Zobacz pełną wersję : Tradycyjne pytanie: Co wybrać?
Natknąłem się dzisiaj na Olka E300 w cenie 1777 zł z obiektywem 14-45 (czyli standard). Macałem wszystkie Olki poza E-1 i nowościami. Co prawda dużo ludzi chwali E500, ale mi jakoś nie leży. Dodam, że przed macaniem był moim faworytem. Niestety wziąłem do ręki E330 i się zakochałem. Cena i tak już jest niska. Można go wyrwać za jakieś +/- 2400 zł z kitem. Ale (i tutaj moje pytanie) czy warto dokładać do E330 ponad 600 zł? Dodam, że chociaż podgląd na żywo jest ciekawym bajerem, to osobiście mogę przeżyć bez takiej ciekawostki. Podobno E300 ma wolniejszy AF, ale po przesiadce z Fuji S5500... ;) To ISO co 1/3? Sam nie wiem :roll:
Sam nie wiem :roll:
E330 - warto (matryca!)
E510 - może nawet lepiej by było
dlaczego ?
bo tak po prostu jest. :]
:twisted:
Widzę, że podobna tendencja tutaj panuje jak w Klubie Miłośników Zegarów i Zegarków do którego należę. Jak ktoś zadaje pytanie jaki zegarek kupić, to oczywiście wszyscy doradzają takie, które nie mieszczą sie w planowanym budżecie :D
Mój na początek, to jakieś 2400 MAX.
Dopadły mnie wątpliwości ze względu właśnie na matrycę (w sumie kultowego można by powiedzieć Kodaka). Ogólnie nie wychodzę nigdy poza ISO 400, tak więc? Oglądając zdjęcia z E300 do właśnie czułości 400, nic im nie brakuje. Co prawda bardziej skłaniam sie w stronę E330, ale wąż w kieszeni mówi E300 :mrgreen:
A właśnie!
Mam jeszcze jedno pytanie. Wyczytałem w jakiejś gazecie (chyba ZOOMie), że jak kupuje się nowego Olka, to można kontaktując się z Olympus Polska (chyba przy rejestracji produktu) poprosić o przejściówkę do Olka na M42 i wysyłają takową gratis!
Dostał ktoś takiego gratisa?
A co jest nie tak z ISO co 1/3 EV?
Warto. Warto, bo E330 szumi najmniej ze wszystkich Olkow i ma LV, a w szczegolnosci tryb B. Ten tryb B to bardzo ciekawe rozwiazanie. Przydaje sie nie tylko podczas makro, ale i podczas fotke w "studiu" przedmiotow, do streetphoto i uzyskania dziwnych kadrow. Mam E330 i moge go polecic. Poza tym E330 ma swietna ergonomie (jak na te klase), czym np. K100D bije na glowe. Ma rowniez mozliwosc uzywania jednoczesnie zewnetrznej i wbudowanej lampy (tez jest to w E300). Jego wada jest wizjer, ktory jest nieduzy i ciemny. Ciemny, bo podobno drugi tunel od LV zabiera 30% swiatla. Ma to znaczenie przy manualnym ostrzeniu, ale wtedy raczej i tak wykorzystuje sie Tryb B. Poza tym wszystkie Olki, oprocz E-1 maja liche wizjery. Ja mysle, ze warto. Prawdopodobnie jeszcze lepiej byloby poczekac na E-510, tylko, ze on wejdzie dopiero w lipcu. Chyba ma lepszy wizjer (z powodu braku drugiego tunelu), ma stabilizacje matrycy, ale nie ma uchylnego LCD i Trybu A. obecnie E330 jest tak tani, ze warto go kupic. Pamietaj, ze nawet jak juz E-510 wejdzie na rynek w lipcu, to nie bedzie wtedy w rozsadnej cenie tylko zawyzonej, wiec i tak raczej trzeba bedzie czekac. Mam nadzieje, ze jakos Ci pomoglem, jesli masz jeszcze jakies pytania, to wal smialo :)
Pzdr
Widzę, że podobna tendencja tutaj panuje jak w Klubie Miłośników Zegarów i Zegarków do którego należę. Jak ktoś zadaje pytanie jaki zegarek kupić, to oczywiście wszyscy doradzają takie, które nie mieszczą sie w planowanym budżecie :D
Mój na początek, to jakieś 2400 MAX.
