Zobacz pełną wersję : Rozterki życiowe kompletnej amatorki
usmiechnieta
18.03.07, 19:05
Witam,
po pierwsze przepraszam za zaśmiecanie, bo pewnie gdzies bym znalazła odpowiedź, ale już nie mam cierpliwości szukać.
Od paru miesięcy jestem szczęśliwą (albo może i nie) posiadaczką e300 z double kitem. i wszystko jest pięknie dopóki używam 40-150mm, ale niestety z 14-45 sprawa nie wygląda już tak ładnie (a używam go dużo częściej).
Wcześniej miałam zwykłą cyfróweczkę kodaka, ale z jednego byłam zadowolona- kolorów. wszystkie wiernie oddane, żadnych problemów z przesyceniem barw albo wyblaknięciem.
a niestety teraz bardzo rzadko wychodzi mi zdjęcie, które miałoby wiernie oddane barwy. na ogół wszystko jest za szare/blade. już chyba wolałabym przesycenie kolorów;]
no i chciałabym się dowiedzieć czy to dlatego, że nie umiem cykać (bo nie będę udawać że umiem, chociaz chciałabym się "naumieć", a jak mi każde zdjęcie wychodzi ponure to się zniechęcam mimo że lubię latać z aparatem) czy może być jakaś inna przyczyna?
pozdrawiam serdecznie i dziękuję za odpowiedź :)
zuzka
może to kwestia ustawienia poprawnego balansu bieli, poza tym zdjęcia z lustrzanek są moim zdaniem bardziej naturalne i bliższe rzeczywistości niż te plastikowe przesycone kolorami z kompaktów. Zaczekaj do wiosny, aż się zrobi zielono i kolorowo, zdjęcia pewnie też będą wyglądać bardziej optymistycznie ;)
pzdr
Tak, to moze byc kwestia WB, jak pisze tomek s. Zdjecia z komapktow sa plastikowe, glownie ze wzgledu na przeostrzanie juz w aparacie, ale barwy tez sa czesto przesycone. Lustrzanki z reguly mniej psuja fotke, dzieki czemu zdjecia sa bardziej naturalne. Lustrzanki niejako daja wybor, bo jak sie chce fotke jak z kompaktu, to jest do tego chociazby OM. usmiechnieta wrzuc jakies przykladowe fotki, na ktorych wedlug Ciebie jest cos nie tak z barwami.
Pzdr
juz kiedys pisalem o moich odczuciach jak przeszedlem z kompakta na lustrzanke...
Proponuje zrobic sobie taki test ;)
Pstryknac fotke bialej sciany kompaktem i tej samej sciany lustrzanka. Z kompaktu to raczej wyjdzie biala ladna sciana no, a z lustrzanki (to pomijajac problemy z wyostrzeniem na gladka sciane) wyjdzie naturalna sciana, z brudem i cieniami ....
Jesli masz problemy tylko z 14-45mm i chodzi tez o ostrosc to poczytaj posty w KOMPENDIUM
pozdrawiam
Najlepszym wyjściem jest robienie fotek w formacie ORF i później dowolne nasycanie, podostrzanie, zabawa z WB, itp. na kompie. Można w ten sposób uratować sporo fotek, których przy jpg byłoby ciężko. ;) Jedyny warunek to duża karta CF.
