Zobacz pełną wersję : Prośba o ocenę
Witam, fotografuję olympusem e-410 już od jakichś dwóch lat więc początkującym fotografem nie jestem ale zawsze chętnie wysłucham wszelkich uwag/opinii na temat moich zdjęć. Wrzucam kilka zdjęć zrobionych jakiś miesiąc temu. Dodam na swoje usprawiedliwienie, że z braku czasu nie fotografuję często, ale mam już sporo zdjęć i chodzi mi po głowie założenie fotobloga. Zanim więc rzucę się na głęboką wodę proszę o kilka recenzji:grin:
Dodam jeszcze, że lubię ingerować w zdjęcia i je zmieniać, ale na początek wrzucam bez obróbki żeby lepiej było widać wszystkie błędy :-)
Witaj na forum, :grin:
Rośnie społeczność użytkowników Olka, co jest bardzo krzepiące, zwłaszcza, że coraz więcej przybywa płci pięknej. :wink:
Tylko ... gdzie te zdjęcia?
Pozdrawiam
już na samym początku wpadka, coś wcięło wszystkie moje zdjęcia łącznie z avatarem :oops:
Przepraszam, po powrocie z pracy wrzucę jeszcze raz! I również bardzo mi miło :grin:
Już nadrabiam, wrzucam zdjęcia nieobrobione i obrobione na mój sposób:--)
Szczerze?
Orginaly lepsze.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Witam, fotografuję olympusem e-410 już od jakichś dwóch lat więc początkującym fotografem nie jestem
Mocno powiedziane
Dziękuję za pierwszą recenzję. Oryginały lepsze? :-) Możliwe, czekam na dalszą krytykę. Wrzucam jeszcze parę zdjęć..
Z ostatniej wrzuty najbardziej podoba mi się drugie - bardzo ładna kompozycja.
Twoje krajobrazy mogą się podobać. Co prawda w pierszym dałbym trochę więcej dołu i podniósł trochę horyzont do góry, czwarte wydaje się lekko "wyblakłe", ale ogólne wrażenie jest bardzo dobre.
Kot nie robi na mnie takiego wrażenia, chociaż muszę przyznać, że jest ciekawie uchwycony. Z Twoich zwierzątek najbardziej podoba mi się koń z pierwszej wrzuty, ale bez obróbki.
Pozdrawiam
Dziękuję z kolejną opinię, rzeczywiście Wigry robiłam z wieży klasztoru dlatego tyle tego nieba jest, po przyjrzeniu się widać że 1/3 można byłoby spokojnie wyciapać, szczególnie że nic ciekawego tam się nie dzieje...
Dorzucam jeszcze dwa "'zbliżenia", które znalazłam na pracowym dysku:grin:
Straszny chaos i ostrość też dziwnie błądzi w nieznanych rejonach.
madziazywczak
21.10.10, 12:48
myślę że kwiat powinien być cały ostry bez tego czegoś w prawym dolnym rogu. tak to jest wszystko nieostre i trzeba dłużej się przyjrzeć aby znaleźć ostry element.
drugie - bez ładu i składu. co miało przedstawiać to zdjęcie. nie wiedzę w nim nic ciekawego.
Dziękuję za kolejne wskazówki!
Drugie zdjęcie miało być lekko impresyjne, w zasadzie bez pierwszego planu, kompozycja listków z tymi puszkami - po prostu bardzo mi się to spodobało :-) można je potraktować jako swego rodzaju florystyczną abstrakcję :-)
W drugim ostrość jest zwalona, aparat pogubił się w skomplikowanej architekturze kwiata ale otwarta kompozycja tego kadru była zamierzona chociaż ten element w prawym dolnym rogu rzeczywiście psuje efekt:cry:
Znalazłam jeszcze parę zdjęć Warszawy :-) Starówkę robiłam w raw-ach, w dwa pierwsze nie ingerowałam poza lekkim podkręceniem nasycenia w pierwszym i wyczyszczeniu z ptasich kup w drugim:grin:
madziazywczak
21.10.10, 15:00
1. podoba mi się lecz bez elementu mocującego
2. chciałaś pokazać pawia czy posąg. jeśli posąg to trzeba było poczekać jak paw zejdzie jeśli pawia to inny kadr. jeśli i to i to - na pawiu brak ostrości na twarzy posągu też (uciekła gdzieś między nogami a szyją)
zdjęcia ze starówki - we wszystkich coś podziało się z niebem. jest strasznie jasne. do tego brakuje mi ostrości albo po prostu jest tak gdzie moje oko nie dociera.
