Zobacz pełną wersję : Wybór pomiędzy dwoma statywami
Witam!
Poszerzam swoje zaplecze akcesoriów fotograficznych i teraz przyszedł czas na dobry statyw :) "dobry"- czytajcie jako statyw na który mnie stać ;)
Nie mam dużej wiedzy na temat statywów i głowic, jednak trochę poczytałem i jakąś tam wiedzę zdobyłem. Chociaż i tak chciałbym się zapytać o zdanie mądrzejszych i bardziej obeznanych w temacie- czyli Was, koledzy forumowicze ;)
Spośród poszukiwań statywów wartych uwagi i za odpowiednią cenę trafiłem na dwa które mnie zainteresowały:
Manfrotto 055XDB + głowica manfrotto 804RC2
Dane techniczne:
Długość po złożeniu 61 cm
Wysokość minimalna 48 cm
Wysokość maksymalna 178 cm
Wysokość maksymalna z kolumną 178 cm
Wysokość maksymalna bez kolumny 137.5 cm
Zakres przesunięcia 40.5 cm
Waga 2.1 kg
Maksymalne obciążenie 7 kg
Materiał anodyzowane aluminium
Liczba sekcji 3
Średnica pierwszej sekcji nogi 29.4 mm
Typ blokady nóg pokrętła
Mocowanie gwint 3/8 cala
oraz
Slik pro 700DX + jakaś tam głowica slik
Dane techniczne:
Długość po złożeniu 75 cm
Wysokość minimalna 62 cm
Wysokość maksymalna 190 cm
Wysokość maksymalna z kolumną 190 cm
Wysokość maksymalna bez kolumny 154 cm
Waga 3,5 kg
Maksymalne obciążenie 7 kg
Materiał aluminium-magnez
Liczba sekcji 3
I teraz pytanie, które jakże często się pojawia w tym dziale:
"Co kupić?" :)
Zastanowiłem się nad różnicami między tymi statywami.
Waga statywu: + dla manfrotto
obciążenie: remis
Wysokość: + dla Slik'a
Głowica: + dla manfrotto zapewne (choć się nie znam)
Firma: + dla manfrotto :)
I teraz tak:
Waga statywu dla mnie nie ma aż takiego dużego znaczenia. Po górach chodzić nie będę :)
Obciążenie: na statywie montować będę olympusa e-3 oraz obiektywy np. ZD 14-54 i ZD 70-300 oraz możliwe, że Sonar'a 180 - czyli duże bydle ;)
Wysokość statywu: no nie chciałbym żebym musiał się nachylać za dużo. Mój wzrost to jedyne 173 cm więc przy podpięciu głowicy i zamontowaniu aparatu na niej wizjer w obu wypadkach powinien być na wysokości moich oczu, no może w manfrotto będzie trochę niżej. Dobrze myślę?
Wiem, że wysunięcie kolumny środkowej źle wpływa na stabilność więc nie chciałbym jej wyciągać...
Stabilność: o ile z informacji jakie wyczytałem w internecie o modelu Slik i wadze jaką ma ten statyw jestem pewien jego stabilności. Jednak nie wiem jak z manfrotto. Czy ten statyw będzie stabilny? Stabilność dla mnie jest najważniejsza.
Materiały, trwałość itd. :
Tutaj wygrywa manfrotto- wiadomo, znana i ceniona firma.
A jak to wygląda w statywach Slik? Ktoś miał do czynienia z tą firmą?
Oba statywy "chodzą" po podobnych cenach więc teraz tylko muszę zdecydować, który wybrać. Pomóżcie proszę :)
Pozdrawiam,
Paweł Bartniczak
Mam slika 330DX, sprzet niezniszczalny, jak bym miał kupować jeszcze raz to kupiłbym też slika. Kiedys jak kupowałem była spora różnica w cenie, mówiło się że slik do taka frotka tylko tańsza. Nie wiem jak to wygląda teraz.
