Zobacz pełną wersję : M42
witam, chciałbym się czegoś dowiedzieć n.t. stosowania obiektywów manualnych w E-systemie, dokładnie chodzi mi o rubinara 5,6 500 makro ale i nie tylko . Czy mając adapter m42 da się rubinarem zaszaleć z E30? ktoś to próbował? pozdrawiam :-)
Da się focić. Pomiar światła działa, aparat dobiera czas. Z dandelionem masz potwierdzenie ostrości.
https://forum.olympusclub.pl/forumdisplay.php?f=36 tu zerknij ;)
bardzo dziękuje za informację... :-)
Mam kupe m42, bo byly tanie i kiedys nakupilem. Warto zainwestowac w adapter z chipem, bo wtedy aparat Ci powie kiedy jest dobra ostrosc. Potem z zakupow polecam pancolara 50/1.8 i jakis fajny 135/2.8 (np. pentacon ale sa tez zeissy).
Warto zainwestowac w adapter z chipem, bo wtedy aparat Ci powie kiedy jest dobra ostrosc.
a gdzie można dostać taki adapter z czipem, może podesłać jakiś link... ?
Chip z rubinarem dziala losowo, ze wzgledu zapewne na konstrukcje obiektywu. Czasem mi potwierdza, czasem nie, ze zwyklymi konstrukcjami problemow takich nie mam. Bawilem sie chwile rubianrem 500/6.3 i da sie ostrzyc z me-1.
Na Allegro szukasz adapterow m42 do Olympusa. Sa dwie wersje, tansza za jakies 30-50zl to zwykly kawalek metalu. Drozsza za ponad 100zl ma tez chipa.
Warto zainwestowac w adapter z chipem, bo wtedy aparat Ci powie kiedy jest dobra ostrosc.
a gdzie można dostać taki adapter z czipem, może podesłać jakiś link... ?
Zapukaj do naszego forumowego kolego Enter'a:) A szerzej o M42 poczytaj:http://forum.stock-photo.pl/ p.s. sam mam Heliosa 44 i Industara 61L i fajne to szkla, zwlaszcza ten drugi robi fajna robote w makro grubo sie robi jak jeszcze do tego tuleje zapniesz:) pozdro
Hm ciekawa rzecz:
http://allegro.pl/adapter-af-olympus-4-3-m42-pro-af-dekiel-i1253023584.html
"do prawie KAŻDEGO korpusu marki Olympus 4/3 [DZIAŁA NA PEWNO z modelami E-300, E-500, E-330, E-400, E-410, E-510, E-3, E-420, E-520, E-620, E-450, etc; NIE DZIAŁA z E30, E300 oraz body Panasonica - do tych modeli potrzebny jest adapter za 149 zł firmy Tago-Tech.],"
podejrzewam ze to pomylka, bo niby czym sie rozni E-30 od E-620 czy E-3?
dziękuję bardzo za lawinę informacji... mam jeszcze jedno pytanie, rubinar waży ok półtora kilo, da się tym ostrzyć z ręki ? :-)
Hm ciekawa rzecz:
http://allegro.pl/adapter-af-olympus-4-3-m42-pro-af-dekiel-i1253023584.html
"do prawie KAŻDEGO korpusu marki Olympus 4/3 [DZIAŁA NA PEWNO z modelami E-300, E-500, E-330, E-400, E-410, E-510, E-3, E-420, E-520, E-620, E-450, etc; NIE DZIAŁA z E30, E300 oraz body Panasonica - do tych modeli potrzebny jest adapter za 149 zł firmy Tago-Tech.],"
podejrzewam ze to pomylka, bo niby czym sie rozni E-30 od E-620 czy E-3?
Taa, z E-300 działa ale z E300 nie :D
Bez statywu dosyc trudno sie ostrzy na czyms dlugim.
Bez statywu dosyc trudno sie ostrzy na czyms dlugim.
muszę to jeszcze przemyśleć, dźwigać statyw, body, kilka zuiko i jeszcze rubinara... rety ręce się urwywją... ;-)
Napisz co chcesz zrobic. Obiektywy lustrzane sa podobno syfiaste.
Bawilem sie lustrzanym coprawda 1000 wiec sila rzeczy bez statywu nie ma to sensu. Ciezko sie ostrzy, a i obrazek moglby byc lepszy, chociaz widzialem wiele prac mistrzow zrobionych wlasnie lusterkowcami. Osobiscie sie zrazilem waga, obrazkiem i tym, ze konieczny statyw o ostrzeniu z reki zapomniec mozna. pozdro
Napisz co chcesz zrobic. Obiektywy lustrzane sa podobno syfiaste.
zauroczyły mnie kadry Magdy Wasiczek, ona prawdopodobnie robi rubinarem, piękne bokehy wychodzą spod jej ręki...
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
http://plfoto.com/zdjecie,przyroda,v,1986763.html
podepnę się pod ten archiwalny temat z moim problemem. Może ktoś poratuje.
Mam przejściówkę 4/3 -> M42 z dandelionem. Działa ładnie z E-510 ułatwiając mi niekiedy prace kuchenne. Podpiąłem ją do pięknej L1 i pupa. Nie działa potwierdzenie ostrości. Czy aparaty Panasonica potrzebują jakichś wymyślnych dandelionów?
Mam przejściówkę 4/3 -> M42 z dandelionem. Działa ładnie z E-510 ułatwiając mi niekiedy prace kuchenne. Podpiąłem ją do pięknej L1 i pupa. Nie działa potwierdzenie ostrości. Czy aparaty Panasonica potrzebują jakichś wymyślnych dandelionów?
kwestia softu dandeliona, miałem podobnie po przesiadce z E-520 na E-3, też nie chciał działać, wysłałem do sprzedawcy, wymienił na nowszy model i ten działał
nawet nie pamiętam gdzie go kupiłem :(
znalazłem gdzieś informację, że L1 potwierdza ostrość bez dandeliona i wystarczy sama goła przejściówka. Czy ktoś jest w stanie to zweryfikować?
Rafał Czarny
4.10.12, 18:01
L1 ma potwierdzenie ostrości. Wystarczy zwykła przejściówka. Pewnie dlatego z dyndalionem głupieje.
Dzięki! Jesteś bardzo miłym chłopakiem!
Rafał Czarny
4.10.12, 18:04
Dzięki! Jesteś bardzo miłym chłopakiem!
W dodatku nieźle tańczę.
W dodatku nieźle tańczę.
Ale Wspaniałych kanapek nie robisz. :-D