PDA

Zobacz pełną wersję : ustawienie ostrości

jacek285
24.10.10, 10:25
witam! mam pytanie zapewne dość banalne dla większkości z Was:P Załóżmy, że chcę sfotografować dwie osoby na tle czegoś tam, chcę aby te dwie osoby były ostre a tło rozmazane, wiem że w tym celu należy ustawić jak najmniejszą przysłonę...ale mnie chodzi o ustawienie ostrości na te dwie osoby jak to zrobić, mam ustawiony tryb ostrości na S-AF, i za pomocą tego punktu który jest podświetlony na czerwono ustawiam ostrość na jedną osobę a jak to zrobić aby były dwie osoby "wyostrzone"? czy należy dać na MF+S-AF i najpierw wyostrzyć jedną osobę za pomocą wciśnięcia spustu migawki do połowy a następnie za pomocą kręcenia pierścieniem drugą czy może w inny sposób???proszę o pomoc

Dawid
24.10.10, 10:32
Możesz włączyć przecież 3 punkty naraz;) Bądź przymknąć szkło i bardziej odsunąć obiekty od tła msz ;)

jacek285
24.10.10, 10:42
jak mam naraz włączyć np te trzy punkty szukałem w instrukcji ale nie znalazłem tego?? mam e - 620

Dawid
24.10.10, 11:01
no ja mam e520. gdy wchodzisz w pola af pokrętłem mogę ustawić prawe środkowe lewe i wszystkie ;)

Moominek
24.10.10, 11:01
jak mam naraz włączyć np te trzy punkty szukałem w instrukcji ale nie znalazłem tego?? mam e - 620

No to masz więcej niż trzy punkty... Taki guzik po prawej stronie wyglądający mniej więcej tak: [...] INSTRUKCJA!

Ale po co Ci na dwie osoby tak jak opisujesz? Jeżeli nie są obie osoby w płaszczyźnie ostrości to albo zwiększ liczbę przesłony (zmniejsz otwór) żeby się zmieściły i wyostrz na którąś z nich lub obiekt blisko środka pomiędzy nimi (w sensie odległości od Ciebie) i ewentualnie skoryguj ręcznie albo je w tej płaszczyźnie umieść. Ewentualnie LV i wykrywanie twarzy, aparat sam sobie "uśredni" jeżeli będzie trzeba.

jacek285
24.10.10, 11:20
No to masz więcej niż trzy punkty... Taki guzik po prawej stronie wyglądający mniej więcej tak: [...]
tylko że jak wybiorę te siedem punktów i nacisnę spust migawki do polowy to mi ustawia ostrość tylko na jednym a nie na siedmiu o co chodzi???

Dar-i-jush
24.10.10, 11:31
To tak działa. Punkt ostrości ustawi się jeden. Jak osoby są w różnej odległości, to musisz tak przymknąć przysłonę, żeby wszystkie obiekty, które mają być ostre zmieściły się w głębi ostrości.

jacek285
24.10.10, 11:33
dzieki za szybką i dokładną odpowiedź pozdrawiam :)

epicure
24.10.10, 13:42
Co Wy z tymi punktami ostrości? Nie wpuszczajcie chłopaka w maliny. Jeśli głębia ostrości jest zbyt mała, żeby objąć dwie osoby, to trzeba ją zwiększyć, przymykając przysłonę. Czasami wyklucza to uzyskanie rozmytego tła, ale coś za coś. Żadne punkty AF tu nie pomogą.

ajan
1.11.10, 22:18
Ja też mam problem z ustawianiem ostrości (nowy E520 i obiektyw 14-54 nowy,niektórzy się tym obiektywem zachwycają).Spytałem jak można zmniejszyć przysłonę(aby porawić głębię) krok po kroku (czy na A czy na M) to mi opowiedziano czytaj instrukcję krok po kroku.Jak ustawiam na AUTO ostość na punkt to ta ostrość jest na zdjęcu w innym miejscu.I dalej nie wiem.Mój stary OLYMPUS C 5060 robi lepsze fotki niż ta lustrzanka. Ze zdjęć nie jestem zadowolony a jeszcze muszę nosić 1,5 kg.Na tym forum są sami profesjonaliści i na takie pytania nie odpowiadają. Ponadto na M musze robić 3 fotki żeby jedno wyszło dobre.Później jak przeglądam na kompie to muszę jeszcze poprawiawiać programem( bo są za ciemne albo za jasne).Może coś mam w aparacie przestawione. Jak powrócić do ustawień fabrycznych.
Kiedyś Druh i Smiena były lepsze aparaty, bo nawet zdjęcia z tamtych czasów mam lepsze.
Najlepiej mi ostrzył Zorki 4.
Czy może ktoś pomoże.