Nigdy nie zdarzyło mi się KUPYWAĆ.Patrz:stosowny punkt regulaminu!!!
fotomic dzięki za podzielenie się swoją wiedzą.
voovoo2, nie mam pojęcia o co Ci chodzi.
fotomic dzięki za podzielenie się swoją wiedzą.
voovoo2, nie mam pojęcia o co Ci chodzi.
ta głowica w 700DX to jest chyba standard, ja taką mam, albo bardzo podobną, cieżko jej coś zarzućić.
Dziękuję bardzo.
W zasadzie kupiłbym już Slik'a ale znalazłem ciekawą ofertę manfrotto no i stąd mój post. Manfrotto to jednak Manfrotto....
Szkoda, że u mnie w Poznaniu nie znalazłem żadnego sklepu gdzie mógłbym "pomacać" te dwa modele, wtedy wszystko byłoby jasne.
Silk jest także znaną firmą, więc w zasadzie nie masz co się bać.
Mam Manfrotto - bardzo solidny statyw, jestem z niego w pełni zadowolony i myślę, że Ty też będziesz.
Co do głowicy, to zależy do czego jej potrzebujesz, ja sobie kupiłem joystickową, dla wygody regulacji. Nie potrzebowałem oddzielnych pokręteł dla każdej płaszczyzny :grin:
Co do stabilności, to jeśli chcesz ją poprawić, podwieszasz na haku statywu coś ciężkiego, np plecak. Im statyw lżejszy, tym może przez to być mniej stabilny.
Podłączę się pod temat i zapytam, czy używał ktoś coś takiego jak BENRO A350EX+BH-1 (http://www.e-cyfrowe.pl/produkt.php?id=13749&PCID=43177_24) oglądałem go w sklepie i bardzo mi się spodobał?
pzdr
Dziękuję bardzo.
W zasadzie kupiłbym już Slik'a ale znalazłem ciekawą ofertę manfrotto no i stąd mój post. Manfrotto to jednak Manfrotto....
Szkoda, że u mnie w Poznaniu nie znalazłem żadnego sklepu gdzie mógłbym "pomacać" te dwa modele, wtedy wszystko byłoby jasne.
Witaj !
ja ganiam z Manfrotto 190XPROB waga ok.1,8 kupiłem go do e-3 z 70-300mm w plener i 12-60mm foty w podczerwieni. Jest Suuper zwłaszcza kolumna centralna mająca możliwość ustawienia w poziomie.
Polecam go z czystym sumieniem.
Manfrotto serii 55 jest sztywniejszy, ale raczej do studia niż w teren.
Pozdrawiam
http://fotografwpodrozy.pl/wp-content/uploads/manfrotto_xpro_02.jpg
Witaj !
ja ganiam z Manfrotto 190XPROB waga ok.1,8 kupiłem go do e-3 z 70-300mm w plener i 12-60mm foty w podczerwieni. Jest Suuper zwłaszcza kolumna centralna mająca możliwość ustawienia w poziomie.
Polecam go z czystym sumieniem.
Manfrotto serii 55 jest sztywniejszy, ale raczej do studia niż w teren.
Pozdrawiam
http://fotografwpodrozy.pl/wp-content/uploads/manfrotto_xpro_02.jpg
Nad tym modelem również się zastanawiałem, ale skreśliłem go z listy z powodu tego, że nie jest on za wysoki. Max to 146 cm- max czyli po wyciągnięciu kolumny centralnej, a nawet w manfrotto po jej wyciągnięciu statyw się chwieje.
Dlaczego uważasz, że seria 55 do studia?
BENRO A350EX+BH-1
Sam w pewnym momencie zastanawiałem się nad modelem ze stajni Benro jednak cena tam była wysoka. Jedynie mogę powiedzieć, że szukając informacji o statywach znalazłem opinie że statywy Benro są bardzo dobre.
