PDA

Zobacz pełną wersję : Nowy firmware dla ZD12-60, ZD50-200 i ZD14-35

jps
21.09.10, 11:12
http://www.olympus.co.jp/jp/support/cs/dslr/fw/index.html#ozd

http://www.olympus.co.jp/en/support/imsg/digicamera/download/software/firm/e1/

ZUIKO DIGITAL ED 12-60mm F2.8-4.0 SWD Firmware Ver1.1
has incorporated the following upgrade.
Improved focusing precision on distant subjects when using the C-AF (continuous AF) mode.

[ ZUIKO DIGITAL ED 14-35mm F2.0 SWD ]
- Improved sequential shooting speed on E-5 cameras.
Effective with other Four Thirds cameras also.

[ ZUIKO DIGITAL ED 50-200mm F2.8-3.5 SWD ]
- Improved sequential shooting speed on E-5 cameras.
Effective with other Four Thirds cameras also.

Koriolan
21.09.10, 12:49
Popraw- do 12-60 ver 1.2.

1.1 jest obecnie i tam były poprawki do C-AF

snuffi
21.09.10, 12:52
A o ostrzeniu z m4/3 ciszaaaaa....:???:

Tommy_G
21.09.10, 20:12
Thx za info. Właśnie sobie zapodałem aktualizację do 12-60 i przy okazji 8 i 9-18. Zobaczymy jak wyjdzie w praniu, w weekend mam ślub, więc mam nadzieję, że gorzej nie będzie :)

Sebu$
3.10.10, 12:59
Dziś robiłem fotki z nowym softem na 12-60 oraz 50-200 i faktycznie poprawiła się ilość klatek na sekundę. Jest pełne 5 przy C-AF.

"Widać" szybkoszczelność ;)

A co do celności AF przy C-AF na pojedyńczym środkowym punkcie to też jest poprawa - przynajmniej mam takie wrażenie :).

Jednym słowem warto zrobić aktualizację :mrgreen:

.

zonkinho
3.10.10, 14:41
Mnie zastanawia czy super hiper top pro szkło Olka 12-60 potrafi w końcu ostrzyć z osiągnięciem techniki jakim jest z m4/3 czy nadal skrzypi... :P

Sebu$
3.10.10, 18:43
Mnie zastanawia czy super hiper top pro szkło Olka 12-60 potrafi w końcu ostrzyć z osiągnięciem techniki jakim jest z m4/3 czy nadal skrzypi... :P

... tzn jak skrzypi ? miałeś jakiś wadliwy model ? :twisted:

.

Nemo5576
3.10.10, 19:11
Wszystkie obiektywy z SWD stają się dość hałaśliwe po podpięciu do m4/3.

outback
6.10.10, 04:49
http://www.olympus.co.jp/jp/support/cs/dslr/fw/index.html#ozd

http://www.olympus.co.jp/en/support/imsg/digicamera/download/software/firm/e1/

Czy ten firmware dziala rowniez na stare 50-200?

niwi
6.10.10, 05:41

dołączam się do pytania

Sebu$
6.10.10, 07:25

nie powinien i jest dedykowany do wersji z SWD.

p.s.
jak podłączysz body z obiektywem do aktualizacji to "system" sam wykryje czy się należy nowy firmware czy też nie ;)

.

outback
6.10.10, 07:29
nie powinien i jest dedykowany do wersji z SWD.

p.s.
jak podłączysz body z obiektywem do aktualizacji to "system" sam wykryje czy się należy nowy firmware czy też nie ;)

.

Dzieki

MichalS
17.11.10, 00:20
Zaktualizowałem SW i ja :)

Zauważyłem sporą różnicę w szybkości AF dla 50-200. Kiedyś tam robiłem taki test: naciskałem spustu migawki do połowy przy założonym dekielku i obserwowanie czasu przekręcenia silnika AF "tam i z powrotem" dla różnych ogniskowych. Wtedy nie mierzyłem czasów, ale pamiętam, że już od ogniskowej 70mm silnik zwalniał, a przy ogniskowej 200mm kręcił naprawdę powoli.

Dzisiaj po aktualizacji powtórzyłem test i szok! Przy ogniskowej 50mm AF po prostu przemiata tam i z powrotem w ok. 0,4sek. Piszę około, bo ciężko zmierzyć ten czas. Przekręcenie z 00 do min i z powrotem jest błyskawiczne, można by stwierdzić, że równie szybkie jak w 12-60. Co więcej po aktualizacji AF nie zwalnia po rozciągnięciu do 70mm, dalej kręci dziarsko. Dopiero od ogniskowej 150mm zwalnia do około 0,8sek (tak jakby 2*). Potem przy ogniskowej 200mm zwalnia ponownie i przekręcenie "tam i z powrotem" zajmuje mu 1,6sek.

Jak to wszystko przekłada się na normalne użytkowanie? W słabym oświetleniu do 150mm w trybie S-AF ostrzy bez pomyłek, występuje charakterystyczne doostrzanie małymi kroczkami, ale bez denerwującego przeostrzania. Na 200mm niestety były problemy z ustawieniem ostrości i nadal było to denerwujące przeostrzanie; tj raz za daleko, raz za blisko (tak jakby każdy kolejny krok AF był zbyt duży).

Jak sprawdzę 12-60 w podobnym teście z założonym dekielkiem to wrzucę spostrzeżenia. Niestety po aktualizacji SW w 12-60 sprawdziłem tylko, czy C-AF się poprawił i ... i niestety nadal "strzelał" raz bliżej raz dalej, aż mi się szkła zrobiło żal. No i na koniec dodam, że body to E30, AF punkt centralny+wspomagające (diamencik).

