PDA

Zobacz pełną wersję : Photokina 2010

darkelf
20.09.10, 13:16
Ja niemiecki nie rozumiec, wiec oto tlumaczenie google:

http://translate.google.pl/translate?js=n&prev=_t&hl=pl&ie=UTF-8&layout=2&eotf=1&sl=de&tl=pl&u=http%3A%2F%2Fwww.systemkamera-forum.de%2Fblog%2F2010%2F09%2Folympus-pressekonferenz-photokina%2F

czyli: najwazniejszy jest teraz PEN, ale E-5 nie jest koncem 4/3, nie wiadomo czy stalki maja byc dla m4/3 czy tez dla 4/3

heyahero
20.09.10, 13:25
...nie wiadomo czy stalki maja byc dla m4/3 czy tez dla 4/3

Zum PEN System...

Czyli raczej dla PENów, niż dla 4/3.

EuroLiberty
20.09.10, 13:49
[...]ale E-5 nie jest koncem 4/3[...]

Za http://www.fotopolis.pl/index.php?n=11541

"Na najbardziej nurtujące wszystkich pytanie - czy Olympus E-5 to ostatnia lustrzanka w ofercie japońskiego producenta, nie udzielono jednoznacznej odpowiedzi."

Gundi
20.09.10, 13:53
Za http://www.fotopolis.pl/index.php?n=11541

"Na najbardziej nurtujące wszystkich pytanie - czy Olympus E-5 to ostatnia lustrzanka w ofercie japońskiego producenta, nie udzielono jednoznacznej odpowiedzi."

...+

Przedstawiciel Olympusa zapowiedział, że firma będzie korzystać z obu systemów w razie potrzeby, czyli zależnie od popularności
na rynku.

Na jedno wychodzi? Wiadomo że prą na PENy.

Dar-i-jush
20.09.10, 13:55
Osobiście uważam, że Olympus bardzo chce być pionierem w wywaleniu lustra z typowych lustrzanek, czyli w tym przypadku korpusów 4/3 i stąd nieporozumienia. Ostatnia lustrzanka nie oznacza końca systemu, tylko ostatni aparat z lustrem. Pewnie w końcu zrobią hybrydowy AF w dość dużym korpusie z mocowaniem m4/3 i w pełni funkcjonalnym fazowym AF z obiektywami 4/3 przez adapter.

Ruff
20.09.10, 14:06
Osobiście uważam, że Olympus bardzo chce być pionierem w wywaleniu lustra z typowych lustrzanek, czyli w tym przypadku korpusów 4/3(...)

No to się ciut spóźnili... Sony już wypuściło bezlustrowe lustrzanki...
Alpha SLT-A55V i SLT-A33... I nie podnoście mi tu argumentów, że tam jednak lustro jest, bo wiadomo że jest tam ono tylko po to, żeby można było skorzystać z fazowego AFu (do niczego innego nie służy, bo wizjer jest elektroniczny a lustro nie musi się podnosić żeby odsłonić matrycę, więc z typowym zachowaniem i działaniem lustra w lustrzance ma niewiele wspólnego), bo jak na razie ten po kontraście fazowemu nie dorównuje, więc po co kombinować na siłę i wypuszczać coś z marnym AFem ??

Olek zaczyna być z tyłu nie tyle z jakoscia obrazowania ale i z innowacyjnością...

droplet
20.09.10, 14:07
Osobiście uważam, że Olympus bardzo chce być pionierem w wywaleniu lustra z typowych lustrzanek, czyli w tym przypadku korpusów 4/3 i stąd nieporozumienia. Ostatnia lustrzanka nie oznacza końca systemu, tylko ostatni aparat z lustrem. Pewnie w końcu zrobią hybrydowy AF w dość dużym korpusie z mocowaniem m4/3 i w pełni funkcjonalnym fazowym AF z obiektywami 4/3 przez adapter.

bardzo jestem ciekaw jak poradzą sobie właśnie z szkłami 4/3 w EVIL-ach.
To mnie najbardziej niepokoi i dlatego wstrzymałem się z zakupem ZD 7-14.

EuroLiberty
20.09.10, 14:12
Na jedno wychodzi?

