PDA

Zobacz pełną wersję : Zamiana obozu...

szalik07
5.10.10, 00:19
Rozważam (na razie w myślach) możliwość zmiany obozu. Z olympusa na canona.

Inne firmy raczej nie wchodza w gre z uwagi na to, ze moja partnerka fotografuje canonem i dalo by to mozliwosc wymieniania sie obiektywami lampami etc. a ona do Olympusa w zyciu nie przejdzie (do tej pory ja bylem rownie uparty)

Aktualnie posiadam E-1 + Grip + FL-50 + 14-54 vI (ten wybiera sie do serwisu) + 14-45 (ten wybiera sie na allegro kiedy pierwszy wroci) + troche sprzetu na m42 + pare starych lamp (np metz cl45) i mase innego zlomu o ktorym juz zapomnialem.

Jaki typ zdjec robie:
1. Reportaże.
2. Sport.
3. Chcemy w miare mozliwosci mocniej wdepnac w fotografie slubna.
4. Czasem zdjecia ilustracyjne do tekstow w gazecie.
5. Widoczki, makro, portrety itp.

Czego mi brakuje w tym co mam:
1. Niezawodnosc (jak na razie jedyna rzecza ktora mi sie nie popsula jest 14-45 3.5-5.6 :/)
2. Sprawny i szybki AF.
3. Do kiepskiej jakosci na wysokim ISO sie przyzwyczailem i nauczylem to obchodzic ale jakby bylo to bym nie pogardzil.

Moje wymagania:
1. Pancernosc (nie chce sie martwic kazdym stuknieciem aparatu w tlumie ludzi np. wodoszczelnosc bardzo mi na razie nie byla nie zbedna ale jest mile widziana)
2. Szybki AF.
3. Waga nie ma znaczenia, rozmiar tez, mam na tyle duza lape, ze wrecz male jest nie wygodne.
4. Wygoda i szybkosc uzytkowania.
5. Mozliwosc stosunkowo taniego dalszego rozwoju uzbrojenia, chociaz to kwestie bardzo kontrowersyjne, gdzie jakie obiektywy sa lepsze i w bardziej rozsadnych cenach. Docelowo spogladam na najwyzsza polke ale to piesn przyszlosci wiec sprzet ze sredniej polki tez jest wazny.
6. Z checia kupie cos uzywanego ;-)

O czym mysle:
Ze sprzedazy moich klamotow dostane moze z 2 500 zl przy dobrych lotach.
Nie da to duzego pola manewru ale pomyslalem o:
Canonie 1d/1dmkII - Da mi to wieksza matryce (latwiej o uzyskanie malej GO co przy aktualnych tredach slubnych trzeba uznac za +), lepsze ISO i AF. Oraz moje fotograficzne ego bedzie sie mialo znacznie lepiej. Jednak w cenie do 2500 ciezko cos znalesc i nie wiadomo w jakim bedzie stanie (1d na allegro od 1800zl, 1dmkII od 3000). W kwestii obiektywu trafie lata swietlne wstecz (wezme nie uzywanego kita (z analoga) od dziewczyny ktory stoi na polce), o ile sie orientowalem starszy 1d nie wspiera e-ttl II (co kolwiek to znaczy i jakie to ma znaczenie praktyczne) i jak chodzi o lampy blyskowe to bede musial uzywac roznych starych zabytkow ktore posiadam.

Czy taka zamiana bedzie czegos warta, a moze rozwazyc jakis inny model? Czy moze nie przejmowac sie niczym i zbierac na 14-35?

hades
5.10.10, 00:58
Nie wiem co odpowiedzieć po takiej analizie. Wiesz wszystko o swoich potrzebach. Ten wątek jest zbędny. Idź i kup to co sobie napisałeś.

szalik07
5.10.10, 01:40
Dzieki hades :) szala w kierunku zmiany systemu sie przechyla.

grizz
5.10.10, 07:27
hmmm ten 1d/1dmkii raczej na półce nie stały... Osobiście bym się na nie nie porywał o ile nie mam 98% zaufania do osoby od której kupuję.

Lepiej atakować jakieś d200/d300/5d - znacznie większa szansa na trafienie na niewytyraną puchę.
Fl50 i 14-54 spokojnie upłynnisz... ale w sumie zostawiłbym sobie e-1 z 14-54 i miał spokój na trudniejsze sytuacje.

Rafał Czarny
5.10.10, 07:56
Za Grizzem, ciężko będzie znaleźć niezajeżdżony egzemplarz jedynki Canona. Amatorzy nie kupowali tych aparatów.

mariush
5.10.10, 08:47
Używane 5D + sigma 20 mm f1,8 + canon 50 mm f1,8 = około 5000 zł. Zrobisz tym wszystko poza sportem, jasność 1,8, obraz o kilka pięter nad E-1.
Do zawodowego fotografowania sportu - myślę że 2-3 razy więcej trzeba wydać.

tomek s
5.10.10, 09:01
Jak się okazuje ładną 5-tke w rozsądnej cenie też nie tak łatwo dostać :roll:
pzdr

tymczasowy_
5.10.10, 09:17
Niestety 5D to ulubiony sprzęt na kotlety, więc podobnie jak przy 1D ciężko o niezajechany egzemplarz. No i 5D to raczej przeciwny biegun względem E-1 pod kątem nieprzemakalności. Słyszałem o przypadkach 5D "załatwionych" poranną rosą ...

