Zobacz pełną wersję : piotrdwr - foty z Beskidów i nie tylko
Witajcie:)
Każdy ma tutaj swój wątek, więc zakładam i ja. Co jakiś czas będę wrzucał tutaj foty z bliższych i dalszych wypadów przeważnie weekendowych. Wrzucam kilka fot z dzisiejszego krótkiego pleneru nad Jeziorem Międzybrodzkim w Beskidzie Małym - mam nadzieję że się spodoba a jak nie to walić bez ogródek co jest źle - przyjmuję wszystkie za i przeciw. Pogoda jak widać była taka sobie. Właściwie to, jak przyjechałem na docelowe miejsce na przystań w Międzybrodziu Żywieckim przez pół godziny słoneczko wyglądało przez chmury (trzy pierwsze foty), a później to już było coraz gorzej - pełne zachmurzenie. Nie wiem jak u Was, ale u mnie chyba jakiś pech ostatnio..Każdy weekend jak nie leje to pada. Przychodzi poniedziałek jak trza do pracy to słoneczko od rana świeci. Nie napstrykałem dużo fot, więc nie było w czym przebierać. Słów kilka na temat sprzętu i techniki: E-510, kit 14-42, zastosowanie filtru szarego połówkowego przy każdej focie Hitech ND0.6 z miękkim przejściem, zdjęcia robione z rączki nie było czasu się rozkładać ze statywem, pliki RAW wywoływane w Olympus Studio, w zasadzie są to kadry prosto z aparatu z delikatną korekcją nachylenia i korekcją zniekształceń. Doradźcie, które można do galerii, a może żadne się nie nadaje?
Pozdrowionka:)
Piotr
Ja nie mam watka swojego.A fotki to moze bys wyostrzal przed dodaniem do galerii-co?I nie narzekaj czasem ,ze to tylko kit.
Mirek54, ja myślałem, że każdy tutaj sobie wątkuje...Co do wyostrzenia to sam nie wiem, dla mnie są ok - może drugie ciut więcej by się zdało. W każdym razie może ktoś jeszcze się wypowie na temat wyostrzania. Szczerze mówiąc rzadko używam do wyostrzania jakieś inne programy oprócz softu Olkowego i ustawienia na +1 lub +2. Dodam, że po prostu wywołuję w zmniejszonym rozmiarze i z takim ustawieniem do tej pory się udawało:) Jak robię coś źle to proszę o poradę na temat wyostrzania. A kit 14-42...no cóż nigdy nie narzekałem..jak to mówią jest lepszy niż L-ki canonowskie - może tylko tyle że przydało by się ciut szerzej:lol:...
Witam:)
Wczoraj miałem okazję być przejazdem na Międzynarodowych Targach Maszynowych w Brnie w Czechach. Zrobiłem trochę ujęć samej zabudowy Targów Brno. Nowa zabudowa przy wejściu kanciata kontrastuje ze starszymi halami wybudowanymi na planie koła pokrytymi kopułami oraz prostokątnymi zwieńczonymi konstrukcją półokrągłą. Wszystkie główne budynki są połączone szklanymi tunelami dla wygody zwiedzania. Sam beton szkło i stal. Może komuś przypadną...
9. fajna tylko trzeba ją lekko wyprostować.
Witam,
Dzisiaj polskie pola. Nadchodzi czas wykopków więc temat na czasie. Przemierzając pola miałem okazje podglądać rolników głównie przy wykopkach ziemniaków. Pewnie jakbym podszedł bliżej to by mnie zagonili do roboty:) - dlatego z oddali. Pogoda dopisała to przy okazji popełniłem trochę sielskich polnych widoczków, więc również zamieszczam dla urozmaicenia...Dodam że robione nie o żadnej tam złotej godzinie tylko w samo południe - ostre słońce.
Technika:
11 i 13 - tair 300
12 i 14 - kit 14-42, filtry: DHG CPLD Marumi, 12 - dodatkowo szara połówka 0,6 z miękkim przejściem Hitech
15 - kit 40-150
Puszka E-510 - wszystkie foty
Pozdrawiam oglądających:)
C.D.N.
hej
w drugim secie 9 i 10 - całkiem fajne foty; przykładasz się do kadrowania;
w ostatniej serii brak głownego tematu - czegoś co w pierwszym momencie przyciągneło by wzrok ( poza fotką gdzie pierwszym planem są białe polne kwiaty)
pozdrawiam
Jak dla mnie 2, 4 i 5 z ostatniej wrzutki najlepsze :grin:
2. Nawet jeśli linia krajobrazu szła w dół LD to i tak bym wyprostował, ale to tylko moje zdanie. Po wyprostowaniu sielski...troszkę tapetowo windowsowy klimacik :grin:
4 i 5 bym nie ruszał...Super !
