PDA

Zobacz pełną wersję : Olympus Master 2.0 - do sciągniecia za darmo



cra3y
13.03.07, 22:07
olympus zdecydowal sie "rozdawac" OM2.0 za free

moim zdaniem to dobry ruch na promowanie obrobki raw (ORF)

do sciagniecia z linka ponizej:
http://www.olympusamerica.com/cpg_section/oima_softwareMaster.asp

YxasoR
13.03.07, 22:21
Bardzo dobry ruch. Może coś poprawili na lepsze... :mrgreen:

grizz
13.03.07, 22:51
Fajnie fajnie, przetestować przetestuje, tylko czy pod wine ruszy ;p

PO czy tylko mi strona Olyamerica chodzi tak jakby nie mogła?

suchar
13.03.07, 23:07
Fajnie fajnie, przetestować przetestuje, tylko czy pod wine ruszy ;p

PO czy tylko mi strona Olyamerica chodzi tak jakby nie mogła?

Ruszy ;P

Mi chodzi szybciutko, za to forum ma u mnie tendencje do powolnego dzialania :/

Wiejo
14.03.07, 08:02
przysyłają to na maila czy jak bo po wypełnieniu formatki nastąpiła cisza. Ściągam tylko dlatego aby zobaczyć czy ma lepszy a raczej bardziej rozbudowany program do ORF czy taki jak OM wer.1.41

piotrekp
14.03.07, 10:08
prościej sie chyba nie da: uruchomić poprzednią wersję i jeśli sama nie zapyta czy sprawdzić uaktualnienia to zrobić to ręcznie - wszystko samo się ściąga i instaluje bez problemów
pozdrawiam

krzysiekz
14.03.07, 10:59
Niestety automatyczna aktualizacja w 1.42 twierdzi ze nie ma nic nowego, musialem normalnei sciagnac. Co mi sie podoba:
- wreszcie normalny wyglad programu (bez okna startowego)
- kolorowy histogram w raw
- wygodniejsze zaznaczenie wiekszej liczby plikow do wywolania
- redukcja szumow (szkoda ze bez stopniowania)
- wiecej opcji przy wywolaniu (ale czesc nieaktywna??)

suchy10
14.03.07, 11:33
przysyłają to na maila czy jak bo po wypełnieniu formatki nastąpiła cisza. Ściągam tylko dlatego aby zobaczyć czy ma lepszy a raczej bardziej rozbudowany program do ORF czy taki jak OM wer.1.41

Wysyłaja na maila link do sciagniecia.

Wiejo
14.03.07, 11:47
aktualizacja ręczna jest na nic ponieważ w ofercie jest wersja 1.42 która za nic w świecie nie chce sie wgrać i tyle. Z podanego linka ściągnąłem program OM 2 w formacie Zip, następnie wszystko zaznaczyłem i skopiowałem na swój dysk, nastepnie program i patch rozpakowałem i zainstalowałem. Fajny program, ciekawa szata i dużo możliwości w ORF ale niestety bez przerwy dopomina się o rejestrację a ja nie posiadam kodów z licencji OS lub po wpłaceniu. Wiec jaki to darmowy ale na pewno ja coś skopałem i prosze o pomoc w odpaleniu tego programu. ORF otwiera lecz jak chcę coś zrobić to zaraz włącza się informacja o błędzie z Windowsa i wysyła raport o błędach po czym zamyka całą aplikacje.

rrrradek
14.03.07, 12:13
ja juz wgrałem i rzeczywiście sporo lepszy od poprzednika

piotrekp
14.03.07, 12:33
hmm... ja tak zrobiłem tak jak napisałem wyżej, w okienku dostępnych aktualizacji pokazała się OM2 i po zaznaczeniu i ściągnięciu nastąpiła aktualizacja , trzeba było tylko uruchomić ponownie kompa,
:D czyżbym miał jakiegoś farta ?

lessie
14.03.07, 13:29
cieniutki ten programik pod kątem obróbki rawów i muli strasznie...ale i tak chwała Olympusowi za darmowe udostępnienie

Jeronimo
14.03.07, 18:29
uzywam Olympus Mastera tylko i wylacznie do zgrywania zdjec - czy cos w tej materii sie zmienilo? (oprocz braku ekranu ekranu poczatkowego?)