Ile masz kasy na sprzęt poza tymi 2500zł za potencjalną sprzedaż Olka?
Piszesz, że będziesz robił kotlety. Ja bez zapasu bałbym się brać zlecenie.

pat.p
5.10.10, 10:41
Witam.

Pancerność, szybki AF i tolerancja na szumy na wyższym ISO... Rozważyłbym E3, 12-60 SWD i coś dłuższego... (50-200 SWD). Do kompletu Macro 50 i jesteś zabezpieczony na okazje, o których pisałeś.

Z Canonami 5d i jedynkami może być ciężkawo... Wprawdzie wyższe ISO jest na nich super, ale można sobie z tym poradzić mając monopod, statyw i pewną rękę (E3 jest mniejsze i poręczniejsze od Canona).
Niezawodność - to także ewentualny serwis. A ten w przypadku Olympusa wypada najlepiej w porównaniu z C i N.

Pozdrawiam
Pat

liplitark
5.10.10, 10:56
...E3 jest mniejsze i poręczniejsze od Canona...

Tego bym tak do końca nie powiedział, IMHO 5d nie jest tak znowu dużo większy od e3.

Inną sprawą jest dorwanie takiego 5d z rozsądnym przebiegiem...

cra3y
5.10.10, 10:58
szkoda, ze nie bierzesz pod uwage nikona - moj ulubiony zestaw to D700 + 12-24/2.8 i 24-70/2.8 :-) sadze, ze dluuuuugo byc nic innego nie chcial (totalnie mnie tele nie kreci)

dziobolek
5.10.10, 11:13
Ile masz kasy na sprzęt poza tymi 2500zł za potencjalną sprzedaż Olka?
Piszesz, że będziesz robił kotlety. Ja bez zapasu bałbym się brać zlecenie.

Przecież pisze że partnerka ma Canona...

Pozdrówka!

epicure
5.10.10, 11:18
5D i E-3 są mniej więcej tych samych rozmiarów i wagi.

tymczasowy_
5.10.10, 11:30
Przecież pisze że partnerka ma Canona...

Pozdrówka!Zazwyczaj własny aparat, we własnej torbie jest nieco bardziej pewny/wierny niż partnerka ... :wink:
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________

szkoda, ze nie bierzesz pod uwage nikona - moj ulubiony zestaw to D700 + 12-24/2.8 i 24-70/2.8 :-) sadze, ze dluuuuugo byc nic innego nie chcial (totalnie mnie tele nie kreci)Eeeeee a może jeszcze 35mm/1,4 i 85mm/1.4 i na dokładkę 50mm1,4 .... ile to będzie PLNów? ... a ile dźwigania? A może lepiej M9 kompletować?

sando
5.10.10, 11:51
Za cenę niewiele przekraczającą 2500zł możesz mieć nowego Canona 50D.

Karol
5.10.10, 12:11

Canonie 1d/1dmkII - Da mi to wieksza matryce (latwiej o uzyskanie malej GO co przy aktualnych tredach slubnych trzeba uznac za +)

Eeeeee a może jeszcze 35mm/1,4 i 85mm/1.4 i na dokładkę 50mm1,4 .... ile to będzie PLNów? ... a ile dźwigania?

Dlaczego nie? 85/1.4 bardzo zacne, 35 jaśniutkie też, 50-tka - jak kto lubi, akurat krótki zoom 2.8 uniwersalniejszy. Myśląc poważniej o foto ślubnej, a więc komercyjnej działalności, trudno liczyć każda złotówkę i mieć zestaw lekki jak na wycieczkę w góry. Kupiłbym 5DmkII/D700 (+ cropową puszkę jako awaryjną) ze szklarnią i oświetleniem, do tego soft, a nie cackał się z używkami i sprzętem, który już na start będzie uwierał. Jest robota, są pieniądze...

pat.p
5.10.10, 12:20
5D i E-3 są mniej więcej tych samych rozmiarów i wagi.

Racja, myślałem o zwalistej "jedynce":)

Myśląc poważniej o foto ślubnej, a więc komercyjnej działalności, trudno liczyć każda złotówkę i mieć zestaw lekki jak na wycieczkę w góry. Kupiłbym 5DmkII/D700 (+ cropową puszkę jako awaryjną) ze szklarnią i oświetleniem, do tego soft, a nie cackał się z używkami i sprzętem, który już na start będzie uwierał. Jest robota, są pieniądze...