Dla mnie stwierdzenie... "Przedstawiciel Olympusa zapowiedział, że firma będzie korzystać z obu systemów w razie potrzeby, czyli zależnie od popularności na rynku." ...oznacza, że jeśli na system 4/3 nie będzie chętnych, to straci zainteresowanie firmy na rzecz m4/3. Tylko jak 4/3 ma się popularyzować skoro system nie jest rozwijany? Zauważ, że już nie padają zdecydowane deklaracje, co do rozwoju 4/3.

Wychodzi, że E-5 ma być koniem pociągowym 4/3. O nowych obiektywach cisza. Jedyną osobą na świecie, która posiada informacje o najbliższych premierach w 4/3 jest C+ :lol:

Chyba nikt nie ma wątpliwości, że m4/3 będzie popularniejsze od 4/3 i czym, to będzie skutkowało. Optymiści zapewne zinterpretują tekst inaczej.

Pozdrawiam

Dar-i-jush
20.09.10, 14:15
bardzo jestem ciekaw jak poradzą sobie właśnie z szkłami 4/3 w EVIL-ach.
To mnie najbardziej niepokoi i dlatego wstrzymałem się z zakupem ZD 7-14.

Sam też jestem "wstrzymany" z zakupami szkieł do 4/3. Zdaje się, że scenariusze mogą być dwa: albo 4/3 zostanie zarzucony na rzecz m4/3, albo oba systemy zostaną połączone jakimś nowym rozwiązaniem. Na razie patrzę na to optymistycznie, bo niby czemu nie?

EuroLiberty
20.09.10, 14:29
[...]albo oba systemy zostaną połączone jakimś nowym rozwiązaniem. Na razie patrzę na to optymistycznie, bo niby czemu nie?

Całkiem możliwe, ale jak widać po Tobie i koledze droplet brak konkretów powstrzymuje przed zakupami nawet e-systemowców. Skoro nie będą przychodzić nowi, a starzy będą się wykruszać, to o jakiej przyszłości e-systemu może być mowa?

Przyznam, że rozumiem poczynania Olympusa. Firma ma przynosić zyski. m4/3 jest tym, co może je zagwarantować.

PS. Miło słyszeć, że Olympus chce wprowadzić zaawansowany kompakt. Kompaktem z matrycą 4/3, opcjonalnym EVF i obiektywem 25/2,0 o jakości ZD 50 Macro byłbym zainteresowany.

Pozdrawiam

epicure
20.09.10, 14:37
Sony już wypuściło bezlustrowe lustrzanki...

Od kiedy one nie mają lustra?
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________

I nie podnoście mi tu argumentów, że tam jednak lustro jest, bo wiadomo że jest tam ono tylko po to, żeby można było skorzystać z fazowego AFu...

Hahaha. Dobre. A Ford już dawno wyprodukował samochody bez silnika. I nie podnoś argumentu, że silnik tam jednak jest, bo on służy tylko po to, żeby napędzać koła ;)

Dar-i-jush
20.09.10, 15:02
Całkiem możliwe, ale jak widać po Tobie i koledze droplet brak konkretów powstrzymuje przed zakupami nawet e-systemowców. Skoro nie będą przychodzić nowi, a starzy będą się wykruszać, to o jakiej przyszłości e-systemu może być mowa?

Niestety to prawda, potrzebny jest konkretny ruch/zapowiedź. W sumie przedstawiciele Olympusa powiedzieli w ostatnim czasie, że aparaty zostaną pozbawione lustra, a posiadacze 4/3 nie zostaną olani, więc mogłoby to wystarczyć, ale jak widać nie wystarcza. Firma stoi teraz w rozkroku, a że udział w rynku niewielki, to i produkcja się ślimaczy.
Podejrzewam, że entry level będzie wciągany w m4/3, a potem niedobitki z 4/3 dostaną jakąś dużą puchę "międzysystemową". Jak w m4/3 będę miał z czym w pełni używać FL-50 i ZD14-54II, to już będę dość zadowolony. Jak zrobią hybrydę, z którą będą pracowały ładnie wszystkie szkła 4/3 to już będzie rewelacja. To pewnie możliwe konstrukcyjnie, szkoda, że wprost tego nie zapowiedzą.

