego rodzaju niepotrzebnych w tle rozmaitosci albo chcesz cos pokazac stosujac wieksza GO pokazujac jakby kilka planow.
To takie mozna powiedziec podstawy, nie bede kazdej z osobna komentowal bo przy wszystkich robisz podobne bledy.
Pozdrawiam , jak cos pytaj na ile bede mogl to odpowiem.:)
kristof1979
24.11.10, 16:55
u mnie to wogóle ich odpalic nie mogę.
za duże wstawiłeś.
Witam! Od 3 dni mam E-520 i uczę się robić zdjęcia lustrzanką. Pierwsze "świadome" fotografowanie to najczęściej porażka, ale najważniejsze ,że sprawia Ci to radość. Trzeba czytać, ale najlepiej znaleźć nauczyciela.Dowiesz się w kilku rozmowach tego co po miesiącach grzebania w literaturze. Dobrą metodą jest też pokazanie zdjęć tak jak Ty to zrobiłeś. Z jednego postu dowiedziałeś się o wielu swoich błędach i ja też to uważnie przeczytałem. Teraz od nas zależy co z tymi informacjami zrobimy.
Dodam jeszcze w ze w piatym zdjeciu i jak w wiekszosci sa przepalenia , sa to biale plamy , 8 zdjecie popatrz po co w tym widoku na plan wchodzi osoba, ani to motyw poza tym poza GO, 3 nieostro.6 zdjecie najlepsze przynajmniej zachowales czystosc kadru, nie ma natomiast ostrosci nie wiem dla mnie chciales pokazac gory a nie to co na pierwszym planie, 7 zdjecie popatrz klasyczny przyklad czegos co nie powinno wejsc w kadr czyli te galazki., itd...:)
To i ja coś dodam.Jeśli w przyszłości będziesz pokazywał zdjęcia ,zachowaj w nich informację o aparacie fotograficznym. To pomoże lepiej zdefiniować błędy.
Witam! Zdjęcia 2 i 6 jak dla mnie najlepsze z całej tej serii szkoda tylko że takie trochę zamglone, może spróbuj pogrzebać trochę w jakimś programie do obróbki zdjęć może udałoby się coś z nich wyciągnąć. Pora na zdjęcia faktycznie była zła choć pojawienie się wysoko w górach wczesnym rankiem bądź późnym popołudniem nie jest wiąże ze sobą konsekwencje wchodzenia po ciemku albo zejście po zmroku, ale to tylko moje wyobrażenie gdyż rzadko bywam w górach:). Poza tym powinieneś zmniejszać zdjęcia jeśli chcesz wrzucać je na forum, nie obejrzałem wszystkich bo nie chciały mi się załadować.
Jeśli w przyszłości będziesz pokazywał zdjęcia ,zachowaj w nich informację o aparacie fotograficznym
Juras, jest jakiś program w którym mogę widzieć informację Exif bez potrzeby zapisywania pliku na dysku??
Juras, jest jakiś program w którym mogę widzieć informację Exif bez potrzeby zapisywania pliku na dysku??[/QUOTE]
Ja zapisuje na dysku i otwieram w Microsoft Office Picture Manager. Nie sądzę ,żeby można odczytać exif bezpośrednio z fotki zamieszczonej na portalu, ale....
Juras, jest jakiś program w którym mogę widzieć informację Exif bez potrzeby zapisywania pliku na dysku??
Ja zapisuje na dysku i otwieram w Microsoft Office Picture Manager. Nie sądzę ,żeby można odczytać exif bezpośrednio z fotki zamieszczonej na portalu, ale....[/QUOTE]
Można, można np. masz do firefox'a dodatek o nazwie Exif Viewer działa bez problemu :grin:
Od 3-ch dni próbuje swój nowy nabytek. Mam świadomość ,że to trochę potrwa nim fotki będą do przyjęcia. Tymczasem ja sam jestem z nich zadowolony. Za jakiś czas, być może, popatrzę na nie innym okiem
...jest jakiś program w którym mogę widzieć informację Exif bez potrzeby zapisywania pliku na dysku??Do Firefoxa jest wtyczka : FxIF 0.4.2 (https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/5673/) a Opera odczytuje EXIF bez potrzeby instalowania wtyczki.
