PDA

Zobacz pełną wersję : OLYMPUS Viewer 2_pytanie

Jameson
27.10.10, 12:56
Witam,mam prośbę o drobną podpowiedź o co chodzi..Używam Olympus Viewera2 do wywoływania rawów.Jak wgram zdjęcie pokazuje się aktualizacja..procentowe zmiany...i z ostrego zdjęcia robi się ...rozmyte :eek::eek::eek:Zdjęcia na podglądzie w Picasie wyglądają na ostre..może nie jak żyletka,ale są ok.Możecie podpowiedzieć,czy to np.kwestia ustawień programu?

kristof1979
27.10.10, 14:11
olej "ov" i ściagnij sobie "Light zone" lub "photoscape".
Jeszcze jest wersja darmowa helicon filter.
Jest ostrzej o duzo więcej wyciągniesz.
pozdrawiam Krzysztof

krzysiekz
27.10.10, 16:01
Uzywam ov2 do wywolywania rawow z malpy i nie zauwazylem takich problemow. Picassa czasem nie pokazuje wbudowanych podgladow (1024x768)? Masz 2 rodzaje wyostrzania, na +3 juz jest przeostrzenie wg mnie.

Jameson
27.10.10, 23:10
Dziękuję za odpowiedzi :)Mnie nawet nie chodzi o efekty wyostrzenia,tylko sam początek pracy z programem tj.od wgrania rawa do obróbki.Zdjęcie ostre "zamienia" się w dużo "słabsze".Kolejne etapy pracy nad nim to już dalsza sprawa.

Artur
27.10.10, 23:18
zauważyłem podobne efekty na OM, nie wiem czy ma jakieś znaczenie, że pracuję na laptpie, możliwe, że ma za słabą rozdzielczość
w ps tego problemu nie mam

robasss
27.10.10, 23:58
Dziękuję za odpowiedzi :)Mnie nawet nie chodzi o efekty wyostrzenia,tylko sam początek pracy z programem tj.od wgrania rawa do obróbki.Zdjęcie ostre "zamienia" się w dużo "słabsze".Kolejne etapy pracy nad nim to już dalsza sprawa.

Mam to samo przy wgrywaniu RAWWa i nawet się do tego już przyzwyczaiłem :) Kilka sekund jest ostre a później kicha :) Wystarcza mi to żeby ocenić czy zdjęcie jest odpowiednio ostre. A po zmniejszeniu rozmiaru jeśli muszę to wyostrzam na +1 bo na 2 jest przeostrzone ale to już inna sprawa. Korzystam z OV2 i nie wiem jak jest w innych programach w OM było tak samo.

NightCrawler
28.10.10, 00:18
Mogę się mylić ale to kwestia chyba tego, że początkowo wczytywana jest zaszyta miniaturka z RAW'a a dopiero później sam RAW.
Mam taką sytuację jak picasa przeglądam RAW'y - przez chwilę od otwarcia jest ostro i wg. ustawień JPG (robię zawsze RAW+jakiś jpg więc mam do czego porównać), a po "doładowaniu" zdjęcia zmienia się już na faktyczny wygląd RAW'a.