Ja statyw chcę używać do fotografii w polowaniu na ptaki-mam nadzieje, że to marzenie uda mi się zrealizować- oraz do zdjęć nocnych i plenerowych, np zimą. Poza tym, debrze jest mieć dobry statyw w domu, lepiej go mieć niż nie mieć :)
W tej chwili u mnie wygrywa Silk, jakoś mam większe zaufanie do jego wysokości i ciężaru :)
A może ten by cię zainteresował Velbon Sherpa 800R (http://www.cyfrowe.pl/aparaty/velbon-sherpa-800r-i-pokrowiec.html). Sam go zamówiłem bo miałem już dość studiowania czy to Slik Czy GoldPhoto czy coś tam innego...
ja moge polecic Slik'a 400DX.
Dzielnie trzyma D200 z gripem i różnymi szkłami. pozatym naprawde jakosc wykonania, wielki plus.
Nie wiem po co Ci takie mocne statywy, przeciez e-system jest lekki. Uzywam Slika 340, jest świetny.
@darkelf - choćby ze względu na olkową lufę. Przecież to 620g, które ciągnie wszystko w dół,a ja nie chciał bym za chiny zaryzykować jeśli to mój pierwszy poważny, drogi sprzęt. W przypadku ZD 70-300mm szkoda że nie pomyśleli o możliwości zamontowania dodatkowego uchwytu statywowego (http://allegro.pl/listing.php/search?string=uchwyt+statywowy&from_showcat=1&category=0&change_view=1).Dlatego wolę zminimalizować przedwcześcnie staty jakbym miał potem płakać nad rozbitym obiektywem.
Wogóle to się dziwię producentom że zrezygnowali z tak prostej rzeczy w dużych obiektywach jak stopka/wypustka do mocowania na statywie...
Sherpa przestałem brać pod uwagę na samym początku. Chociaż ten model jest ciekawy i jakościowo i cenowo.
Mi tak mocny statyw jest potrzebny tylko i wyłączne z jednego powodu: marzę aby kiedyś zająć się fotografią na poważnie, a więc nie wiadomo jaki sprzęt będę używał. Wolę kupić raz a porządnie, niż potem tracić po raz kolejny siano. Wiem, że za takie pieniądze nie kupię nic cudownego ale na kilka lat na pewno mi starczy.
Chyba zdecydowałem się na slika, manfrotto jednak jest mniejszy a mi noszenie ciężkiego slika nie jest straszne, no i do obrony będę coś miał na nocnych eskapadach :)
hej
posiadam slika pro500DX i cóż mogę powiedzieć, postał już troszkę w strumykach, poleżał w piachu, mróz przeżył i wszystko działa, żadna szybkozłączka nie pękła; jest bardzo stabilny ( sztywny) - używałem go z podpiętym e-3 z gripem +50-200;
jedyny mankament ( ale to kwestia zasobności portfela) to waga - dziś pewnie dołożyłbym do węglowych rurek
pozdrawiam
Witaj !
Nad tym modelem również się zastanawiałem, ale skreśliłem go z listy z powodu tego, że nie jest on za wysoki. Max to 146 cm- max czyli po wyciągnięciu kolumny centralnej, a nawet w manfrotto po jej wyciągnięciu statyw się chwieje.
Mam 188cm i żadnych problemów z robieniem zdjęć, a rzadko wyciągam kolumnę centralną
Dlaczego uważasz, że seria 55 do studia?
dla tego że jest ciężki waga ok. 2,4 a 190-tka 1,8 po złożeniu 55-tka 65cm 190tka 57cm poganiasz trochę, Sam zobaczysz jak ta prozaiczne wartości nabierają znaczenia.:grin:
Hmm...czyli ciężar ma znaczenie....
Szczerze mówiąc to wychodzę z założenia, że idąc na foty nocne w poznaniu będę zabierał aparat, kilka obiektywów, wężyk no i statyw. Statyw w ręce, reszta na plecach. Wydaje mi się, że poruszanie się z takim sprzętem nie sprawi mi problemu. Właściwie dużo razy poruszałem się z podobnym zestawem jak jeździłem na sesje w plenerze. Zamiast statywu do aparatu był wtedy statyw oświetleniowy i parasolka.Było ciężko ale bez przesady.
