PDA

Zobacz pełną wersję : Jak wywołać zdjęcia?

Peniek242
15.03.07, 14:22
Cześć,
właśnie wywołałem zdjęcia i... niestety nie są to kadry jakie miałem na komputerze. Wiem że system 4/3 nie mieści sie w obrazku i trzeba ucinac. Chciałem format 10x15 natomiast zalecono mi wywołać w formacie 10x13. Czy jak wczesniej wykadruje to pozbędę się tego problemu? Ale ile kadrować? Poradźcie proszę, ponieważ chciałbym w przyszłości wywoływać większe formaty.
Pozdrawiam.

willow32
15.03.07, 14:33
pobierz sobie ten programik http://ekot.dk/programmer/JPEGCrops/
prosty w obsłudze jak młotek :D
ewentualnie jeżeli nie chcesz obcinać to w "PhotoFiltre" http://photofiltre.free.fr/frames_en.htm możesz dodawać ramkę. W zakładce "obrazek" masz opcję "zewnętrzna ramka"
wpisujesz wartość w pikselach i wybierasz kolor ramki
program zwiększa zdjęcie o tą ramkę (nie obcina)

pozdrawiam

kali999
15.03.07, 15:03
Dowiedz się dokładnie jaki jest format odbitek co do milimetra, bo nie jest to równo 10x15. Następnie manewruj wielkością zdjęcia czy to w PS czy w jakimś innym graficznym programie, po przez kadrowanie, może wystarczyć nawet minimalne przekadrowanie zdjęcia wpisujesz na jeden bok dokładną długość podaną przez lab drugi bo automatycznie się wydłuża czy skraca by nie było zakłamań(zachowanie proporcji). Oczywiście jeśli jeden bok wyjdzie ci wtedy za długi o jeden milimetr w stosunku do papieru labowego to można wtedy już wyłączając zachowywanie proporcji skrucić jeden bok, różnicy nie będzie tak naprawdę widać.

ziemia01
15.03.07, 15:13
albo możesz na stałe ustawić w aparacie 2816 × 1880 i będziesz miał 3:2 czyli spokojnie zrobisz sobie 10x15 co prawda stracisz ponad 0,6 MP ale skoro i tak będziesz wycinał.

Snoopy_jb
15.03.07, 15:28
Google Picasa szybko przytnie fotki, od niedawna się tym bawię i muszę przyznać że fajnie się tym steruje. Polecam.

krzysiekz
15.03.07, 15:49
Nie mozesz drukowac w 10x15 z paskami? Ja tak zawsze robie, nie tracisz nic z kadru, a paski sie obcina pozniej. Druga opcja jest to co napisal ziemia01, wtedy kadrujesz z gory nastawiony na 3:2 i nie trzeba kombinowac co ze zdjecia mozna wywalic.

Peniek242
15.03.07, 17:03
Dziękuję Wam bardzo za pomoc.
Serdecznie pozdrawiam.