Najrozsądniejszy głos.

chomsky
5.10.10, 12:41
Najtanszy zestaw, ktorym da sie robic cokolwiek(nowy) to Nikon D5000/D90 lub Pentax Kx + Tamron 17-50/2,8, efekty naprawde niezle, choc AF w Tamronie na szerokim kacie glupieje, mozna sobie z tym poradzic. Razem 3500 zlotych.
Do tego do sportu Tamton 70-200/2,8. Ale to juz dalsze kwoty.
Ty szukasz w Canonie- no to 50D lub uzywany 40D do tego Tamrony/Sigmy?.
Jesli chcesz robic wesela i sport to zakladane 2500 zlotych pomnoz X3 i to tak leciutko, otrzymasz wtedy dosc dziadowski system, ktorym jednak da sie zrobic zlecenia.
Kupowanie mocno przechodzonego sprzetu jest mocno ryzykowne ale i w tym przypadku zakladana kwota jest za niska.
Rada; dokup szklo do aparatu dziewczyny i go uzywaj a potem rozbudowuj system jak zarobisz troche kasy. No chyba, ze chodzicie razem na te wesela. Wtedy kicha!
Pozdrawiam Chomsky.

epicure
5.10.10, 12:43
Przesiadka z E-1 na D5000? Dobry dowcip... :)

cra3y
5.10.10, 13:03
Eeeeee a może jeszcze 35mm/1,4 i 85mm/1.4 i na dokładkę 50mm1,4 .... ile to będzie PLNów? ... a ile dźwigania? A może lepiej M9 kompletować?

ale ja powaznie pisalem, ze tylko te dwa obiektywy (14-24/2.8 i 24-70/2.8 ) - mi (przy jakosci oferowanej przez te obiektywy) zadne stałki nie sa potrzebne. jezeli juz to tylko jakis fisz (moze byc nawet samyang ustawiony na hiperfokalna i lekko przymkniety) i to wszystko :-)

droplet
5.10.10, 13:34
ale ja powaznie pisalem, ze tylko te dwa obiektywy (14-24/2.8 i 24-70/2.8 ) - mi (przy jakosci oferowanej przez te obiektywy) zadne stałki nie sa potrzebne. jezeli juz to tylko jakis fisz (moze byc nawet samyang ustawiony na hiperfokalna i lekko przymkniety) i to wszystko :-)

OT. Wczoraj sobie obejrzałem D700+14-24/2.8 i całość jest niewiele większa od E-3+ZD7-14.

chomsky
5.10.10, 13:36
Przesiadka z E-1 na D5000? Dobry dowcip... :)

Dlaczego??
Sam posiadam 2xE1 i szkla do nich, ale uzywam takze Kx+ tamrona i Nikona D90( ten ostatni obrazen nic nie odbiega od D5000).
A co chciales kupic za 2500 zlotycch?? Przeciez nawet na D5000 nie starczy z Tamronem a gdzie zakladany sport??
Orazek z D5000 jest dosc spoko, z jasnym szklem w niczym nie odbiega od D300.
Nie jest to pancernik ale te kosztuja swoje niestety. poniewaz kolega upiera sie przy Canonie ( te kobiety robia z nami co zechca) to pozostaje mu 550D lub 50D bez szkiel oczywiscie. Obrazek i tak pewnie?? lepszy niz z 1D- bo to staruszek.
Czesc.Ch.

hades
5.10.10, 14:01
Przecież tu chodzi tylko o podniesienie samopoczucia. I taką "przyklaskująca" odpowiedź dałem na początku. Dobre samopoczucie fotografa amatora jest bardzo wskazane.

Teraz chyba pozostało mi tylko rzeczowo napisać co myślę. Oczywiście, że koledzy mają racje. Szalik, naturalnym jest, że do wykonywania zleceń należy wybrać coś w miarę świeżego, a nie pakować się w puszki, którym licznik migawki przekręcił się już 2 razy.

Szalik, jeśli wziąć Twoją deklarację dotyczącą szkieł czy lamp:

W kwestii obiektywu trafie lata swietlne wstecz (wezme nie uzywanego kita (z analoga) od dziewczyny ktory stoi na polce), o ile sie orientowalem starszy 1d nie wspiera e-ttl II (co kolwiek to znaczy i jakie to ma znaczenie praktyczne) i jak chodzi o lampy blyskowe to bede musial uzywac roznych starych zabytkow ktore posiadam.

to mając dobrze dobrany zestaw, E-1, ZD 14-54 i FL-50 nigdy nie zmieniłbym go na niemal 10-letni aparat, byle jakie szkiełko wraz (przy braku zupełnej orientacji co to jest e-ttl) z jakimiś zabytkowymi lampami.

Szalik, zrób jeszcze raz analizę i pozbywaj się zestawu E tylko wtedy gdy będziesz brał pod uwagę świeże konstrukcje. Choć i wtedy nie wiem czy warto za takie pieniądze oddawać E-1 plus dobre szkło i lampę.

outsider
5.10.10, 14:30
Aktualnie posiadam E-1 + Grip + FL-50 + 14-54 vI

Jaki typ zdjec robie:
1. Reportaże.
2. Sport.
4. Czasem zdjecia ilustracyjne do tekstow w gazecie.
5. Widoczki, makro, portrety itp.

Czego mi brakuje w tym co mam:
1. Niezawodnosc
2. Sprawny i szybki AF.
3. Do kiepskiej jakosci na wysokim ISO sie przyzwyczailem i nauczylem to obchodzic ale jakby bylo to bym nie pogardzil.

Moje wymagania:
1. Pancernosc
2. Szybki AF.

O czym mysle:
Ze sprzedazy moich klamotow dostane moze z 2 500 zl przy dobrych lotach.

