Zobacz pełną wersję : Nad Morzem Polnocnym
Witam,
ze spaceru nad Morzem Polnocnym.
pozdrawiam,
excel
1.
http://i117.photobucket.com/albums/o54/excel_photo/WijkaanZee2-1.jpg
Powiem krótko, kapitalne. Powiesiłbym na scianie, uspokaja mnie ta fotka, tylko horyzont wyprostuj ;)
Podobaja mi sie kolory, spokoj, jakim zdjecie emanuje. Nieduze, plaskie fale. Zastanawia kon z powozem, to taki niecodzienny widok. Obok niego jakis czlowiek, biegnacy. Wszyscy sa zapewne "na spacerze", tak jak i Ty. Zdjecie zdecydowanie ma swoj klimat, urok, przeszkadza mi jedynie krzywy horyzont.
Pzdr
Rafał Czarny
17.03.07, 09:02
Bardzo przyjemne zdjęcie, świetna tonacja. Wolałbym, żeby tej górki nie było w kadrze. Tylko plaża, morze i konik... Ogólnie bardzo OK.
Tadeusz Jankowski
17.03.07, 12:42
Excel,
Ciekawy landszaft. Postaci z prawej dodają do niego dość dyskretnie akcję, tworzą weekendową atmosferę. Jest widoczna przestrzeń, przestwór, a jesli chodzi o wydmę na pierwszym planie, to moim zdaniem pomaga ona kształtować głębię, bez niej krajobraz by był zbyt płaski, monotonny - pogoda poskąpiła intensywnoścu kolorów i nieco bardziej malowniczego zachmurzenia i bez wzgórka na pierwszym planie obraz samego morza nie miałby "mocy".
Fotka jest bardzo kojąca. Rydwan z prawej - intrygujący. Bardzo mi się podoba oryginalność barw i praca aparatu Oly w subtelnym zarejestrowaniu tego wszystkiego. Dobra robota.
Zmierzyłem - fotkę należy obrócić dokładnie o minus pół stopnia, aby linia horyzontu stała się pozioma. Ponieważ nachylenie horyzontu mozna zauważyc gołym okiem, stąd wniosek, że wzrok ludzki potrafi wykryć odchylenie od poziomu co najmniej pół stopnia, jeśli nie jeszcze mniejsze, potrzebna jest tylko dostatecznie długa linia.
Pzdr, TJ
excel fajna fota. Wybieram sie na wczasy i mam nadzieje na egzytyczne widoczki. Gdybys mogl podac czas otwarcia migawki oraz przeslone i czy robiles to z ręki to bylbym wdzieczny.
Rafał Czarny
17.03.07, 16:11
excel fajna fota. Wybieram sie na wczasy i mam nadzieje na egzytyczne widoczki. Gdybys mogl podac czas otwarcia migawki oraz przeslone i czy robiles to z ręki to bylbym wdzieczny.
Kisi, fota Excela ma exif, więc możesz podglądnąć nastawy.
Witam
Kurcze, mogłeś wymazać tego człeka z prawej na dole. Tak to wygląda, jakby koń z zaprzegiem miał ruszyć pog górę. Ładnie!
Pzdr
Kisi, fota Excela ma exif, więc możesz podglądnąć nastawy.
...hmm... nie widze exifa a wiem jak sprawdzac....
Camera Make: OLYMPUS IMAGING CORP.
Camera Model: E-500
Image Date: 2007:02:23 16:50:00
Flash Used: No (Auto)
Focal Length: 45.0mm
Exposure Time: 0.0056 s (1/180)
Aperture: f/8.0
ISO equiv: 100
White Balance: Manual
Metering Mode: Matrix
Exposure: aperture priority (semi-auto)
Piękne zdjęcie, super kolorki, fajny kadr, horyzont i te fale oraz woźnica. naprawdę super i nawet ten człowieczek uciekający z kadru mi nie przeszkadza.
Witam,
dziekuje wszystkim za komentarze. Wszelkie uwagi zabiore ze soba na kazda wedrowke z aparatem.
Fotka powstala w bardzo "szybki"sposob. Wdrapywalem sie na dosc stroma wydme (sciezka - ma sie rozumiec), odwrocilem sie i zauwazylem raczej niecodzienny , przynajmniej dla mnie - widok. Choc pozniej sie okazalo, ze to tam wlasnie prawie codziennosc. To byl zwrot i natychmiastowa akcja, nie majac czasu na precyzje. Przyznaje, ze mnie tez sie podoba. Choc zawsze moznaby lepiej.
pozdrawiam,
excel