Zobacz pełną wersję : laptop dla amatora fot...
jaki laptop dla fotografa amatora :wink:ma cie jakieś pomysły cena tak do 2500 tys złotych . Do zabawy z fotami obecny sprzet nie pozwala mi na wiele .
zadaj sobie pytanie czy w ogóle laptop jest dobrym rozwiązaniem... ?
osobiście używam Toshibe A200, ma juz 2 latka i daje rade, ba bardzo dobrze daje rade... oczywiście każdy z procesorem "i" bądź AMD w wersji odpowiadającej "i" bedzie teraz lepszy... dla mnie jednak do obróbki zdjęc jest za mały (15,4)... kiedyś sobie do tego celu kupię jakiś stacjonarny z wielkim monitorem:grin:
jaki laptop dla fotografa amatora :wink:ma cie jakieś pomysły cena tak do 2500 tys złotych . Do zabawy z fotami obecny sprzet nie pozwala mi na wiele .
Samsung f2080 (http://www.ceneo.pl/2649915) za 750zł plus jakiś laptop za 1750zł...
Samsung f2080 (http://www.ceneo.pl/2649915) za 750zł plus jakiś laptop za 1750zł...
Albo monitor za 750 zł o którym piszesz + komp stacjonarny za 1750 zł :)
Yoggie a moze jakaś sesja w mieście kiedys?
sorki za ot
rozwiązanie z monitorem mi mi się podoba ,i zdaje sobie sprawe ze laptop to nie idealne rozwiązanie przy PS ale myślicie że stacjonarny wyjdzie dozo taniej :?:
stacjonarny może więcej...
a poza tym jak Ci sie troszke zestarzeje to możesz małe co neico wymienić... w laptopie to już raczej wymiana na nowy...
stacjonarny może więcej...
W czym może więcej przy obróbce zdjęć, że tak zapytam???
Pomijając fakt, że chłopak pyta o laptopa a tu... :roll:
Pozdrówka!
W czym może więcej przy obróbce zdjęć, że tak zapytam???
Pomijając fakt, że chłopak pyta o laptopa a tu... :roll:
Pozdrówka!
W monitorze :wink:
rozwiązanie z monitorem mi mi się podoba ,i zdaje sobie sprawe ze laptop to nie idealne rozwiązanie przy PS ale myślicie że stacjonarny wyjdzie dozo taniej :?:
Mam takie nic wielkiego Dell Studio 1555 z PS chodzi, daje radę ostatnio przez miesiąc z PS CS 5 trial 32 bit.
Przy HDR wlecze się niemiłosiernie.
Ma ekran podświetlany LED - do fotografii to porażka nie daje sie skalibrować. Jako monitor dodatkowy dołożyłem używanego NEC 1970NX za 350 zł, monitor do kalibracji, spisuje się przyzwoicie. ( 19 cali + matryca IPS )
W domu mam intelowskiego Quada z 4GB pamięci - jestem zadowolony
Planuję dołożyć 2 dyski na raidzie do przechowywania fotografii - tego też w laptopie nie zrobisz. Musisz szukać innych rozwiązań. Jako drugi monitor mam NEC 2170NX kupiłem go ponad rok temu jako używany za 800 + wysyłka z roczną gwarancją.
Pozdrawiam AP.
Planuję dołożyć 2 dyski na raidzie do przechowywania fotografii - tego też w laptopie nie zrobisz. .
Zrobisz zrobisz.
Zresztą raid to nie jest najszczęśliwszy pomysł do przetrzymywana zdjęć. Lepiej dyski do robienia kopii odseparować i podłączać tylko na czas robienia backupu.
może źle sie wyraziłem
stacjonarny może więcej ze względu na możliwośc rozbudowy, w laptopie to oczywiście również możliwe ale wiele droższe...
laptop to zazwyczaj taki kombajn do wszystkiego... a jak coś jest do wszystkiego to bywa do niczego...
może źle sie wyraziłem
stacjonarny może więcej ze względu na możliwośc rozbudowy, w laptopie to oczywiście również możliwe ale wiele droższe...
laptop to zazwyczaj taki kombajn do wszystkiego... a jak coś jest do wszystkiego to bywa do niczego...
Wiesz, nie wiem jak w AMD, bo w Intelu w ostatnich latach to co seria procesorów to nowa podstawka i nowa płyta, nowa pamięć, może zostawisz zasilacz , ale nie na pewno.
Możesz dodać pamięć i kartę graficzną, możesz wymienić procesor, ale tylko na najwyższy w serii...
niestety już nie siedzę tak "głęboko" w sprzęcie...
ale tak czy inaczej do zdjęć moim zdaniem, podkreślam moim, lepszy bedzie stacjonarny z wielkim monitorem, choć widze, ze niektórzy podłaczają wielkie monitory do laptopów...
który z Was, zwracam sie do zarabiających na zdjęciach, obrabia je na laptopie?
A jak spisują się przenośne jabłuszka w obróbce fotografii ?
Nikt w moim otoczeniu nie ma takiego komputera.
Pozdrawiam AP.
zwracam sie do zarabiających na zdjęciach, obrabia je na laptopie?
Zaden szanujacy sie wlasciciel firmy nie pozwoli grafikowi pracowac na ekranie laptopa.Do oceny pracy bardzo duze Quato lub ostatecznie Eizo.Gotowe prace ewentualnie u kupujacego przedstawic mozna na lapku.A pracuja na 22" w zwyz-bynajmniej ci co ja ich znam.Porzadna stacja graficzna stoi obok biurka i w lapku chyba sie nie zmiesci.
właśnie...
mój znajomy grafik ze Szczecina pracuje na stacjonarnym "jabłuszku" z potężnymi "bebechami", podobno sprzęt nie do zajechania...
mam nadzieje, ze choć trochę pomoglismy autorowi wątku
pozdrawiam
tytuł wątku mówi o laptopie dla AMATORA.
Laptop owszem nadaje się- wpiety do stacji dokujacej, podłączony do monitora i zewnętrznej klawiatury.
Wyklikane z mobilka
Planuję dołożyć 2 dyski na raidzie do przechowywania fotografii - tego też w laptopie nie zrobisz. Musisz szukać innych rozwiązań.
Ja mam nagrywarkę DVD. Robię zdjęcia, zgrywam na dysk, kasuję kiepskie, obrabiam jeśli trzeba i po jakimś czasie wypalam na DVD (polecam firmę Verbatim). Do domowego użytku taki sposób wystarcza, a chyba o taki Maciek pyta.
http://cgi.ebay.ie/New-Dell-Laptop-Core-i3-2-26GHz-3GB-320GB-Webcam-W7HP-/170557172835?pt=UK_Computing_Laptops_EH&hash=item27b5ffec63#ht_3370wt_1139http://cgi.ebay.ie/New-Dell-Laptop-Core-i3-2-26GHz-3GB-320GB-Webcam-W7HP-/170557172835?pt=UK_Computing_Laptops_EH&hash=item27b5ffec63#ht_3370wt_1139 ok zastanawiam się nad tym sprzętem polecony dodam przez znajomego informatyka :wink: zbadam okolice i powęsze troche po okolicy , może znajde jakiś ciekawy stacjonarny sprzęt .Interesuje mnie hdr i sprzęt musi być ,, jako taki pozdrówki :cool:
Do wszystkiego można się przyzwyczaić, nawet do laptopa. Mnie to trudno przychodzi, ale na szczęście nie muszę. Do laptopa mozna dzisiaj wsadzić już bardzo wiele, nawet dla wymagających, ale monitory w nich nadają się tylko do oglądania zdjeć.. (Napisałem to jednej z naszych Olykoleżanek, to obraziła się)
Dobry monitor to niestety koszt od 3 tys. w zwyż. Za dobe "pudło" takie do 3D, HDRów, obróbki filmów też trzeba dać z 5 tys.. A to tylko srednia półka... Powodzenia. :wink:
ale monitory w nich nadają się tylko do oglądania zdjeć.. (Napisałem to jednej z naszych Olykoleżanek, to obraziła się)
Dobry monitor to niestety koszt od 3 tys. w zwyż. Za dobe "pudło" takie do 3D, HDRów, obróbki filmów też trzeba dać z 5 tys.. A to tylko srednia półka... Powodzenia. :wink:
A ja Ci plusa za to dam:grin:,ciekawe czy na mnie tez sie obrazi:grin:
Do wszystkiego można się przyzwyczaić, nawet do laptopa. Mnie to trudno przychodzi, ale na szczęście nie muszę. Do laptopa mozna dzisiaj wsadzić już bardzo wiele, nawet dla wymagających, ale monitory w nich nadają się tylko do oglądania zdjeć...
Hmmm :roll: to zależy... tzn. powiem to tak,
ja obrabiam fotki na Lenovo T61 i nie mam z tym żadnych problemów.
Co oznacza że na moje potrzeby jest OK, a w tym wypadku przekłada się to
na zgodność wydruków z tym co widzę na ekranie.
Pozdrówka!
Bo najważniejsze to mieć najwyższej klasy aparat, najwyższej klasy szkło, legalnego PSa i monitor też profesjonalny. Potem nic - tylko galerię sztuki otwierać, bo foty godne Helmuta Newtona tudzież jemu podobnych na takim sprzęcie same się zrobią :)
Idze, idze bajoku (nie wiem, jak to będzie w liczbie mnogiej, ale spokojnie - to nie jest obraźliwe, gdyby ktoś po krakowsku nie pojmował)!
http://cgi.ebay.ie/New-Dell-Laptop-Core-i3-2-26GHz-3GB-320GB-Webcam-W7HP-/170557172835?pt=UK_Computing_Laptops_EH&hash=item27b5ffec63#ht_3370wt_1139http://cgi.ebay.ie/New-Dell-Laptop-Core-i3-2-26GHz-3GB-320GB-Webcam-W7HP-/170557172835?pt=UK_Computing_Laptops_EH&hash=item27b5ffec63#ht_3370wt_1139 ok zastanawiam się nad tym sprzętem polecony dodam przez znajomego informatyka :wink: zbadam okolice i powęsze troche po okolicy , może znajde jakiś ciekawy stacjonarny sprzęt .Interesuje mnie hdr i sprzęt musi być ,, jako taki pozdrówki :cool:
jezeli to cos zmienia, to ja tez jestem tzw. informatykiem i odradzam Ci zakup laptopa do obrobki zdjec. To jest wporzo sprzet do przegladania netu, czytania maili, napisania czegos w edytorze tekstu. Od biedy mozna film obejrzec albo muzyki posluchac, ale do profesjonalnej obrobki zdjec - nie-e.
Ciekawie się tu gada, więc zapraszam do wzięcia udziału w sondzie o monitorach:
Na czym obrabiasz swoje zdjęcia? (https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=75816)
:)
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
jezeli to cos zmienia, to ja tez jestem tzw. informatykiem i odradzam Ci zakup laptopa do obrobki zdjec. To jest wporzo sprzet do przegladania netu, czytania maili, napisania czegos w edytorze tekstu. Od biedy mozna film obejrzec albo muzyki posluchac, ale do profesjonalnej obrobki zdjec - nie-e.
Czy ktoś tu umie czytać ze zrozumieniem? :D
jezeli to cos zmienia, to ja tez jestem tzw. informatykiem i odradzam Ci zakup laptopa do obrobki zdjec. To jest wporzo sprzet do przegladania netu, czytania maili, napisania czegos w edytorze tekstu. Od biedy mozna film obejrzec albo muzyki posluchac...
To chyba masz na myśli netbooki... :twisted:
Pozdrówka!
A jak spisują się przenośne jabłuszka w obróbce fotografii ?
Nikt w moim otoczeniu nie ma takiego komputera.
Pozdrawiam AP.
W UK produkty apple'a sa duzo bardziej popularne niz w Polsce, wiec mialem troche z nimi stycznosci. Sa ladnie zaprojektowane i horrendalnie drogie jak na parametry ktore oferuja. Glownym rynkiem docelowym dla macow sa artysci ktorzy nie radza sobie z obsluga windowsa czy linuxa i przy okazji chca miec cool wygladajacy sprzet. Maki sa latwe w obsludze.