3. krzywe
np. 4 po dłuższym zastanowieniu ostrość jest na czerwonym samochodzie.
na ostatnim. co było głównym tematem? czy posąg czy latarnie.
ogólnie kadry nie zachwycają.
oj tam niebo, niebo zawsze można dodać ;-)
Ale to nie to samo. Musi być takie samo oświetlenie: kierunek światła, natężenie. Inaczej wygląda trochę sztucznie.
Jestem za tym, żeby jak najmniej grzebać, poza oczywistymi oczywistościami. :)
nie nie, to było w ramach żartu, wiem że wygląda to paskudnie :-) Ingerować w zdjęcia lubię ale z sensem a to jest zupełnie od czapy:-)
Brak ino dinozaura na pierwszym planie. :-P
albo krasnala ogrodowego :lol:
madziazywczak
22.10.10, 10:36
ingerowanie ok nie ma nic przeciwko. tylko żeby do tego kadr był fajny, zdjęcie coś przedstawiało i było ostre (bądź ostrość była tam gdzie być powinna).
Witam, dodaję 3 zbliżenia, proszę o ocenę
ps.dorzucam kapustę :-)
i gałązkę..
madziazywczak
23.10.10, 22:58
ostatnie mi się podoba.
czy mój pierwszy hdr ma cokolwiek wspólnego z hdr? Prosiłabym o jakieś rady, napisanie co zrobiłam źle.
Dodam jeszcze, że robiłam go w Ps Cs5 , korzystając z funkcji merge to HDR Pro a zdjęcia robiłam z RAW-a zmieniając EV co 2, od -2 do 2...
poza tym, że nie ostro to moim zdaniem nie jest źle... nie jest przesadzony w obróbce...
szkoda, że nie ma Qbica (bo podobno go nie ma...), specjalisty od hdr...
Dorzucam kolejne 3 hdr'y. Próbowałam tym razem, by efekt był jeszcze delikatniejszy, chodziło mi głównie o wydobycie kolorów i szczegółów bez przegięć. Nie ostrzyłam ich po zmniejszeniu, ponieważ chciałam zachować lekko miękki efekt.Oczywiście widzę bliki na 3 zdjęciu ale one się nie liczą :wink: Prosiłabym o ocenę, w razie czego mogę wrzucić oryginały dla porównania..
Jak dla mnie hadeerki niezłe - pierwszy (drewniany mostek) bardziej odrealniony, ale te trzy kolejne - dla odmiany bardzo urealnione.
Ja jestem zwolenniczką tych mniej odrealnionych, chociaż nie wiem, czy aż tak bardzo?
Prawda jednak jest taka, ze nie popełniłam w swoim żywocie jeszcze ani jednego zdjecia tą techniką... Chyba czas nadrobić...
madziazywczak
26.10.10, 09:47
jedynie pierwsze mi sie podoba. posągi fajne uchwycone.
drugie - kadr nieciekawy
trzecie - nie wiadomo o co chodzi w tym zdjęciu
witam
Dziś łódź podwodna i jesienna aleja, czyli zdjęcia z klimatem:-)
Alejka w dziwnych kolorach :roll:
Łódź, chyba lepsza byłaby obrócona do pionu:
witam
Dziś łódź podwodna i jesienna aleja, czyli zdjęcia z klimatem:-)
Bardzo fajny pomysł z tą łódeczką.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Dorzucam kolejne 3 hdr'y. Próbowałam tym razem, by efekt był jeszcze delikatniejszy, chodziło mi głównie o wydobycie kolorów i szczegółów bez przegięć. Nie ostrzyłam ich po zmniejszeniu, ponieważ chciałam zachować lekko miękki efekt.Oczywiście widzę bliki na 3 zdjęciu ale one się nie liczą :wink: Prosiłabym o ocenę, w razie czego mogę wrzucić oryginały dla porównania..