W kwestii obiektywu trafie lata swietlne wstecz (wezme nie uzywanego kita (z analoga) od dziewczyny ktory stoi na polce),

Zamiana używanego przez Ciebie aktualnie sprzętu na używany sprzęt Canona nieznanego gościa z Allegro to istny Totolotek....
Możesz trafić na niesamowitą okazję, ale również możesz trafić na jeszcze bardziej zajechany/zawodny/trafiony sprzęt.

Jeśli planujesz przesiadkę na Canona (jak akurat przesiadałem się z Canona na Olego/Panasa i nie żałuję :-) ) to musisz posiadać większą gotówkę niż te 2500pln.

Puszka: jeśli ma to być coś "niezawodnego" z "szybkim AF" to nastaw się na co najmniej 40d lub 50d, lub używana pełna klata...

Szkło: jeśli zamienisz O14-54 na "stary kit canona" to ... proponuję wcześniejszą wizytę u kardiologa, bo później może być już za późno.

Ze standardowych szkieł do canona polecam wcześniej wspominanego Tamrona 17-50/2.8 (nie nadaje się do pełnej klatki, lub przynajmniej nie nadawał się za moich czasów....nowy za jakieś 1300pln),
lub Canona 24-105/4 IS L (który nadaje się również do pełnej klatki, jest uszczelniony, ale będziesz musiał dokupić coś szerokiego, lub nauczyć się chodzić po ścianach...lub używany 5D ułatwi tobie życie....ale cena troszkę wysoka).

Lampa: canon 580ex II

Niestety za 2500pln nie kupisz niczego lepszego w Canonie ponad to co aktualnie posiadasz.....

szalik07
5.10.10, 17:25
Dzięki wszystkim za wyczerpujące odpowiedzi. Przepraszam, ze dopiero teraz odpisuje ale caly dzie bylem poza domem.

1. Co do finansow ktore moge zainwestowac to:
Wrocilem nie dawno do polski, nie znalazlem na razie stalej pracy wiec poki co zapasow finansowych nie chce zbednie wydawac na sprzet ktory sie moze i zwroci ale napewno nie szybko. Stad myslalem o wymianie. Jak znajde sobie stale zrodlo dochodu to bede mogl dokupic cos do zestawu. Stad kupujac dobry korpus i podpinajac do niego przerosnieta zatyczne w postaci kita mysle o rozwiazaniu tymczasowym na perspektywe kilku miesiecy.

2. Jako zapas na wypadek awarii mam partnerke ktora ma swoj pelen osprzet. W razie czego druga osoba moze sluzyc jako asystent. Nie neguje tutaj potrzeby zapasowego body ale na razie jest jak jest.

3. Co do sportu, moglem dodac, ze chodzi o szermierke. Super tele nie jest mi potrzebne gdyz jestem w centrum wydarzen. Pewny AF liczy sie w sumie najbardziej.

4. Nie kazdy jest w stanie zainwestowac od reki 20 000zl na korpus i obiektywy by wejsc w rynek w ktorym samo wyrobienie sobie renomy chwile trwa. Od czegos trzeba zaczac. Rozwiazaniem byla by jakas dotacja unijna ale chetnych jest na peczki. Bede probowal ale nie nastawiam sie ze napewno ja dostane.

5. Macie racje, 1d zapewne sie kupi mocno zajechane i chyba nie warto. Mysle, ze przemawiala za mna tez troche potrzeba szpanu. Trafienie uzwanego 5d w dobrym stanie (co jest mozliwe) bylo by pewnie idealnym wyjsciem ale jak ktos wspomnial to moze byc totolotek.

6. W zamian za ten zestaw co mam nie dostane nic o podobnych mozliwosciach u canona. Najlepszym wyjsciem pewnie bylo by odczekac. Jak bede mogl dodac troche zaoszczedzonej gotowki wtedy sprzedac klamowy i szukac 5d i obiektywu.

7. Wiem, ze nikon na dzis dzien ma lepsza oferte niz canon (moim zdaniem) ale powody wejscia w marke na C. mam inne jak juz pisalem w pierwszym poscie.

8. Anegdotka. Na slubie na ktorym robilem zdjecia znajomym w sobote, byla jeszcze ciotka panny mlodej. Zawodowa fotografka od lat. Prowadzi zaklad fotograficzny w centrum krakowa (nie chce podawac gdzie). Ma na koncie tyle wystaw na calym swiecie, ze liste czyta sie godzinami. Oczywiscie tez zrobila zdjecia na slubie... i powiem wam, ze wstyd mi bylo, ze oboje nazywamy sie fotografami :/ kobieta fotografowala canonem 550d z superzoomem i wbudowana lampa. Wchodzila mi w kazdy kadr i pieklila sie, ze mam cos przeciwko. Wchodzila ksiedzu na oltarz (za plecy ksiedza) by zrobic zdjecie i biegala po caly czas po kosciele brrr do tej pory snia mi sie koszmary. Nie widzialem zdjec ale postaram sie je dorwac. A wy mi tu mowicie, ze sprzet mam za slaby na slub :D

Pozdrawiam!

