PDA

Zobacz pełną wersję : Panasonic DMC-GH2

Strony : 1 [2]

Vindex
9.12.11, 04:00
A sprzedawca ma prawo stwierdzić, że według niego towar jest zgodny z opisem lub został uszkodzony z winy klienta. No i mamy to, co zwykle... :)

W ciagu pierwszego polrocza na sprzedawcy spoczywa obowiazek udowodnienia tego - a jesli tego nie zrobi w ustawowym terminie to zgadza sie na warunki kupujacego. A to ze znajda sie sprzedawcy ignorujacy prawo ... Rezygnujac z dochodzenia swoich praw tylko motywujemy ich do takiego zachowania. To tak jak z firmami ubezpieczeniowymi ktore domyslnie odrzucaja pierwszy wniosek o wyplate odszkodowania liczac na to ze wnioskodawca nie zlozy odwolania ...

gietrzy
9.12.11, 16:23
Nowy a stary soft - porównanie FW 1.0 vs 1.1 na filmiku

http://www.youtube.com/watch?v=yZbbI7TLI-M

Fatman
14.12.11, 17:06
P.S. Nie polecam serwisu Panasonica w tym ani żadnym innym kraju!

No i niestety doświadczam tego własnie na własnej skórze..........
Serwis robi wszystko aby wmówić, że nie ma problemu, jeśli problem jest to jest normalne, problem leży po stronie użytkownika -bo chce nagrywać film w nieodpowiednich warunkach....

psl
14.12.11, 21:48
Takie tłumaczenie bym zrozumiał (tak ma i koniec), gdyby inne aparaty miały podobny problem, a z tego co czytam tak nie jest.

grizz
14.12.11, 23:47
No i niestety doświadczam tego własnie na własnej skórze..........
Serwis robi wszystko aby wmówić, że nie ma problemu, jeśli problem jest to jest normalne, problem leży po stronie użytkownika -bo chce nagrywać film w nieodpowiednich warunkach....

Ech. Nie odpuszczaj. (a Potem to Olka kup ;))

Fatman
15.12.11, 00:32
Jak by Olek miał takie filmowanie jak sHackowany GH2 to bym o Panasie nawet nie myślał..........

Nie odpuszczę, idę na totalną wojnę, bo już przeginają pałę. W przypadku Nikona sprawa była trudniejsza, bo udowodnienie wady AF nie było takie oczywiste. Tu mam widoczną krechę na ekranie, a oni twierdzą, że jej nie ma, albo że tak powinno być. Jutro dzwonię do serwisu ze skargą.

ayu
16.12.11, 01:47
Fatman tak śledzę te twoje przygody z poszczególnymi firmami i stwierdzam , że masz chronicznego pecha. O ile dobrze liczę to 4 puszka 4 firmy którą kupiłeś z wadą. Z tego wszystkiego wynika taki morał, że dzisiejsze produkty trafiają na półki sklepowe niedopracowane ewentualnie szwankuje kontrola jakości. Niedługo jednak nadejdzie Nowy Rok. Wraz z jego przyjściem życzę Ci wiecej szęścia w zakupach i w walce z serwisami i trzymam kciuki. A tak nawiazując do tego wątku to muszę przyznać , że twoje uwagi odnośnie GH2 szczególnie jeśli chodzi o filmy dają wiele do myślenia dla tych którym są one potrzebne.

Fatman
16.12.11, 01:55
4 na 5 ostatnio kupionych nadawały się do serwisu zaraz po kupieniu.........

Ale mimo to:

http://www.youtube.com/watch?v=WlBiLNN1NhQ

Jutro (prawdopodobnie) na chwilę zobaczę swojego GH2 -wraca z serwisu ATMAX ACS z Białegostoku nienaprawiony. Serwisant uznał, że to nie usterka, że najprawdopodobniej wszystkie GH2 tak mają -więc jest ok :-) Dla św. spokoju wysłali podobno oficjalne info do kwatery głównej w Japonii.
Aparat zostaje w FJ, pojedzie do ich kwatery głównej, gdzie spędzi na półce Święta -a w tym czasie ktoś tam będzie radzić co też z tym fantem zrobić......... może dostanę go przed Nowym Rokiem ?

ayu
16.12.11, 02:13
Tak jak czytałem tutaj użytkownicy nie potwierdzają takiego zachowania GH2 więc czy w serwisie nie mogą po prostu sobie zobaczyc na innej sztuce. Ale to chyba jeszcze trzeba chcieć coś zobaczyć.
Ogladałem ostatni Fotograficzny Program Bez Nazwy i tam RadioErewan (nie pamietam nazwiska i imienia) stwierdził , że być może zaproszą Cię Fatman do programu abyś opowiedział o swoich problemach czy wiadomo Ci coś o tym zaproszeniu?
Co do filmiku to nie każdy tak potrafi :-).

Fatman
16.12.11, 02:32
Zapewne w serwisie mogli by to zrobić -no ale to wymaga dobrej woli, a oni raczej działają "na odwal się".

Słyszałem o tym (program FPBN), chyba nawet ten odcinek oglądałem (jak mi podesłał kumpel z Nikoniarzy linka), ale nie zobaczyłem tego fragmentu (mogłem pominąć). Na razie nikt się ze mną nie kontaktował -może nawet lepiej :-)

ayu
16.12.11, 02:41
Może sponsorem programu jest np. Nikon i co wtedy :nikonbe:. A ten odcinek jak zapewne wiesz możesz sobie jeszcze raz zobaczyć.

Jerales
1.01.12, 20:37
Fatman, trzymam kciuki. Kojarzę Twoje zmagania z D7000, cóż. Ku pokrzepieniu serca napiszę, że wojna ze sprzedawcą - jakkolwiek ciężka, to możliwa jest do wygrania. Miesiąc temu euro zwróciło mi kasę za telefon Nokia N8. Odstąpiłem od umowy ROK po jej zawarciu. Da radę, tylko trzeba wykazać się determinacją i znajomością prawa- a tak jednego jak i drugiego Tobie nie brakuje. Życzę (hm!) zaparcia (hehe) w Nowym Roku i aby każda kolejna z Twoich zabawek była idealnym egzemplarzem. Do tych życzeń dołączam ukochane fotorupiecie innych Koleżanek i Kolegów, a również swoje własne ;)

Fatman
3.01.12, 19:40
Sprzedawca, czyli Fotojoker bez problemu przychylił się do mojej prośby i zaproponował wymianę na inny egzemplarz GH2. Niestety kolejny także ma tą samą wadę :-( (dlatego jeszcze go nie odebrałem -czekam na następną sztukę, przysłaną z centrali).
W związku z tym mam prośbę -czy jest na forum posiadacz GH2 mieszkający/przebywający w Łodzi, który nie ma tej wady w swoim GH2 i mógł by się ze mną spotkać ?

Pozdrawiam.

Fatman
4.01.12, 21:39
Kolejny sprawdzony egzemplarz GH2 z krechą. Zaczynam podejrzewać, że wszystkie sprzedawane obecnie GH2 w sieci FJ mają tą wadę. Przy okazji info dla potencjalnego kupca -egzemplarz wystawiony do sprzedaży w Galerii Łódzkiej ma oczywiście wadę.......... kupujecie na własną odpowiedzialność.

Mimo to chciałem odebrać tą sztukę świadomy wady -co proponowano mi chyba 3 dni temu. Wtedy było to możliwe -a dziś jak się okazało nie. Dziś już obowiązywały inne procedury. Jak kiedyś jeszcze coś kupię w FJ i się do tego przyznam -będziecie mnie mogli nazywać skończonym idiotą. Są inne sklepy, może będzie drożej, ale zapewne lepiej.......

nightelf
4.01.12, 22:31
@Fatman - czyli nie masz aparatu i czekasz, aż jakiś sprowadzą? Czy jak to wygląda?
Współczuję problemów, mam nadzieję, że dostaniesz w końcu działający egzemplarz.

Fatman
4.01.12, 22:48
Tak -stwierdziłem, że skoro dziś nie mogą mi wydać wystawowego w dodatku z wadą w postaci krechy, to mam to w d..... i wolę poczekać jeszcze trochę na nową, niemacaną sztukę, prosto z magazynu. Kto wie, może będę miał szczęście i trafię na taką bez wady ? (wątpię).
Tak czy inaczej, dzięki naszemu forumowemu koledze (Grzes55 jeszcze raz ślicznie Ci dziękuję za poświęcony czas) wiemy, że najprawdopodobniej korzystając z automatyki przysłony "krechy" nie widać (aparat sprytnie ustawia odpowiednią migawkę). No a w manualu to już sami musimy pamiętać, jakich wartości nie ustawiać......

Fatman
5.01.12, 14:27
Poszukałem dokładniej poczytałem.......

