Zobacz pełną wersję : Panasonic GF1 vs G2 vs G10 vs LX3/5 vs.... ??
Witam
Właśnie pozbywam się większości sprzętu i chcę kupić coś mniejszego i wygodniejszego od gx10+17-70sigmy.
Aparat ma mi służyć na co dzień,jakieś małe imprezy.ISO użyteczne do 800 i możliwość podczepienia lampy.Nie przeszkadza mi brak wizjera optycznego.
Chciałbym żeby aparat był jak najbardziej poręczny,lubię mieć sprzęt zawsze przy sobie bo może coś się uda ustrzelić.Lubię też korzystać z nagrywania videoHD :)
Cena tak do 2200-2400.
Zastanawiałem się też nad E-PL1 ale pojawiły się głosy że to zupełnie inna półka i nie warto (szybkość AF,wyświetlacz,brak pokrętła)
Reszta pewnie wyjdzie w dyskusji :wink:
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Ps.chyba że np.coś z soniaczów nex?
Do nexów na razie nie ma żadnej lampy zewnętrznej oprócz tyciego pykadełka z kompletu (GN 7...). Poza tą niedogodnością to matrycowo (DR+ISO) daje chyba najwięcej z obecnych evili.
A widząc e-pl1 u ciebie w podpisie zapytam jak sie sprawuje ?
Jeśli ma to być "małe", to raczej zoomy odpadają (no chyba że micro 14-42 olympusa).
Jeśli stałka wystarczy, to polecam panasonica 20/1.7
Jeśli 800ISO ma być użyteczne to ...zależy co rozumiesz przez słowo użyteczne (najbardziej użyteczne iso aktualnie posiada panasonic gh2 i gh1, ale cena troszkę wysoka i wielkość już nie taka micro).
osobiście wybierałbym pomiędzy gf1+20/1.7 lub e-pl1+20/1.7 :-)
Jeśli jednak bierzesz również pod uwagę G2 z kitem, to ja bym raczej kupił k-r z kitem:cool: i ewentualnie zbierał na DA40/2.8....
A widząc e-pl1 u ciebie w podpisie zapytam jak sie sprawuje ?
Zgodnie z oczekiwaniami :) W połączeniu z Lumpexem 14-45 zestaw mieści mi się ledwo w dużej kieszeni kurtki za to nie mogę narzekać na słynne problemy z ostrzeniem w gorszym świetle. Jak dla mnie jakość jpega jest w pełni akceptowalna nawet na iso1600. Ficzer w odchylaną do bounce lampką wbudowaną na razie skutecznie oddalił plany zakupu lampy zewnetrznej.
Da sie teraz kupić e-p1 z 14-42 za http://allegro.pl/nowy-olympus-pen-e-p1-14-42mm-f-3-5-5-6-i1302725784.html i reszta kasy zostaje na obietywy. Sam mam takiego PENa i jestem zadowolony
kristof1979
15.11.10, 13:05
W penie jak kolega w czesniej pisał gdy brak swiatła masz problem bo af nie widzi celu. Sprzęt jest całkiem spoko przy dobrym swietle.
Jesli robił byś zdjęcia przy ciemniejszej scenerji lepiej kupić coś z lampką dowietlającą.
Czyli coś ze stajni panasia.
Ja dlatego nie kupiłem jeszcze pena tylko e system , panasłonik był za drogi .
Czekam z niecierpliwością na szybszy af i lamkę wspomagającą af :) .
pozdrawiam.
heh...dzięki za porady.Więc tu mi pen raczej odpada...zwłaszcza że chodzi o jakieś mini imprezy gdzie światło jest z reguły słabe...Więc pewnie wrócę do GF1.Nie będę ukrywał że chciałbym wydać jak najmniej kasy przed świętami,ale jeżeli mam kupić coś co nie będzie się sprawdzało to raczej nie ma sensu.
Dla mnie odnośnie ISO zawsze wyznacznikiem był pentax k100d.Jeżeli jakość fotek w wyższych czułościach jest zbliżona to jest super.Mój wcześniejszy GF1 całkiem fajnie sobie radził(nie mówiąc o świetnym AF i ekranie).Zaraz pewnie się posypią posty to czemu zmieniłeś i tak dalej ;) zmieniłem z sentymentu ale jak się okazało nie był to dobry ruch.