Z drugiej strony powoduje to ze jak taki sprzet w rece dostanie osoba nieco obyta z technologia, to sprzet, a raczej jedynie sluszne oprogramowanie dolaczone do sprzetu zaczyna cie ograniczac. Mowiac przenosnie, to jest cos w rodzaju zabronienia uzywania nozy dlatego ze mozna sie nim uciac, bez znaczenia jest tu fakt jak bardzo noz moze byc uzyteczny do np ukrojenia kromki chleba.
To chyba masz na myśli netbooki... :twisted:
Pozdrówka!
Chyba nie, bo netbook to sie nadaje od biedy do przegladania internetu, jak juz nie masz nic innego pod reka, nawet laptopa ;) A o jakimkolwiek komforcie pracy przy uzywaniu aplikacji biurowych mozna na netbooku zapomniec, glownie z powodu za malej klawiatury i rownie malego ekranu.
A ja Ci plusa za to dam:grin:,ciekawe czy na mnie tez sie obrazi:grin:
dawaj plusa. Jestem za, zobaczymy. A końcu plusy są złe tylko u Wasermana:grin: Pozdrawiam
Plumek.. w liczbie mnogiej pewnie będzie a idźcie , idźcie bajoki.
Od biedy do przeglądania netu to się nadaje smartfon.
Nie na darmo się mówi, ze szewc bez butów chodzi hehe To tak, jak szpitalem najlepiej zarządza nie lekarz specjalista lecz menadżer, a oprogramowanie np. dla telefonów piszą osoby, które korzystają z komórki - jak muszą, a i to niechętnie...
P.S. Chcecie się dowiedzieć więcej o Macu? Polecam mojego kumpla - AppleBlog (http://appleblog.pl/o-apple-blog) - choć mnie nie udało Mu się namówić na przesiadkę z peceta ;)
Plumek.. w liczbie mnogiej pewnie będzie a idźcie , idźcie bajoki.
No chyba nie... "Idźcie" - to już nie jest po krakowsku... Bo to jest po polsku - od: "idź" - nawet nie od "idźże", a gdzie dopiero od: "idze"! "Bajoki" się zgadzają;)
No masz , jestem Krakus z dziada pradziada, tata mój z Dębnik. Ale masz chyba rację powinno być w pisowni i wymowie idzcie...... bez zmiękczenia ź.
No masz , jestem Krakus z dziada pradziada, tata mój z Dębnik. Ale masz chyba rację powinno być w pisowni i wymowie idzcie...... bez zmiękczenia ź.
No widzisz. A mój z Oficerskiego (osiedla) :P Wcześniejszych przodków wymieniać nie bedę :P
no i zrobił się kącik językoznawczy...
no i zrobił się kącik językoznawczy...
Nie masz racji - Krakowski
Pozdrawiam AP.
Nie masz racji - Krakowski
Pozdrawiam AP.
No już dobrze, koniec OT. Czasem człeka ponosi ;)
Idźcie na pole krakowiacy porobić nowe fotki.
PS co do wątku. Jeszcze nie skalibrowałem swojego nowego nabytku - f2080,
ale od razu zauważyłem, że moja poprzednia TN-ka wymięka w przedbiegach. Polecam.
Witajcie
Mam dylematus zamierzam kupic laptopa za okolo 2000 zł , moze ktos by doradził bo w tych kwestiach jestem zielony by nie powiedziec blady. :-)
W skrocie chodzi mi o to by byl przyzwoity w parametrach ale nie jakis tam kombajn do gier i nie wiadomo co., ale tez nie jakis slabeusz.
Czy mozna za te pieniazki cos kupic.
Pozdrawiam i licze na jakies sugestie.:idea:
Teraz jest taki wybór wszelkiej maści laptopów, że już ciężko nadążyć z byciem na bieżąco ;) Kilka miesięcy temu siostra miała podobny dylemat. Wtedy po przejrzeniu ofert i analizie możliwości/cena wybór padł na Samsunga NP-R525-JS01PL. Dokładnie tego http://www.euro.com.pl/laptopy-i-netbooki/opis-samsung-np-r525-js01pl-w7hp.bhtml#content_3c tylko wtedy droższego o 200,- Przyzwoite parametry, nie najgorsza karta (też bawi się trochę zdjęciami), dla jej potrzeb był wystarczający. Nie ma może wodotrysków ale póki co odpukać nie ma z nim problemów. Przy końcówce roku warto pewnie zobaczyć na promocje typu "czyszczenie magazynów" czy wyprzedaż bo czasami można trafić jakąś ciekawą ofertę :)
Dzieki Quentin35 , rozwaze , poczytam. :)
Moze sa jakis jeszcze inne propozycje.
Czytałeś już ten wątek: Laptop dla amatora fot (https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=75786&highlight=laptop) ?
Jest stosunkowo świeży...
Karol: Słuszna uwaga, scalam oba wątki
Czytałeś już ten wątek: Laptop dla amatora fot (https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=75786&highlight=laptop) ?
Jest stosunkowo świeży...
Dzieki , nie czytalem juz sie biore za lekture...:-)
http://www.mobimaniak.pl/34565/jaki-laptop-dla-fotografa-mobimaniak-radzi/
Hej!
Stoję przed decyzją wyboru laptopa do obróbki zdjęć, ale i używania do prac biurowych. Laptop będzie pracował z monitorem:
http://www.agito.pl/monitory-lcd/dell-22-lcd-2209wa-czarny.0.347162.html?utm_source=ceneo.pl&utm_medium=Feed&utm_content=347162&utm_campaign=wszystkie
Po głowie chodzi mi cały czas ten oto laptop:
http://allegro.pl/dell-studio-1737-17-t6600-4gb-500gb-ati-n4u-i1462072584.html
Czy w tej cenie szukać czegokolwiek innego czy brać tego della?
Po co i taka kobyła jak i tak będzie z monitorem śmigać?
Masz rację, większy monitor będzie mi więcej żarł baterii jak będzie potrzebne używanie bez źródła prądu. Kurczę, jesteście w stanie podsunąć jakiś inny pomysł w takim razie? :roll:
Jak będziesz pracował z zew monitorem, to szukaj jakiejś fajnej 13-14" Np IBM/Lenovo z serii x.
...choć w sumie to i tak będzie średnio szybko działało niz stacjionarka za 1/2 ceny ;)
(a za drugie 1/2 kupisz fajnego netbooka, albo uzywkę ibm X60/61)
Też o tym myślałem.
Monitor już mam :grin:
Wtedy kupiłbym: http://allegro.pl/msi-wind-u135-n455-2gb-250g-bt-6-cell-czarny-etui-i1467927930.html
i zostałoby około 1000 na jakąś stacjonarkę pod zdjęcia.
Masz rację, większy monitor będzie mi więcej żarł baterii jak będzie potrzebne używanie bez źródła prądu. Kurczę, jesteście w stanie podsunąć jakiś inny pomysł w takim razie? :roll:
Hej. Ja kupiłem za 1000zł używanego laptopa Acer 2930
- nadaje się zarówno do pracy w Gimpie, oglądania filmów w rozdzielczości HD na TV itd
Mam złe doświadczenia z acerami i ich serwisem :-P
Zastanawiam się jednak czy kilkugodzinna praca na takim netbooku (pisanie) będzie wygodne. Chodzi o to, że już mam dosyć siedzenia w jednej pozycji na krześle przed monitorem i taka '17 może nie była by złym pomysłem..
Obrabianie rawów na takim netbooku podłączonym do monitora raczej nie wchodzi w grę?
tymczasowy_
28.02.11, 13:08
Dla mnie, jeśli notebook, to powinien być jak najmniejszy i najlżejszy, czyli coś z ekranem 13,3". I jak nie jeździmy w totalną dzicz to i długość czasu działania na bateriach nie jest tak istotna.
RAWy obrabiam w LightRoom i ten jest wrażliwy nie tyle na procesor co na ilość pamięci. Można z 1GB, ale wszystko inne trzeba pozamykać, a i tak po jakimś czasie zacznie mulić. dodanie kolejnego 1GB znacznie pomaga. Kiedyś obrabiałem RAWy w czasie wyjazdów na EeePC z 2GB ram i dało się, ale nie polecam. Wolny procesor to wolne docelowe przetwarzanie, ale da się żyć - kawka, piwko i kilkadziesią plików jakoś się przetworzy.
Jakość LCD w notebookach jest taka, że w miejsce kolumbryny z 17" lepiej jest kupić zewnętrzny LCD 20" - 24" za 500zł.
obrabianie jakichkolwiek rawów na eeePC/MSI Wind/innym netboku z atomem + 2 gb ramu = zabójstwo.
na tym NIE DA SIE pracowac.
tzn, scyzorykiem tez utniesz gałąź, ale stosunek czasu do wykonanej pracy jest taki ze lepiej sie zrelaksowac i to samo zrobisz w 5 minut w domu na piecu.
obrabianiu fotek na netbookach mowimy zdecydowane nie.
Hej!
Stoję przed decyzją wyboru laptopa do obróbki zdjęć, ale i używania do prac biurowych. Laptop będzie pracował z monitorem:
http://www.agito.pl/monitory-lcd/dell-22-lcd-2209wa-czarny.0.347162.html?utm_source=ceneo.pl&utm_medium=Feed&utm_content=347162&utm_campaign=wszystkie
Czy w tej cenie szukać czegokolwiek innego czy brać tego della?Ja używam modelu 1747 (nieco wyższy), w podobny sposób do ciebie.
Duży ekran jest nie do zastąpienia, jeśli nie zamierzasz przemierzać z laptopem pod pachą kilometrów, to dlaczego nie? Spotykasz się z klientami, pokazujesz im zdjęćia na monitorze, prezentacje, itp. - na 13 calach to trochę mało... Cichy, solidnie wykonany (twardy plastik), ładnie się chłodzi nawet w upały. Bardzo dobre głośniki (wiem, że to bez znaczenia przy obróbce, ale ten element zaskoczył mnie bardzo, puszczam często córeczce Elvisa kiedy coś na nim robię :-)).
Wadą tego kompa (poza wagą) jest to, że, na moje oko, mógłby nieco sprawniej obsługiwać RAWY z 5D (prawdopodobnie to "wina" najnowszego procesu przetwarzania RAWów w ACR w najnowszym Photoshopie - w starszej wersji działa dobrze, ale w nowszej ACR muli sie nieco przy zaawansowanej obróbce). Niby 4 GB RAMu, procek i7, 1 gb karta to dużo... ale czasem zwalnia, zwłaszcza jesli włączy się odszumianie, korekcję obiektywów, itp.. Nie mam natomiast porównania z innym sprzętem, więc to co piszę to opinia subiektywna. Jak przyjedziesz do Torunia to pokażę ci co jak :-)
tymczasowy_
28.02.11, 14:25
Ja używam modelu 1747 ... Ja pierdykam - prawie 4 kg - toż to można nabawić się przepukliny nosząc go jedynie z garażu do mieszkania.
Przy chęci skorzystania z samolotu, to można sobie powiedzieć, że komputera to raczej nie mamy ... komp, torba i połowa limitu wagi bagażu podręcznego zużyta.
Czas działania na baterii liczony jest zapewnie pod kątem czasu potrzebnego do zamknięcia systemu po zaniku napięcia w gniazdku :wink:
Nie neguję zakupu takiego sprzętu, ale jedynie w charakterze małego komputera domowego. Choć i tak można by dyskutować ergonomię pracy na klawiaturze i jakość LCD.
PS
Na prezentację do klienta to teraz nosi się aplowego iPad'a :wink:
A może takie małe cudo do którego dodają w komputroniku jak dobrze pamietam elements 8 w pełnej wersji http://www.mobimaniak.pl/19386/cebit-2010-packard-bell-vr46-tylko-dla-fanow-motogp/
Wyklikane z mobilka
Ja pierdykam - prawie 4 kg - toż to można nabawić się przepukliny nosząc go jedynie z garażu do mieszkania.