Snoopy_jb
14.03.07, 19:46
W zasadzie nie widzę nic ciekawego w tym programie. Osobiście wolę używać do obróbki Gimpa chociaż nie pogardzę innym programem o podobnych możliwościach. Jeśli chodzi o RAW'y to OM20 nie umywa się do RawShottera, a pliki z aparatu zrzucam przy pomocy Total Commandera. I co z tego że te rzeczy zrobię za pomocą jednej aplikacji. Jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego. Aha, do końcowej 'obróbki' dobra jest darmowa Picasa od Googl'a

Pozdrawiam

Joki
15.03.07, 10:07
Przetestowałem już chyba wszystkie programy umozliwiające obróbkę RAW z ORF-a i niestety OM daje najlepsze jakościowo rezultaty, dając jednoczesnie najmniejszą wygodę i najmniejsze możliwości dodatkowej obróbki. Ideałem byłaby wygoda i możliwości modułu PS i RSE połączona z jakością OM...
Pozdrawiam.

Piotr Grześ
15.03.07, 12:24
Ściągnąłem, podoba mi się. Znacznie lepszy od poprzedniego. Ale mam pytanie, czy da się go spolszczyć?

skow
15.03.07, 12:37
Ściągnąłem, podoba mi się. Znacznie lepszy od poprzedniego. Ale mam pytanie, czy da się go spolszczyć?

TAK.
Trzeba wybrać w konfiguracji język polski; zamknąć program i uruchomić ponownie.

ziemia01
15.03.07, 13:45
to ja chyba nie uruchamiałem na nowo :( spróbuję dziś :) nie wiem czemu prosił mnie o rejestracje ale pominąłem to. Czy będzie wszystko działało?

rrrradek
15.03.07, 14:52
to ja chyba nie uruchamiałem na nowo :( spróbuję dziś :) nie wiem czemu prosił mnie o rejestracje ale pominąłem to. Czy będzie wszystko działało?

Tak, ja też nie rejestrowałem i jest ok.

marecki
19.03.07, 11:55
A mnie link nie przychodzi. Może ktoś sprawdzić teraz czy wszystko tam działa OK? Czekam już dwa dni i nic nie przyszło :(

ziemia01
19.03.07, 11:58
a dobrze wszystko wpisałeś. Nie popełniłeś błędu przy emailu ?

marecki
19.03.07, 11:59
No właśnie nie. Dla sprawdzenia podałem później innego maila i też nic. Czy mogę prosić o sprawdzenie jeszcze raz czy przychodzi od razu?

RadioErewan
19.03.07, 12:02
Załóż sobie konto na gmailu czy w jakimś rozsądniejszym miejscu jak O2. Chłopcy ostatnio źle skonfigurowali SPF i odrzuca maile na O2. Kiedyś to była domena spamerska, teraz jeszcze lamerstwo...

Pozdrawiam

marecki
19.03.07, 12:07
Załóż sobie konto na gmailu czy w jakimś rozsądniejszym miejscu jak O2. Chłopcy ostatnio źle skonfigurowali SPF i odrzuca maile na O2. Kiedyś to była domena spamerska, teraz jeszcze lamerstwo...


Dzięki wielkie. Przyszło odrazu.
Pozdrawiam

Jack
19.03.07, 14:17
No właśnie nie. Dla sprawdzenia podałem później innego maila i też nic. Czy mogę prosić o sprawdzenie jeszcze raz czy przychodzi od razu?Widziałem, że już ściągnąłeś program, ale piszę dla innych. E-mailem przychodzi następująca informacja o lokalizacji plików na serwerze:

Download Olympus Master 2.0 (Win)
https://emporium.olympus.com/downloads/OlympusMaster20win.zip

Download Olympus Master 2.0 (Mac)
https://emporium.olympus.com/downloads/OLYMPUSMaster2.dmg

Jack

KOKO
19.03.07, 20:08
Ściągnąłem ze stronki podanej przez "jack-a" i niby ok ale przy uruchamianiu występuje jakiś błąd.Program po komunikacie się zamyka. Pewnie coś sknociłem......Czy mieliście taki problem?