[QUOTE=helmuth;678485]Do Firefoxa jest wtyczka : FxIF 0.4.2 (https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/5673/) a Opera odczytuje EXIF bez potrzeby instalowania wtyczki.[/QUOTE
Czego to młodzinie wymyślą .Zainstalowałem i działa bez problemu. Dzięki
madziazywczak
25.11.10, 09:20
Od 3-ch dni próbuje swój nowy nabytek. Mam świadomość ,że to trochę potrwa nim fotki będą do przyjęcia. Tymczasem ja sam jestem z nich zadowolony. Za jakiś czas, być może, popatrzę na nie innym okiem
jeśli chcesz wrzucać zdjęcia to do swojego wątku a nie do "obcego". mimo wszystko skomentuje - ptaszek i wiewiórka super.
Witam wszystkich użytkowników forum.
Pozwoliłem sobie założyć nowy temat na tutejszym forum, ponieważ posiadam Olka https://forum.olympusclub.pl/images/misc/vbglossarlink.gif (https://forum.olympusclub.pl/vbglossar.php?do=showentry&item=E-520) E-520 (https://forum.olympusclub.pl/vbglossar.php?do=showentry&item=E-520) i z uwagi na to że jestem tutaj początkujący porobiłem troszkę fotek krajobrazu głównie górach. Prosiłbym o subiektywną ocenę poniższych zdjęć i podpowiedzenie mi co robię źle i czego brakuje moim zdjęciom.
Dziękuje za wszelki uwagi.
wiem jak trudne jest robienie zdjęć górom. ostatnio sama się z tym zmagałam. wyszło różnie. niestety twoje zdjęcia zawierają dużo błędów (zresztą już o nich pisali). mnie osobiście najbardziej przeszkadza zbyt duża ilość światła i przepały na niektórych
Dodam jeszcze w ze w piatym zdjeciu i jak w wiekszosci sa przepalenia , sa to biale plamy , 8 zdjecie popatrz po co w tym widoku na plan wchodzi osoba, ani to motyw poza tym poza GO, 3 nieostro.6 zdjecie najlepsze przynajmniej zachowales czystosc kadru, nie ma natomiast ostrosci nie wiem dla mnie chciales pokazac gory a nie to co na pierwszym planie, 7 zdjecie popatrz klasyczny przyklad czegos co nie powinno wejsc w kadr czyli te galazki., itd...:)
Dziękuje za wszelkie uwagi dotyczące moich zdjęć, rzeczywiście po twoich spostrzeżeniach przyglądnąłem się bliżej i teraz już mniej więcej wiem na co zwracać uwagę następnym razem, dodam tylko że fotki były robione już około 8-9 rano lecz niestety już wtedy było ostre słońce i stąd niektóre wyszły tak jak wyszły.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Bardzo podoba mi się zdjęci drugi i trzecie, możesz przybliżyć na jaki sprzęcie robiłeś i jakie dałeś ustawienia?
Witaj na forum, :grin:
Tematy górskie są szczególnie bliskie mojemu sercu, zajmują dużo miejsca w mojej galerii i często są przeze mnie oceniane.
Nie będę powtarzał uwag dotyczących nieostrości czy przepałów, ale zwrócę uwagę na jeszcze jeden element - kadrowanie.
Staraj się pokazywać krajobraz w sposób świadomy taki by odbiorca Twoich prac widział piękno tego krajobrazu w sposób jaki Ty je odbierasz.
Na zdjęciu utrwalasz tylko wycinek i musisz się starać by był to najatrakcyjniejszy wycinek, musisz świadomie określić co powinno być na pierwszym, drugim i trzecim planie. Góry są piękne, gdy jesteś w ich sercu na żywo obcujesz z przyrodą i robisz zdjęcia, jednak później zdajesz sobie sprawę, że zdjęcia nie mają takiego wyrazu (czy siły oddziaływania). Sam również tego doświadczałem, więc nie jest to tylko Twoja przypadłość.