Każdy GH2 dostępny w sklepie ma ten problem. Nie tylko w Polsce -na całym pięknym świecie. Jeśli jednak będziecie się bardzo upierać to kupicie egzemplarz, który tej wady nie ma -szukajcie modelu przedprodukcyjnego.

Panasonic nie ma zamiaru usunąć problemu. Po prostu robi w konia nie tylko klientów indywidualnych, ale też swoich partnerów handlowych (Fotojoker nie zgodził by się wymienić mojego GH2 na egzemplarz wolny od wady, gdyby wiedział że każdy GH2 tą wadę ma).

Źródło:

http://vimeo.com/17281822

http://www.dvxuser.com/V6/showthread.php?230484-GH2-Blue-horizontal-banding

cezar
5.01.12, 18:14
Każdy GH2 dostępny w sklepie ma ten problem. Nie tylko w Polsce -na całym pięknym świecie.

Nawet, jeśli nie ma na całym świecie takiego egzemplarza, który byłby wolny od w/w wady, to powiem szczerze, że da się z tym żyć.
Nie ma idealnych aparatów i nie ma idealnych producentów. Z tego też powodu przymus (ze względu na w/w pasek) kręcenia video z migawką 1/25s lub 1/30s przy b. wysokim ISO to żaden problem. Gdyby to występowało na wszystkich ISO - to wtedy video z GH2 byłoby praktycznie bezużyteczne. Aczkolwiek w sieci można znaleźć opis, jak skutecznie się pozbyć owego osławionego paska w post-produkcji...
Natomiast traktowanie klienta przez sklepy i serwisy to już inny temat ;)
Pozdrawiam i życzę wszystkiego najlepszego (i wolnego od wad ;) ) w Nowym Roku :)

sławekb
5.01.12, 18:17
Kusiło mnie żeby wymienić GH1 na GH2 ale odpuściłem i teraz jestem bardzo szczęśliwy:-P
Przykre jest podejście firmy do tak dotkliwego problemu a cena GH2 nie jest wcale mała.

droplet
5.01.12, 18:24
Kusiło mnie żeby wymienić GH1 na GH2 ale odpuściłem i teraz jestem bardzo szczęśliwy:-P
Przykre jest podejście firmy do tak dotkliwego problemu a cena GH2 nie jest wcale mała.
Nie bądź taki pewien, Fatman chyba tak dokładnie nie testował GH1 ;-)

sławekb
5.01.12, 18:30
Nie bądź taki pewien, Fatman chyba tak dokładnie nie testował GH1 ;-)
Już sprawdzałem, krechy nie mam. Już parę godzin filmów zmontowałem i nie zauważyłem innych fixów

Jerry_R
5.01.12, 20:23
da się z tym żyć. Nie ma idealnych aparatów i nie ma idealnych producentów. Z tego też powodu przymus (ze względu na w/w pasek) kręcenia video z migawką 1/25s lub 1/30s przy b. wysokim ISO to żaden problem. Gdyby to występowało na wszystkich ISO - to wtedy video z GH2 byłoby praktycznie bezużyteczne.
Nie sledzilem przez caly czas watku.

Problem z bandingiem w u43 zaczal pojawiac sie w matrycy wideo, czyli GH1, glownie przy niedoswietleniu.
Znacznym problemem jest sytuacja o duzej rozpietosci, kiedy czesc kadru musi byc niedoswietlona.

G1 nie mialo tego problemu.

O ile rozumiem, ktos probuje krecic video na wysokim ISO z krotkimi czasami migawki?
W jakim celu? Probuje sobie wyobrazic scenariusz.

Przy filmowaniu w slabym swietle - podpialbym np. 12 2.0, 14 2.5, 20 1.7, czy 25 1.4, 45 1.8 lub 45 2.8.
Albo w ogole jasne manualne szklo. Z tego co pamietam z czasow, kiedy uzywalem GH1 - ISO 800, max. 1600 wsytarcza przy plomieniu swiecy, czasie 1/25.
To ISO i tak odpowiada gdzies 1000-2500 w Canon 5D II.

Z tego co pamietam, GH2 ma juz jednak inaczej skalibrowane ISO, wiec moze rzeczywiscie ISO 1600 z GH1 to teraz np. 2500.
Niestety nie uzywam GH2 wiec trudno mi powiedziec.

Wracajac do scenariusza, ktos wpadl na pomysl, zeby przy slabym czasie uzywac ciemnego kita, albo krotszych czasow?
O co kaman?

Fatman
5.01.12, 20:48
O ile rozumiem, ktos probuje krecic video na wysokim ISO z krotkimi czasami migawki?
W jakim celu? Probuje sobie wyobrazic scenariusz.

Chodzi o to, że migawka 1/50s to najbardziej "sensowna" (najlepsza dla oka, dająca najlepsze rezultaty) wartość. Uzyskujemy dzięki temu wrażenie najlepszej płynności zarejestrowanego obrazu w połączeniu z zadowalającą ostrością. Zastosowanie migawki 1/30s powoduje, że nie uzyskujemy już tak ostrego obrazu, widać większe rozmycie.
Czy ISO 800 to wysoka wartość ? Tak czy inaczej pojęcie bardzo względne. Odpowiedni scenariusz, w którym dochodzi do potrzeby użycia ISO 3200 i czasu 1/50s nie jest dla mnie problemem -pisze go samo życie.

Wracając do Fotojokera -firmy. Mimo wszystko zachowali się moim zdaniem bardzo profesjonalnie. Mimo tego, że poinformowałem ich o tym, że problem dotyczy raczej wszystkich egzemplarzy GH2, dostępnych na rynku w przeszłości jak i obecnie (pierwsze posty na temat krechy z 2010 roku) wymienili mi aparat na nową sztukę (choć nie musieli tego robić -skoro i tak ten nowy będzie miał tą samą wadę co poprzedni).

Poza tym tu nie chodzi o "a dlaczego ktoś koniecznie chce filmować przy takich ustawieniach" -bo chce, bo mu się podoba, bo może, bo aparat to umożliwia.
Chodzi o to, że kupujemy produkt z WADĄ, której producent nie chce naprawić.
Jeśli jest to norma, to powinna być o tym wzmianka w instrukcji. Aktualnie każdy posiadacz GH2 z tą wadą bez problemu może oddać aparat do sklepu, powołując się na niezgodność towaru z umową.

Jerry_R
6.01.12, 00:54
Fatman,
czyli te parametry ktore podales - po przeniesieniu na ISO z GH1 - rzeczywiscie wpadaja w realny scenariusz.

Pytalem dlatego, ze czesto ludzie narzekali na obrazek na wysokim ISO niedoswietlajac czy to zdjecie, czy wideo.
Ale nie pisze teraz o Tobie, jak i wielu uzytkownikach. W koncu ISO 3200 zmniejszone do Full HD powinno wygladac bardzo dobrze:!:

Jedynie a propo 1/50s - pamietam, ze wielu filmowcow walczylo o tzw. tryb cinema, czyli 24p - nie tylko w u43, ale w NEX'ie i in. - jako najbardziej kinowy, naturalny, co nie znaczy wcale najostrzejszy.

Gietrzy,
jak czytasz ten watek - spytaj Dziadziusia?

cezar
6.01.12, 01:10
Problem z bandingiem w u43 zaczal pojawiac sie w matrycy wideo, czyli GH1, glownie przy niedoswietleniu.
W GH2 nie ma takiego bandingu jak w GH1, jest 1 pasek - jak w załączonym przez Fatmana klipie - przy wysokim ISO, migawce krótszej od 1/30s (1/40s, 1/50s, itd.) i oczywiście najbardziej przy niedoświetleniu.

Z tego co pamietam, GH2 ma juz jednak inaczej skalibrowane ISO, wiec moze rzeczywiscie ISO 1600 z GH1 to teraz np. 2500.
Tak: ISO-100 z GH1 odpowiada ISO-160 z GH2, itd.

Chodzi o to, że migawka 1/50s to najbardziej "sensowna" (najlepsza dla oka, dająca najlepsze rezultaty) wartość. Uzyskujemy dzięki temu wrażenie najlepszej płynności zarejestrowanego obrazu w połączeniu z zadowalającą ostrością. Zastosowanie migawki 1/30s powoduje, że nie uzyskujemy już tak ostrego obrazu, widać większe rozmycie.
Teoretycznie jest to prawda, ale są filmy ze scenami, w których użyto migawkę 360 st. (dla filmu 24fps będzie to 1/24s) i w ogóle to nie przeszkadza - jako przykład podaje się scenę z klubu nocnego z filmu "Collateral" (można znaleźć na YT; podobno wiele innych scen nocnych w tym filmie też tak zostało nakręcone).

Czy ISO 800 to wysoka wartość ?
Przy ISO 800 nie ma tego problemu - zaczyna się od 1600 lub wyżej.

... ISO 3200 i czasu 1/50s nie jest dla mnie problemem -pisze go samo życie
Jesli już ktoś musi kręcić na takim ISO i przy takim czasie, można sobie z tym poradzić w PP.