Zastanawiałem się nad LX5 lub LX3 ale tam niestety ziarno się pojawia przy iso400.
Canony Gxx jakoś za mną nie przemawiają.
Ciężka sprawa jak dla mnie,niby wybór duży ale nie do końca jestem przekonany.
zastanawiałem się mocno nad NEX'ami ale jakoś nie mają ładnego odwzorowania kolorów.hmmmm nie wiem,nadal mam mętlik w głowie.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
btw.okazji trochę jest :
http://allegro.pl/panasonic-dmc-g10-k-ob-14-42mm-nowy-okazja-i1321682766.html
http://allegro.pl/panasonic-dmc-g2-z-obiektywem-14-42-i1308507097.html
http://allegro.pl/aparat-samsung-nx5-18-55mm-15mpx-8gb-etui-ss-i1311802428.html
http://allegro.pl/sony-nex-5-cacko18-55mm-pamiec-2gb-czarny-nowy-i1318826707.html
Jeśli miałeś GF1 to zmienia postać rzeczy. Wiesz czego możesz się spodziewać po przesiadce z Dslr na m4/3.
Osobiście posiadam e-p1 i P20/1.7 i powyżej iso400 nie wychodzę :-)
Aktualnie czekam na e-p3 ....ale raczej przed świętami się nie ukarze :-(
....możesz kupić gf1 (ew. gf2 - jeśli zależy tobie na FullHD i dziurze w portfelu), lub wstąpić do elitarnego klubu oczekujących na e-p3 (prawdopodobnie jeszcze większa dziura pozostanie po jego zakupie ;-) ).
Chyba będzie wielki kom bek do gf1.chyba że znajde kompakt jakiś który będzie w miarę użyteczny.
A ten nex5 poza tym ze nie podłączę lampy to ma jakieś inne większe wady?
Chyba będzie wielki kom bek do gf1.chyba że znajde kompakt jakiś który będzie w miarę użyteczny.
A ten nex5 poza tym ze nie podłączę lampy to ma jakieś inne większe wady?
Brak sensownych szkieł z af.
user_jgora
15.11.10, 16:14
Wszystko kwestia czasu, narazie pozostaje uzywac manualnych :P
Zakres który będę używał będzie czysto KIT"owy.Więc jeżeli kit w nex jest ok nie widzę problemu ;) to być dla niedzielnego pstrykacza który lubi czasem filmować :)
Ale do NEXa lampy nie podepniesz. Bo tego świecidełka doczepianego lampą nazwać bym się nie odważył. GF1 wydaje się być idealnym rozwiązaniem. Zresztą miałeś, więc sam wiesz...
wypada napisać że kupiłem dziś GF1+14-45 za bardzo atrakcyjną cenę ;) nowy na gw...teraz mam 400zł jeszcze na lampę...polecicie cusik? :grin:
FL-36 na allegro są raptem 2szt w cenach 540-550zł.Jeżeli nie ma alternatywy dla tej lampki to nie ma co wymyślać.Na razie miałem przy pentaxie metz48af1 i lampa się super sprawowała.Nic więcej bym nie potrzebował.
To metz-a 36 (na allegro 337 pod 4/3) no chyba, że pełen automat Ci nie odpowiada
Jeszcze znalazłem coś takiego ale nie wiem ile to jest warte:
http://allegro.pl/tumax-383-afz-lampa-olympus-e-400-e-500-e-520-e600-i1307833719.html
Pierwszy mój post tutaj - witajcie!
Wątek dla mnie, autor wprawdzie juz rozstrzygnął i kupił, ja się bardzo skłaniam też do GF1, ale ciągle mam..wachnięcia i zwątpienia....
wypada napisać że kupiłem dziś GF1+14-45 za bardzo atrakcyjną cenę ;) nowy na gw...teraz mam 400zł jeszcze na lampę...polecicie cusik? :grin:
jaka to jest owa ...bardzo atrakcyjna cena i ...gdzie mozna za tyle kupić?
Raczej wybiorę zestaw z naleśnikiem 20mm, choć cena oczywiście bedzie wyższa niż za kita z zoomem, ale.. zapytac warto.
zapłaciłem coś koło 1500zł z 14-45 więc wydaje mi się że cena zacna ;)