grizz
19.03.07, 21:31
To może wklej ten błąd?

qwerty
20.03.07, 08:21
Chcialem osmielic sie na zadanie pytanka... ;)
Jesli komus sie naraze to przepraszam z gory ale... kiedys probowalem uzywac dolaczonego do Olka Camedia Master - czy Olympus Master jest rozwinieciem?
Jesli nie uzywam RAW-ow to w czym ten soft przewyzsza XnView oraz Irfanview?

marecki
20.03.07, 09:16
Wdług mnie to tylko kwestia wyglądu i obsługi. Każdy program ma swoje wady i zalety. Jeśli nie używasz rawów to chyba praktycznie niczym :) To jest moje nieprofesjonalne zdanie

krzysiekz
20.03.07, 10:31
Jesli nei liczyc edycji raw, irfan znacznie przewyzsza om, chocby pod wzgledem przetwarzania wsadowego duzej ilosci zdjec.

Kaz de Wro
26.03.07, 12:41
Witam,
mam pytanie czy w nowej wersji oprogramowania Olympus Master 2.0 jest opcja wstawiania, aplikacji "ramka".
Z góry dzięki ;)

Joki
27.03.07, 13:10
Witam ponownie.

Zainstalowałem i niestety zbyt szybko wywaliłem 1,42. Teraz musze instalować i upgradow-ać od nowa bo...
2,0 ma kilka upierdliwych niedogodności, jak chocby brak zapamietywania ustawień. DLa kazdej fotki trzeba wszystko ustawiac osobno. Jesli robi się wiele fotek z sesji w tych samych warunkach nie ma potrzeby zadnych korekcji to w 1.42 i starszych wystarczyło raz nastawić i wio. Tutaj niestety denerwująca "klikawa". W dodatku ustawiń z drugiej zakładki (nie pamietam w tej chwili nazwy) albo w ogóle nie zapamietuje, albo tylko nie wyświetla. W kazdym razie jesli są małe zmiany nie wiadomo czy program je wykonał?
Filozofia zapisu tez się zmieniła. Może i na lepsze, bo wszystkie fotki eksportuje w jednym cyklu. Jeśli nie poprawią tych ustawień to dla mnie nie do uzycia. Jakościowo ok. No i mogli zaimplementować oddzielnie filtr przeciwszumowy dla luminancji i dla chrominancji, bo to co jest to "mydlarnia" nie do użytku.
Pozdrawiam i radze nie odinstalowywać starej wersji zbyt szybko. Moga działać równolegle.

raven66
3.06.07, 14:42
Witam ponownie.

Zainstalowałem i niestety zbyt szybko wywaliłem 1,42. Teraz musze instalować i upgradow-ać od nowa bo...
2,0 ma kilka upierdliwych niedogodności, jak chocby brak zapamietywania ustawień. DLa kazdej fotki trzeba wszystko ustawiac osobno. Jesli robi się wiele fotek z sesji w tych samych warunkach nie ma potrzeby zadnych korekcji to w 1.42 i starszych wystarczyło raz nastawić i wio. Tutaj niestety denerwująca "klikawa". W dodatku ustawiń z drugiej zakładki (nie pamietam w tej chwili nazwy) albo w ogóle nie zapamietuje, albo tylko nie wyświetla. W kazdym razie jesli są małe zmiany nie wiadomo czy program je wykonał?
Filozofia zapisu tez się zmieniła. Może i na lepsze, bo wszystkie fotki eksportuje w jednym cyklu. Jeśli nie poprawią tych ustawień to dla mnie nie do uzycia. Jakościowo ok. No i mogli zaimplementować oddzielnie filtr przeciwszumowy dla luminancji i dla chrominancji, bo to co jest to "mydlarnia" nie do użytku.
Pozdrawiam i radze nie odinstalowywać starej wersji zbyt szybko. Moga działać równolegle.
Mogą działać równolegle i ja się właśnie cieszę że nie odinstalowałem ani nie nadpisałem.
Niby ten 2.0 jest w pewnych momentach lepszy, generalnie ma więcej ustawień wywołania, ale to praktycznie jest to samo co w ustawieniach aparatu i dokładnie ten sam zakres (-2 / +2) - w starej wersji był zakres do +/- 5.
Poza tym wooooooooooooooooooooolnyyyy jak masakra. No i kilka zdjęć mi nie chciał wywołać, niby mielił mielił a na koniec wywalił komunikat "Nie można wywołać RAW-a" no i lipton, trzeba było użyć 1.4.2.

