Zobacz pełną wersję : FL-36 czy dam radę?
Pomóżcie!
Chcę kupić fl-36 i pierwszą okazją jaka byłaby idealnado zrobienia fotek są chrzciny (mojego Bobasa :) ) .
Teraz może pytanie wynikające jedynie z mojej ignorancji. Czy poradzę sobie z ustawieniami - lampy i aparatu tak, aby te fotki się udały? Czy nie prześwietlę ich lub niedoświetlę przez swoją niewiedzę? :roll:
Dzięki za sugestie, a jeśli możecie to wspomnijcie prosże gdzie kupić taki sprzęcik? Są jakieś wyjątkowo dobre=tanie źródła tryskające lampami olympusa :?:
Poradzisz sobie - jesli zaufasz automatowi i zrobisz dużo zdjęć to około 70% będzie poprawnie naświetlonych i ci się powinna spodobac.
Tanie źródło lamp - używki.
używki? na allegro brak, innych źródeł używak nie znam:( no chyba że mówimy o alkoholu :razz:
Jakieś giełdy? Macie namiary?
Tylko nie bardzo będziesz miał jak pstrykać skoro to Twój bobas. Ja nie pstryknąłem ani jednej fotki w kościele bo trzymałem małego na zmianę z żoną :) musiałem oddać sprzęt w inne ręce.
to dodatkowo skłoniło mnie do zadania pytania :) aparat w innych rękach to już kolejny problem ale z tym nie pomożecie :)
Pozdr!
na allegro pojawiają się używki fl 36 i 50. Również na ebay-u.
Zależy jak jesteś z czasem :)
dla pewności, pstrykaj w RAW, zawsze jak coś pójdzie nie tak i bedzie to kluczowe ujęcie, ten format może uratować zdjęcie ;)
pzdr
Czy poradzę sobie z ustawieniami jakbys kupowal lampe nie systemowa to zrozumialbym to pytanie. Tryb AUTO, RAW no i pstrykasz.
Podobnie pytanie juz bylo i nawet tyczylo sie tej samej imprezy.
Przeszukaj forum jest mnostwo informacji dot. tej lampy - tu masz np. o trybach pracy auto https://forum.olympusclub.pl/topics22/lampa-fl36-vt7816.htm
Pytanie w stylu ze na aledrogo nie ma to tez standard = nie ma ale sie pokazuja (prawda ze taka odpowiedz jest wyczerpujaca). Sklepow w necie jest mnostwo (czasami bardzo tanio sprzet maja, pytanie tylko czy zaryzukujesz i kupisz :P) http://skapiec.pl/ http://ceneo.pl/ http://kupujemy.pl/ itd...
Na AUTO i w trybie RAW nie zpesujesz fotki !!
Na AUTO i w trybie RAW nie zpesujesz fotki !
obawiam się że to nie jest takie proste chłopaki... czasem lepiej wyskoczyć trochę keszu i mieć porządne zdjęcia niż zdawać się na automat albo dawać lustro komuś kto na co dzień używa małpki z redukcją czerwonych oczu...
RAW z OLKA daje powiedzmy margines -0,5 i +0.3EV, elastyczny balans bieli i lepsze możliwości odszumiania, ale nie przeceniajmy tego...
co powiecie na klimaty z witrażami? jakby to wszystko było takie proste i logiczne a tryb AUTO produkowałby zdjęcia z dobrze zbalansowanym oświetleniem, to fotografowie ślubni i reportażowi nie mieliby jak na chleb zarabiać bo na każdej imprezie fotografie robiliby jedynie wujkowie czy ciocie...
szpila9 chce zrobic fotki swojemu dziecku. Najwiekszym problemem to moze byc to ze to jego dziecko i nie tak latwo bedzie mogl fotorafowac (jakby focil obce dziecko, no ale o tym nawet na forum tez juz bylo!). W trybie auto i z RAWami sobie spokojnie poradzi. Jakby mial wprawe/doswiadczenie to doradzilbym krecenie EV wedle wlasnego uzania (jakby to byl slub to mozna byloby dodac troche o sukni slubnej i niedoswietlaniu itp - https://forum.olympusclub.pl/topics7/zdjecia-slubne-vt8758.htm ).
KaarooL jakie klimaty z witrażami? moglbys to troche rozwinac .... bo myslac o malym dziecku nad chrzcielnica troche sie zamotalem ;-)
dog_master
22.03.07, 17:02
Szpia, a ja Ci poradze wynajecie fotografa. Ty spokojnie przezyjesz chrzciny, bez stresu, a fotki bedziesz mial swietne :) Owszem, mozna porywac sie z motyka na slonce, jak Ci tu radza, ale... jesli mozesz, to zatrudnij profesjonaliste :) Mysle, ze nie warto zdawac sie na tryb auto na tak waznym wydarzeniu.
Jeronimo:
piję do tego, co można trafić podczas ceremonii. raz miałem ciekawy przypadek ze słońcem wpadającym przez witraże. kto się z tym spotka, długo będzie pamiętał.
widziałem w cholerę skopanych zdjęć ślubnych, jeszcze więcej koszmarnych nagrań video i powtarzam: jak nie potrafi, to niech się nie porywa. oszczędzi powiedzmy 300 pln a będzie miał lipne fotki z których niewiele będzie wynikało.
co do RAW: jak juz to polecam RAW+jpg bo tylko niektore sie poprawi a wywoływanie wszystkich troche potrwa.
co do dawania aparatu komuś innemu: ZAPOMNIJ. W lutym byłem na chrzcinach (jako ojciec chrzestny). Fotografa nie bylo zamowionego wiec wykombinowalem, że dam aparat swojej żonie (wtedy jeszcze narzeczonej) i lepsze zdjęcia takie jak ona zrobi niż brak zdjęć. Całe chrzciny miałem zepsute, krew mnie zalewała jak widzialem jak ona kadruje i ze nie wprowadza zadnych korekt ekspozycji. Z balansem bieli nie było problemu: ustawiłem na początku mszy.
Co do witrarzy: jak witrarze masz w podobnych barwach, albo na wszystkich oknach te same mieszanki kolorow to jakoś balans ustawisz, ale jak ci sie trafi, ze 2 okna witrarze zielone, nastepne 2 rozowe, nastepne pomarańczowe to wtedy problem bo pratkycznie co kadr to inny balans. przekleństwo
Kilka imprez w kościołach fotografowałem przy użyciu FL36 i e-500 z kitem 17,5-35 i da sie to zrobić.
Jednak jeśli dopiero kupujesz lampę to lepiej pofotografuj z nią trochę zanim zrobisz to w kościele. To już nie jest to co słaba wbudowana lampa. Łatwo przepalić obiekty znajdujące sie blisko obiektywu. Poza tym wyczujesz, przy jakich kadrach i odległościach zwiększać ekspozycje a kiedy zmniejszać - bo tryb auto idealny wcale nie jest.
Zawsze możesz dać ogłoszenie na cyberfoto - może sie znajdzie ktoś kto ci tanio sfotografuje impreze.