Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : E-330 Zły aparat? obiektyw? czy fotografujący?

zwierzak118
5.09.10, 22:10
Witam

Mam pewien dylemat od pewnego czasu bawię się aparatem e-330, z kitowymi obiektywami 14-45 i 70 -150. + lampa Podczas robienia zdjęć w pomieszczeniu np. wesele u cioci Krysi ((: po zgraniu zdjęć na komputer okazuje się że bardzo duzo zdjęć jest nie ostrych - mazy, mazy i mazy - fotografowanie na ustawieniach portretowych lub ruch. Mam pytanie czy po zakupie obiektywu np : 18- 55 2,8 będę miał takie same problemy czy to wina aparatu- sprzęt nie daje rady ? Prosze profesjonalistów o wyrozumiałość, ludziom którzy odpowiedzą jednym wyrazem z góry dziękuję za fatygę. Proszę o konkretną rzeczową odpowiedź - bardziej rozwiniętą :lol::lol::lol:
Serdecznie dziękuję

Amigo!
5.09.10, 22:21
Pokaż parę tych nieudanych zdjęć z mazami. I EXIFem. Będzie można cos podpowiedzieć.

sn00p
5.09.10, 22:31
Witam

Mam pewien dylemat od pewnego czasu bawię się aparatem e-330, z kitowymi obiektywami 14-45 i 70 -150. + lampa Podczas robienia zdjęć w pomieszczeniu np. wesele u cioci Krysi ((: po zgraniu zdjęć na komputer okazuje się że bardzo duzo zdjęć jest nie ostrych - mazy, mazy i mazy - fotografowanie na ustawieniach portretowych lub ruch. Mam pytanie czy po zakupie obiektywu np : 18- 55 2,8 będę miał takie same problemy czy to wina aparatu- sprzęt nie daje rady ? Prosze profesjonalistów o wyrozumiałość, ludziom którzy odpowiedzą jednym wyrazem z góry dziękuję za fatygę. Proszę o konkretną rzeczową odpowiedź - bardziej rozwiniętą :lol::lol::lol:
Serdecznie dziękuję
Primo - 70-150 o którym piszesz to 40-150 tak ?
No i pozostaje jeszcze kwestia jasności. Na nic f/2.8 czy nawet f/1.4 jeśli w menu wartości ISO nie zmienisz ...
Pokaż zdjęcia albo napisz jak ustawiłeś aparat (tudzież jak sam się ustawił) Czas, przysłona i ISO.

Mirek54
5.09.10, 22:47
Witam

Mam pytanie czy po zakupie obiektywu np : 18- 55 2,8 będę miał takie same problemy
Serdecznie dziękuję

Nie.Problemy znikna na zawsze.Nawet jak Ciocia Krysia na weselu juz ostra przestanie byc powoli to zdjeciami bedziesz mogl sie golic-takie beda ostre.

rol6
6.09.10, 08:39
Nie.Problemy znikna na zawsze.Nawet jak Ciocia Krysia na weselu juz ostra przestanie byc powoli to zdjeciami bedziesz mogl sie golic-takie beda ostre.

Mirku, obawiam się, że kolega zbyt rzadko odwiedza forum by docenić Twoje poczucie humoru. :wink:

Z drugiej strony jak na użytkownika Olka trochę za dużo pomyłek związanych z określaniem obiektywów 70-150, 18-55... :roll:

Kolego zwierzak118 bez przykładowych zdjęć się nie obejdzie.

zwierzak118
6.09.10, 21:26
rol6 masz racje kolego -rzadko bywam, mój wielki błąd bo widzę tu kopalnię wiedzy (((: w dniu wczorajszym już się to zmieniło ((:
Mirku mam nadzieje że niedługo wpełni docenię poczucie humoru (((:

Jezeli chodzi o nieostre zdjęcia - nie wiem czy określenie "mazy" wpełni oddaje to co chciałem powiedzieć - raczej chyba niedokońca - niedługo będzie lepiej z moim wysławianiem.

1. Jeżeli chodzi o obiektyw to tak pomyłeczka z mojej strony - kolega szybko to wyłapał (: "dzięki" - 40-150mm 1:3.5-4.5 made in japan - większy i szerszy niż na zdjęciu do którego przeszedłem.