apz
1.11.10, 22:39
Ja też mam problem z ustawianiem ostrości (nowy E520 i obiektyw 14-54 nowy,niektórzy się tym obiektywem zachwycają).Spytałem jak można zmniejszyć przysłonę(aby porawić głębię) krok po kroku (czy na A czy na M) to mi opowiedziano czytaj instrukcję krok po kroku.Jak ustawiam na AUTO ostość na punkt to ta ostrość jest na zdjęcu w innym miejscu.I dalej nie wiem.Mój stary OLYMPUS C 5060 robi lepsze fotki niż ta lustrzanka. Ze zdjęć nie jestem zadowolony a jeszcze muszę nosić 1,5 kg.Na tym forum są sami profesjonaliści i na takie pytania nie odpowiadają. Ponadto na M musze robić 3 fotki żeby jedno wyszło dobre.Później jak przeglądam na kompie to muszę jeszcze poprawiawiać programem( bo są za ciemne albo za jasne).Może coś mam w aparacie przestawione. Jak powrócić do ustawień fabrycznych.
Kiedyś Druh i Smiena były lepsze aparaty, bo nawet zdjęcia z tamtych czasów mam lepsze.
Najlepiej mi ostrzył Zorki 4.
Czy może ktoś pomoże.

Musisz otworzyć instrukcję, nie da rady, wiem, ze zawsze instrukcja jest nie do czytania, ale musisz.
str. 20 - podstawowy przewodnik tam jest odsyłacz: str. 30 przywracanie ustawień domyślnych. Będę uzupełniał -( wybacz, ale nie mam od kilku miesięcy E-520 i muszę sam sprawdzić w instrukcji zanim napiszę) .
Ustaw priorytet przysłony A
Strona 43 - pokrętłem na prawym tylnym rogu kręcisz, by zmienić wartość f - przysłony

motoko
1.11.10, 22:50
.Mój stary OLYMPUS C 5060 robi lepsze fotki niż ta lustrzanka. Ze zdjęć nie jestem zadowolony a jeszcze muszę nosić 1,5 kg.

Swojego czasu też przesiadłem sie z dokładnie tego samego modelu na E-300. I też nie byłem zadowlony ze zdjęć. Ale za chwilę odkryłem co to RAW i problemy się skończyły. A jak jeszcze zamieniłem obiektyw kitowy na 14-54 to byłem wniebowzięty i szczerze mówiąc żaden z później posiadanych aparatów nie dal mi takiej frajdy jak olek.

Na tym forum są sami profesjonaliści i na takie pytania nie odpowiadają.

Odpowiadają w jedyny możliwy sposób: zajrzyj do instrukcji/uzupełnij podstawową wiedzę fotograficzną.

apz
1.11.10, 22:54
wartość o którą zmieniasz przysłonę - krok - regulujesz - opis na str. 92 i może ona wynosić 1/3,1/2, lub 1EV.

Tryb M strona 44/45 po ustawieniu M
pokrętło samo reguluje czas migawki , z przyciśniętym przyciskiem +_ ( obok spustu migawki ) musisz przycisnąć+- i kręcić pokrętłem. Światłomierz dalej działa i pokazuje na wyświetlaczu czy masz prześwietlenie , czy niedoświetlenie, lub prawidłową jego zdaniem ekspozycję.

O kompensacji ekspozycji i bracketingu doczytasz na str. 47-50.
E- 520 w jasne dni przepala w światłach, w takich warunkach ustawiałem kompensacją na -1.

Używałem druha i smienę - nie pisz, że były to lepsze aparaty - jest to nieprawda i sam wiesz o tym.
Każdą nowa lustrzankę musisz poznać i przeczytać jak się ją używa.
Jeśli nie masz instrukcji lub wolisz postać elektroniczna to proszę:TU (http://www2.olympus.pl/consumer/208_manuals.cfm?prodID=MN3126492) jest link do instrukcji na stronie Olympusa - pdf

O wyborze trybu zapisu jest str. 60 i dalsze, ja wybierałem raw+ najwiekszy jpg, przy wyświetlaniu na ekranie, przy powiększaniu obraz wydawał mi się najlbardiej wyrażny.

I co Ci można innego napisać - przeczytaj instrukcję, w miarę potrzeb kolejne jej fragmenty.

Mirek54
1.11.10, 22:57
Później jak przeglądam na kompie to muszę jeszcze poprawiawiać programem( bo są za ciemne albo za jasne).

A pytales na forum tego programu jak rozjasnic lub sciemnic,czy sam doszedles czytajac opis dzialania programu,lub na oko przesuwajac suwaki w nim.

Artur
2.11.10, 02:06
apz, zazdroszczę zapału:-)
prawda jest taka, jak nie będzie chciał to choćbyś wszystko rozrysował to i tak nie pomoze...
używam e-520, dla początkującego amatora to wystarczająca puszka, czesto zaglądam do instrukcji gdy czegoś nie wiem, wystarczy chcieć, a nie napisać, że aparat jest do niczego...

apz
2.11.10, 07:36
apz, zazdroszczę zapału:-)
prawda jest taka, jak nie będzie chciał to choćbyś wszystko rozrysował to i tak nie pomoze...
używam e-520, dla początkującego amatora to wystarczająca puszka, czesto zaglądam do instrukcji gdy czegoś nie wiem, wystarczy chcieć, a nie napisać, że aparat jest do niczego...