Przy chęci skorzystania z samolotu, to można sobie powiedzieć, że komputera to raczej nie mamy ... komp, torba i połowa limitu wagi bagażu podręcznego zużyta.
Czas działania na baterii liczony jest zapewnie pod kątem czasu potrzebnego do zamknięcia systemu po zaniku napięcia w gniazdku :wink:
Nie neguję zakupu takiego sprzętu, ale jedynie w charakterze małego komputera domowego. Choć i tak można by dyskutować ergonomię pracy na klawiaturze i jakość LCD.
PS
Na prezentację do klienta to teraz nosi się aplowego iPad'a :wink:Eee... 4 kilo to chyba z akumulatorem i torbą, nie jest tak źle jesli chodzi o wagę :-) Tak jak pisałem - ja nie noszę go ze sobą na wycieczki, wozi się panisko w samochodzie, więc problem dla mnie nie istnieje. Sporo pracuję na ekranie (nie chodzi o obróbkę, ale np. tworzenie galerii, selekcja zdjęć, itp.) i duży ekran daje sporą wygodę. Podobno warto dołożyć do wersji Full HD, matryca wyprodukowana jest w innej technologii i produkuje lepsze barwy.
Akumulator trzyma dość długo jak na moje oko. Nie mierzyłem tego nigdy dokładnie, kompa odłączam od zasilacza raczej rzadko. Ale jeśli gram sobie np. w Civilization IV, grę raczej mocno obciążającą sprzęt (nagrzewa się dośc szybko i wiatraki działają ostro), to ciągnie spokojnie 2 godzinki, a z dyskiem SSD pewnie i z pół godziny dłużej.., kiedyś sprawdzę, z ciekawości.
Mam złe doświadczenia z acerami i ich serwisem :-P
To jest jak seria EX u Sigmy akurat. Jak dotąd działa super.
No cóż, ja kupowałem używany z zamiarem ew. dokupienia zepsutej później części.
Zastanawiam się jednak czy kilkugodzinna praca na takim netbooku (pisanie) będzie wygodne. Chodzi o to, że już mam dosyć siedzenia w jednej pozycji na krześle przed monitorem i taka '17 może nie była by złym pomysłem..
Klawiatura z myszką na USB bez/przewodowa i problem z głowy. Mój laptop obecnie leży obok LCD złożony.
Obrabianie rawów na takim netbooku podłączonym do monitora raczej nie wchodzi w grę?
Zależy jakim. netbooki z grafiką NVIDIA® ION™już są niezłe, poniżej nie ma sensu moim zdaniem.
tymczasowy_
28.02.11, 17:30
Eee... 4 kilo to chyba z akumulatorem i torbą, nie jest tak źle jesli chodzi o wagę :-) Tak jak pisałem - ja nie noszę go ze sobą na wycieczki, wozi się panisko w samochodzie, więc problem dla mnie nie istnieje.Ja też głównie wożę sprzęt. Poprzednio miałem notebooka o wadze około 2.5kg, teraz mam coś około 1.5kg i do większego klocka już raczej nie powrócę.
Wszystko robię na 13.3" LCD HDready ekranie - dołączam jedynie mysz i klawiaturę (do dłuższego pisania) bo do obróbki fotek to nawet nie używam zewnętrznej klawiatury. Na nowym kompie pracuję około 2 miesiące i jak dotąd do obróbki fotek i edycji video nie skusiło mnie podłączenie zewnętrznego monitora 24" LCD Full HD, nie chce mi się go nosić z pokoju syna.
Powiedzcie mi czy za 1500 zł złożę (stacjonarkę) coś tylko pod obrabianie plików RAW.
Chyba jednak kupie netbooka msi (na uczelnie, do gpw i ew zgrania fot na ślubie) i coś do dłubania przed biurkiem przy zdjęciach i podpiętym monitorze.
Powiedzcie mi czy za 1500 zł złożę (stacjonarkę) coś tylko pod obrabianie plików RAW.
Chyba jednak kupie netbooka msi (na uczelnie, do gpw i ew zgrania fot na ślubie) i coś do dłubania przed biurkiem przy zdjęciach i podpiętym monitorze.
Zlozysz nawet dwa.A do dlubania najlepszy jest palec:grin:
dog_master
28.02.11, 19:32
Ja pierdykam - prawie 4 kg - toż to można nabawić się przepukliny nosząc go jedynie z garażu do mieszkania.
Eee tam, to to pikuś, Alienware'a nie przebije :P
http://www.dell.com/us/p/alienware-m17x/pd?refid=laptop-alienware-m17x&~ck=mn#TechSpec
A tak w temacie, mam lapka 17' w domu i netbooka 10' na uczelnię i tak zdroworozsądkowo patrząc teraz brałabym coś pośredniego + monitor. Coś rzędu 12-14 cali - lekkie, ale wydajne, możesz popracować, pograć, coś widać, ale bateria też jeszcze sporo trzyma. Sporo tego, jest w czym wybierać. 17' nosić... Kilka razy nosiłam i jeśli samą to okej, ale jak do tego dojdą inne rzeczy [książka, zeszyt czy aparat] to jest nieciekawie. 10' jest okej, ale wolne, za to 12' już można dość mocne trafić [kumpel ostatnio kupił Asusa na Core2Duo, z dwoma grafikami, ale nie widzę ich już...], 13-14' to już spokojnie coś ciekawego [mocnego, lekkiego, z dobrą baterią] znajdziesz. Atom, jak wyżej, odpada, da się, ale z komfortem to nie ma nic wspólnego.
http://allegro.pl/laptop-asus-u30jc-u30-i5-520m-4gb-500gb-gf310-hdmi-i1466401254.html
Coś takiego?
ew:
http://allegro.pl/laptop-asus-ul20ft-ul20-i3-330um-4gb-640gb-hdmi-8h-i1468790787.html
dosyć mocne. Chyba takie rozwiązanie wydaje się kompromisowe.
Ooo, o tego typu 12stce mówiłam, tylko, że na C2D - a tu na serii "i" to tym lepiej. I nawet cenowo nie jest źle :) Ta 12stka jest lżejsza niż 10' Msi Wind z większą baterią :P 13... WOW. Nieźle.
Nie wiem, każdy tam ma inne preferencje :P Ale zobacz np. w MM czy Saturnie, jak Ci się na takich rozmiarach by pracowało ;)
Hej!
Czy w tej cenie szukać czegokolwiek innego czy brać tego della?
Nie wiem, czy poradzisz sobie z kalibracją monitora TFT ?? Piszę o tym DELL-u.
Czy ktoś miałby chwilkę przedstawić wersję alternatywną?
1. http://allegro.pl/laptop-asus-u30jc-u30-i5-520m-4gb-500gb-gf310-hdmi-i1466401254.html i to podpinam do monitora. Zyskuje mobilność i osiągi na pewnym poziomie.
alternatywa
2. http://allegro.pl/msi-wind-u135-n455-2gb-250g-bt-6-cell-czarny-etui-i1467927930.html
zyskuje dużą mobilność(nie wiem jak z pisaniem i czytaniem na tak małym wyświetlaczu) i zostaje mi 1500 zł na złożenie stacjonarki którą podpinam do monitora. Czy ktoś kto ma doświadczenie w kompletowaniu takich zestawów mógłby mniej-więcej ocenić co da się złożyć za 1500 zł?
Ja kupiłem to: http://www.ceneo.pl/10421195 parametry wg mnie dobre, a i cena zacheca.
swoja droga mam to: http://www.lasystems.be/Acer/LX.EDY02.116/Extensa5635G-653G32MN/product/202288.html do sprzedania za 800zl
tymczasowy_
1.03.11, 10:54
Miałem kilka Asusów i nie powiem złego słowa na tą markę. Seria U i UL są całkiem przyzwoicie wykonane. UL30 nie ma wbudowanego napędu DVD i jest nieco lżejszy. Są wersje z błyszczącym i matowym ekranem. Do obróbki fotek w domu (wyeliminowane refleksy) wg. mnie lepszy jest ekran błyszczący. Do używania gdzie popadnie o wiele lepszy jest ekran matowy, eliminujący odbicia.
Używam od jakiegoś czasu LCD 13.3" i praca jest jak najbardzie niemęcząca i komfortowa. A jak potrzeba to zawsze można przez HDMI podłączyć większy monitor.
i5 z zegarem 2.3GHz też powinien wystarczająco żwawo pracować.
PS
Parę lat temu Acera miała żona, i to takiego z wyższej półki. Zacinała się klawiatura i padła bateria.
Dla Amatora to najlepiej coś taniego, nie musi to być jakiś super extra sprzęt. Szmelc to tez nie może być.
http://allegro.pl/laptop-asus-u30jc-u30-i5-520m-4gb-500gb-gf310-hdmi-i1466401254.html
Coś takiego?
W tym przypadku dołożyłbym 4 stówki do U36
http://allegro.pl/asus-u36jc-i5-480-4gb-win-7-10h-torba-wysylka-i1516024529.html
http://www.pcworld.ie/Product/ASUS-K50IJ-156andquot-Laptop-Black/305024/301 A czy ten bedzie ok do zabawy i pracy nad zdjęciami :idea:
http://www.pcworld.ie/Product/ASUS-A52FEX1130V-156andquot-Laptop-Red/305033/301 czy dołozyć do tego
Ja dla siebie wybrałbym pełny (nie okrojony) procesor.
Pozdrawaim AP.
http://www.pcworld.ie/Product/ASUS-K50IJ-156andquot-Laptop-Black/305024/301 A czy ten bedzie ok do zabawy i pracy nad zdjęciami :idea:
http://www.pcworld.ie/Product/ASUS-A52FEX1130V-156andquot-Laptop-Red/305033/301 czy dołozyć do tego
Ten pierwszy to jakiś zabytek/zbuk.
A jeśli cię nie ciśnie, to własnie AMD wypuściło na rynek procek ze zintegrowaną grafiką ( LLano) i wygląda to ciekawie
Dla Amatora to najlepiej coś taniego, nie musi to być jakiś super extra sprzęt. Szmelc to tez nie może być.
Tak mysle, ze "amatora" zostalo uzyte w znaczeniu "milosnika", a nie ze "poczatkujacy" :)
Przede wszystkim w takim wypadku wazna jest dobra jakosciowo matryca. Najlepiej matowa, nie blyszczaca.
Z tego co widzialem fajne matryce maja IBM/Lenovo.
Thomasso
Piszę z Lenovo z matowa matrycą i z całą odpowiedzialnością stwierdzam, że do zdjeć to ona nie jest fajna, przede wszystkim ze względu na kąty widzenia.
Może te nowsze ( z podświetleniem LED) sa ciut lepsze- ale podświetlenie nie ma nic do kątów i o ile widziałem to nic się w tej materii nie zmieniło.
Fajna jest o tyle, ze mam matrycę 1680x1050 czyli 16/10.
Piszę z Lenovo z matowa matrycą i z całą odpowiedzialnością stwierdzam, że do zdjeć to ona nie jest fajna, przede wszystkim ze względu na kąty widzenia.
Może te nowsze ( z podświetleniem LED) sa ciut lepsze- ale podświetlenie nie ma nic do kątów i o ile widziałem to nic się w tej materii nie zmieniło.
Fajna jest o tyle, ze mam matrycę 1680x1050 czyli 16/10.
Kątów nie miałem akurat na myśli. W końcu siedząc przed lapkiem siedi się raczej blisko i na wprost i pracuje się na nim solo. Chodzilo mi bardziej o odwzorowanie barw, kontrast. Np. teraz siedzę przed MSI U210 i raz że kąty są do kitu, to dodatkowo odwzorowanie barw jest tak do kitu, że nie podjąłbym się nawet prostej obróbki fot na tym czymś :P
Tomek
Kątów nie miałem akurat na myśli. W końcu siedząc przed lapkiem siedi się raczej blisko i na wprost i pracuje się na nim solo. Chodzilo mi bardziej o odwzorowanie barw, kontrast. Np. teraz siedzę przed MSI U210 i raz że kąty są do kitu, to dodatkowo odwzorowanie barw jest tak do kitu, że nie podjąłbym się nawet prostej obróbki fot na tym czymś :P
Tomek
A kalibrowales chociaz?