Dopadły mnie wątpliwości ze względu właśnie na matrycę (w sumie kultowego można by powiedzieć Kodaka). Ogólnie nie wychodzę nigdy poza ISO 400, tak więc? Oglądając zdjęcia z E300 do właśnie czułości 400, nic im nie brakuje. Co prawda bardziej skłaniam sie w stronę E330, ale wąż w kieszeni mówi E300 :mrgreen:
Ja jestem poza klikami i koteriami, nie interesuje mnie lojalność wobec jedynego słusznego systemu, tylko wygoda pracy. XD
E330 oferuje Ci najwięcej możliwości. E300 to stara konstrukcja, dobra, ale stara. Matrycę ma jaką ma, omijałbym ją osobiście z daleka.
A właśnie!
Mam jeszcze jedno pytanie. Wyczytałem w jakiejś gazecie (chyba ZOOMie), że jak kupuje się nowego Olka, to można kontaktując się z Olympus Polska (chyba przy rejestracji produktu) poprosić o przejściówkę do Olka na M42 i wysyłają takową gratis!
Dostał ktoś takiego gratisa?
Ja musiałem za swoją zapłacić, ale taka akcja była... Lata temu chyba... Ale są tu bardziej kompetentni w tej kwestii... Może się odezwą.
Zdecydowanie e-330
E-300 to starsza i bardziej szumiąca konstrukcja.
Tylko kupowałbym zestaw dual kit.
40-150 to obiektyw wart swojej ceny.
pzdr
A co jest nie tak z ISO co 1/3 EV?
Wydaje mi się, że jest bardzo OK, tylko tak zacząłem sobie wyliczać różnice. ;)
E330 jest rewelacyjny. Bardzo mi się widzi. Co do wizjerów zawiodłem się tylko na E500. Jak dla mnie jest tragiczny. Oglądałem cztery różne, bo myślałem, że z aparatem jest coś nie tak. Chodzi mi o wyświetlane: czas, przesłona i takie tam. Te cyferki po prostu się rozmazują. W E300 i 330 ten problem nie istnieje. Dodam, że oglądałem również Pentaxa K100 i Canona 400D i sam nie wiem dlaczego ludzie sie czepiają wizjerów Olympusa. Poza E500 który w moim odczuciu jest tragiczny, to do reszty nie mogę się przyczepić. Bardzo dobrze widzę przez E300 i 330. Ale jak byłem na badaniach okresowych, lekarz powiedział, że mam wzrok ponad przeciętną :twisted: (nie wiem dlaczego moja Żona powiedziała, ze złością, że faktycznie), ale na poważnie opinie wychwalające np Pentaxa i mówiące o beznadziejności Olympusa są mocno przesadzone.
Co do wyboru aparatu, tak sobie myślę, E300 miałbym za kilka dni. Na 330 musiałbym poczekać ze dwa, trzy tygodnie. Z pewnością warto poczekać, tylko żebym nie obudził się z ręką w nocniku, żeby jeszcze były. Może trochę przesadzam..., ale w dzisiejszych czasach różnie bywa z dostępnością sprzętu, który jest wypierany przez nowszy.
Co do wyboru aparatu, tak sobie myślę, E300 miałbym za kilka dni. Na 330 musiałbym poczekać ze dwa, trzy tygodnie. Z pewnością warto poczekać, tylko żebym nie obudził się z ręką w nocniku, żeby jeszcze były. Może trochę przesadzam..., ale w dzisiejszych czasach różnie bywa z dostępnością sprzętu, który jest wypierany przez nowszy.
Warto zaczekać, bo cena jeszcze powinna spaść.
A co do dostępności, to raczej na razie jeszcze będzie w sprzedaży.
pzdr
Ech...
Skoro tak mówicie, poczekam.