Iwo
17.11.10, 04:04
Wszystkie obiektywy z SWD stają się dość hałaśliwe po podpięciu do m4/3.
Po aktualizacji również żadnej poprawy :?:

tajnapolska
17.11.10, 22:26
W serwisie mi powiedzieli, że E30 ma taki sam autofocus jak E3, a przecież mój 50-200 SWD bardzo wolny

Sebu$
17.11.10, 23:49
Zaktualizowałem SW i ja :)

Zauważyłem sporą różnicę w szybkości AF dla 50-200. Kiedyś tam robiłem taki test: naciskałem spustu migawki do połowy przy założonym dekielku i obserwowanie czasu przekręcenia silnika AF "tam i z powrotem" dla różnych ogniskowych. Wtedy nie mierzyłem czasów, ale pamiętam, że już od ogniskowej 70mm silnik zwalniał, a przy ogniskowej 200mm kręcił naprawdę powoli.

Dzisiaj po aktualizacji powtórzyłem test i szok! Przy ogniskowej 50mm AF po prostu przemiata tam i z powrotem w ok. 0,4sek. Piszę około, bo ciężko zmierzyć ten czas. Przekręcenie z 00 do min i z powrotem jest błyskawiczne, można by stwierdzić, że równie szybkie jak w 12-60. Co więcej po aktualizacji AF nie zwalnia po rozciągnięciu do 70mm, dalej kręci dziarsko. Dopiero od ogniskowej 150mm zwalnia do około 0,8sek (tak jakby 2*). Potem przy ogniskowej 200mm zwalnia ponownie i przekręcenie "tam i z powrotem" zajmuje mu 1,6sek.

Jak to wszystko przekłada się na normalne użytkowanie? W słabym oświetleniu do 150mm w trybie S-AF ostrzy bez pomyłek, występuje charakterystyczne doostrzanie małymi kroczkami, ale bez denerwującego przeostrzania. Na 200mm niestety były problemy z ustawieniem ostrości i nadal było to denerwujące przeostrzanie; tj raz za daleko, raz za blisko (tak jakby każdy kolejny krok AF był zbyt duży).

Jak sprawdzę 12-60 w podobnym teście z założonym dekielkiem to wrzucę spostrzeżenia. Niestety po aktualizacji SW w 12-60 sprawdziłem tylko, czy C-AF się poprawił i ... i niestety nadal "strzelał" raz bliżej raz dalej, aż mi się szkła zrobiło żal. No i na koniec dodam, że body to E30, AF punkt centralny+wspomagające (diamencik).

.... ale w nowym firmware dla tych szkieł nie chodzi o polepszenie celności AF tylko o zwiększenie ilości zdjęć na sekundę. Pomimo przypisania tego do E-5 działa również z E-3 i E-30. Jest różnica przy C-AF po wgraniu softu.
"Poprawiona prędkość wykonywania zdjęć seryjnych aparatami E-5."

W serwisie mi powiedzieli, że E30 ma taki sam autofocus jak E3, a przecież mój 50-200 SWD bardzo wolny

.... jak wolny ? do jakiego szkła się odnosisz co do szybkości AF ?

wszystkie z jakimi miałem do czynienia miały bardzo dobrze sprawny AF. Używam 12-60 i 50-200 SWD i w obydwóch jest on błyskawiczny.

.

MichalS
18.11.10, 12:35
.... ale w nowym firmware dla tych szkieł nie chodzi o polepszenie celności AF tylko o zwiększenie ilości zdjęć na sekundę. Pomimo przypisania tego do E-5 działa również z E-3 i E-30. Jest różnica przy C-AF po wgraniu softu.
"Poprawiona prędkość wykonywania zdjęć seryjnych aparatami E-5."

.... jak wolny ? do jakiego szkła się odnosisz co do szybkości AF ?

wszystkie z jakimi miałem do czynienia miały bardzo dobrze sprawny AF. Używam 12-60 i 50-200 SWD i w obydwóch jest on błyskawiczny.

.
Zgadza się, ale po aktualizacji zauważyłem jeszcze coś pozytywnego i chciałem się tym podzielić na forum:
"Przy ogniskowej 50mm AF po prostu przemiata tam i z powrotem w ok. 0,4sek. Piszę około, bo ciężko zmierzyć ten czas. Przekręcenie z 00 do min i z powrotem jest błyskawiczne, można by stwierdzić, że równie szybkie jak w 12-60. Co więcej po aktualizacji AF nie zwalnia po rozciągnięciu do 70mm, dalej kręci dziarsko. Dopiero od ogniskowej 150mm zwalnia do około 0,8sek (tak jakby 2*). Potem przy ogniskowej 200mm zwalnia ponownie i przekręcenie "tam i z powrotem" zajmuje mu 1,6sek."

Pamiętam, że wcześniej 50-200 na dłuższych ogniskowych nie kręcił, a przepychał układ AF.

Odnośnie porównania szybkości 12-60 vs 50-200 to ten 1szy obiektyw ma faktycznie błyskawiczny AF. 50-200 niestety trochę odstaje, szczególnie przy słabszym oświetleniu miał (ma) problemy z doodtrzaniem na raty.

Koriolan
18.11.10, 12:36
Niestety do 50-200 bez SWD nie ma nowego softu.. a szkoda...