PDA

Zobacz pełną wersję : Jak skalibrować monitor?

Gaudama
31.08.10, 12:39
Czy ktoś mógłby mi poradzić jak skalibrować monitor do obróbki zdjęć? Nie wiem czy to może mieć znaczenie, ale na wszelki wypadek podaję że mój monitor to Gateway FPD2485W.

dzemski
31.08.10, 12:43
Czy ktoś mógłby mi poradzić jak skalibrować monitor do obróbki zdjęć? Nie wiem czy to może mieć znaczenie, ale na wszelki wypadek podaję że mój monitor to Gateway FPD2485W.

najlepiej jakimś kalibratorem (kolorymetrem): Spyder, ColorMunki itp

judasz
31.08.10, 13:00
http://pl.treknature.com/tasks/pub/calib.php to ci pomoze ,pozdrawiam.

dzemski
31.08.10, 13:01
poszukaj kogoś w okolicy z taką zabawką, bo kupowanie na jedną kalibrację raz na jakiś czas nie jest ekonomicznie uzasadnione :)

judasz: to tylko kalibracja jasności/kontrastu, a gdzie kalibracja kolorów ?

judasz
31.08.10, 13:05
poszukaj kogoś w okolicy z taką zabawką, bo kupowanie na jedną kalibrację raz na jakiś czas nie jest ekonomicznie uzasadnione :)

judasz: to tylko kalibracja jasności/kontrastu, a gdzie kalibracja kolorów ?

hmm kiedys mi to ktos z forumowiczow przyslal wiec podrzucilem dalej,pozdrawiam.

Mirek54
31.08.10, 15:27
Kalibruj kolory pod lab w ktorym wolasz fotki.Co z tego,ze ustawisz je piekne jak z labu beda calkiem inne.

dzemski
31.08.10, 15:38
Kalibruj kolory pod lab w ktorym wolasz fotki.Co z tego,ze ustawisz je piekne jak z labu beda calkiem inne.

od tego jest także kalibrator do wydruków, można sobie wtedy zapisac profile dla wielu maszyn foto i drukarskich i dzięki temu zawsze dostawać dokładnie to samo co sie ma na monitorze.

Toster_88
2.09.10, 17:01
Z softu to EIZO Screen Manager pro jest chyba najbardziej kompleksowy