Zobacz pełną wersję : W 90 - tą rocznicę bitwy pod Komarowem - moja relacja
Dzisiaj mija rocznica bitwy pod Komarowem.
http://szwadron.radom.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=54&Itemid=84&showall=1
Dzięki uprzejmości kolegi Janka - mogłem zobaczyć tą świetną inscenizację i tak prze okazji cyknąć "parę" fotek.
Dzisiaj:
- miejsce, organizatorzy i uczestnicy tej "bitwy".
Pozdrawiam.
ładna, ciekawa fotorelacja tylko czasami kolory wydaja się być wyblakłe :wink:
Prezentacji uczestników - ciąg dalszy.
Prezentacji uczestników - część ostatnia.
zaczęło się od zdobycia polskich taborów
Rafał Czarny
1.09.10, 15:00
Bardzo mi się podobają te zdjęcia. Udało Ci się zrobić inscenizację bez tłumu gapiów w tle za biało-czerwoną taśmą - co jest fotograficzną zmorą tego typu imprez.
Trochę za dużo podobnych do siebie zdjęć wrzuciłeś. Ostra selekcja zawsze dobrze robi takim fotoreportażom.
należało pozbierać rannych i pożegnać poległych
Bardzo ciekawy reportaż, i to co napisał Rafał Czarny, bez zbędnych wypełniaczy w tle ;) Może faktycznie trochę podobnych ujęć ale mi bardziej rzuciło się w oczy dosyć ciasne kadrowanie niektórych z nich. Ogólnie miło się ogląda.
Dzięki Wam za odwiedziny i opinie.
Co do gapiów - złamaliśmy "prawo" i przedostaliśmy się za biało-czerwoną taśmę - zostawiając ich za plecami. Żandarmeria usiłowała interweniować, ale jak widać bezskutecznie.
Co do selekcji - wybrałem z "morza" fotek te, które wydawały mi się interesujące, ale prawdę mówiąc - liczyłem na pomoc i w tym celu je ponumerowałem. (myślałem, że będzie coś takiego: 1 - kijowa, 15 - git) czy coś w tym stylu, ale ...
Na jutro wybrałem - pewnie najbardziej interesujące - z "pola bitwy".
Dzięki.
Pozdrawiam.
Bardzo fajne zdjęcia, super klimat uchwycony, może też poprzez te konie które na mnie zawsze działają. Gratulacje.
Witia- fotki mają dla mnie dużą wartość poznawczą, z racji moich zainteresowań historią. Przegląd wojsk, na pobojowisku, a szczególnie sceny dynamiczne, robią spore wrażenie i szczerze przypominają prawdziwe zdarzenia, rozgrywające się na rozległych przestrzeniach na Wschodzie.
Co do selekcji fotek, to przy materiale o charakterze dokumentalnym trudno opisywać poszczególne zdjęcia. Każde ma na swój sposób jest ważne i dobre.
Jeżeli zaś chodzi o stronę techniczną to część zdjęć wygląda jakby były wyciągane cienie i są wyblakłe, bez kontrastu, np. z I. wrzutki zdj. 15.
Czekam na dalszą partię zdjęć.
Pozdrawiam
Kaz
Za Kazem.
Czekam na bitwę...
po tym pierwszym starciu wszyscy czekali na ruch przeciwnika - czekali, obserwowali i przegrupowywali siły ...
Wspaniały reportaż.
Tak się zastanawiam, czy takie imprezy mają jakieś nagłośnienie i lektora, który informuje co się dzieje?
ciekawie bardzo. Tak przy ostatniej wrzucie zauważyłem, że wolę zdjęcia z kilkoma /max. 4-5/ bohaterami w kadrze. Patrzę wtedy na detale ich ubioru i oporządzenia. Z wcześniejszych zapamiętałem księdza przy poległym , a tutaj jedynka i czwórka dla mnie the best. Rzeczywiście dużo dało, że uciekłes za taśmy i nie widać teraźniejszości na zdjęciach.
Świetne.
Dzięki piękne za odwiedziny.
Jasiu - impreza przygotowana była znakomicie i profesjonalnie.
Gdybym miał czas na wysłuchanie lektora - dowiedział bym się więcej na temat tej ostatniej, tak wielkiej kawaleryjskiej bitwy XX wieku.
A oto ON. ("wlazł" mi w kadr)
Pozdrawiam.
po informacjach zwiadowców Wódz rozkazał - rozbić Lachów!
decydującą była szarża polskich ułanów...
pod koniec starcia już widać było tylko końskie zady konarmii Siemiona Budionnego.
już nigdy nie odbudowała ONA swej potęgi a sława polskiej kawalerii - jak widać - żywa jest do dziś.
Super reportaż.Gratuluję wynika. Pozdrawiam.
Na koniec - jak to uczynili "wodzowie" obu stron inscenizacji - i ja podziękuję za odwiedziny i opinie.
A może w przyszłym roku będzie okazja do spotkania się zainteresowanych na tej wspaniałej imprezie?
W swoim i (myślę, że mogę) w imieniu organizatorów - zapraszam.
Pozdrawiam i odsyłam do:
http://bitwapodkomarowem.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=193%3Apierwsze-wito-kawalerii-polskiej-za-nami-&catid=36%3Aaktualnoci&lang=pl
Witaj,
Bardzo fajna ta relacja. Oglądam od początku tylko kurza stopa brak czasu bylo coś napisać. Aby wpadam, zajrzę i lecę dalej. Całe szczęście dziś ciut luźniej więc nadrabiam zelgłości.
Pozdrawiam serdecznie :roll:
Rafał Czarny
3.09.10, 20:50
Witia, fajna puenta.
Witia, fajna puenta.
A to do mnie? Musiałam w wikipedii sprawdzić co to dokladnie znaczy. Weź mnie tak nie katuj coooooo? Wiesz, że polką nie jestem przecie :-P
Rafał Czarny
3.09.10, 20:57
A to do mnie? Musiałam w wikipedii sprawdzić co to dokladnie znaczy. Weź mnie tak nie katuj coooooo? Wiesz, że polką nie jestem przecie :-P
Tyyyy, lepiej nie fifokuj tylko dawaj te autofoty na priva. Dzisiaj znowum niecześfy.
Tyyyy, lepiej nie fifokuj tylko dawaj te autofoty na priva. Dzisiaj znowum niecześfy.
Tyyyyy, Desperado! Będzie cd. cyklu "Taki duży, a nie wie...", że mnie ma w znajmych na FB... I tam zdjęcia som :-P
P.S. Nasdrofie, flaśnie kończę flaske z finem :-P
Rafał Czarny
3.09.10, 21:18
Nasdrofie, flaśnie kończę flaske z finem :-P
No to wpadaj do mnie. Mam nadpite 0,7 Gorzkiej Ż.
No to wpadaj do mnie. Mam nadpite 0,7 Gorzkiej Ż.
Nie wiem czy się oplaca... Za nim dojadę (250 km) to pewnie ją wykończysz :lol: Trza na zlot poczekać :mrgreen:
P.S. Gośka Ż. to jakie ma zarzuty?
Dzięki Jolu, że wpadłaś i dzięki za opinie.
Co do puenty- Robert - wolałbym, żeby takie sytuacje zaczynały się od takich gestów - wszędzie.
Ale ... G...no by wtedy było z inscenizacjami:wink:
Pozdrawiam.
W fajnym miejscu sie znalazleś w odpowiednim czasie ;D