Wyklikane z mobilka
Piszę z Lenovo z matowa matrycą i z całą odpowiedzialnością stwierdzam, że do zdjeć to ona nie jest fajna...
Wybacz, ale IMHO nie można wszystkich Lenovo do jednego wora ładować.
Może wypadało by model podać, bo ja też mam w swoim Lenovo matrycę matową,
i kompletnie nie podzielam Twego zdania - żadnych niedogodności w obróbce fotek.
Moj model to T61...
Pozdrówka!
Sam miałem ten dylemat i kupiłem Asusa G73SW - intel i7-2630qm 12gb ramu dwa hybrydowe dyski o łącznej pojemności 1tb, napęd blue ray i porządna matryca full HD, która dostała najwyższą ocenę wśród porównywanych przezemnie laptopów z "dobrą grafiką" do 7-8 tys. zł Polecam opis i recenzję na notebbokcheck.pl
Ja używam go do pracy biurowej i do obróbki zdjęć zarówno w LR3 i ACDSee 4, pracuje jak rakieta i jest bezgłośny ponieważ ma inaczej rozwiązaną wentylację - cóż do maluchów nie należy, ale mnie podoba się jego surowa stylistyka - podobno nawiązująca do myśliwców F cośtam
Polecam
dziękuje wszystkim za rady i pomoc kupiłem ten oto laptop pozdrawiam http://www.pcworld.ie/Product/TOSHIBA-Satellite-L75515R-156andquot-Laptop-Red/305017/301:wink:
dziękuje wszystkim za rady i pomoc kupiłem ten oto laptop pozdrawiam http://www.pcworld.ie/Product/TOSHIBA-Satellite-L75515R-156andquot-Laptop-Red/305017/301:wink:
Fajny laptop :
Error 404 - page not found
:-D
Witam. Przyłączam się do wątku i bardzo proszę o opinię. Mam zamiar kupić tego lapa http://allegro.pl/show_item.php?item=1719347679&msg=Obserwujesz+aukcj%C4%99.%3Cbr+%2F%3E%0D%0ANie+ przegap+jej+zako%C5%84czenia.+Ustaw+przypomnienie+ w+zak%C5%82adce+%3Ci%3E%3Ca+href%3D%22%2Fmyaccount %2Fwatch.php%22%3ETrwaj%C4%85ce%3C%2Fa%3E%3C%2Fi%3 E.&msgtoken=68945115512738b1601bef683b7441d98c4b031b0 dacff8bd2d8f4e849d8f130
Jestem kompletnym amatorem i chciałbym tylko żeby to w miarę sprawnie działało z PS.
Marcin
Witam. Przyłączam się do wątku i bardzo proszę o opinię. Mam zamiar kupić tego lapa http://allegro.pl/show_item.php?item=1719347679&msg=Obserwujesz+aukcj%C4%99.%3Cbr+%2F%3E%0D%0ANie+ przegap+jej+zako%C5%84czenia.+Ustaw+przypomnienie+ w+zak%C5%82adce+%3Ci%3E%3Ca+href%3D%22%2Fmyaccount %2Fwatch.php%22%3ETrwaj%C4%85ce%3C%2Fa%3E%3C%2Fi%3 E.&msgtoken=68945115512738b1601bef683b7441d98c4b031b0 dacff8bd2d8f4e849d8f130
Jestem kompletnym amatorem i chciałbym tylko żeby to w miarę sprawnie działało z PS.
Marcin
Napewno będzie działać.
Planuję za kilka tygodni zakup nowego sprzętu bo mój 6-letni Dell kiepsko spisuje się w obróbce zdjęć.
Z powodu warunków mieszkaniowych (brak własnego lokum i kolejna nadchodząca przeprowadzka) sprawia, że prawdopodobnie wybiorę znowu laptopa. Czytałem już sporo informacji o ekranach w laptopach i ich przydatności do obróbki zdjęć - wiem, że nie ma rewelacji ale i tak każdy nowy wyświetlacz będzie postępem w stosunku do tego który mam w swoim laptopie (postaram się wybrać najlepszy z możliwych), nie wykluczam też, że dokupię zewnętrzny 24-calowy monitor z tunerem TV.
Interesuje mnie czy warto brać sprzęt z procesorem AMD czy dopłacić do Intela - wydaje mi się, że AMD mają problemy z obsługą grafiki z powodu własnej akceleracji?? Nie znam się ale mój laptop (AMD) wyłożył się kilka razy z powodu akceleracji - może z nowszymi kompami jest lepiej.
Druga sprawa która mnie intryguje to to czy nie lepiej przejść na Maca - widziałem kilka laptopów Apple i zrobiły na mnie spore wrażenie. Komputera w zasadzie używam tylko do przeglądania stron www, poczty, oglądania filmów i TV internetowej i do obróbki zdjęć. Wydaje mi się, że na Maca jest sporo tańsze legalne oprogramowanie dobrej klasy.
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
=Wydaje mi się, że na Maca jest sporo tańsze legalne oprogramowanie dobrej klasy.
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
Najgorzej jak się coś komuś wydaje ;)
Może i tańszy soft ale hard cene nadgoni i przegoni w wyniku końcowym.
Ale jak mac to ten monitor 24" z kompem w obudowie się nada :D do tego tuner (bo chyba nie ma) na usb i 2-3w1
Porównywałem cenę kilku laptopów i wszystkie laptopy z ekranem wysokiej rozdzielczości są drogie - myślę nad jakimś refurbishem. Apple jest faktycznie droższe ale liczę na to, że koszta programów i sama praca i interfejs użytkowania mi to wynagrodzą ale muszę się przekonać do tego kroku.
Teraz mam warunki tylko na laptopa - poczekam kilka tygodni i jak coś się zmieni to dokupię zewnętrzny monitor.
Z procesorem AMD lepiej nie brać notebooka, są przeważnie gorsze, mniej energooszczędne. Z grafiką to akurat problemów nie mają.
Wolałbym zainwestować w coś z Intelem.
Macintosh, o ile odpowiada Tobie ich system operacyjny, to czemu nie. Można się na coś skusić, np Macbook Pro któryś.
Witam. Przyłączam się do wątku i bardzo proszę o opinię. Mam zamiar kupić tego lapa Trwające<%2Fa><%2Fi>.&msgtoken=68945115512738b1601bef683b7441d98c4b031b0 dacff8bd2d8f4e849d8f130[/I] (http://allegro.pl/show_item.php?item=1719347679&msg=Obserwujesz+aukcję.<br+%2F>
Nie+przegap+jej+zakończenia.+Ustaw+przypomnienie+ w+zakładce+<em><a+href%3D)
Marcin
Dla kompletnego amatora wszystko co kupisz bedzie az za dobre.PS jest zbedny w tym przypadku i bedzie tylko niepotrzebnie miejsce zajmowal.
Zdecydowałem się jednak na laptopa pracującego pod Windowsem - Maci są interesujące ale ta opcja wyszła by mi jednak drożej a poza tym łatwiej znaleźć konkretne informacje dot. obsługi programów lub pomoc techniczną w przypadku sprzętów działających na Windows.
Faworytami są komputery Sony, Dell i Lenovo - chyba wybiorę Sony bo trafiają się superokazje na kompy z ekranem o większej rozdzielczości i są też bardziej multimedialne (min. Blu-ray). Lenowo nie znam ale słyszałem sporo dobrego o tym sprzęcie; Della posiadam i b.cenię sobie jego bezawaryjność jak wiele osób ale ciężko ostatnio u nich o dobrą ofertę.
Lenowo nie znam ale słyszałem sporo dobrego o tym sprzęcie;
Lenovo, to niegdysiejszy IBM (w zakresie komputerów PC)
IBM sprzedał im swoje fabryki, ale jakość niekoniecznie jest ta sama. Przynajmniej różne czytam o nich opinie, bo osobiście nie mam ich sprzętu.
Od tych tańszych Lenovo ( IdeaPadów czy L-ek) trzymaj się z daleka.
Pamiętam, że to było IBM ale produkowane są podobno już w Chinach??. Stylistycznie niezbyt mi się podobają ale widziałem je dostępne w różnych ustawieniach za rozsądne pieniądze. Zawsze słynęły z dobrego wykonania i dobrej pracy w różnych warunkach (dobra obudowa dodatkowo chroni je przed uszkodzeniami w podróży).
Mam 4 lata ThinkPada R61 i śmiga jak nowy zero problemów, ale tak jak już ktoś wcześniej wspomniał nie wszystkie modele lenovo są tak wytrzymałe i wygodne w pracy.
Niestety ceny obecnych ThinkPadów z lepszą matrycą to wydatek 7-8tys. i więcej.
Jak chcesz Vaio z dobrą matrycą to tylko 1920x1080 z serii Vaio Premium Display, Vaio Premium LCD lub X-Black. Te matryce ładnie świecą, maja niezłe odwzorowanie kolorów i szersze kąty widzenia niż standardowe ekrany w laptopach.
Propozycją wartą rozważenia jest też dell xps L502x lub większy L702x z matrycą 1920x1080.
pozdr
R61... fajny był ;-) A T61p to był chyba jedyny model z matrycą IPS w opcji. I to wszystko już w czasach gdy lenovo było właścicielem.
Ja sam niedawno kupiłem laptopa, ale chyba nic nie potrafie doradzić. Wybór jest za duży. Zdecydowałem w końcu po przetestowaniu kilku modeli w sklepie. Wogóle sklepy sie robią coraz milsze i bardziej profesjonalne (czyżby efekt e-konkurencji). Pozwalają testować, targować się i maja wygodne fotele. Także polecam iść do dobrego uznanego sklepu i pooglądać - podotykać oraz posłuchac laptopy. Czasem fora takie jak nhl albo notebookcheck oferują sporo informacji. Jak ja zobaczyłem na tych forach co ludzie muszą robić z acerami z serii timelinex, aby je ochłodzić to zrezygnowałem z jego zakupu.
Niestety aktualne ceny - tych dobrych laptopów - mnie odstraszyły, a tanie Lenovo są w dotyku jakby papierowe (podobnie tanie asusy i acery - wszystko sie gnie i trzeszczy łącznie z klawiaturą). No i te matryce. Porażka. Kupiłem za to taniego laptopa Samsunga i wszystko poza matrycą moge pochwalić - jest cichy, zimny, twardy i w miarę wydajny. Spróbuje pożyczyć kalibrator, może choć troche obraz będzie wyglądał jak powinien.
R61... fajny był ;-)
Ja sam niedawno kupiłem laptopa, ale chyba nic nie potrafie doradzić. Wybór jest za duży. Zdecydowałem w końcu po przetestowaniu kilku modeli w sklepie. Wogóle sklepy sie robią coraz milsze i bardziej profesjonalne (czyżby efekt e-konkurencji). Pozwalają testować, targować się i maja wygodne fotele. Także polecam iść do dobrego uznanego sklepu i pooglądać - podotykać oraz posłuchac laptopy.
Kompletnie się z Toba nie zgadzam.
1. Wybór jest- ale tak naprawdę go nie ma.
99& laptopów to maszyny z matrycą 1366x768 typu glare. Możesz przyjrzeć się 20 laptopom stojącym w sklpeie i wszystkie będą prawie identyczne.
Różnice pomiędzy modelami dotyczą ilosci i ułożenia portów, ew wielkości dysku, zewnętrznej karty graficznej lub nie.
Plastiki sa podobne, jakość wykonania też.
I te laptopy za 2-3 tys PLN możesz faktycznie obejrzeć i pomacać.
Jak chcesz laptopa z inną rozdzielczością i / lub z matryca matową- oo to zaczynają się schody.
Są na zamówienie, o obejrzeniu przed zakupem zapomnij. O sytuacji- proszę mi ściągnąć 2 , jedne z nich kupię- z reguły też. Jeśli kupujesz na firmę, odpadają ci różne furtki zwrotne przy zakupie przez Internet, zresztą jak zainstalujesz pre-instalowanego Windowsa to jest w zasadzie po herbacie.
