Zobacz pełną wersję : Jak robić makro na E-500??
Witam!!
Używam E-500+zuiko 14-45+zuiko 40-150.
Chciałbym dokupić soczewkę lub inne akcesoria potrzebne do robienia fotografi makro.
Pytanie-Co? Za ile? I jakiej jakości można dokupić do E-500 żeby można było to uzyskać??
Prosze o pomoc w tej sprawie.
Pozdrawiam!!
Witam!!
Używam E-500+zuiko 14-45+zuiko 40-150.
Chciałbym dokupić soczewkę lub inne akcesoria potrzebne do robienia fotografi makro.
Pytanie-Co? Za ile? I jakiej jakości można dokupić do E-500 żeby można było to uzyskać??
Prosze o pomoc w tej sprawie.
Pozdrawiam!!
ZD 35mm makro za 700 zł
Witam!!
Rozumiem,że soczewka którą oferuja gdzieś na allegro to raczej marne rozwiazanie??
:cry: podejrzewam,że otki nie wychodza rewelacyjnie:-/
możesz też spróbować tańszym rozwiązaniem, konwerter makro Raynoxa np DCR-250 który kosztuje około 150zł. Napewno duzo lepszy od zwykłych soczewek.
pzdr
Czy taki konwerter wkręca się do obiektywu?? I czy używałeś takiego cuda w praktyce??
Ciekaw jestem jakiej jakości fotografie można tym zrobić??
Pozdrawiam!!
Przed chwilą odwiedziłem stronę producenta.Nie podają w tabeli aparatów E-500?? Na pewno pasi do tego ?? Jeśli tak to kupie bo chcę wypróbować go w praktyce.
Pozdrawiam!!
Mysle, ze jednak najlepsze rozwiazanie to obiektyw makro. Najlepiej z odwzorowaniem 1:1. ZD 35 kosztuje 700 zl i jest raczej chwalone. Jego chyba jedyna wada jest swiatlo, bo jest on troche ciemny. Ogniskowa nie za dluga i z robalami moze byc klopot, ale inne rzeczy na pewno da rade. Soczewka makro pogorszy Ci jakosc obrazu. Mysle, ze jesli masz kase, to lepiej obiektyw makro kupic.
Pzdr
DCR-250 posiada uniwersalne mocowanie typu snap-on na średnice od 52mm do 67mm, więc do kita od E-500 będzie pasował, np. tu
http://www.allegro.pl/item180171403_konwerter_makro_raynox_dcr_250_gw_3l _super_cena.html
http://www.allegro.pl/item179655684_konwerter_makro_dcr_250_raynox_gw_36 _m_statyw.html
pzdr
Akurat od wczoraj bawię się Raynox'em CM-3500 ( x4 ) założonym na 40-150. Poniżej próbki mocno eksperymentalne.
http://fotos.gorlice.net.pl/macrosession/
Wnioski ? Mała głębia, nie działa AF, trzeba ręcznie ostrzyć - z ręki praktycznie niemożliwe uzyskanie dobrej ostrości ( koncept jest taki, że nie ostrzymy na obiektywie, tylko balansem ciała :) ). Ze statywu jest lepiej - nad obiektami nieruchomymi daje się zapanować.
No i jednak - mały wizjer w E-500 nie pomaga ( mam ME-1 ).
albo przejściówka m42 + np. helios + pierścienie pośrednie
A może pierścień pośredni EX-25 w parze z 40-150 daje całkiem dobre makro. szukaj na
www.myfourthirds.com
http://www.myfourthirds.com/folder.php?id=553
Raynoxa dcr 250 z 40-150 nie polecam, kiepsko to działa, przetestuję na dniach Raynoxa z ZD50, jednak chyba mnie czeka zakup pierścieni pośrednich.
Jeżeli chcesz duże powiekszenia kup ZD 35 + EX25 i do tego jakiś dyfuzor z papieru na lampe i będzie oki.
@Luc4s
A masz dostęp do Raynox'a MSN-202 ( dcr-250 x2 ) ? Bo takim się właśnie bawię - czy współpraca dcr-250 z 40-150 jest podobna jak z MSN-202 ? ( jedyna różnica jak mniemam w powiększeniu ).
Nie mam dostępu, mam dcr 250, jednak jak tamten jest jeszcze mocniejszy to pewnie jest koszmar. Z dcr 250 się bardzo cięzko pracuje z 40-150, w sumie się da, ale bardzo ciężko o dobrze zdjęcie i GO fatalnie mała.
albo przejściówka m42 + np. helios + pierścienie pośrednie
również myślę że jako budżetowe rozwiązanie to przejściówka na M42 (45zł) + obiektyw: Industal 2,8/55 (ok 180zł) lub wołna 2,8/50mm (ok 300zł). A jeśli nie to dozbierać do ZD 35 i nie kombinować :]
Jeżeli chcesz duże powiekszenia kup ZD 35 + EX25 i do tego jakiś dyfuzor z papieru na lampe i będzie oki.
to już gruby hardkor się robi :p do zdjęć komarzych genitaliów
a czy ww konwerter pracuje lepiej z ZD 14-45?? Czy wogóle się nie nadaje do tego szkła??
