PDA

Zobacz pełną wersję : soczewki czy pierscienie ?

huskaa
18.10.10, 18:52
fotografia bawie sie od niedawna ale chcialabym sporobwac makro posiadam olympusa e510 z obiektywami 12-42 i 40 -150 znalazlam takie cos jak soczewki do makro i pierscienie czytalam na innych watkach ale nie bardzo rozumiem o co chodzi w tym wszystkim czy ktos moze mi polecic czy soczewki czy pierscienie ?

Mirek54
18.10.10, 18:56
znalazlam takie cos jak soczewki do makro i pierscienie czytalam na innych watkach ale nie bardzo rozumiem o co chodzi

A ile razy czytalas?

Obiektyw makro najlepszym rozwiazaniem.ZD35,ZD50,Sigma 105,Sigma 150.Ewentualnie achromaty Marumi.

huskaa
18.10.10, 18:59
wiem ze soczewka znieksztalca a pierscien nie ma automatycznej ostrosci ale ja chce konkretu a obiektyw makro planuje w przyszlosci kupic narazie to nie mam srodkow

rumi
18.10.10, 19:08
do kitowych to chyba najlepiej raynox dcr-250

k@czy
18.10.10, 19:13
wiem ze soczewka znieksztalca a pierscien nie ma automatycznej ostrosci ale ja chce konkretu a obiektyw makro planuje w przyszlosci kupic narazie to nie mam srodkow
konkretu do czego? tylko konkretnie.

MAF
18.10.10, 21:12
fotografia bawie sie od niedawna ale chcialabym sporobwac makro posiadam olympusa e510 z obiektywami 12-42 i 40 -150 znalazlam takie cos jak soczewki do makro i pierscienie czytalam na innych watkach ale nie bardzo rozumiem o co chodzi w tym wszystkim czy ktos moze mi polecic czy soczewki czy pierscienie ?

1) Chcesz robić zdjęcia makro to na początek zapomnij o używaniu AF. W macro w 99.9% ostrzy się ręcznie zmieniając odległość aparatu od obiektu. AF się po prostu nie sprawdza w tych odległościach.

2) Co chcesz fotografować. Tzn. jakie duże mają być Twoje obiekty? I czy będą żywe?
To jest dosyć kluczowe bo jeśli będą uciekać to dobrze jest mieć jak największą odległość przedmiotową, a to zapewniają obiektywy macro o długich ogniskowych.
Z obiektywem 35mm przy tej samej skali będziesz dużo musiała dużo bliżej podejść niż ze szkłem 150mm, a wtedy jest dużo większa szansa że obiektowi się to nie spodoba i ucieknie.

3) Obiektywy macro generalnie są dość drogie, jeśli chcesz spróbować tylko czy Ci się spodoba kup macro konwerter Raynoxa DCR-250, albo nawet zwykłe soczewki macro, pobawisz się, popróbujesz, a jak Cię wciągnie to będziesz myśleć o kupnie szkła macro, czy pierścieni. Jak się okaże że to nie dla Ciebie to straty finansowej dużej nie będzie.

4) Przeczytaj: http://www.fotografia-przyrodnicza.art.pl/porady.php?p=1 dowiesz się dużo o podstawach makrofotografii i wiele Ci się wyjaśni.

I to też chyba warto obejrzeć: http://www.fototv.pl/wideo/wywiady/marek-wyszomirski-macro.html

nyny
21.10.10, 19:31
Jedynym pierscieniem dedykowanym do E-systemu jest Ex-25. Jesli posiadziesz przejsciowke np. na m42 wtedy wiele pierscieni podejdzie ale nalezy sie zaopatrzyc w jakis obiektyw manualny na tym mocowaniu np. helios 44, industar 61l, wolna 9 itd. Kolejnym rozwiazaniem jest etap szkiel z AF przeznaczonych do macro: ZD35, ZD50, Sigma 105, Sigma 150 (reszte ktore maja w nazwie macro radze omijac). Jesli soczewki to tak jak Mirek zaproponowal Marumi albo DCR-250 ktore daje baardzo ciekawe efekty z dlugim kitem. Wybor nalezy do Ciebie. pozdro

darkelf
21.10.10, 19:34
Bylo miliard razy na każdym forum foto!

1) soczewki makro to syf i zmarnowane pieniądze
2) konwerter makro, raynox, jest OK, ale warto go używać z kompaktami
3) pierścienie i mieszki makro są najlepsze, bo są tanie i dają mega powiększenie bez utraty jakości (tracisz tylko światło)
4) na końcu pierściania/mieszka warto dać m42, wtedy masz tani obiektyw (50-200zł), tanie pierścienie (50zł), tanią przejściówkę (30-40zł) i fajne, prawdziwe makro

dobas
21.10.10, 20:46
jak po taniości - przejście Esystem - m42 i pierscienie i szkło m42

k@czy
21.10.10, 20:52
troche drozej i lepiej- pierscienie OM+50mm macro OM+adapter OM->4/3.