Im więcej masz kasy do wydania, tym bardziej skazany jesteś na kupno kota w worku.
Drunkmaster
4.11.11, 14:11
W praktyce najlepsze odwzorowanie kolorów mają monitory crt, tylko pozostaje pytanie czy ktoś jeszcze te kolory zobaczy używając lcd'ka a ja bynajmniej nie wyobrażam sobie w 21 wieku trzymania bańki na biurku. Co do sprzętu to największa uwagę zwracałbym na dysk, koniecznie SSD w obróbce RAW to podstawa a zwykłe HDD to pozostałość niedoskonałej techniki zeszłego wieku, procesor dual core i 2 gb ram'u to absolutne minimum w tych czasach więc do obróbki zdjęć na pewno nie zabraknie gigaherców czy gigabajtów a prędkośc dysku zauważysz i to znaczącą. Co do monitorów to jeżeli chcesz mieć dobrze odwzorowaną kolorystykę to szukaj kalibratora :)
Hmm... właśnie mam największy problem odnośnie wyboru rodzaju ekranu w Laptopie. Dla mnie przekątna 15,6 cala to trochę mało do wygodnej obróbki zdjęć ale sprzętu 17 cali lub większego nie chcę kupować bo nie jest już poręcznym sprzętem. Zdecydowałem się w najbliższym czasie na zakup jakiegoś w miarę dobrego monitora 24-27 cali z wbudowanym tunerem TV bo nie mam miejsca w wynajętym pokoju a chciałbym mieć telewizję - wiem że to nie będzie Eizo ale i tak pewnie poczuję różnicę i do niego podepnę laptopa.
Szukam na spokojnie sprzętu typu Intel core i5, min.4 gb RAM, szybki dysk 500-1000gb, wydzielona karta graficzna min512 mgb.(raczej nie gram), min 3 porty usb, card rider - nie wiem tylko czy warto dopłacić do ekranu lepszej rozdzielczości czy nie?? Czasem będę zabierał sprzęt ze sobą ale nie liczę, że będzie też chciało mi się obrabiać zdjęcia poza domem.
Dobrze by było zobaczyć te matryce przed zakupem, może się zdarzyć, że ta o niższej rozdzielczości będzie Tobie bardziej pasowała.
Skoro chcesz dokupić monitor stacjonarny i tak, to bym celował w 15" matrycę, zawsze to większa mobilność.
Dobrze by było zobaczyć te matryce przed zakupem, może się zdarzyć, że ta o niższej rozdzielczości będzie Tobie bardziej pasowała.
Skoro chcesz dokupić monitor stacjonarny i tak, to bym celował w 15" matrycę, zawsze to większa mobilność.
Poczekam z tym do czasu zakupu monitora stacjonarnego - pobawię się nim trochę i zobaczę czy laptop będzie wykorzystywany tylko jako sprzęt przenośny czy będę też na nim coś robił z domu.
Najbardziej podobają mi się laptopy Sony Vaio i chyba taki sobie sprawię - nawet standardowe ekrany 1350X800? mają dobrą kolorystykę. Lenovo oglądałem wczoraj - solidne plastikowe pudełko:eek:
Czy istnieje możliwosć ustawienia w laptopie dwóch profili kolorów dla ekranu własnego i monitora zewnętrznego?
Drunkmaster
5.11.11, 23:30
Skoro chce dokupić w monitor z tunerem to celowałbym jednak wyżej bo z założenia wynika że nie będzie służył tylko do obróbki zdjęć, dysk polecam nadal ssd, jest to większy koszt, ale też dużo wyższa prędkość, mniejsze zużycie batki i wytrzymałośc, do laptopa jak znalazł :)
Hmm... właśnie mam największy problem odnośnie wyboru rodzaju ekranu w Laptopie. Dla mnie przekątna 15,6 cala to trochę mało do wygodnej obróbki zdjęć ale sprzętu 17 cali lub większego nie chcę kupować bo nie jest już poręcznym sprzętem. Zdecydowałem się w najbliższym czasie na zakup jakiegoś w miarę dobrego monitora 24-27 cali z wbudowanym tunerem TV bo nie mam miejsca w wynajętym pokoju a chciałbym mieć telewizję - wiem że to nie będzie Eizo ale i tak pewnie poczuję różnicę i do niego podepnę laptopa.
Szukam na spokojnie sprzętu typu Intel core i5, min.4 gb RAM, szybki dysk 500-1000gb, wydzielona karta graficzna min512 mgb.(raczej nie gram), min 3 porty usb, card rider - nie wiem tylko czy warto dopłacić do ekranu lepszej rozdzielczości czy nie?? Czasem będę zabierał sprzęt ze sobą ale nie liczę, że będzie też chciało mi się obrabiać zdjęcia poza domem.
poszukaj czego, do czego mozesz zainstalowac dysk SSD i zwykly HDD - wydluzy to czas pracy na baterii oraz znacznie przyspieszy sprzet- niekoniecznie 7200RPM- zezre wiecej pradu a sie nie przyda.
Wydzielona karta grafiki raczej odpadnie, bo i5 bedzie juz mial grafike w sobie- co zreszta jest doskonalym wyjsciem.
jesli masz wybor, to szukaj czegos z prockiem i5 2520M - Sandy Bridge. Grafika Intela HD G3000 pozwala wyswietlic na TV obraz o kosmicznej rozdzielczosci :)
Mam Della E6420 - jak chcesz wiecej szczegolow o jego zaletach i wadach, to daj znac - generalnie wad malo jakos :)
Kompletnie się z Toba nie zgadzam.
1. Wybór jest- ale tak naprawdę go nie ma.
.
No w sumie to samo miałem na myśli - za dużo modeli różniącyc hsię niewiadomo czym, a za mało konkretów. A o podotykaniu... to myślałem o tym że można zobaczyć jakie sa obudowy i klawiatury - przynajmniej w strefie budżetowych (ok, 2 tysiaczki, i5, 8GB ramu).
Ale też masz rację, że jak się chce coś lepszego, to jest bieda. Chciałem matrycę lepszą to ceny zaczynały się około 1500Pln wyżej - więc zrezygnowałem. Po prostu nie zwróciłem uwagi na wybór poza sferą budżetową (która jest dobrze reprezentowana w sklepach).
Witam! Niedawno miałem podobny dylemat: co kupić do obróbki zdjęć, aby było dobre i zarazem tanie (niestety mam bardzo ubogi fundusz na tego typu "zabawki" :) )? Wiele osób na różnych forach odradzało mi zakup laptopa (głównie ze względu na matryce) Wybór padł na mini PC (dokładnie eMachines serii EL) Zapłaciłem za niego 500 złotych (powystawowy, w idealnym stanie). W tej cenie otrzymałem komputer z procesorem AMD x4 640, 4GB RAMu i dyskiem HDD 500GB. Do tego zestawu zakupiłem 21" monitor LED. Zmieściłem się w cenie 1100 złotych. Myślę, że w tej cenie nie kupisz sensownego laptopa do obróbki zdjęć. Jeżeli zależy Ci na przestrzeni w domu, to może warto rozejrzeć się nad mini PC, nawet nad jakąś używką?
Witam! Niedawno miałem podobny dylemat: co kupić do obróbki zdjęć, aby było dobre i zarazem tanie (niestety mam bardzo ubogi fundusz na tego typu "zabawki" :) )? Wiele osób na różnych forach odradzało mi zakup laptopa (głównie ze względu na matryce) Wybór padł na mini PC (dokładnie eMachines serii EL) Zapłaciłem za niego 500 złotych (powystawowy, w idealnym stanie). W tej cenie otrzymałem komputer z procesorem AMD x4 640, 4GB RAMu i dyskiem HDD 500GB. Do tego zestawu zakupiłem 21" monitor LED. Zmieściłem się w cenie 1100 złotych. Myślę, że w tej cenie nie kupisz sensownego laptopa do obróbki zdjęć. Jeżeli zależy Ci na przestrzeni w domu, to może warto rozejrzeć się nad mini PC, nawet nad jakąś używką?
A ile ci bateria trzyma w tym miniPC?
wiadomo listopad miesiącem zakupów i znalazłem coś takiego w sklepie dla rozgarniętych
samsung NP300E7A-S01PL
Notebook
Procesor Intel® Core™ i3-2330M (2,20 GHz, cache
L3 3 MB), matryca 17,3" LED HD+, pamięć RAM 4 GB, dysk twardy 500 GB, grafika GeForce GT520MX
z pamięcią 1 GB, nagrywarka DVD, WiFi, Bluetooth,
system operacyjny Windows 7 HP 64 bit.
za 2400 jedno co wiem to matowa matryca i pytanie o procek
obecnie mam core 2duo t2330 2 g ramu czy to jest znaczny przeskok czy powinienem kupić i7 kosztem 17 cali i matowej matrycy.
pomiędzy i3 oraz i7 jest jeszcze i5
np taki
http://www.euro.com.pl/laptopy-i-netbooki/hewlett-packard-probook-4730s-i5-2410m-4gb-640gb-w7p-torba.bhtml
cena z euro bo maja naprawdę sensowną wyszukiwarkę.
alternatywnie- Dell
http://www.euro.com.pl/laptopy-i-netbooki/dell-vostro-3750-i3-2310m-4gb-500gb-w7p-3ynbd.bhtml#opis oops sorry on jest z i3
bez zewnętrznej grafiki ale za to z 3 letnia gwarancją NBD.
Walcze ze soba ale musze kupic lapa, nie stac mnie na gotowe wiec pewnie wezme na raty, oczywiscie wchodzi w gre jak najtaniej...
Aktualnie miele na Core 2 Duo E8600 3.0ghz i 3gb ramu, wczesniej dzialalem na lapie centrino duo 1,6ghz lifebooku od siemensa i dawalem rade rawy 50mb robic...
Patrzac na benchmarki, to wiekszosc (generalizujac) prockow i3 i i5 w tych beznadziejnie wygladajacych lapach w mm czy ojro, niestety jest porownywalna z moim aktualnym C2D. Mam tylko ok 2k na zakup, w tej cenie wsio to jeden h.... kupilem ostatnio tesciom szajsunga i3 cos tam i szalu nie ma pomimo podobnych parametrow...
Kaskadersko podoba mnie sie malutkie Vaio 11.6 tyle ze procz 4gb ramu i dual cora oparty jest na platformie e350 amd co wydajnosciowo jest 3x slabsze od tego co mam... natomiast rawy to teraz z panasa i olka robie, zew monitor i tv mam zajefajne wiec o to sie nie boje, pytanie czy jest na tym forum jakis desperado co robi rawy (LR, CO) na takim maluchu?
pozdrawiam serdecznie
Janek
Dorzucę 3 grosze o Lenovo: korzystam juz z tego sprzętu kilka ładnych lat, i modele biznesowe ThinkPad 5xx są bardzo wytrzymałe. W najnowszym T520 FullHD 15,6" jest doskonała matryca podświetlana LED i przy monitorze z matrycą IPS wygląda nadal bardzo dobrze.
Co do procków, modele Intel i5-xxxx czyli Sandy Bridge są w tej chwili najlepszym wyborem jeśli chodzi o stosunek wydajności do ceny. Potem i7, tu już przesiadka (zwykle) na 4 rdzenie, ale program musi wspierać taki procek, inaczej nie ma różnicy do i5.
Pozdrawiam
lightroom 3 wpiera 4 rdzenie? Obecnie mój lap mi wystarcza ale przy lightroomie się dławi, przy odpaleniu coś byczy później przestaje, bateria jest tylko balasem. Dlatego pytam czy kupując i3 to uzyskam większy komfort pracy czy nie.
poszukaj czego, do czego mozesz zainstalowac dysk SSD i zwykly HDD - wydluzy to czas pracy na baterii oraz znacznie przyspieszy sprzet- niekoniecznie 7200RPM- zezre wiecej pradu a sie nie przyda.