Sposobu w jaki powinno się komponować kadr można się nauczyć, przeczytaj kilka książek dotyczących fotografii, oglądaj zdjęcia innych, który już osiągnęli wyższy poziom (na naszym forum zachwycają mnie zdjęcia szambonura). Dzięki zdobytej wiedzy i dalszym ćwiczeniom już wkrótce będzie sam widział poprawę w swoich zdjęciach.
Mała uwaga dotycząca krokusów - gdy fotorafujesz przedmioty niewielkie warto, dla lepszego efektu zniżyć się do ich poziomu. :wink:
Pozdrawiam
Bardzo podoba mi się zdjęci drugi i trzecie, możesz przybliżyć na jaki sprzęcie robiłeś i jakie dałeś ustawienia?[/QUOTE]
Koma_3, Aparat E-520 kowalik obiektyw ZD 50-200 f3,5 1/90 sek
Wiewiór obiektyw Sigma 150 mm , f 2,8 , 1/125 sek.
Jak wcześniej wspomniałem to pierwsze moje fotki z E-520,próbuje różnych obiektywów (pożyczki), żeby w przyszłości skompletować przydatne dla siebie.
Przy okazji przepraszam Cię ,że pokazałem fotki w Twoim poście , ale "odczytałem" go jako temat pt E-520
Pozdrawiam Jurek
Bardzo podoba mi się zdjęci drugi i trzecie, możesz przybliżyć na jaki sprzęcie robiłeś i jakie dałeś ustawienia?
Koma_3, Aparat E-520 kowalik obiektyw ZD 50-200 f3,5 1/90 sek
Wiewiór obiektyw Sigma 150 mm , f 2,8 , 1/125 sek.
Jak wcześniej wspomniałem to pierwsze moje fotki z E-520,próbuje różnych obiektywów (pożyczki), żeby w przyszłości skompletować przydatne dla siebie.
Przy okazji przepraszam Cię ,że pokazałem fotki w Twoim poście , ale "odczytałem" go jako temat pt E-520
Pozdrawiam Jurek[/QUOTE]
Nie ma sprawy:)
Pozdrawiam.
Robert.
Bardzo podoba mi się zdjęci drugi i trzecie, możesz przybliżyć na jaki sprzęcie robiłeś i jakie dałeś ustawienia?Kilka postó wyżej napisałem:
Do Firefoxa jest wtyczka : FxIF 0.4.2 a Opera odczytuje EXIF bez potrzeby instalowania wtyczki.Zainstaluj i będziesz mógł obejrzeć EXIF z poziomu przeglądarki (klik PPM na zdjęciu).
kristof1979
25.11.10, 19:38
witam,
lekko porawiłem jedno z twoich zdjątek.
Na początek zaznajom się z programa tematycznymi tj. landscape :) oraz formatem RAW.
Jeśli chodzi o programy do zdjęć to napewno GIMP, photoscape,heliconfilters(darmowe są).
jesli chodzi o ustawienia to napewno wyłącz zdjecia seryjne w tym trybie kiepsko robi zdjecia.
Ustaw na właczoną redukcję szumu, ona pomaga robić czystsze zdjecia.
Musisz pamiętać ze obiektyw kitowy robi najlepsze zdjecia na przysłonie F8
teraz 3 werse tego same zdjecia.
sam oceń :)
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://lh4.ggpht.com/_p84lK1cCT0k/TO6dU01mqQI/AAAAAAAAATg/mY7qnfTMu2c/s720/Dolina%20Białego%20016.jpg)
źródło (http://lh6.ggpht.com/_p84lK1cCT0k/TO6dVhQh4hI/AAAAAAAAATk/p6NjGJsJ8Lk/s720/Dolina%20Białego%20016...jpg)
źródło (http://lh5.ggpht.com/_p84lK1cCT0k/TO6dV1MbbwI/AAAAAAAAATo/Vh96HdfifCA/s720/Dolina%20Białego%20016_hf.jpg)
Pamietaj ze duzo daje obróbka zdjecia.
pozdrawiam Krzysztof
Ciesze sie ze dostrzegasz bledy ale nade wszystko ze chcesz to poprawic , jesli bedziesz tak myslal to osiagniesz dobry poziom.Badz krytyczny co to swoich fot , ucz sie , probuj , eksperymentuj, cwicz, szkol warsztat , technike i szukaj wlasnego wyrazu.Wiem gornolotnie to brzmi ale chcac zainteresowac kogos fotografia musisz to pokazac tak by ktos ogladajacy na chwile przystanal , zatrzymal sie i poobcowal z tym co nam pokazales.Jedna tylk droga ciagle proby , poznanie prawidel nie po to bo trzeba ale po to by pozniej mozna bylo budowac na tej bazie wlasna stylistyke , jezyk.