pzdr
musisz poczytać jak pisali koledzy o prawidłowym ustalaniu balansu bieli i Twoje kłopoty z kolorem się skończą, gdyż dla naturalności barw wszyscy tutaj kochają Olka. Obiektywem 40-150 jak przyposzczam robisz zdjęcia na dworze i dlatego większośc jest udanych z kolei krutszym w pomieszczeniach lub zacienionych miejscach i dlatego kolor pada. Jak na razie włącz funkcję WB auto i sprawdź w nastawach aparatu może ktoś zmienił kolor lub nasycenie. :D
usmiechnieta
18.03.07, 21:49
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://img442.imageshack.us/my.php?image=p2021761lf5.jpg)
i o ile dół mi jeszcze podpada o tyle góra już nie bardzo. a zdjęcie miało jak najlepiej pokazać jaka to śliczna pogoda była na początku lutego, chciałam znajomych podenerwować jak na śnieg narzekali, ale chytry plan nie wyszedł. ja cały czas mam wrażenie, jakby na tym zdjęciu była jakas szaro-bura powłoczka. moze po prostu mam zle wrazenie :)
dzięki za pomoc :)
hmmm, to może zastanów się nad zakupem szarej połówki, ewentualnie polara na słoneczne dni. Szara połówka przyciemni ładnie górną część kadru, chmury nie będą przepalone, a dostaną nieco kontrastu i koloru, dół zaś pozostanie prawidłowo doświetlony. W słoneczne dni polar uwydatni błękit nieba, zlikwiduje odbicia, odblaski np. na powierzchnie wody i ogólnie wzmocni kolorystykę i kontrastowość zdjęć.
pzdr
Potrzebny Ci filtr połówkowy szary lub filtr polaryzacyjny. Wtedy podbijesz kolory, zwłaszcza nieba.
filtry (http://foto-hobby.republika.pl/Filtry/polar.htm)
pzdr
Rafał Czarny
18.03.07, 22:35
Obrazek (http://img442.imageshack.us/my.php?image=p2021761lf5.jpg)
i o ile dół mi jeszcze podpada o tyle góra już nie bardzo. a zdjęcie miało jak najlepiej pokazać jaka to śliczna pogoda była na początku lutego, chciałam znajomych podenerwować jak na śnieg narzekali, ale chytry plan nie wyszedł. ja cały czas mam wrażenie, jakby na tym zdjęciu była jakas szaro-bura powłoczka. moze po prostu mam zle wrazenie :)
dzięki za pomoc :)
Jak dla mnie fota spoko. Musisz opanować podstawową obróbkę na komputerze. Z jednej foty obrabiasz dwie - jedna ma dobrze zrobione niebo, druga dobry dół. I w programie nakładasz maskę i pędzelkiem doprowadzasz do ładu całość. W sumie prosta sprawa. Są jeszcze HDRy, sporo było o tym na naszym forum...
Moim zdaniem jeśli ta fotka Ci nie leży to ja się zacząłem zastanawiać nad moim sprzęcikiem. Już o tym chyba pisałem ale się powtórzę. Przesiadłem się z Olka c4000 i muszę powiedzieć, z dziadka wychodziło mi o wiele więcej fotek prosto mówiąc ładnych niż z nowego sprzęta (e330). Zastanawiałem się czy może nie trafiłem na jakiegoś felenego egzemplarza pt made in china. Jednak doszedłem do wniosku że fotki po prostu wychodzą o wiele bardziej naturalne niż z poprzednika. Patrząc okiem na pomieszczenie ciemne z kiepskim oświetleniem takie samo wychodziło na e330 natomiast z c4000 wyszło super ładnie i kolorowe. Nie mówiąc o tym że z nowego notorycznie foty są niedoświetlone (w porównaniu co kompakta).
Pozdrawiam
Rafał Czarny
18.03.07, 23:55
Nie mówiąc o tym że z nowego notorycznie foty są niedoświetlone
Pozdrawiam
Ja najczęściej używam w moim E500 pomiaru matrycowego. Foty zwykle są lekko niedoświetlone, co jest moim zdaniem zaletą. Łatwiej wyciągnąć cienie, niż przejarane światła. I trudniej wtedy o poruszenie, bo przy preselekcji przysłony (najczęściej tego trybu używam) wychodzą krótsze czasy. A szumy? Srał pies szumy... ;)
ja po przesiadce z kompaktu na lustrzankę (e-500) też mialem wrazenie ze za malo kolorow jest na zdjeciach. dopiero po czasie zrozumialem ze fotki w kompakcie były zbyt kolorowe.
U Ciebie, uśmiechnięta, jedno mi sie nie zgadza. Napisalaś, ze na jednym obiektywie jest źle a na drugim dobrze. zrob 2 zdjęcia: ustaw na manualu ekspozycje i balans bieli, kadr ten sam i ogniskowe obiektowów też takie same, i pokaż nam te fotki.