1 i 3 jakoś do mnie nie przemawiają...za daleko, może troszkę za szeroko?
Dziękuję za Wasze opinie i przemyślenia:)
Dziś jeszcze zapraszam do polnej scenerii. Foty z ludzikami zrobione na długiej ogniskowej praktycznie odpuszczam, bo chyba nie do końca dobre...-w każdym razie intencja była taka, aby pokazać jak się pracuje przy wykopkach, pewnie nie każdy miał okazje widzieć. Podobnie jak nie każdy widział krowę na wsi - a propos krówek to udało mi się taki pojedynczy wypasik ustrzelić (fot. 20) i to podczas bezpośredniej bliskiej pogawędki na linii krówka - gospodarz:wink:. Coś jej tam szeptał do uszka, ale ze względu na odległość od miejsca akcji - do mnie dotarło tylko mUuUuUuUuUuUuU!!!
Co do techniki dzisiejszej wrzuty to jak poprzednio: sprzęt, obiektywy i filtry, dodatkowo przy focie 19 filtr Marumi GC Gray dla podkreślenia niebieskiego koloru nieba
Pozdrawiam:),
Piotr
Witam,
Absolutna premiera!!! - wrzucam dwie foty z nad Jeziora Żywieckiego, które jeszcze nigdzie nie wisiały. Pierwsza dla zwolenników krótkich czasów - woda w ruchu, druga dla długich ekspozycji - woda zamrożona. To samo ujęcie zrobione o zachodzie i tuż po nim - dzisiaj. Zachęcam do komentowania:)
Technicznie:
Filtry:
na pierwszym - 0.6, 0.9 ND Soft Grad
na drugim - ND8, 0.6, 0.9 ND Soft Grad
Reszta w exifie
Pozdrawiam,
Piotr
Fajne te polne kadry i 2zachód ;)
Witam,
Absolutna premiera!!! - wrzucam dwie foty z nad Jeziora Żywieckiego, które jeszcze nigdzie nie wisiały. Pierwsza dla zwolenników krótkich czasów - woda w ruchu, druga dla długich ekspozycji - woda zamrożona. To samo ujęcie zrobione o zachodzie i tuż po nim - dzisiaj. Zachęcam do komentowania:)
Technicznie:
Filtry:
Reszta w exifie
Pozdrawiam,
Piotr
Witaj !
22 świetnie się prezentuje, podoba mi się efekt filtra:cool:, może i ja za jakiś czas poeksperymentuję.
P.S.
Dobry pomysł z opisami
Dzięki Dawid i Saboor za odwiedziny:)
Dzisiaj pstryczki do pooglądania z Brna w Czechach. Ogólnie wszystkie foty z okolicy katedry i kilka szczegółów architektonicznych ze starówki.
Słów kilka z Wiki odnośnie katedry:
Katedra Świętych Apostołów Piotra i Pawła w Brnie (czes. Katedrála svatého Petra a Pavla, Petrov) - główna świątynia diecezji brneńskiej w Czechach. Zbudowana najprawdopodobniej na miejscu pierwszego zamku w Brnie z XII wieku na szczycie wzgórza Petrov. Oryginalnie zbudowana w stylu romańskim została przebudowana w XIII wieku w stylu gotyckim. Przez kolejne przebudowa zatraciła czystość stylu architektonicznego - obecna forma to efekt przebudowy z przełomu XIX i XX stulecia, gdy nadano budynkowi neogotycki styl i ukończono wieże. Do zwiedzania przeznaczone jest barokowe wnętrze katedry, wieże ze skarbcem i krypta (jedyna zachowana romańska część kościoła) z ekspozycją dotyczącą historii katedry. Z wież rozciąga się wspaniały widok na stare miasto. Niestety do wejścia na wieże dotarłem za późno - zamykają o 17:00. Byłem tam praktycznie punkt o tej godzinie i już się nie udało. Sylwetka świątyni, znakomicie rozpoznawalna m.in. dzięki umieszczeniu jej na na monecie 10-koronowej, jest jednym z symboli miasta.
Technicznie:
E-510, 40-150, 14-42, filtry: polar nie na każdym, późne słoneczne popołudnie
Witam,
Technicznie:
Filtry:
Reszta w exifie
Pozdrawiam,
Piotr
Ładne zdjęcia. Gdybym miał marudzić to podoba mi się niebo w tym z długą ekspozycją i reszta w tym z krótką.