Fatman
6.01.12, 05:47
Teoretycznie jest to prawda, ale są filmy ze scenami, w których użyto migawkę 360 st. (dla filmu 24fps będzie to 1/24s) i w ogóle to nie przeszkadza - jako przykład podaje się scenę z klubu nocnego z filmu "Collateral" (można znaleźć na YT; podobno wiele innych scen nocnych w tym filmie też tak zostało nakręcone).

Praktycznie jest to prawda :-) Istotne jest to co chcemy osiągnąć, jeśli coś bardziej normalnego to stosujemy 1/50s. Sam mogę podać inny przykład -użycie szybszej niż 1/50s migawki w Szeregowcu Rayanie w scenach batalistycznych (efekt dla oka/mózgu bardzo dramatyczny).

Przy ISO 800 nie ma tego problemu - zaczyna się od 1600 lub wyżej.

Wybacz, ale mam GH2 i widzę ten efekt już przy ISO 800.

Jesli już ktoś musi kręcić na takim ISO i przy takim czasie, można sobie z tym poradzić w PP.

Owszem, z wszystkim można sobie poradzić w PP -w razie czego można nawet dorysować sobie dinozaura jak będzie potrzebny, tylko nie o to chodzi, o czym już wspominałem.

Kupiliśmy i mamy wadliwy sprzęt -nie zmieni tego fakt, że możemy nawet nie użyć wadliwie działającej funkcji, w tym wypadku filmowania przy pewnych parametrach -bo np, tylko robimy zdjęcia. Pozostaje sam fakt -aparat nie działa tak jak powinien. W instrukcji nie ma informacji o możliwości wystąpienia takiej wady.

cezar
6.01.12, 12:46
Sam mogę podać inny przykład -użycie szybszej niż 1/50s migawki w Szeregowcu Rayanie w scenach batalistycznych (efekt dla oka/mózgu bardzo dramatyczny).
Przykład nietrafiony, bo te sceny, gdzie użyto "szybkiej" migawki (mówi się nawet o 1/1000s), były kręcone w dzień. Podałem ci konkretny przykład pokazujący, że można użyć migawki 1/24s (1/25s w przypadku GH2) i nic naprawdę się nie przy tym nie traci.

Wybacz, ale mam GH2 i widzę ten efekt już przy ISO 800.
No to ewidentnie miałeś wadliwy egzemplarz.

Kupiliśmy i mamy wadliwy sprzęt -nie zmieni tego fakt, że możemy nawet nie użyć wadliwie działającej funkcji, w tym wypadku filmowania przy pewnych parametrach -bo np, tylko robimy zdjęcia. Pozostaje sam fakt -aparat nie działa tak jak powinien.
Tak, jest to oczywiście wadą, ale wadą, z którą da się bez żadnego problemu żyć i kręcić takiej jakości materiały video, o jakiej konkurencja z aparatami za kilka tysięcy dolarów może na razie tylko pomarzyć. Wystarczy popatrzyć na forum twórcy hacka (personal-view.com (http://personal-view.com/talks/discussions/tagged/gh2)) i zobaczyć, czy da się z tego małego GH2 coś wykręcić, czy nie ;)
Z drugiej strony nie ma obecnie takiej hybrydy foto/video, która by coś nie miała. Dla mnie jest to problem niedoskonałej technologii.

W instrukcji nie ma informacji o możliwości wystąpienia takiej wady.
Powiem szczerze, że pisanie instrukcji jest prawdziwą wadą Panasonica :D

Fatman
8.01.12, 14:32
Przykład nietrafiony, bo te sceny, gdzie użyto "szybkiej" migawki (mówi się nawet o 1/1000s), były kręcone w dzień. Podałem ci konkretny przykład pokazujący, że można użyć migawki 1/24s (1/25s w przypadku GH2) i nic naprawdę się nie przy tym nie traci.

Po prostu przykład. Miał pokazać, że nie zawsze używa się migawki 1/50, tzw. złotego ustawienia.

No to ewidentnie miałeś wadliwy egzemplarz.

O tym wiedziałem po 3 dniach od zakupu. Obecny egzemplarz też jest wadliwy.

Tak, jest to oczywiście wadą, ale wadą, z którą da się bez żadnego problemu żyć i kręcić takiej jakości materiały video, o jakiej konkurencja z aparatami za kilka tysięcy dolarów może na razie tylko pomarzyć.

Przecież nie twierdzę, że się nie da. Szkoda tylko, że wygląda to tak: Panie, ja nie mogę w tym aucie trzeciego biegu wrzucić !!!! No, ale po co panu trzeci bieg ? Pan się rozpędzi na dwójce i od razu czwarty bieg wrzuci. Można ? Można....

Wystarczy popatrzyć na forum twórcy hacka (personal-view.com (http://personal-view.com/talks/discussions/tagged/gh2)) i zobaczyć, czy da się z tego małego GH2 coś wykręcić, czy nie ;)

Mnie nie musisz przekonywać, zanim kupiłem pooglądałem sobie z wypiekami na twarzy. Szkoda tylko, że nikt w Polsce nie napisał wcześniej o problemie krechy......... nie wierzę, że jestem pierwszym odkrywcą tej wady w naszym kraju. Mam nadzieję, że szum na temat tej wady w GH2 jaki narobiłem już w sieci, zostanie dostrzeżony przez potencjalnych kupców -niech wiedzą przed zakupem, że mogą się rozczarować. Nie każdy pójdzie tak jak ja na kompromis...

Z drugiej strony nie ma obecnie takiej hybrydy foto/video, która by coś nie miała. Dla mnie jest to problem niedoskonałej technologii.

Niedoskonała technologia to nie to samo co wada -chyba rozumiesz o co mi chodzi, prawda ? Nie oddam potencjalnemu klientowi materiału z krechą biegnącą przez cały ekran z tłumaczeniem: wie pan, to taka niedoskonała technologia. Pan przywyknie.
Sony, Canon, Nikon, Olympus.... jakoś sobie poradzili.

Powiem szczerze, że pisanie instrukcji jest prawdziwą wadą Panasonica :D

Ich problem, trafią na mocno wkurzonego klienta, zapłacą....

cezar
8.01.12, 18:37
Sony, Canon, Nikon, Olympus.... jakoś sobie poradzili.
No właśnie sobie nie poradzili i dlatego napisałem o technologii. Np. Sony: przegrzewanie matrycy podczas kręcenia video - kilkanaście minut i kaput. A z GH2 nagrasz non-stop 2-godz. materiał bez żadnego ale. Do przegrzewania Sony dorzucił jeszcze (NEX-5N) klikane audio... W najnowszym Nikonie D4 producent chwali się, że możesz nagrać nim aż 20-min. klipy - chyba dalej matryce biorą od Sony... Canon: ich 5D MkII (jak Panasiowy GH1) znany jest z ... bandingu w zdjęciach wskutek niedoświetlenia. 7D również nie jest od tego wolny. Itd, itp.
Widzisz więc, że mamy tu problem z technologią, bo każdy system jest tym w jakimś stopniu dotknięty. I nie przeszkadza to producentom sprzedawać takich aparatów "na tony".
Natomiast doceniam wysiłki Panasonica w chęci zniwelowania wad technologicznych - banding z GH1 w modelu GH2 został usunięty, a pozostał jedynie niewielki problem z w/w paskiem, który jak już pisałem, można skutecznie ominąć.

Fatman
8.01.12, 20:57
Ale nie mają krechy :-) Klikanie 5N załatwia serwis -nie schowali głowy w piasek i nie rżną głupa. Ograniczenie długości pojedynczego klipu to często kretyńskie wymagania UE -zerknij sobie na opis w hacku dla GH2, znoszącego blokadę (bo GH2 na rynek europejski ma blokadę do 30 min dla pojedynczej sekwencji).

Krechę można skutecznie ominąć -proszę Cię daj mi rozwiązanie jak filmować przy 1/50s i iso powiedzmy 1600 aby tej kreski nie mieć. Nie interesuje mnie schodzenie na 1/30 sec, bo będę filmował dynamiczne sceny, ruch i zależy mi na jak największej ostrości ujęć.

cezar
8.01.12, 22:32
Ograniczenie długości pojedynczego klipu to często kretyńskie wymagania UE -zerknij sobie na opis w hacku dla GH2, znoszącego blokadę.
Wymagania UE skutkują ograniczeniem do 30 min, a nie do 20 min., jak w przypadku Nikona - ma to związek z przegrzewaniem się matryc Sony.

rozwiązanie jak filmować przy 1/50s i iso powiedzmy 1600 aby tej kreski nie mieć. Nie interesuje mnie schodzenie na 1/30 sec, bo będę filmował dynamiczne sceny, ruch i zależy mi na jak największej ostrości ujęć.
Podałem wcześniej przykład filmu z dynamiczną akcją i migawką i nic to nie wpłynęło na dynamikę, czy ostrość. Ale ...
Ale myślę, że najlepiej, jakbyś sam to sprawdził, czy mając GH2 z najlepszym patchem (obecnie jakościowo jest to Quantum Beta v7 od Driftwooda)* i kręcąc z migawką 1/30s, odpowiada ci jakość, czy nie...
* Żyleta !!! http://www.personal-view.com/talks/uploads/FileUpload/54/b3122d8978efee21a33f1151d75c36.png

Fatman
8.01.12, 22:52
Wymagania UE skutkują ograniczeniem do 30 min, a nie do 20 min., jak w przypadku Nikona - ma to związek z przegrzewaniem się matryc Sony.