EuroLiberty
20.09.10, 15:05
Niestety to prawda, potrzebny jest konkretny ruch/zapowiedź. W sumie przedstawiciele Olympusa powiedzieli w ostatnim czasie, że aparaty zostaną pozbawione lustra, a posiadacze 4/3 nie zostaną olani, więc mogłoby to wystarczyć, ale jak widać nie wystarcza. Firma stoi teraz w rozkroku, a że udział w rynku niewielki, to i produkcja się ślimaczy.
Podejrzewam, że entry level będzie wciągany w m4/3, a potem niedobitki z 4/3 dostaną jakąś dużą puchę "międzysystemową". Jak w m4/3 będę miał z czym w pełni używać FL-50 i ZD14-54II, to już będę dość zadowolony.

Nie chcę Ci odbierać nadziei, ale...

https://forum.olympusclub.pl/showpost.php?p=661414&postcount=467

Fragmenty wyłuskane przez kolegę gietrzy. Ufam, że nic nie przekręcił. Przyznam, że nie czytam newsów o Olympusie.

"Yes we are not developing more Four Thirds optics."

"In Japan, no mirror cameras are already 40% and the two companies leading the SLR segment simply not involved in this new situation."

Pewnie niebawem zobaczymy bardziej zaawanswane produkty m4/3 od Olympusa. Jeśli wypuszczą miniaturkę E-5 z 12-60 SWD, to ja widziałbym go u siebie.

Pozdrawiam

Dar-i-jush
20.09.10, 15:08
Nie chcę Ci odbierać nadziei, ale...

https://forum.olympusclub.pl/showpost.php?p=661414&postcount=467

Pewnie niebawem zobaczymy ciekawsze produkty m4/3 w wydaniu Olympusa. Jeśli wypuszczą miniaturkę E-5 z 12-60 SWD, to ja widziałbym go u siebie.

Pozdrawiam

To bardzo dobrze, ale to przecież nie świadczy o braku chęci umożliwienia stosowania tego, co jest w 4/3 z m4/3. Chyba?

EuroLiberty
20.09.10, 15:17
To bardzo dobrze, ale to przecież nie świadczy o braku chęci umożliwienia stosowania tego, co jest w 4/3 z m4/3. Chyba?

Kluczowe w Twojej wypowiedzi jest stwierdzenie "chyba". Ja nie wiem. Ty zapewne też nie wiesz. Wydaj teraz swoje pieniądze lub podejmid decyzję, że mając 10k PLN w klamotach 4/3 jesteś z firmą niezależnie od tego, co postanowi. Pomyśl o tych, którzy wydali na 4/3 kilkanaście tysięcy i mogą je jeszcze zamienić na sprzęt konkurencji.

Olympus nie pomaga tym ludziom. Poza "twardym elektoratem" :mrgreen: jest sporo ludzi, którzy chcą mieć pewność, że nie zostaną z ręką w nocniku.

BTW. Zakładając, że obiektywy 4/3 nawet kulejąc pod body m4/3 jeszcze się przydadzą, to czy zważywszy, że Olympus planuje wprowadzenie pro body m4/3 nie lepiej przestawić się na obiektywy m4/3? ;) Zapewne wraz z premierą pro body m4/3 Olympus zaprezentuje odpowiadające mu klasą obiektywy. Oczywiście, to tylko plotki, ale jak widzisz dotyczą tylko m4/3.

Pozdrawiam

epicure
20.09.10, 15:22
W sumie przedstawiciele Olympusa powiedzieli w ostatnim czasie, że aparaty zostaną pozbawione lustra, a posiadacze 4/3 nie zostaną olani, więc mogłoby to wystarczyć, ale jak widać nie wystarcza. Firma stoi teraz w rozkroku, a że udział w rynku niewielki, to i produkcja się ślimaczy.
Podejrzewam, że entry level będzie wciągany w m4/3, a potem niedobitki z 4/3 dostaną jakąś dużą puchę "międzysystemową".