Wydzielona karta grafiki raczej odpadnie, bo i5 bedzie juz mial grafike w sobie- co zreszta jest doskonalym wyjsciem.
jesli masz wybor, to szukaj czegos z prockiem i5 2520M - Sandy Bridge. Grafika Intela HD G3000 pozwala wyswietlic na TV obraz o kosmicznej rozdzielczosci :)
Mam Della E6420 - jak chcesz wiecej szczegolow o jego zaletach i wadach, to daj znac - generalnie wad malo jakos :)
W chwili obecnej mam 6-letniego Della Inspiron 1501 (AMD 64 x2 Mobile Technology 1.6 Ghz) 2 GB RAM. Złego słowa na niego nie mogę powiedzieć bo był solidnie eksploatowany przez wszystkie lata i nadal się trzyma ale zaczynają się pojawiać literówki przy pisaniu na klawiaturze, czasem nie chce się wyłączyć... swoje już przeszedł i pora na wymianę. Wiek i ślady zużycia są główną przyczyną do zmiany bo co dziwne nie mam problemów w obsługą programów graficznych - jak się już uruchomią to pojedyncze zdjęcia obrabiam bez większych problemów.
Myślałem oczywiście o Dellu ale Sony daje więcej w tej samej cenie - podobają mi się wyświetlane kolory i Soniaki są jakby bardziej multimedialne (BluRay, więcej złącz).
Obrabiasz fotki na Lapku??
ps. odpuściłem sobie pomysł z zakupem monitora z wbudowanym tunerem TV - wybiorę tylko jakiś lepszy monitor o przekątnej 23-24cala ze łączem Hdmi.
Nie wiem jaki model Sony masz na mysli, ale jako magik od laptopow, ktory je naprawia niesmialo ostrzegam..... nie idz a droga :)
Podam ci kilka plusow, moze Sony tez ma to na wyposazeniu, ale jesli oczekujesz po Sonym, ze pochodzi ci tak dlugo jak twoj wysluzony 1501, to niestety sie rozczarujesz.
Ale cos za cos :)
Mam zwykla wersje, ale mozesz go miec w wersji ATG- ten wytrzyma wszystko wlacznie z deszczem, rzucaniem na glebe oraz dziecmi w domu ;)
A tera plusy Della:
-magnezowa konstrukcja
-wodoodporna klawiatura
-HDMI 1.3
-eSATA
-anodyzowana alu pokrywa
-SSD+SATA HDD
-3 lata gwarancji
-7h bateria w standardzie (opcja 9cell tez jest)
-gumowana uszczelka pomiedzy ekranem a klawiatura, oraz gumowany palmrest
plus cala masa duperelek, ktore ulatwiaja, upiekszaja badz tez wcale sie nie przydaja :)
Minusy:
-brak USB3
-dla niektorych dosyc surowy wyglad- mnie jak najbardziej pasuje
-LED- jednak jest roznica w kolorach i jakosci- trzeba bylo doplacic troche $ i wziac HD ekran.
Powiedz jaki model SOny cie interesuje, to moze bede mial jakies uwagi czysto mechaniczno-techniczne :)
Tylko podpowiem, ze jak monitor, to moze warto sie zastanowic nad TV do obrabiania fot? kolega ostatnio drazyl temat po zagramanicznych forach i w efekcie tego wyrwal 32lcd LG na ipsie i jest mega zadowolony, a zna sie na rzeczy, bo w domku ma jakies wypasione Eizo
pozdrawiam serdecznie
Janek
K@czy myślałem np. nad takim (http://www.amazon.co.uk/Sony-VPC-EH2C5E-notebook-i5-2430M-processor/dp/B005SBUGYG/ref=sr_1_6?s=computers&ie=UTF8&qid=1320784419&sr=1-6) lapkiem z podświetleniem LED jeśli zdecyduję się na tańszy model. Sony posiada w swojej ofercie sporo laptopów o podobnych ustawieniach (pamiętam o dysku) i myślę, że za 600 euro da radę go kupić.
Jeśli przekonam się, że warto (pomimo posiadania zewnętrznego monitora) dołożyć te 200-300 euro do lepszej matrycy to wybiorę już sprzęt z wyższej półki - Może Lenovo lub któregoś Della.
Przykład z własnymi ustawieniami -ThinkPad L520 System components
Intel Core i5-2410M Processor (2.30GHz, 3MB L3)
Genuine Windows 7 Home Premium 64
Genuine Windows 7 Home Premium 64 English
15.6" HD+ (1600 x 900) LED Backlit Anti-Glare Display, Mobile Broadband Ready
Intel HD Graphics 3000, Mobile Broadband Ready
4 GB DDR3 - 1333MHz (1 DIMM)
Keyboard UK English
UltraNav with TrackPoint & touchpad plus Fingerprint reader
720p HD Camera
500 GB Hard Disk Drive, 7200rpm
DVD Recordable
9 cell Li-Ion Battery - 55++
Country Pack Ireland with Line cord & 65W AC adapter
Bluetooth 3.0
ThinkPad b/g/n
Integrated Mobile Broadband - Upgradable
Czy można ustawić w Lapku dwa profile kolorystyczne - jeden dla ekranu a drugi dla zewnętrznego monitora??
Troche plastikowe to Sony.
Ale jak sie zdecydowales, to bierz :)
Uwazaj na gniazdo zasilania i nie przeciazaj zbytnio obudowy- mozesz latwo zlamac plyte glowna- mialem juz kilka sony z takim problemem :)
No i baterie sa strasznie drogie jakbys chcial zmienic kiedys.
O ile sie nie myle mozesz dostosowac kolory do kazdego urzadzenia podlaczonego do laptopa.
Dzięki za info:)
Jak będę zdecydowany już na zakup to na pewno się pochwalę swoim wyborem - teraz poszukam odpowiedniego monitora i dopiero później zdecyduje się na laptopa. Pobawię się trochę tym monitorem i zobaczę jaki laptop będzie mi najbardziej odpowiadał i co będę od niego oczekiwał.
Podepne się pod wątek laptopowy- choć to ma być laptop maszyna do pisania.
czy ktoś z koleżanek / kolegów ma doświadczenia z Dell Vostro?
Przymierzam się do zakupienia dla kogoś takiej maszyny
http://www.notebooki.pl/notebook/pokaz/dell-vostro-black-v1540-156-hdwled-ag-i5-480-6gb-640gb-bt-w7pro64-3ynbd-51397142-347886/
czy to sensowny wybór?
wiem że matryca 16/9 do pisania jest kijowa
Nie znaleziono produktu! O dostępność pytaj: sklep@notebooki.pl
właśnie mi odpisano
w takim razie ten
http://www.notebooki.pl/notebook/pokaz/dell-v3550-red-156-wledhd-a-glare-i3-2310m-2gb-320gb-bt30-b-litkeyb-win7pro64-3ynbd-513291142-341155/
Podepne się pod wątek laptopowy- choć to ma być laptop maszyna do pisania.
czy ktoś z koleżanek / kolegów ma doświadczenia z Dell Vostro?
Przymierzam się do zakupienia dla kogoś takiej maszyny
http://www.notebooki.pl/notebook/pokaz/dell-vostro-black-v1540-156-hdwled-ag-i5-480-6gb-640gb-bt-w7pro64-3ynbd-51397142-347886/
czy to sensowny wybór?
wiem że matryca 16/9 do pisania jest kijowa
Troche droga ta maszyna do pisania.
U nas wszystko jest drogie...
Poprzednia służyła ze 6 lat :)
poza tym to dla kobiety, to ze nie jest czarny- to tez zaleta :)
U nas wszystko jest drogie...
Tak,masz racje
---------- Post dodany o 14:57 ---------- Poprzedni post był o 14:55 ----------
poza tym to dla kobiety, to ze nie jest czarny- to tez zaleta :)
Nie wazne,wazne zeby kochal i ufac umial.
U mnie w pracy wiele osob ma Vostro z roznych serii, i do pracy biurowych jest wiecej jak wystarczajacy, i sa zadowoleni.
Jedna rzecz, ze jak ktos sobie wybral czarna i polyskujaca obudowe to wszelkie slady po paluchach widac masakrycznie;)
Baterie dosyc wytrzymuja, sa zamienniki takze wieksze pojemnosciowo (ceny zamiennikow od 200-400pln, przy czym ostatnio zamawialem do takiego jednego della 4800 za 329zl oczywiscie z gwarancja)
pozdro
W TV poinformowali, że w krainie K@czego były wyprzedaże i laptopy za ok 500 zł a TV 42" za 700 zł ( ceny podali w złotówkach ) sprzedawali.
A w poniedziałek mają być wyprzedaże elektroniki w sklepach internetowych.
W TV poinformowali, że w krainie K@czego były wyprzedaże i laptopy za ok 500 zł a TV 42" za 700 zł ( ceny podali w złotówkach ) sprzedawali.
A w poniedziałek mają być wyprzedaże elektroniki w sklepach internetowych.
Toc blak frajdej u nich byl...
pozdro
Toc blak frajdej u nich byl...
pozdro
I dlatego trzeba było tam kupić laptopa dla amatora fot....
Bo dużo taniej, a drugiego na zapas.:-D
Trzeba bylo powiedziec.... zreszta do poniedzialku macie czas :)
Trzeba bylo powiedziec.... zreszta do poniedzialku macie czas :)
Jestem ciekaw za ile takie AFS300/f2.8VR albo D3s mozna teraz tam wyrwac?
Albo chociaz jakis TC;)
pozdro
właśnie mi odpisano
w takim razie ten
http://www.notebooki.pl/notebook/pokaz/dell-v3550-red-156-wledhd-a-glare-i3-2310m-2gb-320gb-bt30-b-litkeyb-win7pro64-3ynbd-513291142-341155/
Lepszy jest ASUS K53 SV i tańszy, ma dwie karty graficzne - GeForce GT 540M i Intel HD Graphics 3000 Nie ma nic lepszego za te pieniądze!!!
A ile ci bateria trzyma w tym miniPC?
Dwa lata, wg zapewnień producenta oczywiście :mrgreen:
Witam
Właśnie nabyłem Asusa X73SV-TY241V, z Windowsem 7 64 bity i wszystko byłoby dobrze gdyby nie mały zgrzyt.
W Photoshopie CS5 po uruchomieniu opcji Photomerge / składanie panoramy pojawia się następujace okienko i wyłącza Photoshopa.
Może ktoś wie czym to jest spowodowane, ten sam CS5 bez żadnych problemów chodził pod Windowsem XP.
Pozdrawiam
Dionizy
Zadnej tresci w tym komunikacie.
Chyba bedziesz musial sie skontaktowac z dzialem technicznym Adobe.
Witam
Właśnie nabyłem Asusa X73SV-TY241V, z Windowsem 7 64 bity i wszystko byłoby dobrze gdyby nie mały zgrzyt.
W Photoshopie CS5 po uruchomieniu opcji Photomerge / składanie panoramy pojawia się następujace okienko i wyłącza Photoshopa.
Może ktoś wie czym to jest spowodowane, ten sam CS5 bez żadnych problemów chodził pod Windowsem XP.
Pozdrawiam
Dionizy
tylko przy panoramie się wywala? Zobacz jakakolwiek inną funkcję PS mocno obciążającą CPU i GPU np. generowanie i rendering kształtu 3d.
Komunikat jest windowsowy nie PS'owy.
dog_master
27.11.11, 00:35
A spróbuj uruchomić w trybie zgodności. Często ten błąd mi wyskakiwał, przy różnych programach, chyba to pomogło. Chyba, bo już nie pamiętam, ale Google na pewno dokładniej podpowie
tylko przy panoramie się wywala? Zobacz jakakolwiek inną funkcję PS mocno obciążającą CPU i GPU np. generowanie i rendering kształtu 3d.
Komunikat jest windowsowy nie PS'owy.
Po wyborze opcji Automatyzyj i póżniej Photomerge pokazuje się ten komunikat.
I po dłuższej chwiki zamyka PS.
Sprawdziłem teraz 3d i wszystko działa dobrze.
---------- Post dodany o 23:39 ---------- Poprzedni post był o 23:36 ----------
W pierwszej kolejności próbowałem w trybie zgodności i było to samo.