Nikon D4 umożliwia nagrywanie filmów w rozdzielczości Full HD (1080 p) z prędkością 30, 25 i 24 klatek na sekundę, z opcjonalnymi prędkościami 60, 50, 30 i 25 klatek na sekundę przy rozdzielczości 720 p. Ujęcie filmowe może mieć długość niemal 30 minut (ok. 29 min. 59 s).

Przy okazji -matryca Sony NEX-5N, która zgłasza problem, z zbyt wysoką temperaturą po około 10 min od momentu rozpoczęcia nagrywania, nie ma z tym problemu w VG20 i umożliwia nagrywanie bez limitu czasowego. To a propos matryc Sony.......

Podałem wcześniej przykład filmu z dynamiczną akcją i migawką i nic to nie wpłynęło na dynamikę, czy ostrość. Ale ...
Ale myślę, że najlepiej, jakbyś sam to sprawdził, czy mając GH2 z najlepszym patchem (obecnie jakościowo jest to Quantum Beta v7 od Driftwooda)* i kręcąc z migawką 1/30s, odpowiada ci jakość, czy nie...
* Żyleta !!! http://www.personal-view.com/talks/uploads/FileUpload/54/b3122d8978efee21a33f1151d75c36.png

Prosty eksperyment -na dodatek zdjęcia a nie film: panoramowanie idącej osoby. 10 zdjęć zrobionych przy 1/50 (lub szybszej, powiedzmy do 1/100) migawce i 10 przy 1/30. Wynik jeśli chodzi o ostrość chyba jest oczywisty.

A już tak wracając do samego powodu mojego niezadowolenia, wspomnę jeszcze raz: to jest WADA, o której producent nie wspomina. Kiedy wysyła się producentowi pytanie na temat tej wady -milczy, ignoruje takie pytania. Kiedy przez przypadek odpowie (jeden jedyny raz zrobił to Szwedzki oddział Panasonica), rżnie głupa, twierdząc, że nic o problemie nie wie (google: gh2 issue -i warto poczytać ile tego jest i od jak dawna o tym na zachodnich forach piszą). Producent nie wspomniał o możliwości takiego zachowania w instrukcji.

Wszystko można obejść, można sobie poradzić ze wszystkim -ale do jasnej cholery, nie o to chodzi !!!!! Wydaję ciężko zarobione pieniądze, na coś co ma działać tak jak trzeba -chyba nie twierdzisz, że tak być powinno (krecha) prawda ?

cezar
8.01.12, 23:01
Nikon D4 ... Ujęcie filmowe może mieć długość niemal 30 minut (ok. 29 min. 59 s).
Wg specyfikacji podanej na dpreview - 20 min. ...

Wszystko można obejść, można sobie poradzić ze wszystkim -ale do jasnej cholery, nie o to chodzi !!!!! Wydaję ciężko zarobione pieniądze, na coś co ma działać tak jak trzeba -chyba nie twierdzisz, że tak być powinno (krecha) prawda ?
Absolutnie się z tobą zgadzam, że nie tak to powinno wyglądać.
Chodziło mi o to, że Panaś nie jedyny nie pisze o swoich wadach. A my userzy, czy kupimy to, czy siamto, musimy uczyć się obchodzić wykryte wady.
Myślę, że jeden, czy dwóch niezadowolonych sprawy nie załatwi, to musiałaby być masowa akcja prawnicza...

Fatman
8.01.12, 23:03
Wg specyfikacji podanej na dpreview - 20 min. ...

Dpreview......... :-)

Absolutnie się z tobą zgadzam, że nie tak to powinno wyglądać.
Chodziło mi o to, że Panaś nie jedyny nie pisze o swoich wadach. A my userzy, czy kupimy to, czy siamto, musimy uczyć się obchodzić wykryte wady.
Myślę, że jeden, czy dwóch niezadowolonych sprawy nie załatwi, to musiałaby być masowa akcja prawnicza...

Ahhh, to ja też wiem. Dopiero co prawie rok kopałem się z Nikonem......... tylko tam było trudniej, bo wada była nie do udowodnienia -słowo szaraka (lub stada szaraków) przeciw słowu Nikona...... :-(

Mamy przesrane. Na szczęście mam już prawie 40 lat, przy obecnym zużyciu materiału pociągnę jeszcze góra z 20, tak więc mam nadzieję, że największy syf to już będzie po mnie....

żeby nie było pesymistycznie tylko........... PNG, którego podlinkowałeś wgniata w fotel jeśli chodzi o jakość :-) Własnie zestawienie zalet i wad GH2 sprawiło, że mimo wady sprzęt u mnie został ;-) (no i jeszcze to, że w priorytecie przysłony omija problematyczne szybkości migawki -a obecnie filmuję tylko mało wymagające pierdoły...) :-)

cezar
8.01.12, 23:16
Własnie zestawienie zalet i wad GH2 sprawiło, że mimo wady sprzęt u mnie został ;-)
Uff - to właśnie chciałem przekazać ;) Że w tej cenie dostajemy naprawdę niezłe cacko.
A jak zostaniesz Peterem Jacksonem, to kupisz sobie RED Epic i będzie po temacie :D

Jerry_R
9.01.12, 04:52
Kiedy wysyła się producentowi pytanie na temat tej wady -milczy, ignoruje takie pytania. Kiedy przez przypadek odpowie (jeden jedyny raz zrobił to Szwedzki oddział Panasonica), rżnie głupa, twierdząc, że nic o problemie nie wie
Bo nie wie...

Przypomniala mi sie moja droga, jak pierwszy na swiecie potwierdzilem oficjalnymi samplami, ktore wrzucilem na DP Review, pozniej info poszlo u nas na forum, 43 Rumors itd. - BUG w GH1. Okazalo sie, ze przy niektorych ustawieniach odszumiania, ktore powinny miec wplyw jedynie na JPG - robi sie mydlo w RAW'ie.
Bylo to o tyle istotne, ze zmienialo sie te ustawienia wlasnie przy video, chcac jednoczesnie miec RAW'a nietknietego.

Ludzie w oddzialach krajowych - jedynie sprzedaja ten sprzet, pewnie rownolegle sprzedajac pralki.

Jedyny sens ma mail do Japonczykow, oczywiscie po angielsku. Moze przez oddzial lokalny Panasa.
Albo naglosnienie przez 43 rumors i inne portale. Albo i to i to.
Moze Optycznych zainteresuje, przynajmniej wtedy ktos raczej napewno by sie skontaktowal z Japoncami.

PS: wg mojej najlepszej wiedzy - ten bug nie zostal nigdy poprawiony!

PPS: znalazlem ja jak i wielu innych uzytkownikow tez inny bug - flash TTL przy manualnych szklach - dzialal inaczej w G1 (zle) i GF1 (dobrze).
To poprawili w jednym z firmware.

Janeczek
9.01.12, 09:43
Chyba kazda firma tak ma, ze czegos nie wie/ nie przewidziala...

Przypomina mi sie moj boj z Sigma DP1S, ktora z dnia na dzien dostala zielonych brzegow, serwis problemu nie widzial, zreszta TEN serwis, nigdy nie widzi problemu, a jak juz jest, to po stronie uzytkownika, na szczescie mam bezposredni kontakt z Japonia i aparacik poszedl na serwis do producenta.

Niestety chyba Panowie skosni nie za bardzo wiedzieli co sie dzieje, bo zostalo wymienione w aparacie dokladnie wszystko procz obudowy.

Ludzie powiadaja, ze owe brzegi, to moze byc optyka ale kto to wie na pewno?:)

pozdrawiam serdecznie
Janek

PS
Piszcie, piszcie, bo gh2 chodzi mi nadal po glowie

Fatman
9.01.12, 11:56
Bo nie wie...

Wie. Od 2010 roku, niebawem po premierze GH2 do producenta były pisane emaile z informacją o tej wadzie i pytaniami co ma zamiar z tym zrobić skoro serwis sprawę olewa.

Jerry_R
9.01.12, 12:12
Wlasnie o tym rozmawiamy. Do producenta, czy sprzedawcy.
Rozmawiales z Japonczykami?

Wiem, wiem, oczywiscie z punktu widzenia konsumenta, prawa - masz racje.
Ale mowimy o realiach.

