Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Bezlusterowiec do 2200 zł

netron
15.11.10, 20:33
Witam wszystkich,

szukam aparatu pomiędzy kompaktem a lustrzanką, zależy mi na jakości zdjęć, filmowanie jest na drugim planie.

Zainteresowałem się Olimpus E-P1 / E-P2 ale jak zobaczyłem na żywo to jakość wykonania jest słabsza i jeszcze pisze made in china, niż Sony Nex3

Tak na marginesie zawsze kusił mnie Canon EOS 450D ale już ma większe wymiary i nie wie czy coś podobnego w tej jakości znajdę.

Dosyć istotne musi być możliwość robienia zdjęć z zoomem , oraz makro , obsługa może być ciężka nie boję się instrukcji :grin:

Jakie możecie polecić aparaty ?

nightelf
15.11.10, 20:49
Na moim jest napisane Made in Taiwan, designed in Japan :-P

Ale wracając do Twojego dylematu, to NEX ma dość kiepskie obiektywy na tą chwilę. Więc nie wiem czy bym się na niego zdecydował. Ah i nie ma w tej chwili systemowego obiektywu makro.

Może lepiej coś od Panasonica? G2, albo GF2.
Zoomy to każdy aparat obsługuje. W systemie mikro 4/3 kilka obiektywów do wyboru już masz.

netron
15.11.10, 21:06
Na moim jest napisane Made in Taiwan, designed in Japan :-P

Ale wracając do Twojego dylematu, to NEX ma dość kiepskie obiektywy na tą chwilę. Więc nie wiem czy bym się na niego zdecydował. Ah i nie ma w tej chwili systemowego obiektywu makro.

Może lepiej coś od Panasonica? G2, albo GF2.
Zoomy to każdy aparat obsługuje. W systemie mikro 4/3 kilka obiektywów do wyboru już masz.

Jak widać maiłeś z pierwszej serii, można dojść do wniosku że wypuszczają na samym początku bardzo dobre a później olewają.

O NEX mam podobne zdanie zresztą więcej w nich reklamy niż prawdy, ale nie znalazłem nic innego dlatego napisałem.

Panasonic współpracuje z Olimpusem , nie wiem jaki sprzęt jest ich ale może warto ?

G2 trochę duży jest, GF2 jeszcze nie widziałem w sklepach , za to jest GF1 nie wiem czym się różnią dokładnie, a co do finansów GF1 mieści się

grizz
15.11.10, 21:11
Za taką kwotę bym się nie zastanawiał tylko składał zamówienie na e-pl1+14-150

gajos007
15.11.10, 23:03
grizz piszesz o e-pl1+14-150 w tej cenie (tj.2200zł) gdzie mogę znaleźć za taką kasę ten sprzęt? Nie piszę w ramach zaczepki czy czegoś w tym stylu(nie chcę żebyś to źle zrozumiał) tylko szukam czegoś w podobnej cenie a ten zestaw najtaniej widziałem za 2800zł.Gdybym faktycznie miał możliwość zakupu za 2200zł to myślę że dla mnie byłby to dobry sprzęt,a lampę o której wspominałem w innym temacie dokupiłbym sobie później :wink:.Jeżeli masz link bardzo chętnie skorzystam :)

RadioErewan
15.11.10, 23:04
Potrzebujesz jeszcze 1500 punktów.

Pozdrawiam

gajos007
15.11.10, 23:09
hehehe ... chyba zaczynam łapać o co w tym chodzi :wink:

btw.i tak chyba zdecyduje się na pen'a tylko jeszcze muszę przemyśleć,którego z nich wybrać.Czy zwykłego przyjaznego dla zwykłego pożeracza chleba E-PL1 czy może zainwestować i pójść w E-P2.No mam dylemat,ale i mam czas na przemyślenie.Może skorzystać z oferty "30 dni z aparatem PEN" :wink:

RadioErewan
15.11.10, 23:13
To żadna tajemnica, że aktywni klubowicze mają specjalną ofertę na sprzęt od wujka Olka. W sumie można te brakujące 1500 pkt wyrobić w dwa tygodnie. Zdjęciami i dyskusją.