Pierwszy świetny, drugi troszkę rozmyty, trzeci świetny tylko trzeba "dociągnąć" niebo, ponieważ widać białą linię.
Ogólnie: bardzo fajne dla oka próby, czekam na więcej i pozdrawiam.
Podoba mi się klimat Twojej jesiennej alei. Kojarzy mi się z pracami impresjonistów. :wink:
Pomysł z łódką też bardzo dobry, tylko ... wolę przeróbkę helmutha.
na jeziorku z przyjemnością się zawiesza oko :) i pierwszy hdr bardzo fajny
rzeczywiście łódka w pionie prezentuje się sensowniej, od razu widać że to łódka ;-) jesienna aleja - rol6 dzięki za budujące skojarzenie :-) , helmuth - mam ją jeszcze w normalnych kolorach i w sepii, znajdę w domu, wrzucę dla porównania ;-) Pozdrawiam!
Łódka ma fajne kolory, malarskie.
z alejki można sporo wyciągnąć, to moim zdaniem po prostu ładne zdjęcie
ostatnie HDR mniej mi podchodzą...
łódka Helmutha lepsza
Witam po listopadowej przerwie :-)
Dziś dwa zbliżenia z ubiegłego tygodnia i jesienna alejka w oryginale (oraz w wersji alternatywnej:-)
agnieszkamandal
2.11.10, 22:22
Różowe listki całkiem przyjemne:)
Listki przyjemne, tylko zbyt centralnie umieszczone.
Jesienna alejka w wersji poprzedniej (mocniej obrobionej) bardziej przypadła mi do gustu.
madziazywczak
3.11.10, 09:12
listki fajne.
ciekawa jestem jak wyglądałyby w poziomym kadrze :D
Proszę bardzo: poziome kadry :-) W pierwszym gałązkę dałam od góry, w drugim od dołu dla porównania w która stronę je lepiej odkręcić :-) Teraz jest światło od lewej, tak jakoś wydało mi się najlepiej.
madziazywczak
3.11.10, 13:34
:) :) :) nie o to mi chodziło ale ok.
moim zdanie te pomarańczowe lepiej się prezentują w tym ułożeniu
dziś kilka fot znad zimnego Bałtyku w alternatywnych wersjach kolorystycznych:-)
2 i 3 podobają mi się spokojne a zaraz niespokojne... ładne kolory, przyjemny widok :)
1 nie podoba mi się w takich kolorach, takie bez wyrazu
madziazywczak
4.11.10, 09:11
1. widziałabym jednak w kolorze. podejrzewam, że chciałaś uratować to zdjęcie stąd ten kolor bo przepał z lewej strony jest ogromny
2. ciekawe choć słońce troszkę za mocne i tak naprawdę ono najbardziej przyciąga uwagę
3. jak dla mnie super. można się przyczepić do tych gałęzi ale mnie one osobiście nie przeszkadzają
4. kolor nieciekawy. może jakby wyciągnąć kolory trawy piachu i nieba to zdjęcie zyskałoby na wartości. a tak jest po prostu nieciekawe.
najbardziej podoba mi sie 3, mimo galezi w LG :) fajny kadr, przyjemnie kolory :)
Dla mnie z tych wiariantów kolorystycznych najlepsza jest 3.
Do tego ciekawy kadr, tylko ta gałąź...:wink:
Dziękuję wszystkim za komentarze...