Serwis olewa?? A co ma zrobic, przeciez nie naprawi tego...
Moze jedynie wymienic srodek lub calosc.

A jesli Japonce nie zmienia czegos - dostaniesz to samo.
Wiec albo zmienia, zrobia wielka akcje serwisowa, albo moze sie cos zmienic w GH3.
A akcje zrobia tylko jesli stwierdza, ze wada ta uprzyksza zycie wielu osobom, co wplynie na wyniki sprzedazy.

Swoja droga, ciekawy jestem czy wada ta wystepuje tez w kamerze Panasa.

* * * * *
Fatman,
jak Janeczek rozmawial z Japoncami w przypadku Sigmy, tak Gietrzy bezposrednio z dziadziusiem (pech chcial, mialem to ja wtedy rozmawiac).
Dopiero wtedy jest kontakt, zrozumienie, wyjasnienie.

Acha,
jedyny kraj jaki mi przychodzi do glowy jesli chodzi o wieksze zglebienie tematu w EU - to UK.
Ale na jakim poziomie - nie wiem.

Fatman
9.01.12, 12:57
Do producenta. Do Japonii. Nie ja osobiście -byli tacy, którzy zrobili to przede mną (a za moją sprawą zrobił to serwis Panasonica z Białegostoku i Fotojoker -odpowiedzi brak (wysłana przed 19.12.2011 i po 28.12.2011).

Co do olewania serwisu -inaczej by wyglądało, gdybym otrzymał odpowiedź: wie pan, każdy GH2 ma taką krechę, proszę tu są linki do odpowiednich tematów, zrobi pan co chce (powalczy ze sklepem), my nic nie zrobimy. Tymczasem serwis nie był w stanie sprawdzić nawet innego egzemplarza GH2, bo go nie miał. Dlatego postawili tezę, że prawdopodobnie każdy GH2 ma tą wadę.

grzyboo
9.01.12, 12:58
Witam,

Jak można powtórzyć ten błąd? Probowałem nagrywać niedoświetlone filmy w trybie 24p, ISO3200, 1/50, 1/25s i poza szumem nic szczególnego w porównaniu do ISO160 nie widać.

Fatman
9.01.12, 13:27
24p, iso3200, 1/50 -najlepiej na jednolitą powierzchnię (nie za ciemną, nie za jasną), poruszać aparatem góra/dół (bo wtedy widać najlepiej zmiany) -tak więc filmować ścianę, firankę, blat stołu.......

grzyboo
9.01.12, 13:41
Długo trzeba filmować? Przy kilkunastu sekundach nie ma śladu pasów.

Fatman
9.01.12, 14:03
Sekunda wystarczy........

a wygląda tak: http://www.mediafire.com/?4vhsxi3jd1fdtd5 (podczas filmowania zmieniałem szybkość migawki, więc krecha zmieniała swoje położenie w kadrze -do czasu aż wpadły w moje ręce...).

Do chwili obecnej udało mi się zaobserwować krechę w kilku (chyba 6ciu) sztukach GH2 (2 z nich były podobno wolne od tej wady -tak twierdzili właściciele).
Jeśli jednak Twoja jest na 100% wolna od wady to miał bym prośbę o przesłanie numeru seryjnego (oczywiście nie całego).

grzyboo
9.01.12, 14:26
Jak bardzo poszukałem to znalazłęm pasek, ale musiałem się postarać, bo w oczy się to jjakoś mocno nie rzuca.
Pasek jest widoczny tylko przy ciemnym obrazie, którego i tak bym raczej nie nagrywał.
Z naleśnikiem wymagało to mocnego przymykania obiektywu.
Czyli problem faktycznie występuje chyba we wszystkich egzemplarzach, ale jak dla mnie jest pomijalny. Na zdjeciach takich kwiatków nie znalazłem.

Fatman
9.01.12, 16:18
Na zdjęciach tego nie ma -tylko filmy i tylko przy odpowiednich parametrach. Ja to niestety zobaczyłem (pierwszy raz) u siebie na materiale, na którym mi zależało......

Mirek54
9.01.12, 16:52
24p, iso3200, 1/50 -najlepiej na jednolitą powierzchnię (nie za ciemną, nie za jasną), poruszać aparatem góra/dół (bo wtedy widać najlepiej zmiany) -tak więc filmować ścianę, firankę, blat stołu.......

Fatman poczytaj i przemysl dlaczego ten pasek przeskakuje http://motionfreaks.pl/artykuy/artykuy/401-24p-fakt-czy-marketingowy-chwyt

Fatman
9.01.12, 18:09
Mirek54, nie chodzi o to o czym piszą w tym artykule. To coś innego.

Poza tym, nie jest dla mnie istotne, że przy 1/50s jest w 3/4 ekranu patrząc od góry, a przy 1/80 mniej więcej w połowie -problem w tym, że ona tam jest po prostu.... Nawet nie bardzo mnie interesuje przyczyna. Nie chcę jej tam mieć przy tych ustawieniach -tak jak jej nie mam w Sony NEX-5N i nie miałem w Nikonie D7000 i Canonie 7D.

Jerry_R
9.01.12, 22:54
Ja tez rozumiem punkt widzenia Fatmana, w sensie takim, ze jak nie ma krechy NEX czy Canon, to czemu ma byc w Panasie.
Mimo, ze sam bym nigdy bym nie uzywal 1/50s przy slabym swietle, ale to juz jak kto chce.

Swojego czasu - mialem krotko kompakt LX5 - ten to caly czas mial 'krechy' przy wideo, nie tylko w poziomie.
Wlasnie dlatego go szybko sprzedalem, nie nadawal sie zupelnie do wideo jak dla mnie.
Szczegolnie w pomieszczeniach, ale nie tylko.

Fatman
9.01.12, 22:58
Tylko, że zapewne ten LX5 nie miał tych krech w jednym miejscu, tylko latały po ekranie ?

Mirek54
9.01.12, 23:11
Ja tez rozumiem punkt widzenia Fatmana, w sensie takim, ze jak nie ma krechy NEX czy Canon, to czemu ma byc w Panasie.

W kazdym przypadku jest ten sam kontener,te same kodecki i parametry ich??Czy moze troche sie roznia???

---------- Post dodany o 22:11 ---------- Poprzedni post był o 22:09 ----------

Tylko, że zapewne ten LX5 nie miał tych krech w jednym miejscu, tylko latały po ekranie ?

U Ciebie ona tez nie jast stala.tylko "lata"

Fatman
9.01.12, 23:25
Mirek54 -nie zrozumiałeś..... -cóż, może niezbyt jasno to opisałem.

Przy 1/50s jest w jednym miejscu. Nie ważne czy filmuję 5 sekund czy pół godziny. Jest wtedy na wysokości 3/4 kadru, patrząc od góry. Jeśli zmienię szybkość migawki na przykładowo 1/80 sekundy, to dopiero wtedy krecha zmieni swoją pozycję. Będzie widoczna mniej więcej w połowie kadru. I pozostanie tam tak długo, aż zmieni się szybkość migawki.

Kontener, kodek i parametry kompresji nie są istotne. Przy tych samych parametrach ekspozycji, krechy nie ma w 5N, D7000, 7D -w tych aparatach to sprawdziłem, bo te miałem/mam/mam dostęp.

Jerry_R
9.01.12, 23:56
To jeszcze cos troche innego, tlumaczone jako wlasciwosc matrycy CCD, ktory wystepuje jedynie przy wideo, nie przy zdjeciach tej samej sceny.

Zerknij tu: http://www.digitalcamerareview.com/default.asp?newsID=4528&p=4
Fioletowa klatka i film.

Dyskutuja tez o tym tu:
http://www.flickr.com/groups/843626@N22/discuss/72157607999293302/
http://www.flickr.com/photos/mjohannes/2941996834/
http://www.flickr.com/groups/843626@N22/discuss/72157611681133154/

Zerknij tez np. na ten film, na 1m 30s:

http://vimeo.com/2447159

Tu jeszcze wyrazniej:

http://www.youtube.com/watch?v=UFrdN6yePPw

U siebie w mieszkaniu mialem ciagle fioletowe pionowe kreski, badz cale pasy przy kazdej zarowce i przy oknie w dzien.

Fatman
10.01.12, 01:08
Zerknij tez np. na ten film, na 1m 30s:

O matko !!!! makabra :-( Faktycznie bez sensu filmowanie takim sprzętem, przy takich warunkach :-(

Fatman
10.01.12, 20:55
Potrzebuję zrobić kilka ujęć na Flycamie -żeby nie było widać "przeskoków" wynikających z prób kompensowania ruchu przez stabilizację, muszę ją wyłączyć. W przypadku 14-42 z zestawu trzeba to zrobić w menu aparatu. Niestety z tego co widzę, pomimo wyłączenia stabilizacji, działa ona nadal podczas filmowania. Znacie może jakiś inny sposób ? (jakieś kruczki i sztuczki ?).