Przedstawiciel Olympusa powiedział dziś w wywiadzie, że lustrzanek już nie będzie, a szkieł 4/3 już nie będą produkować. Nie będzie też zapowiadanego słynnego 100 mm makro - w przyszłości będą ostrożniej układać roadmap, żeby nie obiecywać gruszek na wierzbie.

http://www.quesabesde.com/noticias/entrevista-olympus-miquel-angel-garcia-photokina-2010,1_6792

Dar-i-jush
20.09.10, 15:26
Zapewne wraz z premierą pro body m4/3 Olympus zaprezentuje odpowiadające mu klasą obiektywy.

Jeśli by się tak stało, to warto by czekać i kupować m4/3. Jeśli nie, to poziom obiektywów w m4/3 mnie nie zadowala i wtedy będzie klops. Przynajmniej lampę będę miał kompatybilną:wink: Ech... idę robić zdjęcia:cool:

EuroLiberty
20.09.10, 15:31
Przedstawiciel Olympusa powiedział dziś w wywiadzie, że lustrzanek już nie będzie, a szkieł 4/3 już nie będą produkować. Nie będzie też zapowiadanego słynnego 100 mm makro - w przyszłości będą ostrożniej układać roadmap, żeby nie obiecywać gruszek na wierzbie.

http://www.quesabesde.com/noticias/entrevista-olympus-miquel-angel-garcia-photokina-2010,1_6792

Podziękował tym samym wszystkim niepoprawnym optymistom za lojalność.

RIP

sando
20.09.10, 15:33
Pomyśleć, że rok temu o mało co nie kupiłem 14-35 f/2 :roll: ale bym teraz był w d..pie.

Z drugiej strony posiadacze micro 4/3 powinni być zadowoleni - będzie szybszy rozwój tego systemu i niedługo będzie można dokupić sobie za grosze dobre szkła z "dużego" 4/3.

Koriolan
20.09.10, 15:33
Jack zrób promocję -60% na 35-100 albo 150, to zrobię sobie radochę.

Ani 12-60 ani 50-200 nie ostrzą po kontraście więc z ewentualnymi bezlustrowymi 4/3 ich użyteczność będzie znikoma.

Pozostanie używanie tego co jest do upadłego a potem się zobaczy

qbic
20.09.10, 15:40
Ani 12-60 ani 50-200 nie ostrzą po kontraście

Co dla mnie jest niezrozumiale...

Edit:
Co zdementował Jack 2 posty niżej. Zanim ktoś coś napisze to niech się kurde upewni jak jest.

epicure
20.09.10, 15:42
Generalnie wszystkie obiektywy 4/3, nawet jeśli jakoś tam ostrzą po kontraście, kiepsko współpracują z puszkami μ4/3 w kwestii AF.

Jack
20.09.10, 15:46
...Ani 12-60 ani 50-200 nie ostrzą po kontraście więc z ewentualnymi bezlustrowymi 4/3 ich użyteczność będzie znikoma...Ostrzą, ostrzą, tylko deczko wolniej. A co do 150-tki, czy ja wiem...?
Pozdrawiam
Jack

Koriolan
20.09.10, 15:57
Jack a możesz jakoś odnieść się do linkowanego wywiadu / tez w nim postawionych?

Update: ostrzą ale (bardzo) wolnym trybie Hybrid AF, wręcz z zastrzeżeniem "
It may be slow or difficult to focus with Imager AF, depending on shooting situations or lenses.

darkelf
20.09.10, 16:25
To skoro juz bawimy sie w przewidywania - po ile bedzie 35-100? :)

EuroLiberty
20.09.10, 16:25
Takie wieści, a tu cisza. "Głos rozsądku" jeszcze kilka dni temu był popularnym gatunkiem. Spadła jakaś asteroida niosąca zagładę temu gatunkowi?

To skoro juz bawimy sie w przewidywania - po ile bedzie 35-100? :)

35-100 mnie nie interesuje, bo wielki i AF ma beznadziejny. Cieszyłem się, gdy poszedł w inne ręce.

Kupiłbym jednak E-3 z 12-60 SWD i 50-200 SWD za 3000zł. Cena wydaje się uczciwa. Oczywiście pod warunkiem, że stan Like NEW. Na początku kwietnia przyszłego roku mogę odsprzedać komplet za 1500zł.