Dokladnie tak jak pisze rodia pstryknij dwoma obiektywami (na tych samych ogniskowych) na manualu wszystko i pokaz te foty. Ta co ja pokazalas nie jest zla. Nie porownuj lustra do małpki. To tak jak by porownac automatyczna skrzynie biegow do manualnej.
Pamiętaj tylko o ustawieniu ręcznym balansu bieli
usmiechnieta
19.03.07, 18:52
a jakieś adresy gdzie w warszawie/w internecie w miarę tanio można kupić szarą połówkę/polara? bo przepłacić raczej nie chcę:)
Pomyśl o systemie cokin. Jeden filtr do różnych obiektywów.
Ja kupowałem tutaj:
sklep (http://www.pragmatic.com.pl/cokin.htm)
pzdr
poszukaj na allegro i znajdz tylko te z wawy - chyba najprościej.
a używa ktoś polara tradycyjnego i jednocześnie np. połówki z cokina ?
Czy jest taka możliwość montażu ? Wiem, że są też polary z cokina, ale słyszałem, że nie najlepszej jakości.
pzdr
a jakieś adresy gdzie w warszawie/w internecie w miarę tanio można kupić szarą połówkę/polara? bo przepłacić raczej nie chcę:)
http://www.eltec.alpha.pl/ - zapytaj tutaj, to jest przy Placu Narutowicza w uliczce za kościołem.
uśmiechnięta,
miałem mniej więcej ten sam problem tylko, że z E500 i zapewniam Cię, że po kilku miesiącach znika. Myślę że wina leży po części po stronie 14-45, do którego trzeba się przyzwyczaić (jak sama stwierdziłaś 40-150 robi dużo lepsze zdjęcia). No i poza tym trzeba się nauczyć ROBIĆ zdjęcia, a nie - jak w kompkcie - naciskać spust.
Mi się poprawił humor gdy kupiłem przejściówkę na M42 i podłączyłem do olka Pentacona 50 1.8 - nagle okazało się, że fotki mogą wychodzić całkiem ostre i kolorowe. Poza tym przestałem już robić zdjęcia w jpg-ach i robię tylko w raw-ach, co tez ci polecam.
Aha - no i wcześniej czy później chcę zmienić szkiełko na 14-54...
Witam
Wiesz miałam kiedyś podobny porblem z E-300. Spora cześć fotek wyglądała podobnie jak twoja. Wszystko ie działo wtedy gdy używałam automatycznego trybu, góra zdjęć wychodziła trochę przepalona. Pierwszym krokiem była zmaina tryba na MANUAL i ciągłe próby z czasem naświetlania lub przysłoną. W końcu sztuka ta została dobrze opanowana. Jeżeli chodzi o bilans bieli to u mnie nie było z tym problemu automatyczny bilans bieli dawał sobie dobrze rade. Następny krok to zapis w formacie RAW i jest już wszystko OK. Proponuję:
1. Korzystać z trybu Manualnego
2. Zapis w Raw = ORF
3. Lekkie niedoświetlenie zdjęć, i korekta w PS lub inne programy.
4. Kupno szarej połówki, polara.
5. Ręczny bilans bieli
6. Pstrykać, próbować, zmieniać parametry a na pewno dojdziesz do wprawy.
Kliknij ten link http://plfoto.com/46884/autor.html jest sporo fotek z E-300 14-45. Wszystkie te od góry patrząc zrobiłam bez żadnych filtrów. Oczywiście były korygowane w programie graficznym. Nie ma co się martwić pozdrawiam Marylka
A zapomniałam, pierwsze zdjęcie zrobione z filtrem IR taka moja nowa zabawa :D
:D :D
Marylka przeglądałem te zdjęcia z tej stronki, którą podałaś. kilka jest naprawdę fajnych.
usmiechnieta
25.03.07, 20:25
wielkie dzięki za rady. będę starać się wprowadzać w życie :)