Joki, można wywołać kilka z tymi samymi ustawieniami, przy wywoływaniu wystarczy "zaptaszkować" zdjęcia na dolnej belce miniaturek i kliknąć "Apply settings" a następnie SAVE, wywoła wszystkie zaptaszkowane zdjęcia z identycznymi nastawieniami.

Przy okazji, czy tylko ja mam takie dziwne odczucie, że balans bieli przy tej samej temp. ustawionej w 1.4.2 i w 2.x się różni o jakieś 200-400?

dziobolek
27.06.07, 19:40
Załóż sobie konto na gmailu czy w jakimś rozsądniejszym miejscu jak O2. Chłopcy ostatnio źle skonfigurowali SPF i odrzuca maile na O2. Kiedyś to była domena spamerska, teraz jeszcze lamerstwo...


Dzięki wielkie. Przyszło odrazu.
Pozdrawiam

A mi przyszło na @o2.pl tyle że do spamu się wpakowało.

I po instalce od razu update do nowszej wersji - 2.03

pol189
28.10.07, 08:41
Fajnie fajnie, przetestować przetestuje, tylko czy pod wine ruszy ;p

PO czy tylko mi strona Olyamerica chodzi tak jakby nie mogła?

Ruszy ;P

Mi chodzi szybciutko, za to forum ma u mnie tendencje do powolnego dzialania :/

Na poczatek sorki ze odgrzebuję ale...

Ruszyć pod WINE ruszy, ale zainstalować się nie chce... Często tez potrafi sie sypnąć podczas wywoływania RAWów... a szkoda bo ani RAWtherapee ani UFraw tak mi niepodeszły. Ale jak sie niema co sie lubi to sie pod LINUXem kożyta z tego co jest :mrgreen:

kasprzyk
24.03.08, 21:06
Witam

Nie wiem czy w dobrym miejscu zajmę głos - jakby co proszę o przeniesienie.

Właśnie automatycznie pobrał aktualizację obecna wersja to 2.05. W otrzymanym pliku pomocy są opisane zalecenia sprzętowe czyli procesor min 500MHz pamięć min 256 zalecana 512 lub większa - dziwny taki opis, sami wiecie jak fatalnie muli ten program nawet przy dużo lepszym sprzęcie (u mnie akurat procek 2,5GHz, pamięć 512 - dokupuje właśnie drugie tyle - zobaczę czy coś to zmieni.)

Niestety dzisiaj zaczęły się problemy - program po odpaleniu i próbie otwarcia fotki lub wskazania folderu, wyłącza się (po aktualizacji to samo).

innym błędem - jak jeszcze program działał - w dolnym pasku, gdzie pojawiają się zdjęcia, zaznaczam wybrane, robię usuń - zdjęcie zostaje usunięte, zaznaczając kolejne program go nie usuwa tylko informuje o niemożliwości wykonania tej operacji, dopiero usuwa za drugim razem.

Mam jeszcze pytanie co do samej rejestracji - czy to, że jeszcze tego nie uczyniłem może skutkować takimi błędami ?
Pzdr

rocco
24.03.08, 21:20
Rejestracja (czy jej brak) nie ma tu nic do rzeczy.
To jakis problem z softem.
Spróbowałbym odinstalować program, przeczyścić rejestr i zainstalować ponownie.
Warto byłoby może ściągnąć od razu kompletna wersję 2.05 i tę zainstalowac zamiast dokonywac aktualizacji.