to już gruby hardkor się robi :p do zdjęć komarzych genitaliów
E no bez przesady, na komary raczej za mało i tak :)
msn 202.. panowie to hardcore. duże przybliżenie ale przegięcie trochę jednak. bardzo ciężko trafić w ostrość (każde przesunięcie aparatu o milimetr i już ostrość w kosmos). bawiłem się tym na e300 z 14-45 i niestety ciężka sprawa wymagająca anielskiej cierpliwości. raczej nie polecam msn`a 202
Rafał Czarny
29.03.07, 10:52
Żaden ze mnie ekspert w sprawach makro, ale może moje zdanie Ci się przyda. Jeśli chcesz zająć się na poważnie foceniem makro, to kup ZD 35.
Mam mieszek M42 i ruskiego Heliosa, więc wiem, że to kiepskie rozwiązanie. Jeśli robisz makro raz na ruski rok, to można bawić się w M42. Jeśli traktujesz to poważnie, to tylko ZD.
Tak też sobie myślę,że ZD 35 sobie zapodam;-)Bo choć makro robię od czasu do czasu,to wolę robić je z przyjemnością.Czlowiek ze mnie cierpliwy do momentu w którym cierpliwość się kończy a niechciałbym żeby Olek ucierpiał w wyniku chwilowej utraty cierpliwości;-) Z tego co piszą przedmówcy,wynika,że rozwiazania tańsze są troszkę denerwujące a fotografia ma być dla mnie,przyjemnością i odskocznią od pracy:-)
Pozdrawiam wszystkich i dzięki za pomoc!!
Piotr
Strzel sobie ZD 35 :) Ma go duzo ludzi i duzo dobrego mozna o nim poczytac. Raczej zadowoleni sa jego uzytkownicy. W dziale "ocena zdjec" pojawil sie temat "Biedroneczki w kropeczki" (chyba taki) autorstwa Piotra Grzesia a w nim fotka makro. Oczywiscie ZD 35 :) ZD 35 jest niedrogim, a wydaje sie dobrym szkielkiem. Tylko troszke ciemnym.
Pzdr
Może trochę nie na temat...
Przetestowałem ZD 50 z Raynoxem DCR 250, i musze przyznać spisuje się to całkiem nieźle, GO jest dużo większa jak z 40-150. Po świetach pobawię się na jakiś łąkąch jak owady wylezą to zobaczycie jak to dziala :)
Mam e500 i w szukałem tego ZD 35. Niestety w necie nie moge znalezc gdzie to draństwo można dostać. Zna ktoś sklepik netowy z takim obiektywem dostępnym?
Mam e500 i w szukałem tego ZD 35. Niestety w necie nie moge znalezc gdzie to draństwo można dostać. Zna ktoś sklepik netowy z takim obiektywem dostępnym?
Wpisujesz w skapca i masz... http://www.skapiec.pl/site/cat/47/comp/86191 ... Ja robilem sporo zakupow w fotozakupy.pl i moge ten sklep polecic. Tam czas realizacji zamowienia ZD 35 to 7-14 dni.
Wpisujesz w skapca i masz... http://www.skapiec.pl/site/cat/47/comp/86191 ... Ja robilem sporo zakupow w fotozakupy.pl i moge ten sklep polecic. Tam czas realizacji zamowienia ZD 35 to 7-14 dni.
Ja też wczoraj złożyłem zamówienie w fotozakupy i jutro ma być kurier, jeden dzień zwłoki wynika z przelewu i potwierdzenia ;) O dziwo to był jedyny sklep z obiektywem "in stock" i nie trzeba było czekać 2 tygodni :razz: Zobaczymy jak wygląda przesyłka :twisted:
przesyłka w fotozakupach jest ok - kupowałem tam muszle do e-1 i fl-36 - w jednym i drugim przypadku było następnego dnia po wysłaniu. zresztą można sobie śledzić na stronie gls'u
dajcie spokój z tymi raynaoxami :D ja dziś polatałem po krzaczorach gocławsko warszawskich w poszukiwaniu wiosny.. lekki wiaterek i kwiatka z kadru niet.... no i ta go mieszcząca się na jednym pręciku kwiatka (mówię tu o 14-45 i msn202)... kumpel latał z canonem ze szkłem 135mm z dcr 250 i to był kosmos... najlogiczniej jest kupić chyba zd35 macro raynoxy to rozwiązanie moim zdaniem pośrednie
chyba dajcie spokoj z gadaniem o sklepach w watku macro... :P
Z ZD 50 i DCR 250 GO jest całkiem niezła, pokażę Wam na fotach niedługo.
Polecam:
1- porządny, stabilny, ciężki statyw (np FT-666)
2- obiektyw ZD 35
3- głowicę do makro np( http://cgi.ebay.pl/4way-Macro-Rail-Slider-for-Canon-EOS-30D-5D-350D-20D-3_W0QQitemZ180101559704QQcategoryZ97006QQrdZ1QQssP ageNameZWD2VQQcmdZViewItem)
lub znakomity do tego typu fotek C-8080
i oczywiście cierpliwości, prób i spokoju.