Iwo
5.10.10, 20:37
W momencie gdy ma się zacne 14-54mm i dobrą systemową lampę
i można kupić niezajechaną e-30 lub e-3 na gwarancji za ledwo ponad 2000zł
i ew. sprzedać E-1 za 600zł i grip, by wyjść mniej stratnym, bo dziadek cały czas jest modny...
Moim zdaniem nie warto uzależniać się od sprzętów - niewiadomego źródła lub przeznaczenia...

monstro
5.10.10, 21:07
Chciałabym się podpiąć pod ten wątek, bo zastanawiam się nad zmianą systemu i mój wybór krąży koło nikona, ale im więcej czytam na ten temat, tym większe mam wątpliwości. Piszecie tu o tym, że kupowanie używanego sprzętu to totolotek, a ja czytając na forum nikona o kupowaniu nowych obiektywów dostaję gęsiej skórki. Przyznaję, że jestem totalnym amatorem i do tej pory miałam do czynienia tylko z olympusem. Praktycznie cały swój sprzęt kupowałam przez internet i nie miałam nigdy z niczym kłopotu, a tam czytam, że aby kupić dobry obiektyw trzeba się wybrać osobiście do sklepu i jeszcze mieć szczęście, żeby trafić na nie wadliwy okaz. I jak ktoś taki jak ja ma sobie kupić sprzęt???:cry:

Iwo
5.10.10, 21:09
I jak ktoś taki jak ja ma sobie kupić sprzęt???:cry:
Niech po prostu nie kupuje najlepszego sprzętu na rynku, tylko najlepszy dla siebie.

epicure
5.10.10, 21:13
To są jednostkowe przypadki, tyle że nagłośnione, bo o nich dyskutuje się na forach. Tysiące innych osób, które kupiły szkła i nie miały z nimi żadnych problemów nie zakładają przecież o tym wątków, bo to oczywiste, że jak się coś kupuje, to to coś ma działać. U nas, na tym forum, też pojawiają się wpisy o jakichś problemach ze szkłami Olka. Jest ich oczywiście mniej, bo i skala sprzedaży kilkukrotnie mniejsza.

Marcin510
5.10.10, 21:31
Dlaczego??
Sam posiadam 2xE1 i szkla do nich, ale uzywam takze Kx+ tamrona i Nikona D90( ten ostatni obrazen nic nie odbiega od D5000).
A co chciales kupic za 2500 zlotycch?? Przeciez nawet na D5000 nie starczy z Tamronem a gdzie zakladany sport??
Orazek z D5000 jest dosc spoko, z jasnym szklem w niczym nie odbiega od D300.
Nie jest to pancernik ale te kosztuja swoje niestety. poniewaz kolega upiera sie przy Canonie ( te kobiety robia z nami co zechca) to pozostaje mu 550D lub 50D bez szkiel oczywiscie. Obrazek i tak pewnie?? lepszy niz z 1D- bo to staruszek.
Czesc.Ch.

ostatni dzwonek na zakup nowego d5000, to bardzo dobry sprzet

nastepuje przetasowanie u nikona, nowy nastepca d90 jest o klase wyzej i zastepuje d300
nowy nikon d3100 to linia d60 i niestety w porownaniu do d5000 jest nizej
ma lepsze video, ciut wiekszy lcd ale NIE MA BRACKETINGU i ma ubozsza kontrole nad active d-lighting (tony w swiatlach i cieniach) i klatke na sek mniej

nastepcy d5000 sie nie zapowiada

zostanie nam (wam) duzo drozszy d7000
lub w podobnej cenie wlasnie pojawiajacy sie D3100 ktory jest najslabszym aparatem z lini

wiec d5000 w cenach wyprzedazy magazynowaych to super oferta

motoko
5.10.10, 23:15
Dołączając się do postu Marcina napiszę o Canonie.
Własnie wymieniłem wysłużone 30D - póki było jeszcze parę funtów warte. Celowałem w 50D, ale miałem problemy ze znalezieniem nowego body w dobrej cenie i pozostało mi tylko kupienie 7D. Pożegnałem kilka gratów zalegających w torbie, wycisnąłem ostatnie grosze z portfela i jakoś sie udało.
60D który niedawno wyszedł jest de facto pozycjonowany niżej niz 50D, czyli cyrki jak u Nikona.
Podsumowując jak chcesz coś nowego ze stajni C. spełniającego Twoje wymagania to minimum 7D/5DmkII. Pamiętaj o ilości mpixeli i co za tym idzie wymaganiom stawianym szklarni.
Używki to loteria, w dodatku tak jak przedmówcy juz wspomnieli aparatów tej klasy amatorzy nie kupują i opowieści o 10 letnim 1D z przebiegiem 10k klatek można włożyć między bajki.
Posłuchałbym Iwo i trzymał się systemu dopóki nie wyrobisz sobie marki i nie nabijesz nieco $$$, wtedy zmienisz na co tylko zechcesz.

p.s.
Skąd wróciłeś jeśli można wiedzieć?

snop79
15.10.10, 17:38
Dołączam sie do zdania aby pochopnie nie przeskakiwać do innej stajni. Olkiem idzie fajne foty trzaskać jak mozna sie dobitnie przekonać przeglądając galerie wielu z uzytkowników forum.
No chyba że sie chce fotografowac profesjonalnie za dużą kase to mozna pomyśleć o zmianie (trzeba sporo zainwestować w innych stajniach ).

