PDA

Zobacz pełną wersję : Wyłączanie przedbłysku w lampie wbudowanej

wd2001
22.03.07, 17:10
Witam wszystkich,

Od kilku już lat jestem szczęśliwym posiadaczem starego (teraz już chyba można tak o nim pisać? ;)) C740UZ.
Wpdała mi w ręce żarówka błyskowa. Błysk tej żarówki można wyzwolić błyskiem np.wbudowanej lampy błyskowej aparatu. Problem w tym, że wbudowana lampa przed właściwym błyskiem strzela krótkim testowym/pomiarowym przedbłyskiem, który wyzwala błysk żarówki. Efekt: w momencie właściwego błysku żarówka jest już "wypalona" (czas błysku żarowki ok.1/1000 sek.) i zdjęcie zamiast doświetlić się światłem z żarówki wychodzi ciemniejsze niż przy normalnym użyciu lampy wbudowanej.

No i stąd pytanie jak w temacie: czy da się jakoś wyłączyć ten przedbłysk?
Od raz mówię, że nie chodzi mi o odpowiedzi w rodzaju "kup dodatkową lampe błyskową 'slave'" ;) Chodzi mi o wykorzystanie żarowki błyskowej.

Pozdrawiam,
Waldek

luc4s
22.03.07, 17:54
Miałem ten aparat kiedyś i o ile dobrze pamiętam (mogę sie mylić bo to było dawno) to się nie da wyłączyć, ale spróbuj w trybie manualnym, czy tam przypadkiem nie emituje go.

KaarooL
22.03.07, 17:58
miałem przez dwa lata C-740 ale lampy używałem zawsze w manualu (nie pamiętam żeby był przedbłysk) - samodzielnie regulując moc na + lub -. spróbuj wyłączyć tryb auto lampy i ustawić moc ręcznie w menu. wyłącz też redukcję czerwonych oczu.

zdrip
22.03.07, 19:44
Nie da się!
W manualnym też będzie przedbłysk.
Wszystkie C-7XX tak mają. :(

zbyma72age
22.03.07, 22:03
Każda cyfrówka robi tzw przedbłyski pomiarowe do oceny natężenie mocy błysku właściwego dla danej sceny.
Lampa błyskowa musiała by umożliwiać pracę w trybie „slave”, który eliminuje przedbłyski pomiarowe – jest to bardzo ważny parametr dla osób korzystających z zewnętrznych lamp błyskowych, wyzwalanych za pomocą standardowej fotoceli, ale nie ma go w C740UZ.
Pozdrawiam

zdrip
22.03.07, 22:31
Każda cyfrówka robi tzw przedbłyski pomiarowe do oceny natężenie mocy błysku właściwego dla danej sceny....i istnieje bardzo wiele cyfrówek które pozwalają ten przedbłysk wyłączyć.
Ale ultrazoomy Oly do nich nie należą (nie wiem jak jest w nowych SP).

wd2001
23.03.07, 00:18
Dzięki wszystkim za odpowiedzi.
Potwierdziliście (niestety) to co sam przetrenowałem tzn. wszelkie możliwe ustawienia lampy zarówno manualne jak i auto dają zawsze przedbłysk pomiarowy :(
Czyli pozostaje ew. zewnętrzna lampa błyskowa slave reagująca na drugi błysk. Szkoda, bo mam do dyspozycji dwie fajne żarówki BL-68Ws (chińskie, a jakże ;))
Pozdrawiam,
W.

zdrip
23.03.07, 00:43
Czyli pozostaje ew. zewnętrzna lampa błyskowa slave reagująca na drugi błysk...lub fotocela która ignoruje przedbłysk i wyzwala żarówki na błysk właściwy.
Na przykład takie cóś:
http://www.cyberfoto.pl/gielda/68594-sprzedam-fotocela-mif-2-1d-kazdy.htm
Być może gość (august) jeszcze nie porzucił ten interes...

Chyba Hama też robi coś takiego...