Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : e620 aspect shooting 3:2 przez wizjer?

kocur80
2.09.10, 15:41
Witam
Czy jest możliwe by zdjęcie wykonywane za pomocą celownika było przycinane automatycznie przez aparat? w instrukcji pisze ze jedynie format RAW nie jest przycinany tylko jest zapisywany w 4:3 z ramka w zależności jakie proporcje się ustawi. Jednak ze zdjęciami JPG również tak się dzieję a zdjęcia nie są automatycznie zapisywane w proporcjach 3:2. przy pracy w trybie LV nie ma takich problemów

epicure
2.09.10, 15:54
Tylko w LV.

kocur80
2.09.10, 17:29
Tylko w LV.
Myslałęm że może mój aparat ma wadę bo w instrukcji jest napisane to co pisałem powyżej że nie da się jeżeli plik jest RAW tak przynajmniej wynika. trochę dziwne że LV da się a przez celownik nie, wydawałoby się banalna sprawa. dzięki za odpowiedź

Moominek
2.09.10, 18:28
Epicure nie masz racji. W JPG da się bez problemu, w LV oraz przez wizjer. Menu > "trybiki" > G > Fotogr. w proporcji > Każdy. Przy wybraniu LV zamiast Każdy nie przycina do wybranych proporcji boków przy kadrowaniu przez wizjer. Ale jak dla mnie to użycie przycinania przez wizjer przy braku linii pomocniczych to kiepska sprawa, chyba że ktoś ma wyczucie.
Wyklikane z mobilka

kocur80
2.09.10, 19:11
Epicure nie masz racji. W JPG da się bez problemu, w LV oraz przez wizjer. Menu > "trybiki" > G > Fotogr. w proporcji > Każdy. Przy wybraniu LV zamiast Każdy nie przycina do wybranych proporcji boków przy kadrowaniu przez wizjer. Ale jak dla mnie to użycie przycinania przez wizjer przy braku linii pomocniczych to kiepska sprawa, chyba że ktoś ma wyczucie.
Wyklikane z mobilka
UStawiłem "KAŻDY" ale nadal JPG nie są przycinane, tylko są w proporcji 4:3 i są ramki na wyświetlaczu gdy podglądam zdjęcie. to jak to w końcu jest?:/

Moominek
2.09.10, 20:06
Bo to taki substytut, chyba na wszelki wypadek żeby za dużo nie uciąć, działa jak w raw, ale działa. Przy zgrywaniu z karty użyj OM2 albo OS i zamiast kopiować pliki zaznacz je i daj "zapisz jako" i potwierdź kadrowanie.
Wyklikane z mobilka

kocur80
2.09.10, 20:40
Bo to taki substytut, chyba na wszelki wypadek żeby za dużo nie uciąć, działa jak w raw, ale działa. Przy zgrywaniu z karty użyj OM2 albo OS i zamiast kopiować pliki zaznacz je i daj "zapisz jako" i potwierdź kadrowanie.
Wyklikane z mobilka
no własnie chciałem to ominąć a instrukcja trochę wprowadza w błąd bo sugeruję że nie obcina tylko pliki RAW