Noatmiast dziadek Google w tym przypadku milczy, już 3 dni nękam i cisza.
Podzieliles dysk czy pracujesz na pelnej partycji?
I czy probowales odznaczyc opcje Open GL w ustawieniach?
Blad czasami wystepuje- tutaj masz watek z wypowiedziami innych uzytkownikow:
http://forums.adobe.com/message/3516483
Podzieliles dysk czy pracujesz na pelnej partycji?
I czy probowales odznaczyc opcje Open GL w ustawieniach?
Blad czasami wystepuje- tutaj masz watek z wypowiedziami innych uzytkownikow:
Fabrycznie dysk był podzielony na trzy partycje.
- partycja ukryta z systemem
- C partycja około 300 GB
- D partycja około 400 GB
partycja C została fabryczna i tu jest CS5 i kilka programów graficznych + około 40 GB różnych dodatków do PS
partycja D podzieliłem na dwie po około 200 GB - D i E , na których jeszcze nic nie ma.
W PS nie ma żadnych dodatkowych pluginów...
Natomiast jeszcze raz -
W momencie wybrania / kliknięcia napisu Photomerge po kilku sekundach pokazuje się okienko
i następnie albo po kilkudziesięciu sekundach znika i zamyka PS,
czyli okno dodawania zdjęć do składania wogóle się nie pokazuje
albo klikam na zamknij i też znika okienko i PS
Jeszcze raz dodaję to okienko.
Z linkiem na Adobe muszę poczekać na syna, bo za moich czasów był inny ukochany język.
Open GL zresztą też musi poczekać
Pozdrawiam i wielkie dzięki.
A ile masz wolnego miejsca na C: ?
Moze po prostu CS sie sypie, bo malo miejsca- duze panoramy potrafia wazyc nawet kilka/kilkanascie giga- sprobuj zmniejszyc pliki do panoramy -tak ze 640x480 i wtedy odpalic laczenie- bedzie wiadomo, czy to problem z CS jako takim, czy tez moze zasoby sie koncza.
Jakieś 200 GB, na poprzednim kompie miałem 70 GB i wszystko działało,
oprócz wypełniania ubytków w panoramie, ale tam było raptem 3 GB ramu.
Ale wogóle nie otwiera okienka do dodawania zdjęć do składania.
Oki, rozumiem.
Wyglada, ze zasoby sa wystarczajace.
Jutro jeszcze poczytam to forum, moze cos komus sie udalo ustawic zeby to dzialalo. Teraz zmykam spac, bo mi ryj opada na kolana ;)
Oki, rozumiem.
Wyglada, ze zasoby sa wystarczajace.
Jutro jeszcze poczytam to forum, moze cos komus sie udalo ustawic zeby to dzialalo. Teraz zmykam spac, bo mi ryj opada na kolana ;
Problem mam rozwiązany.
Najpierw wg Twojego linka kolga wgrał Jawę i to nic nie dało.
Okazało się że trzeba było wgrać sterowniki do karty graficznej Nivida.
Ten laptop ma podobno dwie karty graficzne i PS wybierał GeForce, która w tym przypadku nie obsługiwała PS.
Teraz wszystko śmiga że aż miło patrzeć jak składa panoramy dochodzące do 200 MB, a wypełnianie to finezja.
Serdeczne dzięki za pomoc
Pozdrawiam
Dionizy
Jaka tam pomoc- sam rozwiazales problem :)
Dobrze, ze sie udalo.
Liczy się też dobre słowo.
Na forum Windowsa ktoś doradził mi reset...
O czym sam myślałem i pewne że by to nic nie pomogło.
Dzięki i pozdrawiam
Dionizy
Lepszy jest ASUS K53 SV i tańszy, ma dwie karty graficzne - GeForce GT 540M i Intel HD Graphics 3000 Nie ma nic lepszego za te pieniądze!!!
Miałem takiego w planie. Ale nie podobał mi sie jak go w sklepie macałem. Klawiatura chodziła jakby z masła była (nie wiem czy jest duzy rozrzut w jakość konkretnych egzemplarzy). A ja lubie pisac na klawiaturze. I lubie jak laptop jest sztywny. Po przetestowaniu 4-rech innych kupiłem Samsunga RF ;-). Ale ostrzegam, że ani ten Asus, ani ten Samsung nie mają dobrej matrycy dla fotografa. To są najtańsze panele.
Ale ostrzegam, że ani ten Asus, ani ten Samsung nie mają dobrej matrycy dla fotografa. To są najtańsze panele.
Dla amatora fotografii wazne jest zeby wujek Ziutek i ciocia Krysia byli rozpoznawalni.
Ps:Kladz kartke przed klawiatura i wtedy pisz-jest wygodniej i szybciej sie na niej pisze.:mrgreen::mrgreen:
A ja jestem coraz bliższy decyzji zakupu jakiegoś lapka 14 cali z pospolitym ekranem i zewnętrzną stacją dokującą aby nie plątać się z kablami (zewnętrzny monitor, klawiatura, dodatkowy dysk, drukarka...)
Jak potrzebuję zabrać lapka to go wypinam jednym przyciskiem i jest już gotów do drogi a 14-tki są b. poręczne.
A ja jestem coraz bliższy decyzji zakupu jakiegoś lapka 14 cali z pospolitym ekranem i zewnętrzną stacją dokującą aby nie plątać się z kablami (zewnętrzny monitor, klawiatura, dodatkowy dysk, drukarka...)
Jak potrzebuję zabrać lapka to go wypinam jednym przyciskiem i jest już gotów do drogi a 14-tki są b. poręczne
Witam
Jak wyżej pisałem nabyłem Asusa X73S 17 cali bo 14-tki wyszły, i bardzo podoba mi się pomysł na stację dokującą.
Gdybyś namierzył coś takiego to pochwal się, może i ja załapię się na takie urządzenie.
Ktoś wyżej napisał że Asusy mają klawiaturę miękką jak z masła, nie podzielam opini, chyba że ktoś ma ręce Gołoty i wali w klawiaturę z dużą siłą.
To proponuję klawiaturę analogową (np. Erica lub jakaś inna maszyna).
Pozdrawiam
Dionizy
DIONIZY popatrz w akcesoriach do twojego lapka na stronie producenta. Kiedyś większosć Lapków posiadała stacje dokujące bo to były kompy przeznaczone dla klientów biznesowych - później się upowszechniły ale przeważnie każdy liczący się producent posiada jeden model lapka pro z opcjonalną stacją dokującą.
Zwykle są to modele 14 calowe i dla nich są produkowane pełne stacje dokujące, oprócz tego możesz znaleźć jeszcze rozwiązania uniwersalne dla wszystkich kompów danego producenta ale nie są już to pełne stacje tylko jakieś namiastki działające np. pod USB (przykład poniżej).
http://commercial.asus.com/product/detail/49
Zrobiłem rekonesans i powracam do pierwotnego planu zakupu laptopa 14" (najlepiej ze stacją dokującą).
Przejrzałem oferty różnych producentów i skłaniam się do ponownego zakupu komputera marki Dell (stary laptop Dell do tej pory chodzi nienagannie, opinie innych użytkowników są pozytywne, firma daje mi dobry pakiet gwarancyjny a ceny na różne modele są dość przystępne).
Najbardziej podoba mi się ta oferta (http://configure.euro.dell.com/dellstore/config.aspx?oc=l1154217&c=ie&l=en&s=bsd&cs=iebsdt1&model_id=latitude-e5420) Della Latitude E5420
Parametry:
Genuine Windows® 7 Professional (64Bit)
One Intel Core i5-2430M (2.40GHz, 3MB cache, Dual Core)
14.0in UltraSharp HD+ (1600X900) AntiGlare LED-backlit with Premium Panel Guarantee
PCMCIA card base
4GB(2x2GB)1333MHz DDR3 Dual Channel
320GB Serial ATA (7200RPM) Hard Drive
Do minusów zaliczam brak USB 3.0, HDMI. W droższej o 100euro opcji (http://configure.euro.dell.com/dellstore/config.aspx?oc=l1154203&c=ie&l=en&s=bsd&cs=iebsdt1&model_id=latitude-e5420) mogę zamienić PCMCIA na exprescard i dostaję dysk 500gb. (320gb mi wystarcza - używam jeszcze dysku zewnętrznego do przechowywania filmów)
Ciekawą alternatywą jest Dell Vostro 3450 z tej oferty (http://configure.euro.dell.com/dellstore/config.aspx?oc=n1204543&c=ie&l=en&s=bsd&cs=iebsdt1&model_id=vostro-3450).
Parametry:
English Genuine Windows® 7 Professional (64 BIT) with Recovery DVD
Intel® Core™ i5-2430M 2.40Ghz
4096MB 1333MHz Dual Channel DDR3 SDRAM [1x4096]
14.0 inch (36cm) High Definition LED Display (1366 x 768) with anti-glare
500GB (7,200rpm) Serial ATA Hard Drive
AMD Radeon™ HD 6630M 1GB Graphic
8X DVD+/-RW Drive including software
Palmrest : Fingerprint Reader Biometric
Integrated 2.0 Mega Pixel Camera
Primary 6-cell 48 WHr Lithium Ion battery
Do jego minusów zaliczam tylko brak stacji dokującej i bardziej plasticzastą budowę - nie wiem czy wiele słabszą niż u poprzednika??
Do plusów mogę zaliczyć wyposażenie we wszystkie możliwe złącza, kartę graficzną, i b.atrakcyjną cenę.
Z innych producentów biorę jeszcze pod uwagę tylko Lenowo ThinkPad L420 (http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Lenovo-ThinkPad-L420.60690.0.html) który jest podobnej cenie do Latitude.
Laptop będzie przeważnie podłączony do zewnętrznego monitora i stąd pomysł ze stacją dokującą aby nie podpinać za każdym razem monitora, dysku, drukarki - nie trzeba go też otwierać do uruchamiania co powoduje przełączanie się między ekranami i niepotrzebne kurzenie otwartego sprzętu.
Zastosowanie: Obróbka zdjęc, surfowanie w sieci, oglądanie filmów i TV.
Witam,
Chce zmienić laptopa. Od 4,5 roku mam ausua f3sv. Obecnie najwazniejze parametry wygladaja tak: Core 2 Duo 2.0; GeForce 8600M GS 256 MB; 3 GB ram; rozdzielczosc 1440x900; USB 3.0 - brak;
Jedyne co mi w nim przeszkadzalo to samoczynne pekniecia obudowy i slabe zawiasy, ktore obecnie sa sklejone i dobrze trzymaja ;)
Czego oczekuję po nowym sprzęcie:
- wieksza rozdzielczosc (chodzi o to by zwiększyc powierzchnię roboczą - ograniczenie uzycia scrolla)
- min 1 x USB 3.0
- > 3 GB RAM
- i ogolnie wzrost mocy
Do czego bedzie wykorzystywany:
- programowanie (PHP itp)
- ciecie layoutow (photoshop)
- obróbka jakiś 4 fotek w mieiacu (photoshop, lightroom, machinery)
- autocad
- od czasu do czasu jakis film
Co moglibyscie polecic w cenie do 3000 zl. Oczywiscie jezeli bedzie trzeba to moze byc nieco ponad ;)
Moze jakis tanszy Alienware?
Takie troche lepsze matryce zaczynaja sie w okolicach 3.5k np Dell
pozdrawiam serdecznie
Janek
Sprawdź ofertę sklepu X-Kom, mają dobry sprzęt w niezłych cenach. Na przykład ltakie coś:
http://allegro.pl/dell-xps-l502x-i7-2670qm-8gb-500-gt540-2gb-usb-3-0-i1982663039.html
Wiem, że ta aukcja jest już zakończona, ale to tylko podpowiedź.
ja znam tańszy sklep w wawie, kupowałem całego PC to aż miło brać od nich
ASUS K53 SV i5; 4GB do 8 ; 640 GB ;GeForce GT540M 1GB; 2800zł
Jak dla mnie warto poprzeglądać ofertę Toshiba najlepiej z athlon x2 64 bit (2x 2,13 - 2x 2,26) /4GB ram / 1GB grafika/ 320-500 GB twardy myślę coś sensownego znajdziesz w cenie ok 2500 no może parę pln więcej. Od 3 lat mam Tośkę z podobnymi parametrami i do dziś wszystko chodzi bez zastrzeżeń.
Pozdr.
przejrzałem różna laptopy patrząc glownie na rozdzielczosc. Ta w tym laptopie:
http://www.x-kom.pl/p/72991-notebook-laptop-18,4-asus-x93sv-yz154v-i5-2430m-4gb-1000-dvd-rw-7hp64.html
p (http://www.x-kom.pl/p/72991-notebook-laptop-18,4-asus-x93sv-yz154v-i5-2430m-4gb-1000-dvd-rw-7hp64.html)odoba mi sie :) ale czy nie bedzie za duzy? Moze lepiej kupic tanszego laptopa i do niego monitor?
Są i mniejsze z tej serii 15,6'' ; 17'' nie rozumiem po co monitor,chyba żeby płacić więcej za prąd, zawsze możesz podłączyć do telewizora przez HDMI :wink:
chociazby po to zeby miec wieksza rozdzielczosc, a na 15,6 rozdzielczosc bedzie zapewnie mniejsza od mojego obecnego 1440x900
chociazby po to zeby miec wieksza rozdzielczosc, a na 15,6 rozdzielczosc bedzie zapewnie mniejsza od mojego obecnego 1440x900
Rozdzielczość jest mniejsza, ale i ekran jest mniejszy, więc na to samo wychodzi :)
Rozdzielczość jest mniejsza, ale i ekran jest mniejszy, więc na to samo wychodzi :)
Zdecydowanie nie na to samo. Mniejsza rozdzielczość - mniej informacji na ekranie. Uciążliwe zwłaszcza w przypadku zmuszenia do używania poziomego suwaka przy przeglądaniu www.
Asus K73 SV i5; 6 GB do 8 ; 750 GB ; GeForce GT540OM 1GB; 2900zł
dodatkowo można dołożyć dysk twardy do 1.5 TB bez utraty gwarancji.
Pozdrawiam
Dionizy
Zdecydowanie nie na to samo. Mniejsza rozdzielczość - mniej informacji na ekranie. Uciążliwe zwłaszcza w przypadku zmuszenia do używania poziomego suwaka przy przeglądaniu www.
Przy 1440 px raczej nie jest potrzebny poziomy suwak przy oglądaniu stron. Ale w autocadzie i photoshopie juz tak. Wygląda na to, że w rozsądnej cenie pozostaje zakup czegoś z 1600x900 px a później jeśli miejsca będzie brakowało to dokupi się monitor. Najchętniej kupiłbym pc ale z racji tego, ze mieszkam na stancji i czasami jezdze do domu to potrzebuję czegoś bardziej mobilnego niz pc :)
Dzięki za odpowiedzi teraz muszę poszukać jakiegoś konkretnego modelu.
---------- Post dodany o 14:06 ---------- Poprzedni post był o 13:59 ----------
Asus K73 SV i5; 6 GB do 8 ; 750 GB ; GeForce GT540OM 1GB; 2900zł
dodatkowo można dołożyć dysk twardy do 1.5 TB bez utraty gwarancji.
Pozdrawiam
Dionizy
Ciekawa propozycja. A mogę prosić o linka do sklepu w którym jest taka cena? :)
Witam
Media Markt - M1 - Kraków , na poczatku grudnia.
Pomyłka
23 listopad 2011 cena 2899 PLN
http://www.euro.com.pl/laptopy-i-netbooki/asus-k73sv-ty058v-w7hp.bhtml#afterSearch-asus+k73+||tag
t (http://www.euro.com.pl/laptopy-i-netbooki/asus-k73sv-ty058v-w7hp.bhtml#afterSearch-asus+k73+||tag)u nawet taniej z tym, ze 4GB a nie 6
To może jest nawet lepsza oferta,
bo ja muszę wywalić 2GB ramu i wstawić 4 GB, a w Twojej ofercie tylko dołożyć 4 GB.
Chociaż w mojej konfiguracji panorama + wypełnianie w PS CS5, działa rewelacyjnie a jest to chyba funkcja która najbardziej wykorzystuje ram.
A ja serdecznie polecam HP Probook 6460b. Stosuję go zawodowo i nie ma żadnych problemów zarówno z rawami, jak i - tym bardziej - z jpgami. Oczywiście stacjonarnie podpinam go do monitora, ale i sam z siebie daje radę.
Jedynym problem jest podświetlenie led matrycy, ciężko jest go skalibrować.
Nie mam zaufania do HP, duża awaryjność.
Powiem tak, Dell, i5, 8GB RAM, GeForce 1GB i nie ma, że boli. Na nic nie czekam, nic mnie nie martwi, wszystko śmiga, że aż przyjemnie pracować.
Powiem tak, Dell, i5, 8GB RAM, GeForce 1GB i nie ma, że boli. Na nic nie czekam, nic mnie nie martwi, wszystko śmiga, że aż przyjemnie pracować.
Z tą opinią się zgodzę, z tymi parametrami na pewno nie boli :)
Z tą opinią się zgodzę, z tymi parametrami na pewno nie boli :)
W cenie nie wiele przewyższającej 2500 PLN do wyjęcia. Matryca jedynie psu o kant d.py, jeśli chodzi o pracę na zdjęciach, ale do tego i tak podpinam swojego Eizo
i świat jest piękny :)
Mogę prosić konkretny model?
Mogę prosić konkretny model?
Poszło!
Nie mam zaufania do HP, duża awaryjność.
Też nie miałem Leszekkl. Przekonał mnie kolega, który miał służbowego. Obaj jesteśmy zadowoleni, a komputery nie mają lekko.
bardrilller
9.02.12, 00:58
jakby ktoś chciał laptopa do obróbki z dobrą do tego matrycą (w tym modelu jest IPS lekko zmodyfikowany) to polecam Sony Vaio SE1E1E
jakby ktoś chciał laptopa do obróbki z dobrą do tego matrycą (w tym modelu jest IPS lekko zmodyfikowany) to polecam Sony Vaio SE1E1E
Psuje się tylko 3 x w roku?
bardrilller
9.02.12, 10:52
Powiem tyle, że teraz Sony się poprawił nie psuje się tak często jak to miało miejsce. Mój znajomy ma ten model jak narazie 9 msc i nie narzeka. Ja używam np. Netbooka i podłaczony mam do tego monitor Dell U coś tam 23' z IPS
Powiem tyle, że teraz Sony się poprawił nie psuje się tak często jak to miało miejsce. Mój znajomy ma ten model jak narazie 9 msc i nie narzeka. Ja używam np. Netbooka i podłaczony mam do tego monitor Dell U coś tam 23' z IPS
Bo kolega ma, to ty sadzisz? :D
Dobre :)
Czy ktos moze wyprosic tego pana?
Bo kolega ma, to ty sadzisz? :D
Dobre :)
Czy ktos moze wyprosic tego pana?
Aj K@czy poczekaj troche.Przezywamy w BULU kolege z Canonem przemeczymy i kolege ze Sonym
Aj K@czy poczekaj troche.Przezywamy w BULU kolege z Canonem przemeczymy i kolege ze Sonym
No dobra.
To sie pobawimy :D
SONY jest BE!
(czekam teraz na odpowiedz pana z dzialu marketingu Sony)
Mój kolega ma Sony i czasami podgrzewa sobie na nim kawę.
No dobra.
To sie pobawimy :D
SONY jest BE!
(czekam teraz na odpowiedz pana z dzialu marketingu Sony)
czemusz tak krótkosz?
Kto ma sony
chodzi wygłodzony
sony jest be
a reszta nie ... :grin:
Tyy, ja mam telewizor sony, telefon sony, nawet matryce sony w puszce.
Dalem sie omamic :p
podro
Mój kolega ma Sony i czasami podgrzewa sobie na nim kawę.
Gdy na lapku grzejesz kawę
Nie licz potem na naprawę
co inszego lapek Sony
On do tego jest stworzony :mrgreen:
Tyy, ja mam telewizor sony, telefon sony, nawet matryce sony w puszce.
Dalem sie omamic :p
podro
Biedny nyny...... tak sie dac przywiazac do marki... i to jakiej....
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/02/retard-1.gif
źródło (http://i89.photobucket.com/albums/k233/kaczy997/GIF/retard.gif)
Chodz do wujka k@czego, to ci pomoge :D
Nyny-ale masz fajna koszulke w paseczki......i kask:mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen:
hahaha Kaczy, ale dałeś. Z resztą nie ma co się śmiać. Ja też mam coś sony
hahaha Kaczy, ale dałeś. Z resztą nie ma co się śmiać. Ja też mam coś sony
Nie no... ja tez cos mam od Sonego.... z 6 popsutych laptopow w magazynku :mrgreen:
Fascynacja marką Sony to pozostałość po PRLu i Pewexach. Nawet w Japonii ta marka nikogo tak nie zachwyca jak u nas, wyżej cenią Panasonika.
@k@czy: dzieki wodzu, tak myslalem ze przygarniesz kropka w paski;)
@lukasz78: bez przesady, pare rzeczy to im sie udalo zrobic niekiepskich, wide xes w car audio, czy matryczki do aparacikow ktore konkurencja pakuje w swoje puszki, plejstejszyn.
pozdro
No właśnie na plejstejszyn się zawiodłem straszliwie.
Miałem PSP, bo lubię sobie czasem pograć, a na tv nie mam miejsca w pokoju :-P
Założyłem sobie konto w ich sklepie internetowym, nawet kupiłem cyfrowo dwie gry. Nie wiem czy słyszeliście o włamaniu do PSN.
W każdym razie SONY na początku się do tego nie przyznawało, dopiero po kilku dniach dali informację o włamaniu na ich serwery. Wyciekły dane użytkowników i być może dane kart kredytowych. Potem przez spory czas serwery PSN były nieczynne.
Po takiej wpadce to ja już nie mam zaufania do tej firmy i nie podam im drugi raz danych moich kart kredytowych :???:
W dodatku coś nie dostałem rekompensaty którą mieli dostać wszyscy pokrzywdzeni. Ale PSP sprzedałem więc i tak darmowe gry mnie już by nie ucieszyły.
Hm... no mów który to, gadaj, zaraz zrobimy porządek z łobuzem.
Nie no... ja tez cos mam od Sonego.... z 6 popsutych laptopow w magazynku :mrgreen:
A ja gromadę zestawów wideokonferencyjnych czekających na zezłomowanie. Kilka lat temu super technologia za gromadę pieniędzy, błyskawicznie wyparta przez Lynca/OCSa. Więc ja też sentymentu do Sonego nie mam, co nie przeszkadza mi obiektywnie stwierdzić, że matryce robią bardzo dobre. PS. Sony w tym roku mocno pod kreską - Tajlandia ich trochę "umoczyła".
Konsole PS3???
Chyba zart...
Wlasnie od roku dziesiatki tysiecy konsol laduja na smietniku, o jakis niedouczony mietek tak zaprojektowal jej wnetrze, ze uklad chlodzenia dziala w 50% swojej nominalnej wydajnosci.
Dzieki temu GPU odklejaja sie od plyty glownej jak tasma maskujaca od sciany. Do tego gotuje sie rowniez RAM i zdycha procesor glowny. Dlatego dosc szybko moglismy zaobserwowac wersje SLIM, ktora juz jest znacznie poprawiona, ale nadal daleko jej do zakladanej jakosci.
Wiecej sprzetow Sony nie testowalem, bo sie najzwyczajniej boje, ze wybuchnie i mnie zabije...
bardrilller
10.02.12, 11:51
po pierwsze nie jestem zatrudniony w Sony tylko w innej firmie :) Po drugie
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://www.kubacichocki.pl/koszyk/laptopy.jpg)
tutaj zdjęcia z dołu i z boku z forum Canon-a . Ja też nie jestem jakoś fanem Sonego :P Używam Asus-a 1215n i monitor Della jak pisałem wcześniej, ale jeżeli komuś zależy na kolorach i matrycy to polecam Sonego.