Mi tam E-30 i ZD 14-54 II starcza i basta. :esystem:
BTW to mój pierwszy post. co ja tam mogę wiedzieć :lol:

alvent
17.10.10, 14:41
Witam,
pozwolę sobie podłączyć się pod ten wątek. Mam w tej chwili E-510, ,obydwa kity oraz ZD 12-60.
Ponieważ dziecko wykazuje zainteresowanie fotografią postanowiłem na początek zasilić je w e510 z kitami.
Mam jednak problem co zrobić ze sobą, czy pozostać w olympusie i szukać e-30/e-3, czy może sprzedać 12-60 i zmienić system. Używam aparatu generalnie do dokumentacji zdarzeń rodzinnych oraz do sportu - siatkówka, koszykówka. Jakoś dawałem radę z e510 i 12-60 (choć zdjęcia seryjne różnie wychodziły).
Pomyślałem ewentualnie o kupnie na początek Nikona D90 +18-105 ,ewentualnie o Canon 50D+17-85 IS USM. Czy to ma sens?....ciężko znaleźć nowe E-30/E-3 w rozsądnej cenie. D90 i 50D też będą znikać ze sklepów.

aikidudi
17.10.10, 14:53
Witam,
pozwolę sobie podłączyć się pod ten wątek. Mam w tej chwili E-510, ,obydwa kity oraz ZD 12-60.
Ponieważ dziecko wykazuje zainteresowanie fotografią postanowiłem na początek zasilić je w e510 z kitami.
Mam jednak problem co zrobić ze sobą, czy pozostać w olympusie i szukać e-30/e-3, czy może sprzedać 12-60 i zmienić system. Używam aparatu generalnie do dokumentacji zdarzeń rodzinnych oraz do sportu - siatkówka, koszykówka. Jakoś dawałem radę z e510 i 12-60 (choć zdjęcia seryjne różnie wychodziły).
Pomyślałem ewentualnie o kupnie na początek Nikona D90 +18-105 ,ewentualnie o Canon 50D+17-85 IS USM. Czy to ma sens?....ciężko znaleźć nowe E-30/E-3 w rozsądnej cenie. D90 i 50D też będą znikać ze sklepów.

Tez maiłem e510 z 12-60. Bardzo fajny obiektyw, puszka tez była niezła. Trafiła mi się okazja sprzedania aparatu i obiektywów jakie miałem. Sprzedałem za większe pieniądze niż kupiłem. Kupiłem D90 i nie żałuję. Mam sentyment do olka, ale d90 jak dla mnie jest super. Teraz nie zastanawiam się nad zmianą systemu czy czymś takim. raczej chciałbym sobie dokupić taki obiektyw lub czy taką a taką lampę. Jeśli stracisz na sprzedaży to nie wiem na ile Ci sie opłaci jeśli jesteś zadowolony ze sprzętu. Znowu za ile możesz kupić e30? Jesli za podobne pieniądze jak d90 to chyba lepiej wziąć d90. Tym bardziej czytając, ze e5 jest ostatnią lustrzanką e systemu to w niedalekiej przyszłości ceny olka pójdą w dół. Wybór i tak należy do Ciebie.
pzdr

HrabiaMiod
17.10.10, 14:55
Chyba sam potrafisz ocenić czy e510 Ci wystarczało, czy wiele brakowało, wiesz też czym się różni ten aparat od e3/30, wiesz też mniej więcej, co da Ci konkurencja.

Imho, jak dzieciaka wyposażasz w 510, masz fajne zd 12-60, to może dokup e3 albo e30 do tego. Zawsze jakiś następny obiektyw, lampa czy inne akcesoria będą już służyć dwóm członkom rodziny, w przeciwnym razie będziecie się dublować sprzętem. A e3 czy tam 30 z 12 60 i ew jakąś lampką do tego to aż nadto do dokumentowania uroczystości domowych.

tomek s
17.10.10, 14:57
Zdajesz sobie sprawę, że na takich zmianach przeważnie się traci, a jak zmieniać to na coś lepszego. D90 czy 50D to przyzwoite aparaty, 18-105 daje radę, za to 17-85 wypada bladziutko, warto dołożyć do używanego canona 17-55/2.8 IS i masz ciekawy duet. Możesz też poszukać niezajeżdżonego 40D
+ canon 17-55/2.8 IS, wyjdzie trochę taniej. Jak czujesz wewnętrzną potrzebę zmiany i masz kaprys to zmieniaj, jak nie to kup jakieś jasne szkło do olka. :wink:
pozdr

szalik07
17.10.10, 17:34
Na podstawie waszych wypowiedzi i wlasnych oczekiwan ja doszedlem do wniosku, ze zmiana na aps/c nie jest tym co szaliki lubia najbardziej. Odczekam troche, sprzedam klamoty, doloze troche kasy i kupie 5d z dobrym obiektywem. Kupowanie d90 z 18-105 moim zdaniem nie oferuje az tyle wiecej niz e510 z 12-60 by bylo to warte zachodu, o zestawie z e30 nie wspominajac. Nie wspominajac o pakowanie sie w posiadanie dwoch roznych systemow w rodzinie :) i tak potem jeden sprzedasz wiec z gory skazujesz sie na wyrzucenie pieniedzy.*