Już cena zeszła poniżej 2400 za 330 z kitem:
fotojoker (http://sklep.fotojoker.pl/produkt.php?id=10037)
pzdr
Widziałem :D
Nie wiem czy jest jakieś miejsce w necie w którym nie sprawdzałem ;)
E330 i to najlepiej dual kit póki możesz kupić starą wersję 40-150 :D
Jak będziesz zamawiał aparat to nie zapomnij zamówić jakąś kartę CF (nie ma w zestawie) i dodatkowym drugim akumulatorze (to zawsze sie przydaje).
Dzięki, myślałem żeby spróbować ponegocjować cenę tutaj:
http://www.fotohurt.pl/index.php/,details,id_pr,412.html
Jakby zeszli do 2500 z kartą... No i mam ich centralę na miejscu ;)
Dzięki, myślałem żeby spróbować ponegocjować cenę tutaj:
http://www.fotohurt.pl/index.php/,details,id_pr,412.html
Jakby zeszli do 2500 z kartą... No i mam ich centralę na miejscu ;)
Polecam Ci ten wątek (https://forum.olympusclub.pl/topics5/dzien-dobry-vt9830.htm) :) Niedawno miałam podobny problem :) Ale już nie mam!
P.S. Karta CF 2GB SanDisk ultra II kosztuje 119 złotych. Chyba nie warto walczyć o jednogigówkę, bo zapewne i tak dadzą Ci Olkową paskudę ;)
Polecam Ci ten wątek (https://forum.olympusclub.pl/topics5/dzien-dobry-vt9830.htm) :) Niedawno miałam podobny problem :) Ale już nie mam!
P.S. Karta CF 2GB SanDisk ultra II kosztuje 119 złotych. Chyba nie warto walczyć o jednogigówkę, bo zapewne i tak dadzą Ci Olkową paskudę ;)
To się nazywa szybka decyzja :lol:
Co do karty, masz rację. Nie warto 1G. Ale gdzieś wyczytałem (nie wiem czy nawet nie tutaj), że z SanDisk ultra III Olek dużo szybciej zapisuje, co przekłada sie na zdjęcia seryjne.
To się nazywa szybka decyzja :lol:
Co do karty, masz rację. Nie warto 1G. Ale gdzieś wyczytałem (nie wiem czy nawet nie tutaj), że z SanDisk ultra III Olek dużo szybciej zapisuje, co przekłada sie na zdjęcia seryjne.
Szybka, szybka, bo wykupią te szkiełka i będą dawać te gorsze - z plastikowym bagnetem... Albo stanie się trudnodostępna ta 330... No - ja mam SanDiska II, bo mam stary czytnik i z III Extreme miałabym problemy i nie czytałby wszystkich zdjęć. A ja nigdzie nie doczytałam, że z CF jest wolniej. Za to wyczytałam, że xD są wolniejsze :o
E330 rulez !!! Do ISO 1000 uzteczne. Iso 1600 nie najgorsze lecz do odszumiania. Nie ma co sie zastanawiac. Ze wszytskich dostepnych olkow ten ma najmniej szumiącą matryce. Do tego poszukaj starszej jasniejszej wersji 40-150 i masz aparat na lata.
Nie wytrzymałem....
Zamówiłem E330 z 14-45 :twisted:
Hmm, czytam i czytam. mam E-500 i dochodze do wniosku, że nie mam pojecia czym rozni sie E-500 od E-300 i E330, ktoś mi może wyjasnić różnicę i który z nich jest "lepszy"?
Może nie jestem jeszcze jakimś wielkim specjalistą w tej dziedzinie, ale zdążyłem już poznać troszkę te aparaty. E 300 i E 500 - ta sama matryca, chociaż w E500 mniej szumi podobno. E300 ma obudowę metalową, E500 - plastik i ma gorszy wizjer od E300 i E330. E500 i E330 mają ustawiane iso co 1/3. E330 w sumie jest całkiem innym aparatem w porównaniu ze swoimi starszymi braćmi. Nowa mniej szumiąca matryca, podgląd na żywo na LCD (w sumie pierwsza lustrzanka cyfrowa na świecie z takim bajerem). Z pewnością E330 nie jest wart sprzedaży E500, ale jak kupować nowy, to jednak E330.