Wiejo
24.03.08, 21:22
u mnie powiadomiło o aktualizacji dałem ok. i po chwili było wszystko jak pamietam to lepsza obsługa ORF z E 3 i moduł do bezpośredniego zamieszczania filmików na YouTube. Po uaktualnieniu do wersji 2.05 jak i przedtem chodzi bez zastrzeżeń, nic nie wiesza i nie wyłącza się. na coreduo i 2 Gb ramu też jest wolny w porównaniu do RSE.

kasprzyk
25.03.08, 22:22
Cześć

Dzięki za odpowiedzi - coś nie tak u mnie z powiadamianiem, dopiero teraz się zorientowałem, że dostałem odpowiedzi, napiszę jakie efekty.
pzdr

odinstalowałem, zainstalowałem - wystarczy, że w programie po lewej w okienku przejdę na pulpit i program się wyłącza - nie podaje żadnego błędu, na dziś wystarczy, muszę się z tym przespać
pzdr

Mirek54
25.03.08, 23:59
Aktualizacja i po niej- program dziala bez problemu.Komp "dziadek" 1.6 i 512 ramu.Na innym nowszm i 4 giga ramu tez dziala bez problemu.

kasprzyk
27.03.08, 19:51
kurrrczaki!!

Zainstalowałem OlympusStudio2, (tamten program wywalony) dzieje się to samo, okno się otworzy, ok - wystarczy że wybiorę z lewej strony interesujący mnie katalog i program znika - tzn się wyłącza.

Nie wiem już co z tym fantem zrobić :|

grizz
27.03.08, 19:56
System Ci wariuje?

rocco
27.03.08, 20:12
System Ci wariuje?
Najwidoczniej.
Specjalnie zaktualizowalem do 2.05 na laptopie. Chodzi bez żadnych problemów.
WinXP Home.
Przypuszczam, że jeśli nie bardzo potrafiswz babrac się w sytemie, to przydałaby się reinstalacja.
Ten typ (Windows) tak ma ;)

kasprzyk
27.03.08, 20:16
Już chyba wiem, za bardzo zgeneralizowałem problem.
Otóż zawsze jak przechodziłem na pulpit wybierałem z niego jeden folder zatytułowany nowy folder 4 - tam mam trochę ostatnich fotek, rawy, jpegi z E-510 -tki - w tym miejscu program zawsze się wysypywał, okazuje się, że jak wybiorę inny folder z fotkami - jest wszystko ok (nie sprawdzałem jeszcze wszystkich) z ciekawości zmieniłem nazwę tego folderu na inną - efekt taki sam, w wolnej chwili będę szukał pliku, który w tym katalogu robi to całe zamieszanie, bo niemożliwe że wszystkie są "winne". W innych katalogach mam także fotki z E-510-tki - ale tam jest wszystko ok.

Nadal mam problem z usuwaniem Raw-ów - kiedy zdjęcia pojawiają się w dolnym pasku - zaznaczam Usuń - wyskakuje błąd, że plik nie może być usunięty - albo jest chroniony albo właśnie używany - ale tutaj to może ja coś źle robię.

dzięki za zainteresowanie, Pzdr

jeszcze jedno Olympus studio "chodzi" dokładnie tak samo, jak O Master.

rocco
27.03.08, 20:22
Zrób tak, Start, Uruchom, wpisz "cmd"
Gdy otworzy się okno konsoli wiersza poleceń, wpisz "chkdsk c: /r/f/x" i kliknij Enter
System zapyta czy przeprowadzić sprawdzenie dysku po restarcie, klitnij "T" i zrestartuj system.
Przypuszczam, że sa błędy na dysku, sytem sprawdzi Ci dysk "C" i je usunie.

Mirek54
27.03.08, 20:25
z ciekawości zmieniłem nazwę tego folderu na inną - efekt taki sam, w wolnej chwili będę szukał pliku, który w tym katalogu robi to całe zamieszanie, bo niemożliwe że wszystkie są "winne". W innych katalogach mam także fotki z E-510-tki - ale tam jest wszystko ok.

Nadal mam problem z usuwaniem Raw-ów - kiedy zdjęcia pojawiają się w dolnym pasku - zaznaczam Usuń - wyskakuje błąd, że plik nie może być usunięty - albo jest chroniony albo właśnie używany - ale tutaj to może ja coś źle robię.

dzięki za zainteresowanie, Pzdr

jeszcze jedno Olympus studio "chodzi" dokładnie tak samo, jak O Master.