Po to właśnie stworzyłem ten wątek - żeby rozwiać moje wątpliwości co do wagi statywu i wysokości jaką potrzebuję.
Tak więc pomyślę jeszcze, popatrzę na ceny i wezmę Wasze rady pod uwagę.
Ale już w weekend statyw będę chyba miał, więc pierwszy w tym sezonie wypad nocny chyba będzie ;)
Dziękuję bardzo za rady. Teraz wiem, że Slik'a mogę brać bez zastanowienia. Jedynie doszły inne opcje, które ja mylnie skreśliłem z listy możliwości. Dzięki raz jeszcze :)
moim zdaniem problem wagi statywu rozwiazuje sensowny plecak foto z mocowaniem do statywu. i problem z głowy.. xD
W pracy mam statyw manfrotto 455B, duży i ciężki. Przed chwilą go zważyłem i masa statywu razem z głowicą wynosi dokładnie 3,8 kg
Uważam, że masę taką bez problemu mogę nosić w ręce nawet bez pokrowca. Czyli masa slika nie jest mi straszna :)
Swoją drogą, chętnie zakupiłbym ten właśnie model manfrotto, tylko nigdzie go nie znalazłem :(
Zainteresuj sie oferta GoldPhoto, niedrogie, solidne i "prawie" jak manfrotto", bynajmniej poza cena nie zauwazylem roznicy. Sam uzywam zestawu GoldPhoto YH324+GoldPhoto YH420, a mam 181 cm i nie musze sie nigdzie schylac, kucac no chyba ze swiadomie chce to zrobic;) Stabilny jak jasny gwint, w terenie nie starszne mu jest nic wot robol do ciezkich zadan w ktorych sie znakomicie sprawdza. I wisialo na nim sporo ciezkich klamotow, lacznie z lustrzanymi obiektywami starej daty i nie bylo mowy o jakims dyskomforcie. pozdro
Jezeli mozna sie podpiac to chcialbym Was zapytac o statyw Velbon Luxi II
http://allegro.pl/statyw-velbon-ultra-luxi-l-lux-l-ii-2-canon-nikon-i1225300706.html
Niedawno wyszla wlasnie ta druga wersja z glowica kulowa. Znacie ten sprzet?
Duzo podrozuje, nosze solidny plecak, latam samolotami ze sprzetem foto (kazdy kg sie liczy), uzywam e3+e510 z typowymi szklami (z50, z14-54, z9-18, bedzie z50-200). Czy taki statyw bedzie dobrym podroznym wyborem jako akcesorium pomocnicze - wiekszosc naszych zdjec pewnie bedziemy nadal robic z reki.
Ja właśnie jestem po zakupach. Zmontowałem sobie taki zestawik http://www.foto-tip.pl/sklep/statyw_triopo_mx_1327-p-1790.html i do tego http://www.foto-tip.pl/sklep/glowica_3d_goldphoto_yh420-p-528.html Jest ciężko i stabilnie i o to mi chodziło...
@Szambonur: ja mam glowice i jest mega zajefajne... Radze przed skrekreceniem przesmarowac gwinty pokretel po tym zabiegu nawet moj synek roczny nie ma problemow z kreceniem:) Natomiast nog nie znam, wygladaja na solidne, ja wybralem rowniez trojnog GoldPhoto i jestem zadowolony mooocno. pozdro
To mi teraz namieszaliście :D
To mi teraz namieszaliście :D
Widzisz, bo to jest tak: byłem nastawiony na zakup MF 55 XPROB polazłem do sklepu pomacałem wszystkie trójnogi jakie mieli: MF,sliki i inne cuda i kupiłem jak pisałem MF 190XPROB- wniosek? pomacać dobrze przed zakupem. Pójdź z aparatem i najcięższym szkłem jakie Masz i przymierzaj się.