A właśnie. W E500 jak patrzysz w wizjer, dane po prawej stronie nie rozmywają się?
W E300 i 330 takich "rewelacji" nie ma.
Wot i prijszła maszyna :mrgreen:
Poskładałem do kupy, oglądnąłem filmik na DVD, zainstalowałem oprogramowanie i czekam aż się naładuje akumulator ;)
Wot i prijszła maszyna :mrgreen:
Poskładałem do kupy, oglądnąłem filmik na DVD, zainstalowałem oprogramowanie i czekam aż się naładuje akumulator ;)
Twoje długie milczenie jest pewno miarą tego, jak bardzo się zawiodłeś na tym E330.
Wyrazy współczucia.
Pozdrówka :mrgreen:
Twoje długie milczenie jest pewno miarą tego, jak bardzo się zawiodłeś na tym E330.
Wyrazy współczucia.
Pozdrówka :mrgreen:
:lol:
Jest rewelacyjny!
Niestety z czasem krucho, żeby go porządnie przetestować, ale nie ma mowy o żadnym zawodzie :mrgreen:
E500 - plastik i ma gorszy wizjer W E500 jak patrzysz w wizjer, dane po prawej stronie nie rozmywają się?
Serio nie wiem o co chodzi z tym wizjerem :lol: Praktycznie każdy na niego narzeka, a ja... się nie mam do czego przyczepić :shock:
Serio nie wiem o co chodzi z tym wizjerem :lol: Praktycznie każdy na niego narzeka, a ja... się nie mam do czego przyczepić :shock:
a zaglądałaś w jakiś inny o większym rozmiarze...ja w E-1 też nie narzekałem dopóki nie spojrzałem przez okno D7D a wcale nie jest tym największym i najjaśniejszym...
E500 - plastik i ma gorszy wizjer W E500 jak patrzysz w wizjer, dane po prawej stronie nie rozmywają się?
Wizjer nie jest duży ale jest względnie jasny. Ja też nie rozumiem ględzenia na wizjery - każdy przecież przez niego popatrzy zanim kupi aparat... IMHO wizjer jest do zaakceptowania, przynajmniej do momentu kiedy zaczyna się manualnie ostrzyć jakieś wynalazki M42...
Maro66 - E-500 jest solidnie zrobionym aparatem, przy tym jest lekki, w tej klasie nie dostaniesz magnezowego korpusu. Żadne dane po prawej stronie się nie rozmywają - nie wiem skąd takie opinie - może egzemplarz przez który patrzyłeś miał mocno zabrudzoną palcami szybkę przez którą się patrzy? Wystarczy przetrzeć szmatką z mikrofibry...
Maro66 - E-500 jest solidnie zrobionym aparatem, przy tym jest lekki, w tej klasie nie dostaniesz magnezowego korpusu. Żadne dane po prawej stronie się nie rozmywają - nie wiem skąd takie opinie - może egzemplarz przez który patrzyłeś miał mocno zabrudzoną palcami szybkę przez którą się patrzy? Wystarczy przetrzeć szmatką z mikrofibry...
A cholera wie, może masz rację :D
Może faktycznie trafił mi się taki rozklekotany, co to go setki ludzi wyobmacywało.
Wierz mi, ze starałem sie bardzo do niego przekonać ze względu na cenę, ale jak wziąłem do ręki 330... nie było zmiłuj, musiałem go mieć :razz:
Wizjer nie jest duży ale jest względnie jasny. Ja też nie rozumiem ględzenia na wizjery - każdy przecież przez niego popatrzy zanim kupi aparat... IMHO wizjer jest do zaakceptowania, przynajmniej do momentu kiedy zaczyna się manualnie ostrzyć jakieś wynalazki M42...
Szczerze mówiąc ten mały wizjer, to wg mnie jedyna wada E500. Ja od razu kupiłem muszlę oczną i po problemie.
Naprawdę warto tę zabawkę kupić, bo różnica jest wyraźna, a koszt ca 150 PLN.
Pozdrówka
Bądźmy szczerzy, ja też mam E500 i go lubię, ale ten wizjer jest do ... , no - powiedzmy - nie najlepszy. :mrgreen:
Pozdrowka
wzierniki w E-300, E-500 czy E-330 to porażka - ledwo idzie przez to kadrować. tak szczerze, to E-1 też ma mały wizjer, ale jeśli chodzi o ostrość i kontrast to nic nie można mu zarzucić. no i krycie kadru - to bardzo istotne, tym bardziej kiedy zamiast 100% dostaje się 94-95%... męczarnia.
Pentaksiarze i Najkoniarze mogą jednak spokojnie lać z naszych wizjerków, o kanonierach nie mówię w ogóle... W 30D dostali pryzmat a w wyższych modelach to wiadomo jak jest...
Pentaksiarze i Najkoniarze mogą jednak spokojnie lać z naszych wizjerków, i to byłoby na razie tyle w kwestii wizjerów u Olka. Mi chyba w tej chwili bardziej dokucza brak 100% kadru niż sama wielkość. Do ostrzenia manualnego to LVx10 i dużo lepiej niż przez tradycyjny wizjer.
Wizjer to jest pewien problem. Mi przeszkadza to, ze jest maly i ciemny. Gdy uzywam manualnego ostrzenia, to jest to porazka. Nie zawsze wygodnie jest korzystac z LV, czesto duzo wygodniej i naturalniej jest przylozyc oko do wizjera. Niepelne krycie tez czesto owcuje niespodziankami w postaci czegos na zdjeciu, czego tam nie mialo byc.
Wizjer to jest pewien problem. Mi przeszkadza to, ze jest maly i ciemny. Gdy uzywam manualnego ostrzenia, to jest to porazka. Nie zawsze wygodnie jest korzystac z LV, czesto duzo wygodniej i naturalniej jest przylozyc oko do wizjera. Niepelne krycie tez czesto owcuje niespodziankami w postaci czegos na zdjeciu, czego tam nie mialo byc.
Możesz rozwinąc temat niedogodności korzystania z LV?
Pytam, bo E510 ma to mieć i ciekawi mnie, na ile to podniesie funkcjonalność aparatu.
Pozdrówka
nie wiem czy dobrze rozumuje, niepelne krycie wizjera moze spowodowac ze pojawi ci sie cos na skraju zdjecia czego nie widzialem w kadrze, ale przeciez to nie 3 megowy kompakt ze nie mozesz tego wyciac w programie graficznym i nie stracic prawie wcale na jakosci.
nie wiem czy dobrze rozumuje, niepelne krycie wizjera moze spowodowac ze pojawi ci sie cos na skraju zdjecia czego nie widzialem w kadrze, ale przeciez to nie 3 megowy kompakt ze nie mozesz tego wyciac w programie graficznym i nie stracic prawie wcale na jakosci.
Też o tym myślałem, że 95% krycia, to minimalna niedogodność, z którą można się pogodzić, gdy się ma matrycę 8, czy 10 Mpx.
Pozdrówka
m_o_b_y, chodzi mi o jedna rzecz, ktora powoduje czasem, ze niewygodnie jest korzystac z LV. Otoz czesto po prostu wygodniej jest kadrowac przez wizjer, jakos ta pozycja jest (przynajmniej dla mnie) przyjemniejsza. Lustrzanka nie jest tak lekka jak komapkt i trudniej jest ja trzymac na pol-wyciagnietych rekach nieruchomo tak, by obraz na LCD za bardzo nie skakal i mozna bylo wykadrowac. Kiedy przesiadlem sie z komapktu na E330, to naprawde polubilem prace przez wizjer, bo to jest dla mnie naturalniejsza i stabilniejsza pozycja.
Co do niepelnego krycia, to macie racje w tym, o czym piszecie. Mimo wszystko robiac zdjecie chcialbym je wykadrowac tak, bym nie musial nic przycinac. Kiedy bede chcial zdjecie wydrukowac, wygodniej byloby miec maksymalna rozdzielczosc. Poza tym jest to troche denerwujace, (jesli sie o tym zapomni), gdy po dlugim kadrowaniu i zrobieniu zdjecia okazuje sie, ze jest na niej cos, czego byc nie powinno.