Utworz nowy folder,Nadaj mu nazwe i skopiuj pliki z kontrowerysyjnego foldera.Pozniej ten kontrowersyjny skasuj.Jesli winda krzyknie,ze nie moze skasowac bo ktos lub cos aktualnie go uzywa to sie odezwij,zrobimy go na cacy.

kasprzyk
27.03.08, 20:31
:D śmieszna sprawa - wyciąłem wszystkie pliki (są tam tylko zdjęcia tak jak pisałem) utworzyłem nowy katalog i tam wkleiłem (stary folder bezproblemowo usunąłem) odpalam OS, klikam na ten nowy folder ... i to samo ;)
może za duża ilośc fotek tam jest, czy jakie licho... ? rozbije później te foty

kisi
27.03.08, 20:36
Wyglada na system, chyba ze masz hardware podkrecony albo cos nie gra na styku procesor-pamiec-plyta glowna.

kasprzyk
27.03.08, 20:49
Wyglada na system, chyba ze masz hardware podkrecony albo cos nie gra na styku procesor-pamiec-plyta glowna.

Zamiast cytuj, ignoruj wcisnąłem ;) - sorki

Nic nie podkręcałem, kurcze lepiej żeby komp trochę jeszcze pożył, bo temat nowego kompa z żona jest zamknięty na jakieś kilka lat :? Za kilka dni powinienem mieć nową pamięć (następne 512, wtedy przejrzę stary ram.

dzięki Pozdrawiam

skow
27.03.08, 20:57
Nic nie podkręcałem, ...


Spróbuj uruchomic program z poziomu konsoli (tzw okienka dosowego).
Może wtedy program zanim padnie coś wywali na ekran jakieś komunikaty o błędach.

kasprzyk
27.03.08, 21:08
:)

Znalazłem ten plik - szkodnik, to moja żona na zdjęciu :) jedyny plik obrobiony w Gimpie, obrobiony - trochę za wielkie słowo - po prostu było tło zamazane.
Dziękuję za wszystkie podpowiedzi.
pzdr

vitoos
12.08.08, 13:10
A jak sobie radzi ze sklejaniem panoramek ???

yaris
20.08.08, 17:38
bardzo kiepsko sobei radzi ze sklejaniem
i wogole niemozna uaktualnic programu :(((

vitoos
21.09.08, 20:05
Ściągnąłem OM2 ale tak jak szybko go zaistalowałem, tak szybko odinstalowałem, dotąd użytkowalem OM1.4 i do niego powrocilem. W sumie to OM uzywam tylko do sklejania panoramek, bo z tym radzi sobie nienajgorzej, pod warunkiem ze idealnie wykadruje sie kolejne ujecia...

maryo
6.10.08, 19:37
podczas przeskakiwania do kolejnego zdjecia (raw) program pokazuje napis "przetwarzanie" a obraz robi sie delikatnie inny. czy ktos wie co sie dzieje w tej chwili?

Eddie
6.10.08, 19:47
podczas przeskakiwania do kolejnego zdjecia (raw) program pokazuje napis "przetwarzanie" a obraz robi sie delikatnie inny. czy ktos wie co sie dzieje w tej chwili?

Się przetwarza, jak napisano :)

qbic
7.10.08, 20:01
podczas przeskakiwania do kolejnego zdjecia (raw) program pokazuje napis "przetwarzanie" a obraz robi sie delikatnie inny. czy ktos wie co sie dzieje w tej chwili?

Podejrzewam ze na pierwszy ogień wyświetlany jest jpeg z orfa.

faraon20
20.10.08, 17:41
Zarejestrowałem sie i nie mogę znaleść linku do downloadu tego OM2.
Pomoże ktoś?
Bo cały czas robie błedne koło.

grizz
20.10.08, 17:44
Zarejestrowałem sie i nie mogę znaleść linku do downloadu tego OM2.
Pomoże ktoś?
Bo cały czas robie błedne koło.

http://contentace2.olympus-europa.com/en/consumer/download

faraon20
20.10.08, 19:43
Dz. Doszedł mi jeszcze jeden email z adresem do pobrania OM2.
Ale dzięki tak czy siak ;]

hijacintus
27.11.08, 19:05
Jest uaktualnienie OM2 do wersji 2.11

http://www.olympus.co.jp/en/support/imsg/digicamera/download/software/

deduch
8.01.09, 22:28
Oto, przynajmniej u mnie, stary problem z OM, wciąż nie zlikwidowany (dla 2.11) - niekiedy zmiany ustawień nie chcą zaskoczyć. Trzeba wtedy wybrać jakieś inne, a następnie znów powtórzyć pożądane - irytujące.
Jednak w stosunku do OM 1 wersja 2.x jest znacznie fajniejsza. Pracuje mi się szybciej i wygodniej. Co ważne - obrabiany RAW jest pokazywany w większym oknie.

