PDA

Zobacz pełną wersję : FL-36 czy dam radę?

szpila9
22.03.07, 14:56
Pomóżcie!

Chcę kupić fl-36 i pierwszą okazją jaka byłaby idealnado zrobienia fotek są chrzciny (mojego Bobasa :) ) .

Teraz może pytanie wynikające jedynie z mojej ignorancji. Czy poradzę sobie z ustawieniami - lampy i aparatu tak, aby te fotki się udały? Czy nie prześwietlę ich lub niedoświetlę przez swoją niewiedzę? :roll:

Dzięki za sugestie, a jeśli możecie to wspomnijcie prosże gdzie kupić taki sprzęcik? Są jakieś wyjątkowo dobre=tanie źródła tryskające lampami olympusa :?:

Magus
22.03.07, 14:58
Poradzisz sobie - jesli zaufasz automatowi i zrobisz dużo zdjęć to około 70% będzie poprawnie naświetlonych i ci się powinna spodobac.

Tanie źródło lamp - używki.

szpila9
22.03.07, 15:00
używki? na allegro brak, innych źródeł używak nie znam:( no chyba że mówimy o alkoholu :razz:

Jakieś giełdy? Macie namiary?

ziemia01
22.03.07, 15:01
Tylko nie bardzo będziesz miał jak pstrykać skoro to Twój bobas. Ja nie pstryknąłem ani jednej fotki w kościele bo trzymałem małego na zmianę z żoną :) musiałem oddać sprzęt w inne ręce.

szpila9
22.03.07, 15:03
to dodatkowo skłoniło mnie do zadania pytania :) aparat w innych rękach to już kolejny problem ale z tym nie pomożecie :)
Pozdr!

ziemia01
22.03.07, 15:08
na allegro pojawiają się używki fl 36 i 50. Również na ebay-u.
Zależy jak jesteś z czasem :)

tomek s
22.03.07, 15:14
dla pewności, pstrykaj w RAW, zawsze jak coś pójdzie nie tak i bedzie to kluczowe ujęcie, ten format może uratować zdjęcie ;)
pzdr

Jeronimo
22.03.07, 15:27
Czy poradzę sobie z ustawieniami jakbys kupowal lampe nie systemowa to zrozumialbym to pytanie. Tryb AUTO, RAW no i pstrykasz.

Podobnie pytanie juz bylo i nawet tyczylo sie tej samej imprezy.
Przeszukaj forum jest mnostwo informacji dot. tej lampy - tu masz np. o trybach pracy auto https://forum.olympusclub.pl/topics22/lampa-fl36-vt7816.htm

Pytanie w stylu ze na aledrogo nie ma to tez standard = nie ma ale sie pokazuja (prawda ze taka odpowiedz jest wyczerpujaca). Sklepow w necie jest mnostwo (czasami bardzo tanio sprzet maja, pytanie tylko czy zaryzukujesz i kupisz :P) http://skapiec.pl/ http://ceneo.pl/ http://kupujemy.pl/ itd...

kisi
22.03.07, 15:57
Na AUTO i w trybie RAW nie zpesujesz fotki !!

KaarooL
22.03.07, 16:02
Na AUTO i w trybie RAW nie zpesujesz fotki !
obawiam się że to nie jest takie proste chłopaki... czasem lepiej wyskoczyć trochę keszu i mieć porządne zdjęcia niż zdawać się na automat albo dawać lustro komuś kto na co dzień używa małpki z redukcją czerwonych oczu...

RAW z OLKA daje powiedzmy margines -0,5 i +0.3EV, elastyczny balans bieli i lepsze możliwości odszumiania, ale nie przeceniajmy tego...

co powiecie na klimaty z witrażami? jakby to wszystko było takie proste i logiczne a tryb AUTO produkowałby zdjęcia z dobrze zbalansowanym oświetleniem, to fotografowie ślubni i reportażowi nie mieliby jak na chleb zarabiać bo na każdej imprezie fotografie robiliby jedynie wujkowie czy ciocie...

Jeronimo
22.03.07, 16:35
szpila9 chce zrobic fotki swojemu dziecku. Najwiekszym problemem to moze byc to ze to jego dziecko i nie tak latwo bedzie mogl fotorafowac (jakby focil obce dziecko, no ale o tym nawet na forum tez juz bylo!). W trybie auto i z RAWami sobie spokojnie poradzi. Jakby mial wprawe/doswiadczenie to doradzilbym krecenie EV wedle wlasnego uzania (jakby to byl slub to mozna byloby dodac troche o sukni slubnej i niedoswietlaniu itp - https://forum.olympusclub.pl/topics7/zdjecia-slubne-vt8758.htm ).

KaarooL jakie klimaty z witrażami? moglbys to troche rozwinac .... bo myslac o malym dziecku nad chrzcielnica troche sie zamotalem ;-)

dog_master
22.03.07, 17:02
Szpia, a ja Ci poradze wynajecie fotografa. Ty spokojnie przezyjesz chrzciny, bez stresu, a fotki bedziesz mial swietne :) Owszem, mozna porywac sie z motyka na slonce, jak Ci tu radza, ale... jesli mozesz, to zatrudnij profesjonaliste :) Mysle, ze nie warto zdawac sie na tryb auto na tak waznym wydarzeniu.

KaarooL
22.03.07, 17:34
Jeronimo:

piję do tego, co można trafić podczas ceremonii. raz miałem ciekawy przypadek ze słońcem wpadającym przez witraże. kto się z tym spotka, długo będzie pamiętał.

widziałem w cholerę skopanych zdjęć ślubnych, jeszcze więcej koszmarnych nagrań video i powtarzam: jak nie potrafi, to niech się nie porywa. oszczędzi powiedzmy 300 pln a będzie miał lipne fotki z których niewiele będzie wynikało.

rodia
22.03.07, 18:42
co do RAW: jak juz to polecam RAW+jpg bo tylko niektore sie poprawi a wywoływanie wszystkich troche potrwa.

co do dawania aparatu komuś innemu: ZAPOMNIJ. W lutym byłem na chrzcinach (jako ojciec chrzestny). Fotografa nie bylo zamowionego wiec wykombinowalem, że dam aparat swojej żonie (wtedy jeszcze narzeczonej) i lepsze zdjęcia takie jak ona zrobi niż brak zdjęć. Całe chrzciny miałem zepsute, krew mnie zalewała jak widzialem jak ona kadruje i ze nie wprowadza zadnych korekt ekspozycji. Z balansem bieli nie było problemu: ustawiłem na początku mszy.

Co do witrarzy: jak witrarze masz w podobnych barwach, albo na wszystkich oknach te same mieszanki kolorow to jakoś balans ustawisz, ale jak ci sie trafi, ze 2 okna witrarze zielone, nastepne 2 rozowe, nastepne pomarańczowe to wtedy problem bo pratkycznie co kadr to inny balans. przekleństwo

Kilka imprez w kościołach fotografowałem przy użyciu FL36 i e-500 z kitem 17,5-35 i da sie to zrobić.
Jednak jeśli dopiero kupujesz lampę to lepiej pofotografuj z nią trochę zanim zrobisz to w kościele. To już nie jest to co słaba wbudowana lampa. Łatwo przepalić obiekty znajdujące sie blisko obiektywu. Poza tym wyczujesz, przy jakich kadrach i odległościach zwiększać ekspozycje a kiedy zmniejszać - bo tryb auto idealny wcale nie jest.

Zawsze możesz dać ogłoszenie na cyberfoto - może sie znajdzie ktoś kto ci tanio sfotografuje impreze.