Pozdrówka.
w kategorii Photo - szukaj - 4way Macro Rail Slider
Jezeli myślisz o żywym makro to statyw sobie odpuść, podejść do ważki ze statywem to jak w totka wygrać.
ja bym zaryzykował stwierdzenie, że żywej ważki ze statywem sie nie da w ogóle podejść. ale mogę się mylić :razz:
Owszem da się, ale po zmroku, gdy ważki śpią pod liściami i jest niska temp. powietrza. Wtydy możesz ją nawet pogłaskać, jednak w dzień, gdy jest ciepło to jest praktycznie niemożliwe, zależy jeszcze od gatunku, są takie, że bez statywu ciężko podejść.
Widzę w wątku różne rozwiązania, a jakoś nie rzucił mi się w oczy sposób z pierścieniami pośrednimi.
Ktoś to ćwiczył w swoim Olq?
Widzę w wątku różne rozwiązania, a jakoś nie rzucił mi się w oczy sposób z pierścieniami pośrednimi.
strasznie mała GO jest z pierścieniami na M42 (chyba żę myślisz o systemowym pierścieniu) jednak przy odpowiedniej cierpliwości i dużej liczbie prób można wykrzesać fajne macro. Teraz poluje na ZD35 :] nie ma to jak systemowe szkło
pzdr
Miałem takie pierścienie ale gdzieś mi zginęły. W sumie kilka zdjęć cyknąłem przed zgubieniem i całkiem całkiem. Moim zdaniem, jak ktoś ma M42 i przejściówkę, to warto nawet dla zabawy spróbować jak działają takie pierścienie. Pierścienie raczej do stacjonarnych obiektów.
Piotr_0602
24.05.07, 12:28
ZD 35mm f/3.5 nie bardzo umożliwia uchwycenie ważek i motylków.
Za blisko z nim trzeba podejść.
Lepszy jest na senne żuczki, gąsienica albo ślimaki.
Na ważki, pszczółki i inne płochliwe robactwo lepiej kupić Sigmę 150mm f/2.8 macro.
Jest z bagnetem do 4/3.
1) odległość od robala większą można zachować więc łatwiej go podejść
2) jesteśmy dalej od obiektu więc nie zasłaniamy tak światła
3) AF szybszy i nie taki głośny jak w ZD 35 - robale się nie wystraszą
4 jaśniejszy, więc AF będzie lepiej działał (przesłonę i tak się przymyka)
5) nie zmienia długości podczas pracy, więc nie wystraszy robala wysuwająca się w jego kierunku rura
Tyle że statyw tu już niezbędny (lub E510 ze stabilizacją). No i cena nieco wyższa... Tak ponad 3 razy i trochę.
ZD 35mm f/3.5 nie bardzo umożliwia uchwycenie ważek i motylków.
Za blisko z nim trzeba podejść.
Lepszy jest na senne żuczki, gąsienica albo ślimaki.
Na ważki, pszczółki i inne płochliwe robactwo lepiej kupić Sigmę 150mm f/2.8 macro.
Jest z bagnetem do 4/3.
1) odległość od robala większą można zachować więc łatwiej go podejść
2) jesteśmy dalej od obiektu więc nie zasłaniamy tak światła
3) AF szybszy i nie taki głośny jak w ZD 35 - robale się nie wystraszą
4 jaśniejszy, więc AF będzie lepiej działał (przesłonę i tak się przymyka)
5) nie zmienia długości podczas pracy, więc nie wystraszy robala wysuwająca się w jego kierunku rura
Tyle że statyw tu już niezbędny (lub E510 ze stabilizacją). No i cena nieco wyższa... Tak ponad 3 razy i trochę.
no własnie... dla tej sigmy musisz mieć czasy co najmniej 1/300... dla zuiko wystarczy 1/60
Miałem takie pierścienie ale gdzieś mi zginęły. W sumie kilka zdjęć cyknąłem przed zgubieniem i całkiem całkiem. Moim zdaniem, jak ktoś ma M42 i przejściówkę, to warto nawet dla zabawy spróbować jak działają takie pierścienie. Pierścienie raczej do stacjonarnych obiektów.
Chodzi mi o pieścienie "systemowe" czyli z bagnetu na bagnet.
Rzeźbiarz z Lublina nie zrobiłby? Czy jest sens? Sens cenowy oczywiście.Wolałbym nosić ze sobą tylko pierścienie niż M42pierścienie+Heliosa...
Wektor, to jeden pierścień masz. Nawet komunikację przenosi - EX-25. Podłączał ktoś szeregowo EX-25? np 2xEX-25?
Cóż EX-25 to jest to, ale cena tradycyjnie zaporowa:-(
Zamiast tego dołozyłbym do obiektywu makro..
Myślałem właśnie o czymś takim, ale pozbawionym transmisji..Stąd "systemowe" w cudzysłowie;-)
Jeżeli pierścień nie ma własnej elektroniki, to przypuszczam,że można założyć ich kilka.
Powinien być przezroczysty dla obiektywów.