PS. Motoko, bylem tak jak Ty w Szkotlandii (Arbroath, Angus)

Janko Muzykant
17.10.10, 18:41
Tak przy okazji - Canon trochę się wykopyrta ostatnio, jedyny plus czyli obraz już nie tak błyszczy (7D/60D/550D). Jak zmiana to praktycznie tylko na Nikona. No i E5 jest wart rozważenia, choć nie za tę kasę...
Choć do ślubów to nie ma znaczenia, tam otwarte obiektywy i tak zarżną subtelności, o których wspominam.

alvent
17.10.10, 20:00
Sprzedawanie e510 z kitami nie ma sensu. Patrząc na ceny to dostane tyle co na małpę.
D90 z 18-105 to jest około 3300...nowego E30 za te same pieniądze..hmm...gdybym miał pewność, że Olympus będzie rozwijał e-system to pewnie bym tak zrobił. 12-60 mam nadzieję, że sprzedam w okolicach 2400. Kusi mnie Nikon, ale sentyment do olka też swoje robi....
Używana puszka raczej nie wchodzi w grę.

Tez maiłem e510 z 12-60. Bardzo fajny obiektyw, puszka tez była niezła. Trafiła mi się okazja sprzedania aparatu i obiektywów jakie miałem. Sprzedałem za większe pieniądze niż kupiłem. Kupiłem D90 i nie żałuję. Mam sentyment do olka, ale d90 jak dla mnie jest super. Teraz nie zastanawiam się nad zmianą systemu czy czymś takim. raczej chciałbym sobie dokupić taki obiektyw lub czy taką a taką lampę. Jeśli stracisz na sprzedaży to nie wiem na ile Ci sie opłaci jeśli jesteś zadowolony ze sprzętu. Znowu za ile możesz kupić e30? Jesli za podobne pieniądze jak d90 to chyba lepiej wziąć d90. Tym bardziej czytając, ze e5 jest ostatnią lustrzanką e systemu to w niedalekiej przyszłości ceny olka pójdą w dół. Wybór i tak należy do Ciebie.
pzdr

Jakie plusy w stosunku do poprzedniego zestawu widzisz, a jakie minusy. oczywiście poza "zastanawianiem" się nad zmianą systemu?

Bodzip
18.10.10, 20:00
Tak przy okazji - Canon trochę się wykopyrta ostatnio, jedyny plus czyli obraz już nie tak błyszczy (7D/60D/550D). Jak zmiana to praktycznie tylko na Nikona. No i E5 jest wart rozważenia, choć nie za tę kasę...
Choć do ślubów to nie ma znaczenia, tam otwarte obiektywy i tak zarżną subtelności, o których wspominam.

Janko, czemu nie rozważasz opcji z K-5 ?

Janko Muzykant
18.10.10, 20:42
Janko, czemu nie rozważasz opcji z K-5 ?
Bo jak będę miał robótkę na jasne szybkie to nie będzie co przypiąć.

MAF
18.10.10, 21:03
Na podstawie waszych wypowiedzi i wlasnych oczekiwan ja doszedlem do wniosku, ze zmiana na aps/c nie jest tym co szaliki lubia najbardziej. Odczekam troche, sprzedam klamoty, doloze troche kasy i kupie 5d z dobrym obiektywem. Kupowanie d90 z 18-105 moim zdaniem nie oferuje az tyle wiecej niz e510 z 12-60 by bylo to warte zachodu, o zestawie z e30 nie wspominajac. Nie wspominajac o pakowanie sie w posiadanie dwoch roznych systemow w rodzinie :) i tak potem jeden sprzedasz wiec z gory skazujesz sie na wyrzucenie pieniedzy.

Miałem EOS 5D. Fajny sprzęt, ale ma swoje wady. Wróciłem do APS-C. FF mi nic nie dawał, a dużo częściej nie chciało mi się nosić tego klamota i jeszcze zabierać lampę, bo a nuż się przyda. Poważnie się zastanów czy FF jest Ci faktycznie potrzebny.

Co do zmiany na Nikona to faktycznie kupowanie D90 z 18-105 niewiele zmieni, a kto wie czy nie na gorsze. Normalnie poleciłbym Sony, ale ostatnio coś cyrkują z SLT i niewiadomo czy pokażą jeszcze jakąś normalną lustrzankę. Ciekawy korpus ma Pentax (K-5) tyle że z 17-70 dostaniesz gorszy zakres (~26-105 vs 24-120).

Dla mnie APS-C jest optymalnym formatem. Podpięte jasne szkło typu 50 1.7 zupełnie dobrze sprawdza się jako portretówka, do tego dwa przyzwoite zoomy i nic więcej mi nie jest potrzebne.

alvent
18.10.10, 22:50
Dziękuję za odpowiedzi. Porozglądam się jeszcze za E-30/E-3. Może w USA się uda kupić za rozsądniejsze pieniądze.

MAF
18.10.10, 22:59
Jeszcze jedno, zawsze popatrz na sprzęt kompleksowo. To tylko klamoty, nie ma się co do nich nadmiernie przywiązywać. Mnie akurat spasowała najpierw Minolta 5D, potem Sony A700, do tego szkła też mi odpowiadają.