Jerry_R
10.01.12, 21:50
Jedyne co mi przychodzi, to zamienic na szklo, gdzie stabilizacje sie wlacza\wylacza za pomoca przycisku na obudowie...
14-45mm, 14-140mm.

Moze zapytaj na bardziej filmowym forum:
http://www.dvxuser.com/V6/forumdisplay.php?175-Panasonic-GH-Cameras&

Fatman
10.01.12, 22:36
Dzięki za info. Własnie zmiany szkła chciałem uniknąc -w grę by wchodził ewentualnie tylko 14-140, ale na obecną chwilę to za droga zabawka. Trudno, na flycamie wyląduje NEX-5N ;-)

cezar
11.01.12, 13:50
Kirk Tuck b. polubił GH2 i Micro 4/3 w ogóle:
http://visualsciencelab.blogspot.com/2012/01/its-new-year-im-playing-with-new-camera.html
http://theonlinephotographer.typepad.com/the_online_photographer/2012/01/kirks-take-kirk-tuck-3.html
plus ostatni akapit z:
http://visualsciencelab.blogspot.com/2012/01/embarrassment-of-riches-so-much-so-soon.html

Fatman
11.01.12, 15:44
Ja polubiłem na tyle, że ostatnio zabrany na imprezę D3 z Sigmą 85 1.4 został w plecaku, NEX-5N dostała żona a ja właśnie z GH2 szalałem :-)

grzyboo
11.01.12, 15:52
Polecam ciekawą analizę szumu na różnych czułościach dla GH2.
Pokrywa się to z moimi prostymi testami i wychodzi na to, że "prawdziwe" czułości to ISO160, 320 i 640. Reszta to jest zwykłe mnożenie w aparacie i równie dobrze można to sobie zrobić przy obróbce RAW'ów w domu, przy okazji zapobiegając przepaleniu świateł.
Jak nic nam się nie przepala to ISO1250, 2500 i 5000 mają sens, szczególnie że może być trudno ocenić w aparadzie zdjęcie niedoświetlone o 2EV ;)
http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1041&thread=40120298
Generalnie raczej unikać ISO poza pierwszym rzędem.
Na G1 było podobnie, tyle że tam było ISO100, 200, 400.

cezar
11.01.12, 16:09
"prawdziwe" czułości to ISO160, 320 i 640
Dodajmy jeszcze, że kenw robił analizę na fw v1.1 oraz że do natywnych ISO załapało się jeszcze ISO 800.
Plus dużo osób na forum dpreview pisze o poprawie jakości szumów w wysokich ISO w fw v1.1, szczególnie w połączeniu z poprawionym odszumianiem w najnowszych ACR6.6/LR3.6 (sam jeszcze nie bawiłem się v1.1).

micky
12.01.12, 19:40
trochę w nawiązaniu do tematu przewodniego trochę do wyprawy Moominka video Wietnam z GH2

http://vimeo.com/28454865

Shot with Panasonic GH2 + Voigtlander 25mm F 0.95

Jerry_R
13.01.12, 10:36
Jeszcze a propo uzywania ciemnego kit'a do filmowania przy bardzo slabym swietle - to troche jak kon pod gore.
Raczej nadaje sie on na plaze.

Albo stalki systemowe*, albo stare jasne manuale, albo nadchodzace jasniejsze zoom'y.

* przy stalkach systemowych pamietac trzeba, ze nie we wszystkich jest szybki AF oraz ze czasem slychac prace silniczka, choc akurat GHx zbieraja to wbudowanym mikrofonem w najmniejszym stopniu (jesli ktos nie ma zewn. mikrofonu).

Janeczek
23.01.12, 20:52
Ale jaja:)

http://allegro.pl/panasonic-dmc-gh2-z-ob-14-42mm-i2075050865.html

pozdrawiam serdecznie
Janek

marek7001
23.01.12, 21:10
I linia poszła w świat:wink:

Jerry_R
23.01.12, 23:46
A kolega od nas z forum na razie wygrywa :-P

gietrzy
24.02.12, 11:56
http://www.youtube.com/watch?v=4wg_nsfdHe0

Fatman
24.02.12, 15:07
Wszystkim zainteresowanym uzyskaniem jak najwyższej jakości video z GH2 polecam ten wątek:

http://www.personal-view.com/talks/discussion/2364/driftwood-quantum-x-settings/p1

Fatman
4.03.12, 01:15
Dzisiejszy spacer i przy okazji teścik najnowszego patcha do GH2 -QuantumX Orion.
Polecam zalogować się na Vimeo i ściągnąć oryginał w FullHD :-)

http://vimeo.com/37867088

apz
4.03.12, 02:01
Dzisiejszy spacer i przy okazji teścik najnowszego patcha do GH2 -QuantumX Orion.
Polecam zalogować się na Vimeo i ściągnąć oryginał w FullHD :-)

[video=vimeo;...

Kusisz tymi wstawkami , bym wymienił moją trzydziestkę na GH-2. Jedynym co mnie zatrzymuje to tryb wyłącznie manualny mojej dotychczasowej szklarni.
Pozdrawiam AP,

kateb
14.03.12, 11:03
I linia poszła w świat:wink:

Czy to jest ta sama linia, co opisana w instrukcji użytkownika do aparatu panasonic DMC-G2 (czy to może jakaś inna - kolejna)? Napisano tam, że w pewnych warunkach i przy mocnym świetle pojawiają się czerwone linie i jest to cecha aparatu a nie wada, podobno zmiana szybkości migawki czasem pomaga - co nie jest rozwiązaniem, dla kogoś kto chce tymi parametrami sam sterować.

Obok napisali również że przy świetlówkach pojawiają się pasy, ale to chyba dotyczy wszystkich mos'ów i cmos'ów, i polecają ustawić migawkę na 1/120.

Fatman
14.03.12, 14:41
Nie, to nie jest ta sama linia. A tak poza tym zawsze wadę można nazwać cechą i spać spokojnie....

kateb
14.03.12, 18:15
Nie, to nie jest ta sama linia. A tak poza tym zawsze wadę można nazwać cechą i spać spokojnie....
Jak widać że sporo ograniczeń ma ta technologia. Przydałby sie jakiś artykuł zbierający te wszystkie problemy w jednym miejscu. Bo taki żółtodziób jak ja, nakręci coś panasonikiem i potem narzeka że efekt gorszy niż w kompakcie.

grzyboo
14.03.12, 18:18
Nie wiem, czy jakiś kompakt da lepszą jakość ;)
Ale fakt, że przy wysokich ISO widać banding na ciemnych filmach. Jak obraz jest jasny to nawet filmy kręcone z ISO10000 wyglądają nieźle w b/w.

Janeczek
14.03.12, 19:16
kateb,

Haka sobie wgraj, deczko sie poprawia jakosc obrazka:) z 13 do 52mbit/s:)

pozdrowionka

Fatman
14.03.12, 20:49
kateb,

Haka sobie wgraj, deczko sie poprawia jakosc obrazka:) z 13 do 52mbit/s:)

pozdrowionka

Polecam raczej coś w okolicach 100mbit/s :-)

Aktualnie najlepiej Quantum X (v4d Orion) 'Dark Matter'.

Janeczek
14.03.12, 21:40
Z g2 nie wyciagniesz wiecej!:)

pozdrowionka

Fatman
14.03.12, 23:34
aaaa z G2............ no ja mam ciągle przed oczami GH2 i dlatego.......... ;-)

kateb
16.03.12, 22:03
Fatman,
Ja mam G2 a nie GH2, jednak to tutaj w wątku GH2 są ciekawsze dyskusje o filmowaniu.

grzyboo,
Zdziwiłbyś się jak dobrze kręcą niektóre kompakty (nawet w porównaniu do G2 z kitowym obiektywem). Na autostradzie nagrałem sobie nocny film z sony DSC-WX1 (który podobno jest słaby w filmowaniu) i G2. I na prawdę, jeżeli są różnice w wyglądzie filmu to na korzyść kompakciku sony. Niestety w nich - w kompaktach - nie ma sterowania żadnymi parametrami (przesłona, iso itd). Myślę, że G2 pokaże pazur z lepszym szkiełkiem albo w lepszych warunkach.

Janeczek,
nowe G2 podobno są zablokowane i nie dają się aktualizować nieoficjalnym oprogramowaniem (tak pisał niejaki Vitalij, o ile nie pomyliłem imienia). Którego to wgrywałeś Janeczek - pamiętasz nazwę albo może masz linka, spróbuje - jak jest zablokowany to najwyżej odmówi aktualizacji.

grzyboo
19.03.12, 09:54
Ja o G2 nie pisałem, tylko o GH2 ;) G2 ma zupełnie inną matrycę.

kateb
19.03.12, 10:45
Ja o G2 nie pisałem, tylko o GH2 ;) G2 ma zupełnie inną matrycę.
No tak... wprowadziłem troche zamieszania swoim wpisem o G2. Ale muszę przyznać, że w dzień i z innym szkiełkiem film z G2 wygląda już dużo lepiej niż kompakt. Jeszcze tylko trawę stasznie masakruje - jak jest w ruchu, ale to chyba wynika z ograniczonej kompresji. Już nie dyskutujmy o G2, ja się dowiedziałem wszystkiego co mnie na razie interesowało, więc dyskusja może wrócić na właściwy tor - GH2 + filmowe patenty.

