PDA

Zobacz pełną wersję : Olympus Master - problem

minor9
13.09.10, 20:05
Witam,

Zmieniłem system, Canon poszedł do ludzi, kupiłem E-620 z 14-54 i 40-150 i wszystko byłoby w porządku, gdyby nie ... no właśnie oprogramowanie. Zainstalowałem Olympus Studio, Olympus Master, Olympus Viewer, Bibble, Raw Therapee, Raw Shooter i jeszcze kilka innych do obróbki RAW-ów i cały czas to samo. Albo przy próbie uruchomiena programu albo gdy otwieram RAW-a wyświetla się standardowy komunikat Windowsa XP "Wystąpił problem z aplikacją ..." i program zostaje zamknięty. Co najdziwniejsze na XP zainstalowanym na notebooku wszystko działa jak należy, natomiast na komputerze stacjonarnym z XP cały czas problem. Już nawet zrobiłem format C: i zainstalowałem na nowo XP i nic. Tracę nadzieję i radość z nowego aparatu jakby mniejsza. Co robić ?

grizz
13.09.10, 20:13
To problem jest tylko z OM czy z każdym z wymienionych?

Mirek54
13.09.10, 20:13
latki,poprawki,frameworki-wszystko aktualne?

minor9
13.09.10, 20:19
Problem występuje ze wszystkimi wymienionymi programami. SP 2 mam zainstalowany. Co jeszcze potrzeba?

nyny
13.09.10, 20:24
A nie masz w tym katalogu fotek tknietych przez Gimpa czasami?

minor9
13.09.10, 20:28
Nie tykane przez Gimpa. Olympus STudio, Master i Viewer działają z JPG-ami. Kiedy chcę otworzyć RAW-a wywala "komunikat". Raw Shooter i Bibble po instalacji w ogóle się nie otwierają.

Mirek54
13.09.10, 20:29
moze codecka brak do orfowego olka

grizz
13.09.10, 20:30
Masz coś z systemem... weź solidnie przeskanuj anywirusem...
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________

moze codecka brak do orfowego olka

I przez to żaden program mu nie rusza? ;)

Mirek54
13.09.10, 20:33
Masz coś z systemem... weź solidnie przeskanuj anywirusem...
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________

I przez to żaden program mu nie rusza? ;)

We windzie wszystko mozliwe:grin: Jeszcze bym NET Framework 3.5 instalnal

skow
13.09.10, 20:50
Witam,

Albo przy próbie uruchomiena programu albo gdy otwieram RAW-a wyświetla się standardowy komunikat Windowsa XP "Wystąpił problem z aplikacją ..." i program zostaje zamknięty. Co najdziwniejsze na XP zainstalowanym na notebooku wszystko działa jak należy, natomiast na komputerze stacjonarnym z XP cały czas problem. Już nawet zrobiłem format C: i zainstalowałem na nowo XP i nic. Tracę nadzieję i radość z nowego aparatu jakby mniejsza. Co robić ?

Nie masz na stacjonarmym zainstalowanych narzędzi programistycznych,
które podmieniają jakieś biblioteki?

nyny
14.09.10, 08:31
Sprawdz na jakiej bibliotece sie wywala, powinna byc w komunikacie jak sie aplikacja wylozy albo w podgladzie zdarzen aplikacji.

Pamietam, ze ktoras z bibliotek jakiegos narzedzia do programowania powodowala wywalke softu olka.
Sprobuje sobie przypomniec o ktore ustrojstwo chodzilo...

minor9
14.09.10, 20:02
Ok, sprawdzę. Zainstalowałem UFRAW i działa, ale woooooolno i jest mało intuicyjny. Będę próbował dalej.