Jeśli widzisz że w innych systemach jest coś co by Ci bardzo ułatwiło fotografowanie to zmień, nawet jeśli sama jakość obrazka wiele nie zyska, to może zrobisz zdjęcia których poprzednim sprzętem nie miałbyś jak zrobić.

Ja widzę Olympusa od zawsze tak że to świetny system dla fotografujących zoomami, zarówno tymi tanimi, jak i droższymi, ale już nie najdroższymi.

Jeśli jednak potrzebujesz stałoogniskowych szkieł to pozostają zwykle inne systemy.

cissic
18.10.10, 23:29
Ja widzę Olympusa od zawsze tak że to świetny system dla fotografujących zoomami, zarówno tymi tanimi, jak i droższymi, ale już nie najdroższymi

cos w tym jest:)

alvent
18.10.10, 23:35
Niestety do tej pory nie miałem "przyjemności" używać stałek. Chciałbym i stąd też między innymi dylemat. W innych systemach jest większy wybór. W Olympusie też się coś znajdzie...tyle, że jeśli znowu zainwestuję w obiektyw olka to tym bardziej się z nim "zwiążę".
Też kiedyś miałem Minoltę...bodajże A1. Niestety padła matryca. Oczywiście przeglądając obecna ofertę spojrzałem w kierunku Sony - myślałem o a550.
Być może jeszcze poczekam na a580. Nikon kończy d90 i w to miejsce pojawia się model droższy. Canon 50d....nie wiem dlaczego, ale nie jestem do końca przekonany. 60 oskubana i droższa.
Chciałbym przede wszystkim zwiększyć szybkość zdjęć seryjnych, mieć możliwość ustawienia autoISO do przynajmniej 800 a dobrze by było w całym zakresie mieć wybór) i najkrótszy czas 1/4000 lub 1/8000.

MAF
19.10.10, 00:08
Stałki są fajne, wymuszają inny sposób fotografowania, ale dobrze jest też mieć przyzwoitego zooma w zanadrzu. Tutaj Olympus wypada stosunkowo słabo, dużo gorzej niż konkurencja.

D90 jest bardzo fajny, ma silnik więc nie straszne mu są starsze szkła AF Nikona, do tego ma też świetny wizjer AFAIR większy ciut niż A700. Canony 50D/60D też są fajne, a obcięte funkcje z 60D są dla mnie akurat mało znaczące.
Sony A560/580 są o tyle kiepskie że ich wizjery są małe, na poziomie Olympusa E-510, może minimalnie większe, poza tym zapowiadają się na bardzo dobre aparaty.
Optykę Sony ma ciekawą, choć wyraźnie mniejszy wybór niż Canon/Nikon, przy czym zwykle odpowiadające szkła są lepsze optycznie (mechanicznie już niekoniecznie) niż konkurencja (Sony 16-80 vs 15-85, 16-85; Sony 16-105 vs 18-105; Sony 70-300 vs Canon/Nikon 70-300), niestety są też zwykle wyraźnie droższe.

W Sony na szkła trzeba czasem polować. Pamiętam że byłem zaskoczony obfitością rynku wtórnego w Canonie. Jeśli nie polujesz na okazje (o które chyba jest trudniej) to można praktycznie w ciągu kilku dni skompletować zestaw używanych szkieł.

Canon ma bardzo fajne szkła L/4.0, jestem pod bardzo dużym wrażeniem solidności ich wykonania. 17-40, 24-105, 70-200 to świetna optyka i pancerna konstrukcja.
Do tego tanie i łatwo dostępne stałki 1.8 (28, 50, 85).
Autofocus w ganionej powszechnie 5D działa sporo lepiej niż A700, 50D/60D jest jeszcze lepszy. Znowu interesujące mnie szkła pod APS-C są albo drogie (15-85) albo takie sobie optycznie (17-85, 70-300)

Nikonowi brakuje ciągle takiej solidnej średniej półki w FF, ale dla APS-C zestaw 16-85 + 70-300 + stałki 50, 85 jest niezły. 18-105 też daje radę, a w razie czego można się posiłkować używany 18-70 za niewielkie pieniądze. Do tego sporo fajnych korpusów wliczając nawet starsze, używane D80, D200 jak i aktualne D90, D300s.
W Nikonie jest fajny system błysku bezprzewodowego, nie wiem jak się ma on do Olympusa, ale jest lepszy tego oferuje Sony i Canon (z wyjątkiem 7D).

Trochę się rozpisałem, i do tego lekko chaotycznie :(, jak widać każdy system ma wady zalety, ważne jest żeby wybrać tak aby zalet było więcej.

epicure
19.10.10, 00:21
Autofocus w ganionej powszechnie 5D działa sporo lepiej niż A700...

AF z 5DII w połączeniu z obiektywami USM działa duuużo lepiej (szybciej, ciszej, mam też wrażenie, że i celniej), niż w E-3/E-30 z ZD 14-54. Niezależnie od tego, czy na środkowym punkcie, czy na zewnętrznych. Ciekawe, jak wypadłby w starciu ze szkłami SWD.