Zobacz pełną wersję : Spadek wydajności ACR 6 - kto pomoże?
Opiszę pokrótce problem, może ktoś będzie miał pomysł o co chodzi.
Jakiś czas temu zmieniłem Photoshopa na wersję CS5 (z CS4), a Adobe Camera Raw na wersję 6 (i kolejne podwersje). No i ACR zaczął nagle strasznie mulić, lagi odczuwalne są zwłaszcza przy kadrowaniu (przesuwanie kadru z podglądem).
W wersji ACR 5, która różni się w niewielkim stopniu od wersji 6, wszystko działało pięknie.
Gdzie próbować szukać rozwiązania tego problemu?
Komputer to Dell Studio 1747 - procesor i7, 4GB RAMu, Windows 7.
RAM raczej nie jest problemem (nie jest wykorzystywana nawet połowa), procesor... sam nie wiem, nie łapię co znaczą te wykresy...
Raven_Design
27.09.10, 20:56
Defragmentacja dysku na początek nie zaszkodzi. Tylko Camera Raw zwolnił?
Defragmentacja dysku na początek nie zaszkodzi. Tylko Camera Raw zwolnił?Tylko ACR (chyba... od kwietnia nie używam innych programów :-(). Nie wiem czy defragmentacja pomoże, bo problemem pojawia się nie w momencie zapis/odczyt, ale pomiędzy.
RadioErewan
27.09.10, 21:12
"Purgnij" cache ACR, wyczyść cache Bridge'a.
Pozdrawiam
Raven_Design
27.09.10, 21:16
Nie wiem czy defragmentacja pomoże, bo problemem pojawia się nie w momencie zapis/odczyt, ale pomiędzy.
Ale nie zaszkodzi. Tym bardziej, że instalowałeś ostatnio nowe programy, które swoje zajmują.
A ta nowa wersja nie ma czasem jakichś dziur? Piszesz, że wcześniej wszystko śmigało.
Sprzętowo nie powinno być problemu, ale to tylko teoria. W praktyce wiele procesów i zajęta pamięć operacyjna swoje potrafi zdziałać.:cry:
W systemie plików NTFS w ogóle nie trzeba defragmentować dysku.
Defragmentacja w tym systemie plików ma bardzo niski wpływ na wydajność,
tak niski, że nawet nie da się tego zauważyć.
Nie ma znaczenia jak są poukładane dane na dysku,
w tym przypadku defragmentacja ma czysto kosmetyczny efekt i szkoda w ogóle tracić na nią czas.
Tylko w systemie plików FAT16 i FAT32 defragmentacja jest przydatna i daje się odczuć jej korzystny wpływ na wydajność.
Więc to raczej nie jest przyczyną mulenia CR 6.
Spróbuj przydzielić więcej RAM-u.
Pozdrówka!
Spróbuj przydzielić więcej RAM-u.To nie kwestia RAMu, pamięć nie jest wykorzystywana nawet w 50% (tak wynika z wykresu monitora systemu).
Purgnięcie cache też nie pomogło.
Jakieś inne pomysły?
może działa tylko na jednym jajku? Tylko dlaczego wcześniej było dobrze? :???:
Odinstalowac,wyczyscic rejestr z powiazan,zainstalowac po restarcie na nowo.
może działa tylko na jednym jajku? Tylko dlaczego wcześniej było dobrze? :confused:A co to znaczy i jak to popsuć?
Odinstalowac,wyczyscic rejestr z powiazan,zainstalowac po restarcie na nowo.Na to będzie czas po sezonie ewentualnie...
Przyznam szczerze, że wpienia mnie to mocno, zwłaszcza po zapowiedziach (i recenzjach) mówiących o tym, że wydajność wersji CS5 mała być wyższa niż CS4. Przypuszczam, że może być to wina jakiś dziwolągowatych ustawień kompa (bo co innego?). Czy ten załaczony wykres sugeruje jakoby procesor nie działał pełną parą?
ja sie na tym nie znam i może nie mam racji. Ale z monitora systemu wynika chyba że 2 rdzenie są wstrzymane. A rozłożenie obciążenia na pozostałe dwa nie jest symetryczne. Stąd moje podejrzenie, że może działać na jednym jąderku.
