Zobacz pełną wersję : Ochrona przed zapisem
Bylem na wczasach zrobilem parenascie zdjenc,po pewnym czasie po wlonczeniu pokazuje sie niebieski ekran ochrona przed zapisem a na karcie mialem jeszcze ponad 100 mega wolnego,niemoge ani na kompie zgrac ani nic zrobic,a chce te zdjencia se zgrac,pomozcie mi co sie stalo,bo w ksiarzce od aparatu jest tam cos takiego,i to nie blad karty,ale niepisze jak to wylonczyc,a karte normalnie komp widzi i ze jest zajete miejsce.HELP
Przełączyć pstryczek na karcie... ?
lub
Włożyć kartę do aparatu i odblokować zablokowane zdjecia... (przycisk z gkluczykiem, czy jakaś opcja w menu - nie podałeś modelu aparatu.)
Model olympus FE-180 karta XD Picture Card 512 mb,jak daje do kompa przez aparat to bez problemu znajduje karte,i pokazuje ze jest zapelniona i foldery a jak chce wejsc w zdjęcia to odrazu pokazuje sformatuj karte daje nie to wyskakuje ze jest jakis blad CRC.w ustaieniach aparatu niema nic takiego a na tej karcie niewidze zeby ja jakos mozna bylo zablokowac
Błąd CRC związany jest z błędnie zapisanymi plikami na karcie pamięci. Powodem może być uszkodzenie karty, bądź problemy w trakcie zapisu plików-zdjęć na kartę pamięci. Być może błąd odnosi się jedynie do kilku plików. Choć jak zrozumiałem samo wejście w folder ze zdjęciami powoduje pojawienie się komunikatu o błędzie CRC.
Być może też błąd związany jest z transmisją przez kabel USB między aparatem a komputerem.
Polecałbym wyciągnąć kartę pamięci z aparatu i włożenie jej w czytnik kart. Jeśli nie masz w swoim komputerze to spróbuj u znajomych lub w laboratorium fotograficznym.
Jeśli mimo wszystko jakoś uda się wejść do folderu ze zdjęciami, wówczas należy przenieść do komputera jak najwięcej plików. Może się zdarzyć, że niektóre pliki będą uszkodzone. Wówczas trzeba je omijać przy kopiowaniu i czasami próbować przenosić pojedynczo kolejne pliki.
A jak juz to nie pomoże z czytnikem to jest jeszcze jakie inne wyjscie czy moze wyslac karte do olympusa?
dog_master: zacznij pisać po polsku (ortografia, literówki, polskie znaki i te sprawy)