Zobacz pełną wersję : Kupno hybrydy - Olympus SP510? Kodak P712? Fujifilm S6500?
Witam,
Jestem tutaj nowy a to moj pierwszy post gdyż przymieżam sie do kupna aparatu. Moje potrzeby to:
- min. 10 zoom optyczny
- min. 5,6 Mp
- możliwosc dokręcenia filtrów (gwint do mocowania)
- dobre foty w ciemnych warunkach (w miare dobre ISO)
- w miarę dobra lampa błyskowa (głównie chodzi mi o dobre zdjęcia w ciemnych pomieszczeniach)
- stabilizacja obrazu
- możliwość podłączenia zewnetrznej lampy (gorąca stopka) - /niekoniecznie/
Mam takich kilka propozycji:
-Kodak EasyShare P712
-Fujifilm FinePix S6500
-Olympus SP-510
Teraz powiedzcie co byście mi doradzili??
Pozdrawiam
RadioErewan
11.03.07, 15:32
- min. 10 zoom optyczny
To ja zapytam, po co cię to?
Pozdrawiam
może to dziwne ale czasem sie przydaje...gdy chcemy "złapać" coś dalekooo
Więc który z wymienionych polecisz? Jestem początkujący dlatego pytam ekspertów!
nie znam Kodaka, z pozostałych dwóch wybrałbym Fuji, miałem okazję zrobic trochę fotek tym sprzetem ( dokładnie tym Fuji ): ładne wysokie ISO, stosunkowo szybki i pewny AF, dobrze się trzyma, manualny obiektyw.
W Olympusie bardziej nasycone kolory, świetny do makro.
Jak mocno Cię ogranicza budżet?
Dlaczego właśnie "hybryda" - tańsza od lustrzanki czy inne walory (mniejsza)?
Twoja decyzja - dla mnie jak kompakt to mały, tańszy a jak większy aparat to lustrzanka - kupując hybrydę podchodzisz pod pułap cenowy lustra mając - nie czarujmy się - znacznie mniejszą funkcjonalność i przyjemność focenia, nie mówiąc już perspektywach na przyszłość...
budżet w granicy 1300...
a lustro to już wyższa szkoła jazdy, narazie wolałbym hyybryde, również można kręcić filmiki a to czasem mi się przydaje.. wielkością się nie przejmuje i mi to nie przeszkadza.
czyli z tych aparatów radzicie mi wybrać Fuji S6500??
a nie posiada on jakiejś innej metody podłączenia lampy zewnętrznej??
RadioErewan
11.03.07, 17:58
Ja rozumiem pęd do kompakta - to jest bardzo wygodne, ale zamiast zuuuuuma x10 może lepiej postawić na dobrą optykę i szeroki kąt (to radzi facet, któremu kiedyś długie lufy się podobały, ale one są psu na budę potrzebne).
Pozdrawiam
to radzi facet, któremu kiedyś długie lufy się podobały.
Może każdy musi sie przekonać na własnej skórze ;)
Może Tobie wiadomo coś o Kodaku P712? Jak wygląda w nim sprawa szumów i zdjęcia przy słabym oświetleniu??
Ja rozumiem pęd do kompakta - to jest bardzo wygodne, ale zamiast zuuuuuma x10 może lepiej postawić na dobrą optykę i szeroki kąt (to radzi facet, któremu kiedyś długie lufy się podobały, ale one są psu na budę potrzebne).
Pozdrawiam
Radek słusznie prawi, w dłuższej perspektywie większą frajdę będziesz miał z większej liczby udanych zdjęć niż z kilku fotek ustrzelonych najdłuższym końcem :)
Rozumie. Więc co mi radzicie kupić w takiej granicy cenowej obecnie jak S6500??
na sajcie (adres w podpisie) masz rawy z S6500
bardzo koszerny aparat, z rawow mozna niezle powykrecac nawet z iso800
A jakaś nazwa programu żeby to otworzyć? Jestem początkujący...
Więc co mi radzicie kupić w takiej granicy cenowej obecnie jak S6500???? Czy brać S6500 i sie nie zastanawiać?