2. Zdjęcia na sali weselnej: Bawiący się goście taniec parametry zdjęć rozmazanych, brak ostrości. - 14mm f/3.5 1/30s ISO -100

Analizując zdjęcia przy zdjęciach ostrych parametry - 71mm f/3,9 1/125s ISO -320

Więc chyba odpowiedź jest prosta- nawet przy ustawieniach, sugerowanych tematycznych należałoby zmieniać wartość ISO, ale cały czas nie daje mi spokoju jedna rzecz:

1. czy kupując lepszy obiektyw, aparat będzie szybciej i lepiej ostrzył ? czy generalnie za każdym razem muszę ustawiać wszystko ręcznie i zamiast 300zdjęć zrobić 30 ??? trochę głupia chyba dywagacja .....
2. co mi da zakup nowego obiektywu ???????

Jeżeli kogoś zirytowałem to przepraszam :esystem:
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
a zastanawiam się nad zakupem (chodziło mi na samym początku tylko nie dokładnie sprecyzowałem ), o obiektyw : Olympus ZUIKO DIGITAL 14-54mm 1:2.8-3.5 II cena około 2200zł. pln

Amigo!
6.09.10, 21:55
...

2. Zdjęcia na sali weselnej: Bawiący się goście taniec parametry zdjęć rozmazanych, brak ostrości. - 14mm f/3.5 1/30s ISO -100

W tym przypadku stanowczo zbyt długi czas naświetlania. 1/30 dla scen w ruchu zupełnie się nie nadaje. Tak jak sam dalej piszesz, należy podnieść ISO i czas skrócić zdecydowanie.

k@czy
6.09.10, 22:03
r
1. czy kupując lepszy obiektyw, aparat będzie szybciej i lepiej ostrzył ? czy generalnie za każdym razem muszę ustawiać wszystko ręcznie i zamiast 300zdjęć zrobić 30 ??? trochę głupia chyba dywagacja .....

1. tak
2. nic
Mam wrazenie, ze najwiecej Ci da wiedza- zwlaszcza wiedza na temat podstaw fotografii. Zaczalbym od instrukcji obslugi aparatu, a skonczyl na jakims porzadnym albumie, poprzez nasze klubowe galerie. A najlepiej wiedze ta polacz z praktyka, czyli swoim aparatem.
No i masz calkowita racje- forum to niezglebiona kopalnia wiedzy i pomyslow- polecam goraco zglebiac jej przepastne korytarze :)

chimol
6.09.10, 22:23

Analizując zdjęcia przy zdjęciach ostrych parametry - 71mm f/3,9 1/125s ISO -320

Więc chyba odpowiedź jest prosta- nawet przy ustawieniach, sugerowanych tematycznych należałoby zmieniać wartość ISO

No i widzisz, w drugim przypadku czas miałeś o wiele krótszy i większą wartość ISO. Dopóki nie załapiesz o co chodzi z tymi parametrami, to będziesz błądzić. Kolejną ważną rzeczą jest przysłona, to co słusznie nazwałeś f. Przysłona również ma wpływ na parametry z jakimi robi sie ostre jak żyleta zdjęcia. To trzeba załapać i przyswoić. Zacznij może jak koledzy radzili od instrukcji, a ja do instrukcji dołożę pomocny link napisany przez Mysikrolika wątek https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=15944
Pozdrawiam

dog_master
6.09.10, 23:45

[...]

a zastanawiam się nad zakupem (chodziło mi na samym początku tylko nie dokładnie sprecyzowałem ), o obiektyw : Olympus ZUIKO DIGITAL 14-54mm 1:2.8-3.5 II cena około 2200zł. pln
Ostrość będzie szybciej i pewniej ustawiana.
Będzie możliwość użycia mniejszej przysłony, więc krótszego czasu.
Ale różnice nie będą większe niż te, które poczujesz, ogarniając wiedzę fotograficzną :)

Poczekaj, zobacz, za co jaki parametr odpowiada, poćwicz w ciemnym pokoju, a potem zobacz, czego Ci brakuje i jak najlepiej wykorzystać sprzęt.

Bo 14-54 to nie panaceum na wszystko. Już bym lepiej polecała jakąś jasną stałkę.

zwierzak118
7.09.10, 19:51
Serdecznie wszystkim dziękuję za pomoc. Siadam do lektury i mam nadzieję, że z czasem błędów będzie mniej ((: Chimol dzia za link. Wszystkich jeszcze raz pozdrawiam. Życzę wszystkim dobrych plenerów i udanych zdjęć (((::mrgreen: