Zobacz pełną wersję : OLYMPUS Viewer 2_pytanie
Witam,mam prośbę o drobną podpowiedź o co chodzi..Używam Olympus Viewera2 do wywoływania rawów.Jak wgram zdjęcie pokazuje się aktualizacja..procentowe zmiany...i z ostrego zdjęcia robi się ...rozmyte :eek::eek::eek:Zdjęcia na podglądzie w Picasie wyglądają na ostre..może nie jak żyletka,ale są ok.Możecie podpowiedzieć,czy to np.kwestia ustawień programu?
kristof1979
27.10.10, 14:11
olej "ov" i ściagnij sobie "Light zone" lub "photoscape".
Jeszcze jest wersja darmowa helicon filter.
Jest ostrzej o duzo więcej wyciągniesz.
pozdrawiam Krzysztof
Uzywam ov2 do wywolywania rawow z malpy i nie zauwazylem takich problemow. Picassa czasem nie pokazuje wbudowanych podgladow (1024x768)? Masz 2 rodzaje wyostrzania, na +3 juz jest przeostrzenie wg mnie.
Dziękuję za odpowiedzi :)Mnie nawet nie chodzi o efekty wyostrzenia,tylko sam początek pracy z programem tj.od wgrania rawa do obróbki.Zdjęcie ostre "zamienia" się w dużo "słabsze".Kolejne etapy pracy nad nim to już dalsza sprawa.
zauważyłem podobne efekty na OM, nie wiem czy ma jakieś znaczenie, że pracuję na laptpie, możliwe, że ma za słabą rozdzielczość
w ps tego problemu nie mam
Dziękuję za odpowiedzi :)Mnie nawet nie chodzi o efekty wyostrzenia,tylko sam początek pracy z programem tj.od wgrania rawa do obróbki.Zdjęcie ostre "zamienia" się w dużo "słabsze".Kolejne etapy pracy nad nim to już dalsza sprawa.
Mam to samo przy wgrywaniu RAWWa i nawet się do tego już przyzwyczaiłem :) Kilka sekund jest ostre a później kicha :) Wystarcza mi to żeby ocenić czy zdjęcie jest odpowiednio ostre. A po zmniejszeniu rozmiaru jeśli muszę to wyostrzam na +1 bo na 2 jest przeostrzone ale to już inna sprawa. Korzystam z OV2 i nie wiem jak jest w innych programach w OM było tak samo.
NightCrawler
28.10.10, 00:18
Mogę się mylić ale to kwestia chyba tego, że początkowo wczytywana jest zaszyta miniaturka z RAW'a a dopiero później sam RAW.
Mam taką sytuację jak picasa przeglądam RAW'y - przez chwilę od otwarcia jest ostro i wg. ustawień JPG (robię zawsze RAW+jakiś jpg więc mam do czego porównać), a po "doładowaniu" zdjęcia zmienia się już na faktyczny wygląd RAW'a.