Pozdrawiam

Kaleb_82
20.09.10, 16:56
https://forum.olympusclub.pl/showpost.php?p=602517&postcount=9

Mogę Olympusowi taki tekst strzelić z łokcia, dłuższy nawet. Tanio biorę.

Mirek54
20.09.10, 17:20
Przedstawiciel Olympusa powiedział dziś w wywiadzie, że lustrzanek już nie będzie, a szkieł 4/3 już nie będą produkować. [/URL]

A ja na oficjalnej konferencji prasowej co innego zrozumialem.

[url]http://www.systemkamera-forum.de/blog/2010/09/olympus-pressekonferenz-photokina/ (http://www.quesabesde.com/noticias/entrevista-olympus-miquel-angel-garcia-photokina-2010,1_6792)

zur Frage, ob die E-5 die letzte FourThirds Kamera gewesen sein wird, gab es als ein klares Statement, dass das E-System weiter gepflegt wird: Die E-5 wird definitiv nicht die letzte FourThirds Kamera gewesen sein.

I tlumacze:do pytania,czy E5 to mozliwe,ze to juz ostatnia bedzie lustrzanka w systemie 4/3,daje jasna i dokladna odpowiedz,ze E-system bedzie dalej rozwijany :Ta E5 definitywnie nie bedzie ostatnia lustrzanka w systemie 4/3.

droplet
20.09.10, 17:20
Ostrzą, ostrzą, tylko deczko wolniej. A co do 150-tki, czy ja wiem...?
Pozdrawiam
Jack

ZD 12-60 SWD ostrzy ale ja się więcej nie odważę używać go z PEN-em bo odgłosy są takie jakby zaraz miał się silnik rozlecieć :-(

epicure
20.09.10, 17:30
I tlumacze:do pytania,czy E5 to mozliwe,ze to juz ostatnia bedzie lustrzanka w systemie 4/3,daje jasna i dokladna odpowiedz,ze E-system bedzie dalej rozwijany :Ta E5 definitywnie nie bedzie ostatnia lustrzanka w systemie 4/3.

Tam nic nie ma o lustrzankach. Jest tylko o tym, że E-5 nie jest ostatnim aparatem 4/3. Znając wcześniejsze tłumaczenia, że μ4/3 i 4/3 to to samo, to ja już się domyślam, co to znaczy.

jps
20.09.10, 17:43
Dziwne to wszystko. Pokazuja E-5 z taką ceną, a za chwilę tekst, że nic już w 4/3 nie pokażą. Kto w takim razie kupi im E-5? Przecież lepiej od razu to sprzedać i wejść w inny system. To samo dotyczy m4/3, po co ładować kasę w ten system skoro za jakiś czas Olympusowi znów zmieni się koncepcja. Czy nie mogą jasno wyrazić strategii choćby na 2 lata do przodu. Jeżeli się okaże, że za kilka dni będą dementowac te wypowiedzi to całkowicie straciłem szacunek dla tej firmy jako konsument.

Dar-i-jush
20.09.10, 18:06
Dziwne to wszystko. Pokazuja E-5 z taką ceną, a za chwilę tekst, że nic już w 4/3 nie pokażą. .

"Jako pewnik podaje się, że Olympus E-5 nie jest ostatnim przedstawicielem E-Systemu i choć producent zamierza skupić się na Mikro Cztery Trzecie, to nie rezygnuje z rozwoju nowych lustrzanek."

Źródło:http://www.optyczne.pl/3328-nowo%C5%9B%C4%87-Plany_Olympusa.html

romek1967
20.09.10, 19:43
Dziwne to wszystko. Pokazuja E-5 z taką ceną, a za chwilę tekst, że nic już w 4/3 nie pokażą. Kto w takim razie kupi im E-5? Przecież lepiej od razu to sprzedać i wejść w inny system.

Tutaj pojęcie "lepiej" jest mocno względne. Dla mnie na przykład wystarczy to co mam. Taniejasnestałki nigdy nie były moim targetem. 7-14 12-60 50-200 zaspokajają moje potrzeby. E-3 i E-620 mam nadzieje jeszcze podziała czas jakiś, a jeśli przyjdzie ich czas mam nadzieje że E-5, choćby secondhand, będzie sporo tańsze.

