PDA

Zobacz pełną wersję : Oly E-450 jak ustawić?

Medard
20.11.10, 23:53
Witam wszystkich, niedawno kupiłem sobie Olympusa e-450 i dwie lampy+ softboxy o mocy 2 x 100 Ws. Ponieważ chciałem zrobić mini studio w domu na własne potrzeby, niestety nie umiem skalibrować ustawień aparatu tak żeby wychodziły mi ładne ostre, nasycone nie naświetlone zdjęcia, jestem jeszcze BARDZO początkującym fotografem, jeżeli tak siebie mogę nazywać ;). Może ktoś powie mi co mam pozmieniać w ustawieniach żeby było dobrze albo ktoś ma już jakieś sprawdzone ustawienia do mini studia. Generalnie mam problem z naświetleniem, ponieważ w jednym miejscu na zdjęciach zawsze wychodzą mi jaśniejsze zdjęcia. Lampy mam podłączone kablem przez kostkę do aparatu i nie jest to wina lamp, że są ustawione na za dużą moc. Ponieważ zdjęcia zrobione Nikonem wychodzą bardzo ładnie a w Olympusie zawsze w jednym miejscu mam za jasny punkt i tracą nasycenie i kontrast. Ten pkt zmienia swoja pozycję w zależności czy robię zdjęcie poziomo czy w pionie.

Z góry dziękuję i Pozdrawiam.

k@czy
21.11.10, 01:54
Pokaz przyklady, bo w teorii to wszystko wina Czernobyla i Cyklistow ;)
Zrob tez maly szkic (albo zdjecia) jak to wszystko masz ustawione.
Pozniej sie zajmiemy tym, jak te zdjecia obrabiasz albo wywolujesz.
Dobrze zrozumialem, ze lampy maja regulowana moc?

dog_master
21.11.10, 14:42
Pokaż te zdjęcia z exifem, to się zdiagnozuje co w samym aparacie może być nie tak.

Medard
21.11.10, 16:05
Witam ponownie, o to dwa zdjęcia które zrobiłem z takimi samymi ustawieniami i z taką samą mocą lampy. Tylko że jedno zdjęcie jest zrobione aparatem przechylonym w lewo (1) a drugie zdjęcie jest zrobione aparatem przechylonym w prawo (2). Jak widać zdjęcia są częściowo naświetlone tak jakbym używał lampy na aparacie, a nie używałem. I nie ma ostrości. A w trybie obrazu mam ustawioną ostrość kontrast i nasycenie na maksa. Czego wcale nie widać :(

1. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/af9d058a867aa0be.html

2, http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/fe6a09b51863111f.html

i tak lampy mają regulowaną moc błysku, co wcale nie pomaga ponieważ i tak wychodzą zdjęcia z taka "białą plamą" albo po zredukowaniu mocy są po prostu nie doświetlone.

k@czy
21.11.10, 18:58
Obawiam sie, brakow wiedzy i znajomosci podstaw fotografii nie uda nam sie wyjasnic w jednym lub kilku postach.
Najlepiej jakbys zaczal od podstaw zawartych w instrukcji obslugi.
Nie rozwodzac sie zbytnio: przelacz sie na tryb AUTO.
Nie uzywaj ustawien manualnych i wysokiego ISO dopoki nie bedziesz wiedzial do czego sa :)
PS
Spodnie wydaja sie byc naswietlone dobrze i ostrosc jest pewnie tam, gdzie ja lapales, co ciezko wskazac jak sie robi zdjecia nie prostopadle do plaszczyzny.

Esjot
21.11.10, 20:27
Dla mnie ewidentnie masz źle dobraną moc lamp.
Jeśli fotografujesz z zewnętrznymi lampami to tylko ustawienia aparatu na "M".Jeśli lampy mają faktycznie moc 100 ws każda to ISO 100 do tego typu fotografii powinno wystarczyć.Masz ustawiony bardzo krótki czas.Zmień na nieco dłuższy. Nie wiem jaki jest czas synchronizacji w Twoim aparacie ale standardowo jest to 1/60 sekundy.
Generalnie popróbuj tak
Aparat na M
Czas 1/60-1/100
Przesłona przy tego typu fotografii powinna starczyć 5,6.
Aha -gradacja na neutral czy coś podobnego
WB musisz wybrać ręcznie.Nie na auto.Możesz mieć problem z kolorami
I teraz chyba najważniejsze-musisz ustawić moc lamp.Do tego idealnie przydałby się światłomierz.Podejrzewam ze go nie masz.Możesz opierać się na histogramie.
Na twoich zdjęciach widać że jedna lampa świeci jakby mocniej.Moc lamp możesz regulować nie tylko pokrętłami czy suwakami na panelu ale także poprzez przybliżenie lub oddalenie od przedmiotu.No i prosze zwróć uwagę na na kąt z jakiego fotografujesz dane przedmioty.
Jakby co służę pomocą

Medard
21.11.10, 23:02
Dziękuję, na pewno skorzystam z rady :) i zobaczę jak to będzie wyglądać. A co do lamp to "bawiłem się" zmienianiem mocy i w oddalanie i zbliżanie lamp. Ale efekt naświetlenia jednej strony zawsze był ten sam. Tylko zdjęcia były ciemniejsze. Ale jeszcze popróbuję z ustawieniami lamp.

Dzięki