Powodzenia :grin:
3,8 kg
Uważam, że masę taką bez problemu mogę nosić w ręce nawet bez pokrowca. Czyli masa slika nie jest mi straszna :)
Weź jakiś ciężarek dopasuj do 3,8 i idź z nim na całodzienny plenerek to stwierdzisz inaczej ;)
Widzisz, bo to jest tak: byłem nastawiony na zakup MF 55 XPROB polazłem do sklepu pomacałem wszystkie trójnogi jakie mieli: MF,sliki i inne cuda i kupiłem jak pisałem MF 190XPROB- wniosek? pomacać dobrze przed zakupem. Pójdź z aparatem i najcięższym szkłem jakie Masz i przymierzaj się.
Hmm...zrobiłbym to dawno ale jakoś nie znalazłem w Poznaniu sklepów z takimi statywami :(
Weź jakiś ciężarek dopasuj do 3,8 i idź z nim na całodzienny plenerek to stwierdzisz inaczej ;)
Ciekawy sposób...który już przerobiłem na zasadzie łażenia z plecakiem, w którym miałem aparat i kilka obiektywów, jedzenie oraz parę książek a w ręce niosłem statyw oświetleniowy,parasolkę i jakieś tam duperele. Ciężko było, ale dałem radę. Zresztą wiem, że to będzie męczące, ale jeśli nie mam siana to wolę mieć ciężki statyw i się męczyć z jego noszeniem niż mieć statyw lekki i się wkurzać, że jest niestabilny. Waga jest dla mnie mało ważna.
"Jezeli mozna sie podpiac to chcialbym Was zapytac o statyw Velbon Luxi II
http://allegro.pl/statyw-velbon-ultr...225300706.html"
Ja nic na temat tego statywu Ci nie powiem poza tym, że z wielu wątków jakie przeczytałem dowiedziałem się, że im więcej sekcji ma statyw tym gorzej dla jego stabilności. Ten z aukcji ma 4.
@Szambonur: ja mam glowice i jest mega zajefajne... Radze przed skrekreceniem przesmarowac gwinty pokretel po tym zabiegu nawet moj synek roczny nie ma problemow z kreceniem:) Natomiast nog nie znam, wygladaja na solidne, ja wybralem rowniez trojnog GoldPhoto i jestem zadowolony mooocno. pozdro
No właśnie dzisiaj pierwszy raz na niej fociłem i rzeczywiście siły trzeba trochę użyć co by to skręcać, nawet miałem jutro dzwonić do sprzedawcy czy to aby normalne... przesmaruje gwint i zobaczę jak jutro będzie się spisywać...
Weź też pod uwagę czy da się płasko położyć - przyjdzie Ci ochota na focenie tele z poziomu ziemi, na leżaka, to nie będziesz musiał kombinować.
Weź też pod uwagę czy da się płasko położyć - przyjdzie Ci ochota na focenie tele z poziomu ziemi, na leżaka, to nie będziesz musiał kombinować.
Baardzo wazna i przydatna rzecz:)
Może ktoś z Was wie jak poradzić sobie w głowicy GoldPhoto YH420 z pionowymi kadrami, bo brakuje mi trzeciej poziomicy, chyba że coś źle kombinuje...
Może ktoś z Was wie jak poradzić sobie w głowicy GoldPhoto YH420 z pionowymi kadrami, bo brakuje mi trzeciej poziomicy, chyba że coś źle kombinuje...
może linie pomocnicze na wyświetlaczu ?
może linie pomocnicze na wyświetlaczu ?
kadruje tylko przez wizjer optyczny...:)
włącz sobie linie wspomagania wyswietlane na matówce. co za problem?
włącz sobie linie wspomagania wyswietlane na matówce. co za problem?
Człowiek uczy się przez całe życie, ale szczerze mówiąc nie spotkałem się z tym w mojej e-510...
no jak, *ołóweczek, => (d) shooting/display =>(d2) Grid Display => ON
*przynajmniej w Nikonie :cool: taki mały żarcik sytuacyjny ;)