Mcarto
20.09.10, 22:50
Przed wakacjami chciałem kupić ZD 14-54 ale nigdzie go nie mogłem znaleźć w dobrej cenie - teraz jestem zadowolony, że go nie kupiłem bo zapewnienia, że 3/4 będzie dalej rozwijany ale czasem producent skupi się bardziej na m3/4 to jakiś żart. Od kilku miesięcy widzę tylko nowe szkła m3/4 i nowe peny a w 3/4 cisza.
Wg mnie to lepiej by zrobili projektując następcę E-30 bo chyba wiecej użytkowników spodziewało się właśnie tego typu aparatu niż E-5. W dodatku umieszczenie kilku rozwiązań z E-5 w E-50 - zrobiło by z niej bardziej konkurencyjną puszkę i dało by czas na planowanie E-5?

Myślałem nad zakupem E-30 ew. następcy ale przy takich nowinach to nie pozostaje mi nic innego jak zmienić system bo nie chcę w przyszłości wysprzedawać sprzętu za 1/4 wartości. Szkoda bo w Olku ceniłem jakość wykonania, poręczność, szklarnię - może nie jest rozbudowana ale dysponuje świetnymi i ostrymi szkłami pozwalającymi zagospodarować cały zakres ogniskowych w przystępnych cenach.

szambonur
20.09.10, 22:58
Przed wakacjami chciałem kupić ZD 14-54 ale nigdzie go nie mogłem znaleźć w dobrej cenie - teraz jestem zadowolony, że go nie kupiłem bo zapewnienia, że 3/4 będzie dalej rozwijany ale czasem producent skupi się bardziej na m3/4 to jakiś żart. Od kilku miesięcy widzę tylko nowe szkła m3/4 i nowe peny a w 3/4 cisza.
Wg mnie to lepiej by zrobili projektując następcę E-30 bo chyba wiecej użytkowników spodziewało się właśnie tego typu aparatu niż E-5. W dodatku umieszczenie kilku rozwiązań z E-5 w E-50 - zrobiło by z niej bardziej konkurencyjną puszkę i dało by czas na planowanie E-5?

Myślałem nad zakupem E-30 ew. następcy ale przy takich nowinach to nie pozostaje mi nic innego jak zmienić system bo nie chcę w przyszłości wysprzedawać sprzętu za 1/4 wartości. Szkoda bo w Olku ceniłem jakość wykonania, poręczność, szklarnię - może nie jest rozbudowana ale dysponuje świetnymi i ostrymi szkłami pozwalającymi zagospodarować cały zakres ogniskowych w przystępnych cenach.

Na trzy czwarte to może być walc wiedeński...;) Zanudzacie już tym biadoleniem, na temat przyszłości systemu...

darkelf
21.09.10, 01:42
Są nowe sample na letsgodigital, duże.

rodzyn
21.09.10, 18:36
http://translate.googleusercontent.com/translate_c?hl=en&sl=auto&tl=pl&u=http://www.43rumors.com/olympus-underlines-their-commitment-to-maintaining-the-four-thirds-system/&rurl=translate.google.com&usg=ALkJrhgRUt01RNMldwXwYYwL5KcaZhRezw
tłumacz. Google
Olympus podkreśla swoje zaangażowanie w utrzymanie
systemu Cztery Trzecie

KOMUNIKAT PRASOWY:
"Po ruchu generowanego przez wywiadzie opublikowanym wczoraj przez QUESABESDE.COM, mamy z nim kontaktu przez Olympus, w celu wyjaśnienia pewnych pomysłów wyjaśnił w wywiadzie. Tłumaczenie na różne języki wydaje się wypaczenie pierwotnego znaczenia - w zależności od firmy.

Dziś rano Miquel Angel Garcia stwierdził w rozmowie na stoisku Photokina Olympus: "Oczywiście nie zamierzamy na produkcji obiektywów Cztery Trzecie, z naszego obecnego katalogu"

Oryginał oświadczenia zawarte słowa "teraz" - i Olympus chce podkreślić czasie kadencji. Innymi słowy, chociaż nie ma obiektywów Cztery Trzecie obecnie w fazie rozwoju, to nie znaczy, że nie będzie w przyszłości obiektywy oparte na tej technologii.