BTW: Kupiłem sobie silikonowy (albo gumowy) otwieracz do słoików i założyłem na heliosa 44m4. Teraz łatwo mogę ustawiać ostrość podczas kręcenia, nie jest to folow focus, ale do zabawy wystarcza.

Fatman
19.03.12, 13:06
kateb, możesz dać namiar gdzie kupiłeś ten otwieracz ?

Janeczek
19.03.12, 14:42
kateb,

Wgrywalem do nowego puszkensa kupionego pare mcy temu i dzialalo bez problemu, zadnych errorow wiec nic nie kosztuje mozesz probowac smialo...

pozdrowionka

kateb
19.03.12, 15:25
kateb, możesz dać namiar gdzie kupiłeś ten otwieracz ?
Carrefour, kosztuje tyle co jedno piwo, ale myślę że w innych marketach również da sie znaleźć. Jest inny niż na tym filmiku (niestety tochę sztywniejszy) ale działa podobnie: http://www.petapixel.com/2011/03/02/jar-opener-as-a-cheap-follow-focus/

Zabawne, że w sklepie amazon po wybraniu produktu Rubber Jar Opener w sekcji "Z tym produktem zakupiono również" są obiektywy i aparaty ;-)

Fatman
19.03.12, 16:28
Dzięki wielkie za info -właśnie takiego szukałem ;-)

Jerry_R
31.03.12, 01:39
Natknalem sie na taka stronke o GH2: http://www.boxedlight.com/gh2

gietrzy
3.04.12, 23:39
Cudze chwalimy swego nie znamy.
Wklejam link do fotobloga forumowicza, wpis z 20.01.2012 - RIGi, Follow Focusy i inne cuda...
http://fatman73.fotolog.pl/rigi-follow-focusy-i-inne-cuda-od-prolite,2284698,link.html
(http://fatman73.fotolog.pl/rigi-follow-focusy-i-inne-cuda-od-prolite,2284698,link.html)
(http://www.fatman73.fotolog.pl/)Dla osób zielonych w temacie filmowania (czyli ja) jest wszystko ładnie wytłumaczone, w jednym miejscu.
Filmiki z mzd 12/2@GH2 w C-AF :) - już nie mogę się doczekać.
Czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć gdzie najlepiej kupić GH2; przypadek Fatmana blokuje mi ;) zakup w fotojoker.

Janeczek
4.04.12, 07:46
Chyba wszedzie jest to samo niestety....

pozdrowionka

gietrzy
4.04.12, 09:04
Mam nadzieję, że ktoś zobaczy na półce body only.

gietrzy
15.05.12, 11:11
GH2 vs (video) konkurencja - test low light autorstwa EOSHD

http://vimeo.com/42091083

gietrzy
30.05.12, 14:57
Czas na astro?
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1041&message=41650619

gietrzy
24.08.12, 08:46
Z okazji święta lasu (wgrałem hacka Sedna) przetestowałem sobie filmiki na 1.4, 12800, (B&W SMOOTH) i potwierdzam: bawiąc się migawką zauważyłem w moim GH2 "kreskę/pasek Fatmana", chyba na 1/25.
Przed filmowaniem "na hacku" polecam sformatować kartę w aparacie. Raz mi się GH2 zawiesił nawet na Sandisk Extreme Pro_90. Ten hack na nowo definiuje pojęcie: "ciepła karta" :mrgreen:

BTW. 12/2.0 nie jest już ciemne, choć 12/1.6 macro kusi :)

Fatman: dziękuję, niesamowita jakość nawet z 14-150 (testowałem na 75 ;)), tym bardziej widoczna im większy TV. Na 42 " szoczek.

gietrzy
29.08.12, 09:04
Apocalipsa wreszcie ujrzała światło dzienne
intro:

http://www.youtube.com/watch?hl=en&v=DX9-7Pfzjs0&gl=US

http://www.personal-view.com/talks/discussion/4391/apocalypse-now-quest-for-simulated-444-smooth-cinema-quality-driftwood-cbrandin-bkmcwd

ss1973
22.09.12, 11:51
Witam,czy jest możliwość wrzucenia na jakiś hosting oryginalnego pliku video w słabym świetle ,najlepiej przy żarówce z GH2 (obojętnie zhackowany,czy fabryczny soft),mamy w domu G1 i kamerę SAMSUNG HMX-200,zastanawiamy się czy nie przerzucić się na GH2.Filmujemy tylko i wyłącznie amatorsko i okolicznościowo.Samsung w dobrym świetle daje radę ,ale przy słabszym świetle jest cieniutko.Dzięki,pozdro.
Wiem że w sieci jest masa tych filmików,ale zależy mi na pliku prosto z puszki ,bez żadnych obróbek.

gietrzy
23.09.12, 00:27
Samsung w dobrym świetle daje radę ,ale przy słabszym świetle jest cieniutko.

Wybierz sobie parametry f, iso, moc żarówki, styl obrazka i... obiektyw ;) bo GH2 będzie tak mocne jak szkiełko do niego przypięte.
BTW. W ciemno z góry napiszę, że rozwali Sams, zhakowane umożliwia wybranie iso powyżej 3200, jak jesteś np. na 12800 i ci przeszkadza kolorowy szum zmieniasz styl obrazka na B&W Smooth i masz czyściutko.
Do kosztów korpusu dolicz drugą baterię, ze dwie ultra szybkie karty sdxc 32 lub 64gb extreme pro 90MB/s zapis od Sandiska. Na innych hack z max jakością może zawieszać aparat. HAKUJ TYLKO NA ORYGINALNEJ BATERII (PANASONIKA).

ss1973
23.09.12, 20:55
GH2 będzie tak mocne jak szkiełko do niego przypięte.
.
Aparat miałby by być z kitowym 14-45 i 45-200 mm.Mam jeszcze prozaiczne pytanie: czy po hacku GH2 menu aparatu jest po polsku?

gietrzy
23.09.12, 21:17
Aparat miałby by być z kitowym 14-45 i 45-200 mm.Mam jeszcze prozaiczne pytanie: czy po hacku GH2 menu aparatu jest po polsku?

Z 14-45 może być problem, mam dostęp tylko do nigdy nie wyjmowanego 14-42, ale zapytam może kumpel pożyczy na noc ;)
Tak, menu po hacku jest po polsku.

ss1973
24.09.12, 15:53
Z 14-45 może być problem.
Sorry trochę się zakołowałem,będzie z obiektywem 14-42.
Jako że nie mogę korzystać z forumowej giełdy,jest ktoś chętny na G1+kit? Dwuletni z małym przebiegiem.

grzyboo
24.09.12, 15:59
Jak masz kita 14-45 to sobie go zostaw i G1 pchnij z 14-42.

mst
27.09.12, 09:09
Witam,czy jest możliwość wrzucenia na jakiś hosting oryginalnego pliku video w słabym świetle ,najlepiej przy żarówce z GH2
Powitać wszystkich a tu ISO 5000 (https://hotfile.com/dl/173466288/e6c01f8/GH2_5000_ISO.MTS.html) 10000 (https://hotfile.com/dl/173467539/a6bc5ca/GH2_10000_ISO.MTS.html) i 12800 (https://hotfile.com/dl/173469841/6898512/GH2_12800_ISO.MTS.html) Ciemna piwnica bez żarówki ;)

ps. Fan Zawisza Bydgoszcz ?

themoth
18.10.12, 20:47
http-sample://panasonic.jp/dc/gallery/sample/gh2/P1010175.JPG
http-sample://panasonic.jp/dc/gallery/sample/gh2/P1000168.JPG

Dostępny w:

-14-140 kicie
-14-42 kicie
- body only :)

GIETRZY:
a dajże namiar na te GH2 - body only :smile: plis

gietrzy
19.10.12, 06:35
GIETRZY:
a dajże namiar na te GH2 - body only :smile: plis

Sam korpus w PL raczej nie jest sprzedawany, musisz kombinować z ebay (uk/de).
Natomiast nie ma problemu jeśli chodzi o USA, jest w sklepie B&H, tylko, że amerykańskie raczej nie mają opcji 25 klatek i dlatego ja swój kupiłem z 14-42 OIS w PL. Co zrobić z tym zumem? Nie wiem.

themoth
19.10.12, 07:59
na zagranicznych też znalazłem, ale nie jestem zwolennikiem zakupów po za granicami ze względu na ewentualne roszczenia.
Jesteś z GH2 zadowolony czy wolałbyś na dzień dzisiejszy G5?

gietrzy
19.10.12, 08:06
na zagranicznych też znalazłem, ale nie jestem zwolennikiem zakupów po za granicami ze względu na ewentualne roszczenia.

GH2, za video ze stałką 12mm
i tyle wystarczy :mrgreen:

Szumy pewnie będą większe, tak samo jak banding. Mi to nie przeszkadza by robić fotki/video na 12800 isio ;) i czekać na fajne szkiełka od Oly/Panasa, CV czy SLRMagic.

themoth
23.10.12, 20:47
pytanie za 100okt.
jeżeli G5 to jest tnzw. przez Panasonica GH2.5 to dlaczego cena GH2 nie chce spaść?

skrót tnzw. oznacza tak nazwany (w odróżnieniu od tzw.)

gietrzy
24.10.12, 06:46
pytanie za 100okt.
jeżeli G5 to jest tnzw. przez Panasonica GH2.5 to dlaczego cena GH2 nie chce spaść?

To proste (i Panas wszędziędzie gdzie tylko może o tym trąbi), GH2 w stosunku do swoich możliwości (po hacku) kosztuje śmieszne pieniądze patrząc przez pryzmat krajów, w których rząd nie wydaje pieniędzy na reklamy tv typu "zgaś czerwoną lampkę w tv - będziesz mieć niższy rachunek za prąd".
Panas był/jest w szoku jakim sukcesem okazała się GH2, imho stąd taką a nie inną mamy kamerę GH3 (wypasioną na maksa i równie drogą).

themoth
3.11.12, 23:59
reklamy tv typu "zgaś czerwoną lampkę w tv - będziesz mieć niższy rachunek za prąd".
nie problem w czerwonej lampce - sedno to, to że poprawna forma to chyba "wyłączamy prąd", a ona powiedziała hm... "wyłanczamy" - przekichane,

http://www.youtube.com/watch?v=Dno4EreN8BE
a tak serio to w fajnej jasnej tonacji nakręcony jest ten spot.

strOOs
19.11.12, 23:04

Popiszę o G5 "na dniach" - właśnie się akku ładuje na jutrzejsze testy :)

GH2, za video ze stałką 12mm
i tyle wystarczy :mrgreen:

A jedno pytanie, bo jak jest na 36str to za dużo na dziś dla mnie.. jak z zamiennikami akku? Da się czy wyłącznie oryginalne po 249zł?

gietrzy
20.11.12, 11:35
jak z zamiennikami akku? Da się czy wyłącznie oryginalne po 249zł?

Da się coś kupiłem na alle, chyba 60 zeta, trzeba tylko uważać/pilnować się bo czipa nie ma i jak ujdzie z niej energia podczas nagrywania to s/tracisz filmik. Dodatkowo NIE HAKUJEMY na nieoryginalnych aku.

strOOs
20.11.12, 13:29
Da się coś kupiłem na alle, chyba 60 zeta, trzeba tylko uważać/pilnować się bo czipa nie ma i jak ujdzie z niej energia podczas nagrywania to s/tracisz filmik. Dodatkowo NIE HAKUJEMY na nieoryginalnych aku.

Tak, wiem, że nie ma chipa.. Biję się z myślami nad oryginałem (249zł najtaniej znalazłem). W końcu to 10% wartości aparatu, a nie zamierzam go szybko zmieniać.

gietrzy
20.11.12, 14:52
Tak, wiem, że nie ma chipa.. Biję się z myślami nad oryginałem (249zł najtaniej znalazłem). W końcu to 10% wartości aparatu, a nie zamierzam go szybko zmieniać.

W USA $51, jest nad czym myśleć, ja już jeden filmik straciłem, ale chyba kupiłbym drugiego Chińczyka i stoper :) (kumpel mówi, że po godzinie filmowania zmienia na drugą).

strOOs
20.11.12, 20:03
W USA $51, jest nad czym myśleć, ja już jeden filmik straciłem, ale chyba kupiłbym drugiego Chińczyka i stoper :) (kumpel mówi, że po godzinie filmowania zmienia na drugą).

Hm, w GF2/G3 był problem pt "This battery cannot be used". W GH2 tego nie ma?

gietrzy
20.11.12, 22:43
Hm, w GF2/G3 był problem pt "This battery cannot be used". W GH2 tego nie ma?

Hack się zajął tym problemem, jeszcze w czasach GH1.

strOOs
20.11.12, 23:04
Hack się zajął tym problemem, jeszcze w czasach GH1.

A widzisz, ja mam problem, bo u mnie leży GH2.5 czyli G5 ;)

Myślę nad DCC8 + akumulator RC 8.4V. Pójdzie w kieszeń na kablu i nie będzie przeszkadzał.

Muszę sprawdzić w ten weekend ile zdjęć G5 wytrzymuje na jednym akku...

micz87
20.11.12, 23:14
Ja do G3 mam chińczyka kupionego na chińskim e-bayu. Cena o połowę niższa niż na alledrogo, a bateria ta sama ;) Jedyny mankament to jak leży w torbie 3-4 tygodnie to sama się rozładowuje. Używam jej jako pierwszej baterii, a oryginalną zostawiłem na zapas bo chińczyka mi nie szkoda zużywać ;)

strOOs
20.11.12, 23:27
Pewnie padnie na drugi oryginał. Do G3 mam 3 oryginały ;)

Strasznie dziwnie mi się porobiło od czasu przejścia na MFT. W Canonie miałem wszystko jak leci używane / poobijane / akku to same zamienniki.

A jak musiałem kupić kilka nowych szkieł (bo nie było w ogóle używek jak je kupowałem) to jakoś się człowiek przestawił i mu te oryginalne rzeczy bardziej "leżą"...

micz87
20.11.12, 23:29
Ja w cenie oryginału nabyłbym 7 chińczyków ;) IMHO oryginały są przesadnie drogie...

gietrzy
5.08.14, 09:55
Maaamusiu... dłuuugo wyczekiwana, nowa wersja softu do GH2 - Moon Trial 8 właśnie została zaprezentowana przez autora - Nicka Driftwooda.
Wyciąga siódme poty z GH2 i Sandisk Extreme Pro 95 MB/s.

http://personal-view.com/talks/discussion/10978/driftwood-cluster-x-series-4moon-t8spizz-t7

Po co nam GH4 z kaszanką (czytaj kropem) :)

figiel
10.08.14, 22:07
'upgrade' gh2 do g6 dla focus peackingu, ktory przy ustawieniach z ostroscia na - nie jest uzyteczny zabolal mnie na nowo :(

gietrzy
11.08.14, 07:47
'upgrade' gh2 do g6 dla focus peackingu, ktory przy ustawieniach z ostroscia na - nie jest uzyteczny zabolal mnie na nowo :(

Jak focus pocus wchodził na salony (Sony) pisał o tym Jerry, potem Janko.

gietrzy
11.08.14, 20:24
Po kilku dniach oczekiwania odważyłem się wgrać Moon T8 - firmware pod natywne szkła m43 (obniżający ostrość), gietrzy do Panasonika: jakim cudem oczekujecie ode mnie, że porzucę taką maszynkę i wydam 1699 na kastrata?!
Pliki są niesamowite (pl25dg), a wszystko ustawiłem na -2. Plików z kumpla GH2 (normalny firmware) nagranych w HBR nie da się oglądać. Plazma Panasa rozwala (nie tylko) mnie oddaniem kolorów! Ludzie, chrzańcie dynamikę, kupujcie GH1/2, na taki cud (otwarty firmware+joint venture VK/Driftwood) szybko Canon/Sony Panasowi nie pozwoli.

figiel
11.08.14, 22:48
GH2 już zamówiony :cool: , stanie u boku G6, którego pewnie zastąpi G7...
i tak w kółko..

gietrzy
26.08.14, 12:22
GH2 już zamówiony :cool:

Próbowałeś Nebulę T8? Najlepszy HBR, podobno. Mimo wszystko karta bardziej ciepła jest na Moon T8 :mrgreen:
Olympus powinien zatrudnić Kisjieljewa i Driftwooda, dać im co chcą i nie puszczać M2 dopóty dopóki nie napiszą takiego samego silnika.

gietrzy
29.08.14, 00:57
Nick szaleje, napisał SPACE (Seria 8 ), hack na wolniejsze karty z bardzo małym bitrate'm - 32-40 Mbps, ale ze strukturą klatek dużo lepszą od tej w oficjalnym oprogramowaniu.
Ponad godzinkę zmieści 16GB karta! Główne zastosowanie: bardzo długie sceny.

gietrzy
13.02.15, 23:22
Moon Trial 9 już za moment, wg zapowiedzi Nicka Driftwooda, głównego architekta tego pięknego czegoś, czym dzisiaj niewątpliwie jest GH2. Moon czyli kodek ALL-I, który w kinowych 24 kl/s wyciska 140-170 mbps.