Zobacz pełną wersję : aparat na uroczystosci ?
komputerimac
16.09.10, 17:37
witam jestem w sekcji fotograficznej w szkole i mam pytanie ? Obecnie na stanie posiadam lumixa lx3 i chcialbym sie zapytac czy dalby rade na uroczystosciach szkolnych ? Bo nie wiem a bardzo mi zalezy aby zdjecia bylo wyrazne i super jakosci ! A jak nie to powiedzcie co lepiej kupic za podobna cene: canon eos 50d (uzywka body),olek (e3 uzywka body),nikon d90 z 18-55
D 90 plus szkło plus lampa
Trochę zależy to od Twoich umiejętności i tego jak oświetlone są miejsca tych uroczystości.
Dodatkowa zewnętrzna lampa błyskowa na pewno się przyda.
Raven_Design
16.09.10, 18:15
Kompletuj sobie zestaw pod profil, jaki Cię interesuje. To znaczy to, czym się chcesz zająć.
Jeżeli rzeczywiście reporterką - korpus z możliwie najwyższą do zaakceptowania wartością ISO, bezwzględnie lampa, obiektyw szerokokątny, krótkie tele, "stałka" 35 lub 50 mm.
Wybór puszki to jednocześnie wybór systemu. W każdym znajdziesz te elementy składowe. Kwestia gustu i umiejętnego wykorzystania tego, co się ma.
Pozdrawiam.
Proponuje epickiego Olympusa E-5.
witam jestem w sekcji fotograficznej w szkole i mam pytanie ? Obecnie na stanie posiadam lumixa lx3 i chcialbym sie zapytac czy dalby rade na uroczystosciach szkolnych ? Bo nie wiem a bardzo mi zalezy aby zdjecia bylo wyrazne i super jakosci ! A jak nie to powiedzcie co lepiej kupic za podobna cene: canon eos 50d (uzywka body),olek (e3 uzywka body),nikon d90 z 18-55
A ja zapytam czy spróbowałeś fotografować jakąś uroczystość?
Ja zaryzykuje i powiem, że ten lumix dałby radę. Nie znam aparatu. Ale sprawdziłem sobie co to jest. Jak widzę ma nawet stopkę do lampy. No to można powalczyć.
Proponuje by nie strzelać z armaty, ale podejść do tematu od strony praktycznej. Obłożenie się sprzętem to najprostsza droga do uśpienia zdrowego rozsądku. Zrób cokolwiek w warunkach szkolnych. Np. reportaż ze szkolnego korytarza. Zakładam, że potrafisz się posługiwać aparatem i nie zdajesz się jedynie na automatykę (twoja deklaracja przynależności do sekcji foto chyba coś znaczy). Zrób - przekonasz się. A jak zrobisz to zobacz czego Tobie ewentualnie brakuje ze sprzętu. Kupisz to co uzupełni braki jakie zauważysz.
black_bird
17.09.10, 00:40
hades dobrze radzi, ja bym powalczył tym sprzetem, nie boj sie podchodzic blisko i patrzaj na swiatło, skad pada, ewentualna lampa pomoze w extremalnych warunkach lecz nie trzymaj jej na aparacie tylko w ręce...;) najlepiej po lewej i wysoko
Szkolne uroczystości... to lx3 spokojnie da radę.
Rób zdjęcia i sam się zorientujesz po czasie, czego Ci brakuje.
...wysoko, dodaj do niej stofen i kabelek do połączenia z aparatem. Taki dopisek ode mnie.
komputerimac
17.09.10, 21:05
Podjalem ostateczna decyzje sprzedaje olka 410 i przesiadam sie na system canona (50d) (chociaz okla tez lubie "olkowcy nie pobijcie mnie za to ;) oi potrzebuje obiektywu.Chcialbym na niego wydac do 500 zl i znalazlem 50 makro canona.Jak myslicie czy sprawdzila by sie na uroczystkosciach szkolnych ? (jestem w sekcj foto) albo jaki obiektyw polecacie i czy kit da rade ?
Chcesz robić zdjęcia makro na uroczystościach szkolnych?
komputerimac
17.09.10, 21:08
nie ale poszukuje dosyc tanieo obiektywu
Niezależnie od systemu - za 5 stówek trudno Ci będzie kupić przyzwoity obiektyw do uroczystości, a więc pewnie głównie zdjęć we wnętrzach. Rozsądnie kupić tańszą puszkę, lepsze szkło.
A jaki inny obiektyw będziesz miał do 50D?
komputerimac
17.09.10, 21:11
kupuje z allegro samo body. Jak myslisz czy 18-55 wyrobi czy cos innego ?
Lepiej zostaw sobie E-410, a za cenę body 50D, którego zamierzasz kupić, kup lampę i jakieś lepsze szkło do Olka. Samym 50D i obiektywem za 500 zł nic nie zdziałasz.
Jeśli już w systemie Canona to Tamron 17-50 - jasny i względnie tani. Do tego lampa i ew. 50/1.8. No i puszka - taka na jaką zostanie. W ograniczonym budżecie nie poszalejesz z niczym lepszym u Canona niż wspomniałem.
po podpisie widzę, że lampa już jest więc za cenę puszki 50d kupisz 14-54 w miarę jasny i uniwersalny obiektyw
po podpisie widzę, że lampa już jest więc za cenę puszki 50d kupisz 14-54 w miarę jasny i uniwersalny obiektyw
i to chyba najlepze rozwiazanie .pzdr.
Szkło jest równie ważne jak puszka, więc nie warto wykosztować się tylko na dobrą puszkę.
dog_master
17.09.10, 23:02
Ja do szkolnych uroczystości używałam E-330 (czyli powiedzmy na poziomie Twojego body, E-410, no może bardziej szumiące), FL-36 (lampa to podstawa), 40-150 stare, potem 50/2, potem 30/1.4. Spokojnie dało radę wewnątrz auli.
Czego Ci w obecnym zestawie brakuje?
Poza tym, scalam.
Za 500 zł kupiłbym używane: Sigmę 28 mm f2,8 (ok 300 zł) i canona 50 mm f1,8 (ok. 300 zł). Jasno i, jak za takie pieniądze, jakość wypas.
I zbierał na Tamrona 17-50 2,8.