Zobacz pełną wersję : Aparat: naturalne kolory, mały, pomiar punktowy
Smerf Maruda
14.09.10, 22:11
A gdybym miał tak sobie kupić cyfrowy aparat, co byście doradzili, drodzy Olymaniacy?
Wymagania, w kolejności ważności:
1. Jakość obrazowania, szczególnie jeśli chodzi o odwzorowanie kolorów. I niech nikt nie mówi, że można sobie wszystko wymacać w programie graficznym. Można, ale niekoniecznie się chce/ma się czas. Tak więc jakość kolorów jest najważniejsza; żadne spłaszczone zielenie i inne takie.
2. Wymienne obiektywy.
3. Niewielki rozmiar.
4. Pomiar punktowy być musi.
Nie zależy mi na szybkim AF, wysokich 'isach' czy innych fleszach. Megapikseli też nie musi być dużo. Tak naprawdę, powtórzę, najważniejsze są kolory prosto z aparatu, bo siedzieć nad obróbką zdjęć, jak pewien śmiałek, to mi się nie chce :-)
Raven_Design
14.09.10, 22:26
Olympus E-p1 lub E-pl1. :grin:
Ja bym polecił Nex-5, ale menu jest tak dupiane ze nie wiem czy dasz rade to używać. Bez wymiennych obiektywów (i małych) podobał mi się obraz z Sigmowych wynalazków.
Trudna sprawa.
Smerf Maruda
14.09.10, 22:39
Więc odrzućmy na chwilę wymaganie dotyczące wymiennych obiektywów, byleby w aparacie był dobry. Może być stałoogniskowy.
Ten Nex-5, jako rzecze Fotopolis, rzekomo nie jest mistrzem reprodukcji kolorów...
Raven_Design
14.09.10, 22:43
Panasonic Lx 3 - powinien nieco stanieć w związku z pojawianiem się już następcy.
Pen zly ? moze GF1 ?
jak male i lekki - ale nie wiem czy kolory sa realne - pewnie tez sie to da poustawaic z aparacie
ja - wychowany najpierw na orwo chromie a potem liznąwszy VElvii 50 F od tej ostatniej nie chce sie odkleić
i jakoś mnie troszke do velviowych kolorków ciągnie bardziej
ale o ile w PENie jest ustawienie natural / muted ( bo mówimy chyba o JPG skoro nie chcesz siedziec w programie)
tylko trza by doczytac czy Ci pasuje....
Jeszcze można pomyśleć o Sigmie DP2
albo któryś Samsung NX?
Fuji S5? Czy za duże? Bez gripa, ze stałczekami całkiem przyjemnie... Kolorki jedyne w swoim rodzaju w cyfrowej puszce ;) dużo analogowców kocha tą matryce właśnie za kolory... AWB jedno z najlepszych jakies spotkałem i bdb JPG więc jeśli nie chcesz to nie musisz grzebać.
Jakby duże mogło być to bym A900 rekomendował :P (nie A850).
A musi byc nowy?
Bo jak nie to pojade po calosci i zaproponuje E1:)
Lub cos mniejszego z matryca kodaka.
pozdro
ja bym poczekał na Fujifilm FinePix F300EXR super obiektyw, nowa matryca fuji EXR, bardzo szybki AF hybrydowy szybkość jak w lustrzankach poprost rewelacyjny jak dla mnie;))))
A musi byc nowy?
Bo jak nie to pojade po calosci i zaproponuje E1:)
Lub cos mniejszego z matryca kodaka.
pozdro
Ja dorzucę L1 Panasa - iso 100, 200 powala.Leica 14-50 2,8 - 3,5 również , ale celownik niestety taki sobie .
Smerf Maruda
17.09.10, 09:20
Ten Fuji to będzie miał jakiś koszmarny obiektyw - 15-krotne powiększenie? O panie.
Duże lustrzanki jednak odpadają - to ma być przenośny aparacik na urlop, do kieszeni. Sigma/Fuji S-coś tam - fajne, fajne, ale nie te gabaryty. E-1 miałem, sprzedałem, dobry aparat.
Sigma i jej foevonowe kompakty?
lx3 już sprawdzałeś?
No i jak Peny/panasoniki/nexy?
A gdybym miał tak sobie kupić cyfrowy aparat, co byście doradzili, drodzy Olymaniacy?