Pozdrawiam

grizz
15.11.10, 23:32
za taką cenę można też zestawik dorwać bez OlyJedi. W MM kiedyś się pojawił. Szukać trzeba,

gajos007
17.11.10, 21:59
wiem że będę mało obiektywny,ale szczerze polecam panasonic GF1.
Wykonanie jest pierwszorzędne,szybkość AF jak na evil też klasa.Wyświetlacz bardzo dobry z 60fps.Bardzo wygodnie się go trzyma w ręku :wink:
Miałem podobny dylemat jak Ty,tyle że wcześniej miałem już GF'a i postanowiłem wrócić,i szczerze Ci powiem że nie żałuje tej decyzji.Jeżeli uda Ci się wytargować i kupić go w okolicach 1800zł nie ma się nad czym zastanawiać.

btw.Testowałem przy okazji NEX 3 i 5,i powiem szczerze że 3'ka jest taka zabawkowa,a z kolei przy 5'ce nie skupiasz się już na budowie aparatu(bo ta jest już solidna) ale na jakości zdjęć i niestety o ile ISO rzeczywiście można tu używać do 1600,tak nie podobają mi sie kolory produkowane przez ten aparacik.Wpadają one w lekki odcień fioletu(da się to zauważyć zwłaszcza na łączeniu niebieskiego i czerwonego).

icelander
17.11.10, 22:02
Zastanawiałeś się nad Ricohem XG 200?
polecam!

psl
17.11.10, 22:43
btw.Testowałem przy okazji NEX 3 i 5,i powiem szczerze że 3'ka jest taka zabawkowa,a z kolei przy 5'ce nie skupiasz się już na budowie aparatu(bo ta jest już solidna) ale na jakości zdjęć i niestety o ile ISO rzeczywiście można tu używać do 1600,tak nie podobają mi sie kolory produkowane przez ten aparacik.Wpadają one w lekki odcień fioletu(da się to zauważyć zwłaszcza na łączeniu niebieskiego i czerwonego).
Przecież możesz sobie ustawić kolory suwakami w menu jak Ci się podoba w jpeg. W G10 to co było ustawione fabrycznie mi się nie podobało. 10 min. przed instrukcją potem 10 minut dłubania w menu i już jest jak mi się podoba. Nie ma problemu. Zresztą iso 1600 w G10 nie jest jak się okazuje takie do kitu.

gajos007
18.11.10, 00:07
Ja jestem prosty chłop ze wsi.I w moim rozumowaniu po co mam kombinować później z kolorami,suwakami itd skoro mogę mieć to wszystko w aparacie ustawione fabrycznie ok.
Dlatego nie kupowałem NEX'a a wziąłem GF1.W GF'ie mam w zasadzie wszystko należycie ustawione z odcieniami barw,a ponad to nie podobała mi się "ostrość" prezentowana przez nex'y.W panasie na kitowym 14-45 mam serio ładne obrazki praktycznie na każdej ogniskowej,a w sony niestety na brzegach jest nie dość że rozmyte to jeszcze łapie niezła dystorsję.Nie mówię że kit panasa jest idealny ale w porównaniu z soniaczami wypada znacznie lepiej.Masz też możliwość podłączenia lampy zewnętrznej oraz bardzo fajne szkiełko 20'tkę :wink:
Tryb nagrywania video pomimo że w sony jest full HD nie powala.Kiedy miałem GH1 i GF1 różnica była faktycznie bardzo duża,a między NEX 5 i GF1 jest różnica w rozdzielczości ale nie przemawia za mną jakość jaką oferuje nex5.
Tak więc podsumowują moją bardzo subiektywna wypowiedź,Sony NEX jest dla mnie osobiście(podkreślam osobiście) wielką akcją promocyjną, z której nie wynikają większe zmiany w evil;ach a tylko jest powielany bardzo dobry schemat w nie najlepszy sposób.
Pomimo że E-PL1 jest wykonany w sposób bardzo budżetowy,to w momencie wyboru olek czy soniacz wziąłbym olka.Nie dość że znacznie tańszy to w jakości fotek nie odbiega praktycznie od w/w konkurenta.
GF1 wziąłem raz z sentymentu,dwa z bardzo dobrej promocji,trzy z możliwości podpięcia zewnętrznej lampy,cztery z jakości zdjęć i video i pięć bo bardzo mi odpowiada jego budowa :wink:

Wiem że moje rozważania mają się jak dyskusje :
"O wyższości Świąt Wielkiej Nocy nad Świętami Bożego Narodzenia",

ale chciałem napisać co mi leży na sercu i tak powstał ten post.
Pozdrawiam :grin: