PDA

Zobacz pełną wersję : Co zamiast E-510 z 14-54

domadm
16.11.10, 01:01
Witajcie
Niestety nie posiadam już swojego E-510 ani szklarni i lampy, ale po nowym roku zamierzam kupić coś w zamian.

Będę pstrykał fotki dzieciakom, w ogródku i okolicach oraz na wakacjach, z artyzmu się wyleczyłem bo mi nie wychodzi w żadnej postaci, na czatowniach nie mam czasu leżeć, modelek nie rozbieram.

Ale nie chcę żeby za parę lat dzieci miały pretensje, że mają takie kiepskie zdjęcia z dzieciństwa (chodzi o obecny aparat). Jak przeglądam fotki zrobione wymienionym w tytule żelastwem to jednak widać, że był to przyzwoity sprzęt.

Byłem bardzo zadowolony szczególnie z obiektywu 14-54 oraz lampy FL-50. Zależy mi więc na podobnych możliwościach (no może wystarczyłaby FL-36) ale coś prostszego w obsłudze dla pozostałej części rodziny.

Co zaproponowalibyście na dziś, albo na początek przyszłego roku?

PS.Mógłbym skorzystać z OlyJedi jeśli to coś z olka.

Iwo
16.11.10, 01:54
Skoro jesteś Jedi to może wypróbuj/cie E-PL1+ED 14-150mm 1:4.0-5.6 + FL-36 R
lub ew.
E-PL1 + obiektyw MZD 14-42mm + M.ZUIKO DIGITAL ED 40-150mm 1:4.0-5.6 + FL-36 R

epicure
16.11.10, 01:57
domadm, to powinno Cię zainteresować: https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=75844

domadm
16.11.10, 19:10
Dzięki, całkiem dobry pomysł z tym wypróbowaniem, szczególnie że ceny w OJ są przyzwoite.

Muszę się zastanowić. W sumie obiektyw 14-150 pokryje wszystkie domowe potrzeby, choć ze swoim światłem 4.0-5.6 może być trochę kiepski wewnątrz.

Jest niby alternatywa w postaci 14-42 od 3.5 ale wtedy znowu trzeba nosić torbę z gratami.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Kręci mnie trochę Lumix GH2... zresztą kompatkowe lumixy bardzo lubię.

Czy zacząć sobie od E-PL1 ze szkiełkiem 14-150 a potem zamienić body na Lumixa GH2? Czy to ten sam obiektyw co Lumix 14-150? (bo parametry identyczne).
czy jest zachowana kompatybilność sprzętowa pomiędzy lumixami a E-PL od olka (lampy, obiektywy z AF)?

nightelf
16.11.10, 23:35
Czy to ten sam obiektyw co Lumix 14-150? (bo parametry identyczne).
czy jest zachowana kompatybilność sprzętowa pomiędzy lumixami a E-PL od olka (lampy, obiektywy z AF)?

To są dwa różne obiektywy. Panasonic jest większy, odrobinę lepszy optycznie i ma stabilizację w szkle.
Za to Olympus jest mniejszy, lżejszy i jak dla mnie wystarczający optycznie.

Panasonic i Olympus robią szkła z tym samym bagnetem mikro 4/3

Do wnętrz możesz użyć naleśnika Panasonic 20/1.7 choć czasem trochę wąski jest.

kristof1979
16.11.10, 23:49
Na tą chwilę polecam epl 1 z 14-150mm.
Ten zestaw jast bardzo dobry i szybki.
Jeśli chodzi o różnice 14-140 panasłonika i zd 14-150 to są one znaczne jesli chodzi o optykę i stabilizację.
Podpierająć się tym co napisali w fotowideo to u panałonika jest duuuża beczka i duuża rozdzielczość, a u zuiko jest dużo mniejsza beczka , ale i rozdzielczość mniejsza .
Ogladająć sample ze szkła zuiko stwierdzam ze rodzielczość jest na przyzwoitym poziomie.
Więć epl1 z zuiko to rewelacyjny wybór jesli nie przeszkadza tobie brak lampki wspomagającej AF gdy jest ciemno.
pozdrawiam