Pogoda dziś mało optymistyczna, zdjęcie odgrzebałam w czeluściach zdjęć "wakacyjnych" i tak jakoś od razu się cieplej na duszy zrobiło...;-)
Cieplej bo słońce czy cieplej bo piwo? :roll::-P
Zdjęcie "takie se" ale gdyby ciaśniej kadrować (sam kufel ze słońcem nad nim) to może ktoś by dorobił odpowiednią opowieść :-P
Bardzo ciekawy pomysł i udane wykonanie. :grin:
"Piwo rozświetlone blaskiem zachodzącego słońca" - sprzedaj ten pomysł agencji reklamowej mającej wśród swych klientów producenta piwa. :wink:
rol6 - takie fajne pomysły na zdjęcie po jednym piwku same przychodzą do głowy ;-) swoją drogą fotografowanie "pod wpływem" - może jest w tym jakaś metoda? Czy ktoś już kiedyś próbował? ;-)
helmuth - każde z elementów tego zdjęcia zarówno słońce jak i piwo wyzwala ciepło w sercu a w połączeniu i to jeszcze takim to już w ogóle cieplny zawał, hehe.
...każde z elementów tego zdjęcia ... wyzwala ciepło w sercu...No może poza tymi gałęziami w PG :-P
PS
Ciekawe, że im zimniejsze piwo, tym więcej ciepła w sercu wyzwala :grin:
Witam
Oto mój kolejny hdr, tym razem nie wywoływałam odbitek z rawa tylko ręcznie ustawiałam ekspozycję (z racji manualnego obiektywu). Dorzucam jeszcze jedno zdjęcie w którym ekspozycja jest według mnie optymalna, żebyście mogli porównać ile udało mi się wyciągnąć szczegółów ;-)
...tym razem nie wywoływałam odbitek z rawa tylko ręcznie ustawiałam ekspozycję (z racji manualnego obiektywu).Przyznam, że nie rozumiem :roll:
Co ma do tego obiektyw? Ekspozycję można zmieniać, zmieniając czas naświetlania a to załatwia puszka a nie obiektyw.
Co się stało z kolorami?
Z tym obiektywem mogę jedynie skorzystać z opcji priorytetu przesłony, obiektyw to samo szkło, zero elektroniki więc puszka sama nic nie załatwi, światło muszę mierzyć manualnie... co do kolorów to je trochę podgrzałam. A co jest nie tak z kolorami?
...obiektyw to samo szkło, zero elektroniki więc puszka sama nic nie załatwi, światło muszę mierzyć manualnie...
Może się nie znam ale wydaje mi się, że pomiar światła odbywa się w puszce i nie zależy od obiektywu :roll:
A Ty mierzysz zewnętrznym światłomierzem?
.... co do kolorów to je trochę podgrzałam. A co jest nie tak z kolorami?Co rozumiesz przez "podgrzałam"? Zdjęcie wygląda, jakbyś je "pokolorowała" ołówkiem- jakieś takie szaro-bure
Chodzi mi o to, że z tym obiektywem puszka nie mierzy światła automatycznie, musisz manualnie wybrać czas ekspozycji żeby zdjęcie było dobre. Aparat Ci nie wskaże czy zdjęcie jest za jasne czy za ciemne przed zrobieniem foty, możesz to ocenić dopiero po jej zrobieniu na wyświetlaczu aparatu (więc też na oko). Bracketing (bardzo przydatny w hdrach) również odpada w takiej sytuacji - parametry ekspozycji dobierasz na pałę, nie wiem jak mogę inaczej jeszcze to wytłumaczyć, być może piszę bzdury bo jestem w tych sprawach zupełnym laikiem :-)
Co do kolorów przez podgrzanie rozumiem podniesienie temperatury bieli w photoshopie ;-) Po prostu. Zdjęcie jest szare bo było szaro, padało i było pochmurno, co widać na dołączonym do hdra zdjęciu. Efekt ołówka chyba właśnie daje sam hdr, to jedna z cech jaką charakteryzują się zdjęcia robione tą techniką..
Chodzi mi o to, że z tym obiektywem puszka nie mierzy światła automatycznie, musisz manualnie wybrać czas ekspozycji żeby zdjęcie było dobre. Jeśli myślisz o trybie AUTO, to faktycznie jest problem :)
... co do kolorów to je trochę podgrzałam. A co jest nie tak z kolorami?
To moze nie grzej tak mocno,a jak juz musisz to grzej tez swiatlo.Nie grzej asfaltu,niech zostanie taki jaki jest.
Hdr sie robi w jakims celu-prawda? W jakim celu jest ten Twoj "HDR"?