"Jesteśmy obecnie koncentruje się na rozwoju Mikro Cztery Trzecie obiektywy, ale Cztery Trzecie Technology żyje, a my będziemy go używać w razie potrzeby", podkreślają.

Zgodnie z tym, firma podkreśla swoje zobowiązanie do E-System użytkowników. Jako przykład, rzecznik przypomniał nam, że nawet dzisiaj tylko Olympus rozpoczęła aktualizacji firmware dla niektórych jej profesjonalne obiektywy obiecuje znacznie lepsze wyniki z E-5 ".

To dobra wiadomość!
43rumors dzięki Olympus do wyjaśnienia.

Podobne
Olympus Cztery Trzecie o przyszłości "będziesz miał do nas zaufanie, że".

snuffi
22.09.10, 14:01
Olek dał czadu:
http://a.img-dpreview.com/articles/photokina2010/Olympus/DSC00860.jpg

Wieprz
22.09.10, 15:24
Galeria zdjęć z Photokiny
http://www.swiatobrazu.pl/photokina-2010-najlepsze-zdjecia-z-targow-21611.html

Fuji aparaty ma ładne. Aparaty
:grin:

zibi1303
22.09.10, 15:25
to jakiś fejk jest !!!

jacek00
22.09.10, 16:04
to jakiś fejk jest !!!

Ale co?

Adamss68
22.09.10, 17:15
to jakiś fejk jest !!!
Nie!To "mikro" 4/3 jest :mrgreen:!

sando
22.09.10, 21:46
Przecież o tym, że teleobiektywy dla aparatów bezlusterkowych będą podobne rozmiarami do tych z lustrzanek było wiadomo już z 2 lata temu :lol:

snuffi
22.09.10, 21:50
Mimo, że mały to on nie jest to jednak różnica według mnie jest znaczna. D3000 w tle waży z obiektywem 16XXg, pen z 70-300 waży prawie 800g. Jednak o połowę mniej.

Wrzucając zdjęcie, chciałem pokazać, że Oly ma całkiem odważny dział Marketingu. Najpierw "...gorszych systemów" w notce prasowej o E-5, a teraz na największych targach foto taka gablotka :):lol:

zibi1303
22.09.10, 22:04
a co to za obiektyw 80-400mm ???

snuffi
22.09.10, 22:09
Ten:
http://www.ceneo.pl/65418

zibi1303
22.09.10, 22:22
A co nikon robi na tabliczce Olympusa :)

snuffi
22.09.10, 22:24
Daje przykład jaki to większy i cięższy jest EL Nikona z obiektywem o ekv 600mm od takiego zestawu od Olympusa:wink:

jacek00
22.09.10, 22:29
A co nikon robi na tabliczce Olympusa :)

To reklama porównawcza.

zibi1303
22.09.10, 22:34
No ale nie powiem, chciałbym Olka szkło 400mm F5.6 :), oj bym chciał

Goszu
22.09.10, 22:59
w przyszłości będą ostrożniej układać roadmap, żeby nie obiecywać gruszek na wierzbie

Przyszłości ? Oni wierzą w jakąś przyszłość po takich wpadkach ?
Dla mnie to jacyś pomyleńcy.

C+
23.09.10, 08:39
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2010/09/54_s-1.jpg
źródło (http://dc.watch.impress.co.jp/img/dcw/docs/395/657/html/54.jpg.html)
(http://dc.watch.impress.co.jp/img/dcw/docs/395/657/html/55.jpg.html)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2010/09/56_s-1.jpg
źródło (http://dc.watch.impress.co.jp/img/dcw/docs/395/657/html/56.jpg.html)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2010/09/57_s-1.jpg
źródło (http://dc.watch.impress.co.jp/img/dcw/docs/395/657/html/57.jpg.html)

Koriolan
23.09.10, 10:36
Trzeci wykres- fixed lens camera- pierwsza czwórka ma ilościowo 62%.
Reszta jest bardzo rozdrobniona i gdzie jest w niej Olympus?

Kategoria aparatów z wymiennymi obiektywami nie wymaga komentarza...