A jakaś nazwa programu żeby to otworzyć? Jestem początkujący...
Np. Photoshop otwiera RAW-y. Albo poszukaj w sieci innego programu, ktory by otwieral RAW-y z tego Fuji. Moim zdaniem S6500 to calkiem sensowny aparat, aczkolwiek prawie zadnej stycznosci z nim nie mialem, wiec moja opinia zbyt wiarygodna nie jest.
Pzdr
Ok Dzięki.
Moze jakiś posiadacz S6500 się wypowie?? Jakie foty, barwy itd...
tu zajrzyj :https://forum.olympusclub.pl/topics3/olympus-sp510uz-czy-moze-fuji-s6500-vt9820.htm#92860
ja sobie chwalę tego Fuji. W tej cenie nic lepszego nie mam moim zdaniem. I żeby było jasne - nie mam tego sprzętu więc nie agituję - po prostu często mam możliwość pożyczenia go i zdążyłem go troszkę poznać.
Witam!
Podobnie jak wielu innych stoję przed wyborem nowego aparatu i mam dylemat hybryda czy lustro a ograniczają mnie fundusze 3,5kzł za komplet.
Dotychczas używałem canona a530 lecz ten aparat już mnie nie zadowala gdyż ma wiele ograniczeń jak na moje potrzeby/ambicje amatora, które wzrastają wraz z czasem.
Sprzęt będzie mi potrzebny do następujących zastosowań:
1 makro- ale tylko kwiaty
2 krajobrazy- ale czasami w trudnych i specyficznych warunkach np.
w górach na desce (snowboard) zwłaszcza Alpy austriackie (maj) i Norwegia letnie stacje narciarskie (lipiec/sierpień) + Lofoty i Nordkap i zorza polarna(mgła i wilgoć)
3 sport- rajdy samochodowe (plener),siatkówka żeńska (hala), piłka nożna (stadion)
4 oraz rodzinne np. szybko przemieszczający się/znikający z kadru obiekt
wiadomo o kogo chodzi!!!!!!!!!! :)
Wszystkie fotki na potrzeby własne a nie zarobkowe nie jestem fotoreporterem wiec nie mając akredytacji fotki sport tylko z trybun
format 10x15 lub 20x30 ale czasami jakieś A3 jak fotka się super uda
czekam na wszelkie sugestie szanownych kolegów/koleżanek, które pomogą mi dokonać właściwego wyboru aparatu zapewniającego mi jak najlepsze fotki w w/w warunkach
ale jeszcze dodam ze makro to może póżniej a zapomniałem o tym co jeszcze jest ważne i to na teraz: architektura itp
pkt5 fotki w pomieszczeniach np.: w muzeum obrazy bez lampy,
w kościołach witraże też bez lampy a dodatkowo architektura np zabytkowe i nowoczesne obiekty z zewnątrz i dodatkowo mosty wiszące
to czyli pkt 5,2 i 3 to priorytet
moje typy to z kompaktów panasonic fz50(raczej nie fz fuji s9600/6500fd(raczej nie s5700), kodak z712 olympus uz550
lub z luster pentax k100d, samsung gx-1s ze względu na dostęp do tanich manualnych szkieł i może tych m42 albo olek z dual kitem np e 400/410 a może nawet 510 do 3,5kzł się zmieści bo nikon to pewnie d40x tylko czy warto?
i co o tym myślicie?
do pkt 4 wystarczy małpka canona a530
a na pkt 1 chyba musze jeszcze poczekać niestety
ważne są też wymiary i waga nosić plecak i w nim NN-kilo? to wątpliwa przyjemność a dodam że czasami z tego sprzętu będzie też korzystać kobieta
a jak tu to wszystko pogodzić :)
?????????????
straszny rozrzut oczekiwań - nie wiem czy jest sprzęt który temu sprosta w sugerowanej cenie
Lustro owszem - ale szkła do niego to już fura pieniędzy...a potrzebujesz makro, standardowy zoom i teleobiektyw...bez szans w tej cenie, w dodatku z korpusem.