To nie zapał.

Ja też nie znoszę instrukcji, są pisane w taki sposób, że na początku nie wiesz gdzie i czego szukać. Pół biedy jak znasz kogoś, kogo możesz zapytać. Dopiero jak po pewnym czasie zaczynasz szukać rozwiązań - wtedy od odsyłacza do odsyłacza i powolutku wędrujesz do celu.

Ten kto je pisze wie wszystko, każda funkcja jest dla niego oczywista,
Ty musisz najpierw każdą poznać, potem potem przeczytać i zrozumiesz
I do tego te automatyczne tłumaczenia nie zawsze są do końca zrozumiałe dla
używającego ojczystego języka, i nie piszę tu o instrukcjach Olympusa - tu nie jest źle.
Weź instrukcję do telewizora, pralki, mikrofalówki, czy lodówki i popatrz ile jest w nich różnych kwiatuszków.

Ajan - TU (http://www.wrotniak.net/photo/43/e510-sett.html) masz link do artykułu Wrotniaka o dostosowaniach E-510 i E-410, to podobne aparaty, może się przyda... Tak w ogóle , to warto u Wrotniaka to i owo poczytać. Watro też przeszukać i przejrzeć wątki sprzętowe na naszym forum, na większość Twoich pytań, ktoś już dawno udzielił odpowiedzi.

A co do mojej E-520 - dostała, ją moja wnuczka, myślę, że świetnie się jej przyda do nauczenia się podstaw fotografowania.

Pozdrawiam AP.

ajan
2.11.10, 09:55
Bardzo dziękuję apz i motoko za dokładne wyjaśnienie szczegółów związanych z ustawianiem E 520 i haki jakie mogą być,(cyt.E- 520 w jasne dni przepala w światłach, w takich warunkach ustawiałem kompensacją na -1). Ćwiczę i zaczynam załapywać.

Mirek54- pytałem na forum programów do obróbki zdjęć o obsługę i nie odsyłali do instrukcji.

Artur- Jak bym nie chciał to bym nie pytał.

Dziękuję wszystkim za odpowiedź.

Może jeszcze o coś spytam.

Pozdrawiam.

Legal
2.11.10, 13:49
Żadna instrukcja nie da Ci odpowiedzi, jak robić zdjęcia które będą zgodne z Twoją wrażliwością artystyczną. Instrukcja to tylko podstawa, żeby nie popełniać błędów formalnych i technicznych, które dyskwalifikują obraz powstały na matrycy.
Bez zrozumienia podstaw fotografii, współzależności parametrów ekspozycji: czułości, ogniskowej i przysłony, ich wpływu na obraz wynikowy oraz podstaw kadrowania i obróbki kolorystyczno-tonalnej będziesz zdany na przypadek. Może co któreś zdjęcie da Ci satysfakcję, ale nic nie zastąpi świadomego projektowania każdego kadru. Będzie to możliwe po wzięciu kilku dobrych lekcji - może wystarczą internetowe :)

Szczerze polecam naukę i ... bez nuty ironii.

ajan
14.01.11, 19:20
Dlaczego przy AF na MF, pokrętło trybów na A nie mogę zmniejszyć wartości przysłony poniżej 3,5.
Zdjęcie w mieszkaniu i z lampą. Aparat E520 14-54.

Pozdrawiam.

Moominek
14.01.11, 19:26
A jaka ogniskowa ustawiona?
Wyklikane z mobilka

Rafał Czarny
14.01.11, 20:05
Dlaczego przy AF na MF, pokrętło trybów na A nie mogę zmniejszyć wartości przysłony poniżej 3,5.
Zdjęcie w mieszkaniu i z lampą. Aparat E520 14-54.

Pozdrawiam.

14-54 ma jasność od 2.8 do 3.5, a to oznacza, że ciemnieje przy "zoomowaniu". Na końcu przy wartości 54 będzie miał maksymalną jasność 3.5 i to zapewne jest przyczyna.

Chłopie, nie zżymaj się na rady kolegów z forum tylko leć do księgarni po dobrą książkę dla początkujących. To najlepsza rada jaką można Ci udzielić. Przeczytania instrukcji nie unikniesz.

ajan
14.01.11, 21:13
Leć do księgarni po dobrą książkę dla początkujących. To najlepsza rada jaką można Ci udzielić. Przeczytania instrukcji nie unikniesz.[/QUOTE]

Czytam tą instrukcję ale teraz po wypowiedzi Czarnego do mnie dotarło.

Dziękuję bardzo !

grizz
14.01.11, 21:17
Własnie udzielili rad. Kup ksiażkę z podstawami, to jest jedyna możliwa odpowiedź na takie pytanie.

Karampuk
15.01.11, 01:59
polecam ABC Fotografii (Biblioteka Foto Wideo). Jest w EMPiKu za 30zł. Plus forum oczywiście. Wyłożone jasno i przejrzyście. Sam ćwiczę. Po "uwaleniu" fajnych kadrów - nic mi innego nie pozostało.
Wyklikane z mobilka