Sebastian_T
28.09.10, 12:07
Tak mnie naszło... Jak masz uruchomiony ACR, otwórz menedżera zadań, znajdź proces tego ACR (nie mam pojęcia, jak się nazywa, więc tu nie podpowiem, trzeba poszukać, ale może coś z "acr" w nazwie?...), kliknij na nim prawą myszą, i potem "ustaw koligację". Zobacz, czy masz dla tego procesu wszystkie rdzenie włączone, bo może jest częściowo tylko?
Tak mnie naszło... Jak masz uruchomiony ACR, otwórz menedżera zadań, znajdź proces tego ACR (nie mam pojęcia, jak się nazywa, więc tu nie podpowiem, trzeba poszukać, ale może coś z "acr" w nazwie?...), kliknij na nim prawą myszą, i potem "ustaw koligację". Zobacz, czy masz dla tego procesu wszystkie rdzenie włączone, bo może jest częściowo tylko?Chyba nie mam takiej opcji w Monitorze Zasobów... :-(
Chyba nie mam takiej opcji w Monitorze Zasobów... :-(
w win7 dla każdego procesu masz taką opcję. CTRL+ALT+DEL/Menadżer Zadań/Procesy p.klik na procesie/Ustaw koligację.
w win7 dla każdego procesu masz taką opcję. CTRL+ALT+DEL/Menadżer Zadań/Procesy p.klik na procesie/Ustaw koligację.
Tak zrobiłem - wygląda na to, że jednak wszystkie rdzenie są podłączone pod Bridga.
Może kogoś to naprowadzi na właściwy trop - wydaje mi się, że problem pojawia się w momencie odświeżenia widoku po zmianie czegokolwiek.
RadioErewan
28.09.10, 13:22
Można wyłączyć wspomaganie sprzętowe dla redneringu miniatur. Wyłącz i sprawdź co się będzie działo. Nie wiem z którego poziomu odpalasz ACR. W Bridge to jest Preferencje|Zaawansowane.
Jaka jest karta wideo w tym laptopie?
Pozdrawiam
Można wyłączyć wspomaganie sprzętowe dla redneringu miniatur. Wyłącz i sprawdź co się będzie działo. Nie wiem z którego poziomu odpalasz ACR. W Bridge to jest Preferencje|Zaawansowane.
Jaka jest karta wideo w tym laptopie?
PozdrawiamSprawdzę czy wyłączenie coś da...
Co to znaczy "z którego poziomu odpalasz"? Chodzi ci o to, czy odpalam z poziomu Bridge, czy Photoshopa? A to może mieć jakieś znaczenie? To w końcu ten sam program - a więc ACR - "mieli" RAWa...
Laptop jest taki http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Dell-Studio-1747.24851.0.html - karta ATI Mobility Radeon HD 4650 - 1024 MB, rdzeń: 550 MHz, pamięć: 700 MHz, GDDR3
RadioErewan
28.09.10, 14:23
Sprawdzę czy wyłączenie coś da...
Co to znaczy "z którego poziomu odpalasz"? Chodzi ci o to, czy odpalam z poziomu Bridge, czy Photoshopa? A to może mieć jakieś znaczenie? To w końcu ten sam program - a więc ACR - "mieli" RAWa...
Laptop jest taki http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Dell-Studio-1747.24851.0.html - karta ATI Mobility Radeon HD 4650 - 1024 MB, rdzeń: 550 MHz, pamięć: 700 MHz, GDDR3
Można jeszcze z poziomu PSE albo Lightrooma. Że nie mam teraz nowego PSE ani LR, to mogę tylko podpowiedzieć, gdzie bym szukał poprawek w narzędziu, które posiadam i w miarę znam.
Jak to są miniaturki, to może przenieś wszystkie cache/bazy danych miniatur na inny dysk/partycję/w miejsce o prostszej ścieżce?
Może to problem z dopalaczem? Sterowniki masz aktualne (nie w wersji beta)?
Pozdrawiam
Jak odpalisz z Bridge to dodatkowo obciążysz system. W menadżerze zadań pojawi się proces Bridge.exe, więc po co zamulać.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Można spróbować z przydziałem pamięci dla Photoshopa o ile to pomoże. W zakładce Edit - Preferences - Performance. Ja ma 1500 mb i chodzi dobrze.