Pozdrawiam i sorki za przynudzanie. :)
Witam!
Dziękuje za Wasze opinie dotyczące moich fotek, załączam jeszcze parę fotek o tej samej tematyce i byłoby mi miło o parę wskazówek dotyczących poniższych zdjęć.
1, 2, 3 fota poprawna nawet niezle pokazane - natomiast najlepiej skadrowales 3 fote z uwagi na przestrzennosc z tym ze dol wiecej przyciac bo nie potrzebny.
4 foty nie skometuje pisalem ci wczesniej ze takie cos to nie wiem co ma byc , ciebie mam ogladac nieostrego :) powiedz?5, najgorsza ani perspektywy ani zblizenia ani kadru ani GO ani swiatla, nic tylko kamienie i cos czerwonego.Macro jak sie wydaje to nie taka prosta sprawa, tu zawaliles na calej lini.
Postaraj sie macro robic inaczej , przynajmniej zrob zdjecie na poczatek ostre i z dobrym zblizeniem i sensowna GO to bede mogl ci wiecej napisac a tak nie wiem od czego zaczac skoro to nie macro to dla mnie abstrakcja.
Pozdrawaim
Postraj sie macro robic inaczej , przynajmniej zrob zdjecie na poczatek ostre i z dobrym zblizeniem i sensowna GO ...
Pozdrawaim
Czy GO to dla Ciebie jakiś fetysz? :-P
Nie strasz człowieka :D Zamiast mówić jak ma zrobić macro, wyjaśnij jak się do tego zabrać. Jak wybrać obiekt, jaki obiektyw (konwerter, soczewka), statyw, światło itp "drobiazgi".
Przypomnij sobie, co na początku Tobie sprawiało największe trudności i odpowiednio "pokieruj".
Lakoniczne "Postaraj się macro robić inaczej" to kiepska rada.
Chyba, że nie chcesz się podzielić wiedzą :wink:
Czy GO to dla Ciebie jakiś fetysz? :-P
Nie strasz człowieka :D Zamiast mówić jak ma zrobić macro, wyjaśnij jak się do tego zabrać. Jak wybrać obiekt, jaki obiektyw (konwerter, soczewka), statyw, światło itp "drobiazgi".
Przypomnij sobie, co na początku Tobie sprawiało największe trudności i odpowiednio "pokieruj".
Lakoniczne "Postaraj się macro robić inaczej" to kiepska rada.
Chyba, że nie chcesz się podzielić wiedzą :wink:
hm.., fajnie to ujales i masz racje ale nie zauwazylem bys udzielil rad , chetnie bym poczytal :wink::wink::wink::wink:
A powaznie chetnie udziele informacji , autor watku niech zada konkretne pytanie czy mam pisac o calym procesie fotografowania macro - karkolomna sprawa :wink:
... nie zauwazylem bys udzielil rad , chetnie bym poczytal :wink::wink::wink::wink:Niestety nie poczytasz, przynajmniej o macro, bo się na tym nie znam. :-P
W tematach, w których czuję się mocniejszy, często dzielę się doświadczeniem (niewielkim ale zawsze) :grin:
A powaznie chetnie udziele informacji , autor watku niech zada konkretne pytanie czy mam pisac o calym procesie fotografowania macro - karkolomna sprawa :wink:Pytanie można zadać, jeżeli wiadomo o co pytać.