Wymagania, w kolejności ważności:
1. Jakość obrazowania, szczególnie jeśli chodzi o odwzorowanie kolorów. I niech nikt nie mówi, że można sobie wszystko wymacać w programie graficznym. Można, ale niekoniecznie się chce/ma się czas. Tak więc jakość kolorów jest najważniejsza; żadne spłaszczone zielenie i inne takie.
2. Wymienne obiektywy.
3. Niewielki rozmiar.
4. Pomiar punktowy być musi.
Nie zależy mi na szybkim AF, wysokich 'isach' czy innych fleszach. Megapikseli też nie musi być dużo. Tak naprawdę, powtórzę, najważniejsze są kolory prosto z aparatu, bo siedzieć nad obróbką zdjęć, jak pewien śmiałek, to mi się nie chce :-)
Fevon- Sigma jest kapitalny , ale po obróbce - Jpeg jest słaby - w DP2s i SD15jest lepiej i nadchodzącym DP1x , ale jeszcze to nie to .
A tak z bieżących to zdecydowanie najlepsze gotowce w E-PL1 , choć jak u prawie wszystkich , z żarowym gorzej.
Fevon- Sigma jest kapitalny , ale po obróbce - Jpeg jest słaby - w DP2s i SD15jest lepiej i nadchodzącym DP1x , ale jeszcze to nie to .
A tak z bieżących to zdecydowanie najlepsze gotowce w E-PL1 , choć jak u prawie wszystkich , z żarowym gorzej.
Obróbka, obróbce nie równa :) O ile w sigmie do uzyskania zadowalających kolorów wystarczy przepuścić wszystkie rawy przez automat, to problemu nie ma.
Obróbka, obróbce nie równa :) O ile w sigmie do uzyskania zadowalających kolorów wystarczy przepuścić wszystkie rawy przez automat, to problemu nie ma.
zgadzam się ,że podstawowa obróbka w Photo pro 4 to pikuś , Smerfowi chodziło jednak, o ile dobrze rozumiem o maxa w JPEGu .
A swoją drogą program Sigmy prosty , ale wciąga jak narkotyk , jak pozna sie jego możliwości w poł. z matrycą Fevona to zabiera człowiekowi bardzo wiele czasu , ale wynikami dając bardzo dużo radości.
Smerf Maruda
17.09.10, 11:14
Robienie RAWów i przepuszczanie ich przez program mnie nie przeraża. Sigma pod względem jakości zdjęć wygląda super. Dzięki, dzięki.
Ja na wakacje zabieram E-500 dość mały z matrycą Kodaka. Do tego 14-54 i nic więcej mi nie trzeba :)
Smerf Maruda
17.09.10, 16:15
Dobra, to chyba będzie DP2. Ma z Was ktoś ten sprzęcik i może coś napisać?
Dobra, to chyba będzie DP2. Ma z Was ktoś ten sprzęcik i może coś napisać?
Widziałeś test DP2S na optycznych (http://www.optyczne.pl/index.php?test=aparat&test_ap=127)?
Smerf Maruda
21.09.10, 09:57
Dobra, to będzie DP2: http://www.boxedlight.com/dp2/
Dzięki za pomoc.
Panasonic L1, może Leica X1, jeśli budżet pozwoli. Fajny też jest Sony R1.
Pozdrawiam
Pat
Nie doczytałem, że decyzja zapadła... Sigma też wygląda ciekawie.
Smerf Maruda
25.09.10, 16:00
Sigma jest super (jeśli chodzi o jakość obrazu). O reszcie lepiej milczeć :-)
Ale kolory są znakomite.
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2010/09/5022506223_32eb5c40bf_z-1.jpg
źródło (http://farm5.static.flickr.com/4152/5022506223_32eb5c40bf_z.jpg)
Sigma jest super (jeśli chodzi o jakość obrazu). O reszcie lepiej milczeć :-)
Ale kolory są znakomite.
http://farm5.static.flickr.com/4152/5022506223_32eb5c40bf_z.jpg
fajnie , teraz taka rada - ściągnij ze strony Sigmy najnowszy soft do aparatu i wgraj , jeśli masz niższy, oraz wgraj dołączoną wołarkę do rawów i również ściągnij UP do wersji Pro 4,1 - wtedy jest najlepiej.
http://www.sigma-photo.co.jp/english/support/index.htm