Pozostaje jakaś hybryda - coś z superzoomów - do wyboru do koloru...Sony, Olek, Fuji, Panasonic...mozna wymieniac i wymieniać.
Chyba nikt złotego środka nie znajdzie...
jak pisałem makro poczekam ale architektura sport i krajobrazy to na teraz
jeśli hybryda to która bardziej się nada,jak pogodzić focenie w muzeum bez lampy dobre wysokie iso bez duzych szumów a sport szybki af i ilosc klatek/s ?????
nie wiem co dzisiaj się tak o tych hybrydach mówi ale wygląda na to że znowu komuś będe podpowiadał Fuji S6500.
Bo jesli ma to być i szeroki kąt ( krajobraz, architektura ) i szybki AF ( sport, dzieci ) i jeszcze ładne wysokie ISO to brałbym właśnie ten. Ale nie jest najmniejszy, choć porónując do lustra jest lekki i poręczny.
A Rawy z niego masz na raw.fotosite.pl
Więcej nie agituję bo ludzie pomyślą że mam udziały w tej firmie. ;) W dodatku to forum Olympus. Z Olympusa to pewnie czekałbym na SP-550, a nawet chyba już jest dostępny.
też myslałem o Fuji tylko 6500 czy 9600 ( i co myśleć o tych hotach )
ale skoro to forum Olka to co myślicie o SP-550UZ? jak się może sprawować przy w/w moich potrzebach?
a może można tanio gdzieś dostać Olka E-400 z dual kit czy może jednak poczekać na E410/E510 tylko jaka bedzie ich cena z 2xKIT?
Olki fajna rzecz tylko te wizjery małe więc chyba bardziej te x10 z l/v
A wracając do S6500 jaki on posiada gwint do mocowania różnych filtrów??
A co powiecie o S5600?? Może nie warto przepłacać i wziąść teń tańszy?? Jakie są pomiędzy nimi różnice??
A wracając do S6500 jaki on posiada gwint do mocowania różnych filtrów??
A co powiecie o S5600?? Może nie warto przepłacać i wziąść teń tańszy?? Jakie są pomiędzy nimi różnice??
W S6500 gwint ma 58mm. Mysle, ze nie warto brac tego tanszego. Bardzo wazna roznica-zoom. W S6500 zaczyna sie od 28mm, a w S5600 od 38mm. Na krotkim koncu jasniejszy jest S6500, a na dlugim S5600, S5600 ma mniejszy LCD, mniej mpx, troche wolniejsze zdjecia seryjne. Takie roznice znalazlem po szybkim przejrzeniu specyfikacji.
S6500 ma mniejszy LCD, mniej mpx, troche wolniejsze zdjecia seryjne.
Chyba to mały błąd bo chyba mowa o modelu S5600 czyli modelu starszym który ma mniejszą matryce...
A czy w S6500 podczas kręcenia filmów możliwe jest użycie zooma??
S6500 ma mniejszy LCD, mniej mpx, troche wolniejsze zdjecia seryjne.
Chyba to mały błąd bo chyba mowa o modelu S5600 czyli modelu starszym który ma mniejszą matryce...
A czy w S6500 podczas kręcenia filmów możliwe jest użycie zooma??
Oj, walnalem sie. Powinno byc S5600. Zaraz zmienie.
Na pytanie o filmy odpowiedzi nie znam.
Pzdr
a mógłby ktoś z posiadaczy powiedzieć jak jest z zommem przy kręceniu filmów??
Czemu wsyscy zamilkli w temacie?? Nikt juz nic nie doda??
Chchiałbym jeszcze spytac ile zdjec zmiesci się na karte xD 1GB
może ktos poda ile zaimuje zdjecie JPG o danej rozdzielczości??
pozdrawiam i czekam...
Tu (http://www.dcresource.com/reviews/fuji/finepix_s6000fd-review/) masz tabelke z wielkoscia plikow w s6500 (s6000). W olku 510 hq zajmuje do ~2mb, shq do 5mb, raw 10.7mb.