Korba
12.02.09, 09:36
Nie dało by sie wrzucic tego programu na jakiegoś uploada?? Na stronie Olympusa wypełniłem okienka rejestracyjne, potem przyszedł mi mail z linkiem, kliknałem w linka, kazał uaktualnic adres, uaktualniłem, a gdy kliknąłem Download Now, cała procedura zaczeła sie od początku. Rejestracja i tak dalej. Cos źle zrobiłem??

Mirek54
12.02.09, 10:19
moge pobrac i wrzucic jak Ci to ulatwi.
A z tego linka nie dziala?

https://emporium.olympus.com/downloads/XCMELOKJNMK/OM211Win.zip

Korba
12.02.09, 15:06
A z tego linka poszło. Dzięki!!! Własnie ciągnie sie jako zip.
Edit: Ściągnął się, ale po rozpakowaniu, w czasie instalacji, juz po wpisaniu imienia i nazwiska pasek instalacji dochodzi do połowy i wyskakuje ''Błąd instalacji'' 3 próby i to samo.
Więc nadal pupa blada... :???:

To edytowałem ja, Smerf Maruda.

Amigo!
12.02.09, 21:28
Jaki system? Jaki komputer? Jaki antywirus? Jaki fw?

Mirek54
12.02.09, 21:52
PW przeczytaj

Korba
13.02.09, 00:02
Ok. Przyniosłem laptoka do domu, podpiąłem sie do sieci i wszystko ładnie poszło. Dzieki Mirek za pomoc! Widac w firmie firewall'e i inne przedziwne zabezpieczenia nie pozwoliły na instalacje. Echhhh... te firmowe zabezpieczenia to nawet przeglądanie Allegro w pracy mi utrudniają.

krw
20.03.09, 14:45
cieniutki ten programik pod kątem obróbki rawów i muli strasznie...ale i tak chwała Olympusowi za darmowe udostępnienie

No właśnie, też to zauważyłem i już myślałem, że trzeba będzie wymienić PC-ta ;-)
Ale na razie dla E-30 nic innego do obróbki RAW-ów (nie licząc produktów Adobe) nie ma :-(

Bodzip
26.03.09, 18:27
...Ale na razie dla E-30 nic innego do obróbki RAW-ów (nie licząc produktów Adobe) nie ma :-(

a ufraw, rawtherapee ?? - są doskonałe

krw
5.04.09, 20:44
a ufraw, rawtherapee ?? - są doskonałe

No niestety, oba te programy nie maja jeszcze obsługi ORF dla E-30 :(

Bodzip
5.04.09, 22:09
No niestety, oba te programy nie maja jeszcze obsługi ORF dla E-30 :(

Mają, mają - ściągnij najnowsze wersje :)

krw
7.04.09, 19:42
Mają, mają - ściągnij najnowsze wersje :)

Nie wiem skąd to wiadomo.
Np. na stronie:
http://ufraw.sourceforge.net/Cameras.html
nie jest wymieniony E-30 !

Bodzip
7.04.09, 21:23
Ojej, kombinujesz jak koń pod górę, zamiast ściągnąć i sprawdzić. Co z tego że nie pisze, jak działa. Do ufrawa nawet chłopcy profile wrzucili.
Ja mam wersję:
ufraw - 0.15
rawtherapee - 2.4 RC2

romans02
12.07.11, 17:08
W tym miesiącu przestał się otwierać program OLYMPUS Master 2.0, używałem go od kwietnia 2009 od czasu zakupienia lustrzanki OLYMPUS E-420. W maju przestałą działać funkcja łączenia zdjęć w panoramy. Nie wiem również dlaczego nie można również zaktualizować tego programu ze strony Olympusa.

Moominek
12.07.11, 17:17
Bo zastąpił go Olympus Viewer 2, już dosyć dawno. Do ściągnięcia ze strony Olka.
Wyklikane z mobilka

romans02
12.07.11, 18:01
Dziękuję za informacje.

Jack
12.07.11, 19:50
W tym miesiącu przestał się otwierać program OLYMPUS Master 2.0, używałem go od kwietnia 2009 od czasu zakupienia lustrzanki OLYMPUS E-420. W maju przestałą działać funkcja łączenia zdjęć w panoramy. Nie wiem również dlaczego nie można również zaktualizować tego programu ze strony Olympusa.Olympus Master 2 jest nadal dostępny do pobrania: https://www.olympus-consumer.com/en/consumer/download.html, tylko, że dla zmylenia przeciwnika, przycisk do pobierania zatytułowany jest teraz "Gdzie kupić", co działa wysoce zniechęcająco na "dzień dobry". Program nie odpala się u ciebie teraz z powodu zawirowań w Windowsie. Ostatnia wersja to 2.3 i Olympus Master normalnie się aktualizuje na tę wersję. Funkcja łączenia panoramy w OM2 działa nadal poprawnie, jak wcześniej, więc chyba skwasiła Ci się karta xD-Picture.
Rozwiązanie problemów:
- nie kupuj nowej karty xD-Picture! Pobierz sobie z netu jakieś przyzwoite narzędzie do panoram, np. Hugin
- skorzystaj z rady Moominka i pobierz OV2, jeśli chcesz koniecznie korzystać z firmowego programu do np. RAWów.
Jack
Poprawiłem "Aktualna" na "Ostatnia". Aktualna wersja OM2 była zdecydowanie czas jakiś temu:-)

piksel
5.12.11, 12:17
Mam bardzo uciążliwy problem. Od wielu lat do obróbki zdjęć używam programu Olympus Master 2. Ciągle się zdarza, że opracowane pięknie zdjęcia przy kolejnych otwarciach albumów lub płytek ze zdjęciami zarejestrowanymi - okazują się mdłe, bez kontrastu, z wyblakłymi kolorami i przebarwione w kierunku różu. Nie potrafię ustalić, czy to wina programu, czy niewłaściwe płytki, czy kiepski komputer, czy wykonuję coś niewłaściwie. Jest to ogromnie uciążliwe, szczególnie, że dotyczy np. kilku tysięcy zdjęć z Indii, które nadają się jedynie do kolejnego uciążliwego i czasochłonnego poprawiania. Co robić?pozdrawiam andrzej

apz
5.12.11, 12:22
Mam bardzo uciążliwy problem. Od wielu lat do obróbki zdjęć używam programu Olympus Master 2. Ciągle się zdarza, że opracowane pięknie zdjęcia przy kolejnych otwarciach albumów lub płytek ze zdjęciami zarejestrowanymi - okazują się mdłe, bez kontrastu, z wyblakłymi kolorami i przebarwione w kierunku różu. Nie potrafię ustalić, czy to wina programu, czy niewłaściwe płytki, czy kiepski komputer, czy wykonuję coś niewłaściwie. Jest to ogromnie uciążliwe, szczególnie, że dotyczy np. kilku tysięcy zdjęć z Indii, które nadają się jedynie do kolejnego uciążliwego i czasochłonnego poprawiania. Co robić?pozdrawiam andrzej

Myślę , że masz problem z monitorem , lub jego kalibracją, i stad taka różnica w kolorze. Komputer jak sądzę nie ma nic do tego.
Pozdrawiam AP.

Amigo!
5.12.11, 18:17
przy kolejnych otwarciach albumów lub płytek ze zdjęciami zarejestrowanymi - okazują się mdłe, bez kontrastu, z wyblakłymi kolorami i przebarwione w kierunku różu.
Czy obróbkę i późniejsze przeglądanie robisz na tym samym komputerze/monitorze?

ayu
5.12.11, 19:00
apz ma prawdopodobnie rację. Jakość płytek nie ma tu nic do tego ponieważ to jest zapis cyfrowy a nie analogowy. Skalibruj monitor. Aczkolwiek może być tak że wcześniej monitor przekłamywał.

Wysłane z SGS-Tapatalk