Co do niepelnego krycia, to macie racje w tym, o czym piszecie. Mimo wszystko robiac zdjecie chcialbym je wykadrowac tak, bym nie musial nic przycinac. Kiedy bede chcial zdjecie wydrukowac, wygodniej byloby miec maksymalna rozdzielczosc. Poza tym jest to troche denerwujace, (jesli sie o tym zapomni), gdy po dlugim kadrowaniu i zrobieniu zdjecia okazuje sie, ze jest na niej cos, czego byc nie powinno.
kiedy kupiłem moją Bronice, po zrobieniu 2 filmów byłem załamany, zdjecia kicha :( zapytałek kolegi dlaczego, odpowiedział "a jak robiłeś? tak jak cyfrą, szybko i bez namysłu?"
no tak :) a on na to "widzisz to musisz zrobić tak: aparat na statyw otwórz sobie piwko i zacznij myśleć co chcesz na zdjeciu, nie śpiesz się dokładnie wykadruj, zmierz światło i kiedy już masz wszystko ustawione naciśnij spust migawki" Cyfra oducza myślenia nad każdym kadrem, walimy seriami z myślą coś się tam wybierze a ewentualne błędy poprawi w sofcie :) Takie są realia i nic tego nie zmieni :)
pozdrawiam
willow, masz oczywiscie racje, dlatego pisalem, ze niepelne krycie kadru moze przeszkadzac. Ja staram sie tak kadrowac, by nie musiec ciac (co i tak sie rzadko udaje), byc starannym i dokladnym, a nie walic na oslep. Denerwuje troche potem fakt (jesli sie o niepelnym kryciu wizjera zapomni), ze po takim staraniu obraz z wizjera jest troche inny niz ten, ktory zarejerstrowala matryc...
willow, masz oczywiscie racje, dlatego pisalem, ze niepelne krycie kadru moze przeszkadzac. Ja staram sie tak kadrowac, by nie musiec ciac (co i tak sie rzadko udaje), byc starannym i dokladnym, a nie walic na oslep. Denerwuje troche potem fakt (jesli sie o niepelnym kryciu wizjera zapomni), ze po takim staraniu obraz z wizjera jest troche inny niz ten, ktory zarejerstrowala matryc...
ale na LV chyba jest 100%? popraw jeżeli się mylę :)
Na LV jest 100% (prawie na pewno), ale rozmowa byla o wizjerze, ktory ma niepelne krycie.
Na LV jest 100% (prawie na pewno), ale rozmowa byla o wizjerze, ktory ma niepelne krycie.
a które mają pełne krycie?? W Oly tylko E-1 a u konkurencji? tak samo tylko flagowe modele :)
a które mają pełne krycie?? W Oly tylko E-1 a u konkurencji? tak samo tylko flagowe modele :)
sigma ma 160% :D
m_o_b_y, chodzi mi o jedna rzecz, ktora powoduje czasem, ze niewygodnie jest korzystac z LV. Otoz czesto po prostu wygodniej jest kadrowac przez wizjer, jakos ta pozycja jest (przynajmniej dla mnie) przyjemniejsza. Lustrzanka nie jest tak lekka jak komapkt i trudniej jest ja trzymac na pol-wyciagnietych rekach nieruchomo tak, by obraz na LCD za bardzo nie skakal i mozna bylo wykadrowac. Kiedy przesiadlem sie z komapktu na E330, to naprawde polubilem prace przez wizjer, bo to jest dla mnie naturalniejsza i stabilniejsza pozycja.
Przesiadając się na LV polubiłeś pracę przez wizjer ???
Zastanawiające.
Może nie warto zamieniać E500 na E510 ???
Ciekawe.
Pozdrówka
Przesiadając się z kompaktu na E330 polubiłeś pracę przez wizjer ???
Zastanawiające.
Może nie warto zamieniać E500 na E510 ???
Ciekawe.
Pozdrówka
grizz: NIE PISZ POSTA POD POSTEM!