Przeprawka,poprawka,wizja :wink:
Dorzucam 3 kolejne hdr-ki, przepraszam "hdr-ki" ;-) Tym razem starałam się żeby kolorki były bardziej naturalne, ale ostatnie zdjęcie drzewa ma mroczny klimat - szarobure niebo to zabieg celowy ;-)
Mnie najbardziej przypadło do gustu pierwsze z wstawionych, zarówno jeżeli chodzi o kadr jak i obróbkę.
W przypadku drzewa moją uwagę odwróciła niestety ta kropla na obiektywie.
Też lubię integrować w zdjęcia, bawić się... kombinować. Robię to w trochę inny sposób, do HDRów jeszcze się nie przekonałem. Chyba nie mam do tego wyczucia. Ale te Twoje mi się podobają. Podoba mi się to jedno z wcześniejszej wrzuty i pierwsze z ostatniej.
ps.
Szkoda że tylko tyle zdjęć mogłem zobaczyć, wszystkie wcześniejsze gdzieś wcięło :?:
Witam po długiej przerwie i od razu wrzucam kilka fotek z ostatniego wyjazdu. Jak Wam się podobają? Chodzi mi zarówno o kadry jak i moje kolorystyczne przeróbki - starałam się nadać zdjęciom odrobinę mrocznego klimatu :-) Wybrałam chyba najlepsze choć mam jeszcze kilka typów do wstawienia.
1.
55565
2.
55564
3.
55563
4.
55562
5.
55561
6.
55560
7.
55559
8.
55567
9.
55566
Moze jak ma byc straszno i ponuro to bardziej namieszaj,co?55569Pobaw sie tymi suwakami.
Mirek54 fajnie namieszales... i jest czadowa fota :-)
Pomysł na foty fajny, ale jak Gniesz ściany to na maks inaczej wyglądają na krzywe, tu nie może być półśrodków.
Z tej wrzutki 1 i 6 bardzo fajne.
55572 55573
... starałam się nadać zdjęciom odrobinę mrocznego klimatu :-) Szukałem i szukałem ale w żadnym zdjęciu nie znalazłem tego klimatu- chyba Ci nie wyszło ;)
PS
Te krzywe ściany też do mnie nie trafiają :?
Nie weim jakim fiszajkiem kolega foci ale mało krzywa ta krzywizna :roll:
Te krzywe ściany też do mnie nie trafiają :?
Bo lubisz wertklalne piony i horyzontalne piony :-P?
... horyzontalne piony :-P?Leżący stojak? :-P
Leżący stojak? :-P
Albo stojący leżak :-P
Albo stojący leżak :-P
Lola Ty zawsze musisz coś stawiać??
Lola Ty zawsze musisz coś stawiać??Wszystko w pionie po Vitasteronie :mrgreen:
hehe dowcipnisie.
Nie wiem? Zdjęcie ostatnie do mnie nie przemawia. Takie rybie oko zza winkla. Masz to samo co ja pomysł jest ale wykonanie! W głowie kłębią się myśli i wizje, wracasz do domu, zrzucasz zdjęcie i du....
Dzięki za wszystkie komentarze ad rem. Co do nastroju zdjęć to efekt light był zamierzony. Miał być nastrój bardziej z filmu noir niż z horroru niemniej jednak Wasze przeróbki bardzo mi się podobają. Widzę mocny kontrast, wyostrzenie detali trochę jak w hdr. Co do gięcia ścian - faktycznie, czasami zapominam się że to fisheye a nie szeroki kąt - i niewłaściwa perspektywa sprawia że wychodzi coś pomiędzy dystorsją a szerokim kątem - czyli po prostu krzywe ściany :-)
Dzięki za wszystkie komentarze ad rem. Co do nastroju zdjęć to efekt light był zamierzony. Miał być nastrój bardziej z filmu noir niż z horroru
Hmmm.To moze tak.Wypozycz sobie film Dotyk Zla.Dosc stary amerykanski kryminal,zobac,jesli ju nie caly to chociaz pierwsze kadry,tak z 5 minut.Zobacz i porownaj ze swoimi kadrami,sama ocenisz czy Ci sie udalo.