Koma_3 jest zdaje się na początku drogi więc może to nie była próba macro? Może to tylko zdjęcie biedronki na trawie? :-P
Powtarzam to, co już napisałem: zamiast mówić jak ma zrobić macro, wyjaśnij jak się do tego zabrać. W "krótkich, żołnierskich słowach". Potem, pewnie pojawią się już konkretne pytania. Jeżeli nie, znaczy że go ten temat nie interesuje i nie będziesz musiał pisać o całym procesie fotografowania macro :wink:
hm.....:wink: ten teges co by tu madrego napisac , alez ja sie zgadzam w calej rozciaglosci , cos sie wymysli niech autor napisze ze chce sie czegos wiecej dowiedziec bo nie wie jakie pytanie zadac wtedy postaram sie cos bardziej konstruktywnego napisac , jesli nie zadanie mnie czeka nie lada.:wink:
Milo sie gawedzilo , spokojnej nocki , ja w kazdym razie nynu , pozdrawiam.
...jesli nie zadanie mnie czeka nie lada.:wink:
A może macro go w ogóle nie interesuje :-P
hm.....:wink: ten teges co by tu madrego napisac , alez ja sie zgadzam w calej rozciaglosci , cos sie wymysli niech autor napisze ze chce sie czegos wiecej dowiedziec bo nie wie jakie pytanie zadac wtedy postaram sie cos bardziej konstruktywnego napisac , jesli nie zadanie mnie czeka nie lada.:wink:
Milo sie gawedzilo , spokojnej nocki , ja w kazdym razie nynu , pozdrawiam.
Witam!
Jeżeli chodzi o 4 zdjęcie to rzeczywiście źle wyszło (ktoś jak ogłądał fotkę to stwierdził że to wygląda jak fotomontaż), ale w sumie to nie ja ją robiłem, z Twojego opisu już mniej więcej zaczynam rozumieć jak pokazywać krajobraz, natomiast mam jeszcze 3 fotki które co prawda robiłem obiektywem 40-150 i wyszły tak jak na zdjęciach (chciałem by wyszły jaknajbliżej), posiadam obiektyw Makro 35mm lecz jeszcze go nie używałem i może to mój błąd.
Tymczasem dziękuje za wszelkie opinie i sugestie:)
Pozdrawiam.
Robert.
madziazywczak
26.11.10, 10:21
hmmm dlaczego wstawiasz nie swoje zdjęcia? przecież chodzi o to abyś się uczył na własnych zdjęciach a nie na cudzych.
co do ostatniej wrzutki. obiektywem 40-150 da się zrobić fajne zdjęcia zbliżeń. niestety twoje są nietrafione. nie dość że ostrość uciekła to niestety pstrokate tło strasznie przeszkadza (szczególnie na zdjęciu z ważką).
A może macro go w ogóle nie interesuje :-P
Moze . moze..., jednak wrozka nie jestem wiec nie wiem.Ale jak w fotografii jednych to innych tamto.
Pozdrawiam.:)
Witam wszystkich klubowiczów!
Dziękuje za dotychczasowe Wasze opinie, w chwili wolnej chciałem wstawić do mojego postu zdjęcia ukazujące zachód słońca i w tym miejscu prosiłbym o ocenę poniższych fotek i ewentualnie jakieś sugestie dotyczące tych zdjęć.
środkowe fajne, kard poziomy lepiej prasuje do tego zdjęcia
Drugie ciekawe.
Ludzie czekają na koniec świata (lądowanie UFO?).
I ten latawiec.
2 z latawcem bardzo miła dla oka, ciekawie wyszły kontury i ten jakby "blask" na taśmie od latawca. można wiedzieć czy mocno przerabiałeś to zdjęcie na komputerze?
Za poprzednikami najbardziej podoba mi się 2, ze względu na ciekawie przedstawionych ludzi w tle i ten latawiec.
2 z latawcem bardzo miła dla oka, ciekawie wyszły kontury i ten jakby "blask" na taśmie od latawca. można wiedzieć czy mocno przerabiałeś to zdjęcie na komputerze?
Witam!
Dziękuje za ocenę zdjęć, w sumie to miło mi za Wasze oceny, niespodziewałem się że zdjęcia są aż tak ciekawe, nie przerabiałem ich wogule na kompie, odrazu z aparatu wrzuciłem tutaj, dzięki za ocenę.
Mnie również najbardziej podoba się dwójka. :grin: