PDA

Zobacz pełną wersję : Pytania o przyszłość Olympusa do Olympusa

cra3y
9.03.07, 23:07
Chyba stanie się to tradycją, ponieważ po raz drugi zakładam wątek w którym proszę Was o postawienia pytań do osób dobrze poinformowanych, związanych bezpośrednio z Olympusem.

Poprzednia "edycja" przyniosła odpowiedzi na coniektóre pytania - mam nadzieje, że tym razem bedzie conajmniej tak samo.

prosze o zachowanie następującej formy zapytań (używanie "code" w którym prosze postawić temat pytania + ewentualne wyjaśnienie) np:

Kto jest producentem/projektantem matryc do najnowszych modeli?

Poprzednie modele (od E1 do E400, z wyjątkiem E330) posiadały matryce Kodaka. Kto jest obecnym producentem i jak się to ma do pracy poprzednich matryc (odwzorowanie kolorów, podatności na moire - filtr AA itp).

PS: wątek będzie ostro moderowany w związku z czym proszę Was o rzeczowe pytania a nie o listę życzeń do Św. Mikołaja w stylu "kiedy 22mpix matryce z pici pixelami?"

PS2: wszystkie ciekawe informacje, które otrzymam od Was w tym wątku, zostaną "wcielone" do tego posta - będzie to łatwiej ogarnąć

PS3: prosze o "niepsioczenie" w tym wątku ;-)

grizz
10.03.07, 10:14
Jaki będzie format zapisu RAWów =w nowych lustrzankach - orf, czy też coś skompresowanego? Jeżeli to drugie, to czy specyfikacja formatu będzie udostępniona, czy też tylko odczytywanie takich plików bedzie mozliwe tylko w niektórych - aprobowanych przez Olympusa aplikacjach.

The z00m
10.03.07, 18:46
Czy Olympus przewiduje powstanie programu lojalnościowego dla swoich najlepszych klientów? Celowo nie piszę czym miałby ten program być ponieważ to w decydującej mierze zależy od Olympusa. Czytałem o programie lojalnościowym Canona dla posiadaczy przynajmniej dwóch obiektywów klasy L.

cra3y
10.03.07, 18:51
Rabaty po zakupie - odpowiednik mail-in rebate

Czy olympus planuje wdrożyć odpowiednik systemu "mail-in rebate", czyli zwrot ustalonej kwoty po zakupie zestawu bądź kombinacji poszczególnych produktów? Jeżeli nie, to czy planuje się wprowadzić inny program sprzedaży, który wyjdzie naprzeciw obecnym i przyszłym użytkownikom olympusa?

The z00m
10.03.07, 18:54
Sry za drugi post, ale będzie bardziej czytelnie:

Czy Olympus może stworzyć program News for Clients? Czyli dla osób rejestrujących się na stronie Olympus Polska programu informacyjnego dotyczącego wprowadzania nowych produktów oraz terminu od kiedy będą dostępne w sprzedaży. Forma News'a - e-mail na skrzynkę osoby rejestrującej się. Nie każdy śledzi stronę główną Olympusa by być na bieżąco w kwestiach w/w.

Jack
10.03.07, 20:04
...Poprzednia "edycja" przyniosła odpowiedzi na coniektóre pytania - mam nadzieje, że tym razem bedzie conajmniej tak samo...Jest duża szansa na szybkie uzyskanie odpowiedzi na pytania postawione do poniedziałku wieczorem. We wtorek rankiem-świtkiem lecę do Olympus Europa na trzydniowe szkolenie z nowych lustrzanek.
Jack

C+
10.03.07, 20:12
Jakie obiektywy stałoogniskowe zamierza wprowadzić Olympus? Po wprowadzeniu tak szerokiej gamy zoomów

YxasoR
10.03.07, 22:13
Nowe obiektywy, zaprezentowane 5.III, mają niebieski i srebrny pasek. Czy to jakieś nowe oznaczenia? Czy to oznacza, że wszystkie kolejne obiektywy będą tak oznaczane?

Czy Olympus zamierza odmłodzić starsze obiektywy i wprowadzić SWD?

lessie
10.03.07, 23:58
kiedy można się spodziewac zapowiedzianych/pokazanych na PMA korpusów i szkieł - jaka jest realna data sprzedaży w Polsce?

suchar
10.03.07, 23:58
Czy Olympus zamierza kontynuowac serie e-3xx?

Czy Olympus bedzie jeszcze stosowal LV w dwoch trybach w przyszlych modelach?

Chodzi mi o rozwiazanie, jakie zastosowano w E-330. LV w dwoch trybach, A i B. W E-410 i E-510 jest wlasciwie tylko tryb B z mozliwoscia wyostrzenia, jednak to polega na opuszczeniu lustra i troche trwa.

dog_master
11.03.07, 01:07
Czy Olympus planuje wprowadzic przez wielu oczekiwany jasny standardowy obiektyw z najnizszej polki?

Na wzor Canona czy Nikona, tani odpowiednik Leici Summilux

P
11.03.07, 01:15
Czy Olympus potwierdzi pojawienie się w niedalekiej przyszłości szerokokątnego zooma z najniższej półki? Jakie będą jego parametry (ogniskowe, światło) i kiedy może pokazać się na rynku?

C+
11.03.07, 09:43
Czy będzie kontynuacja E330 (LV A i B), ze stabilizacją jak w E510, gripem jak E300 i obrotowym LCD jak w następcy E-1?

Czy Olympus ma zamiar wprowadzić teleobiektyw Pro, który uzupełni dziurę cenową pomiędzy 50-200, a 90-250? Skoro jest już w systemie stabilizacja matrycy i niższe szumy to teleobiektywy powyżej 400mm nabierają sensu. Marzenie 200-500mm nie ciemniejsze niż F4 na długim końcu.

Czy nowy procesor pozwala na korzystanie z obiektywów Leica ze stabilizacją w dwóch trybach?

Czy są już konkretne daty wprowadzenia na rynek obiektywów z PMA?

KaarooL
11.03.07, 10:30
KIEDY firma OLYMPUS zagospodaruje średni segment rynku i doczekamy się pełnoprawnego aparatu w cenie ok. 4000-5000 za body, który będzie oferował:
- większe gabaryty, do wygodnej pracy z ciężkimi obiektywami
- dwie rolki nastawcze
- status LCD na "dachu"
- wizjer z pryzmatem przynajmniej tak duży jak w E-1 (krycie standardowe 95-96%)
- bufor na 10 plików RAW lub więcej
- 5 klatek na sekundę
- 10MPIX lub mniej o jakości porównywalnej z E-330
- AF przynajmniej taki jak w E-330
- PROPORCJE 3:2 zaznaczone liniami na MATÓWCE!!!
- opcjonalny battery grip na 2xBLM-1 lub 6xAA NiMH

modele obecne na rynku nie zapewniają komfortowej i szybkiej pracy w trybie MANUAL z racji braku drugiej rolki oraz utrudniają robienie zdjęć w pewnych warunkach: zdjęcia nocne lub zdjęcia w teatrze a to z racji wyświetlania nastaw na 2,5" LCD który świeci niczym latarnia wskutek czego aparat widać z 50 metrów.

kadrowanie przez małe i ciemne wizjery nie należy do przyjemnych a LiveView nie nadaje się do dynamicznych ujęć z racji oczywistego opóźnienia 0.2s (cały czas patrzymy na to co było a nie jest w danej chwili).

kiedy doczekamy się czegoś tak prostego jak zaznaczenie proporcji 3:2 dwoma kreskami na matówce? ułatwi to niezmiernie kadrowanie do odbitek w takim aspekcie.

czy zapomniano o kontynuacji modelu E-1 który oferował porządny wizjer, dwie rolki i status LCD? firmie OLYMPUS nie zależy na naszych pieniądzach - brak takowego aparatu popycha nas do konkurencji... tematu nie załatwi body za 8000-9000 pln ponieważ powstanie przepaść pomiędzy sprzętem "entry level" i "pro".

emc2
11.03.07, 21:47
Czy jest planowane wprowadzenie na rynek nowych lamp błyskowych lub ulepszonych wersji już istniejących? Na czym polegałyby ewentualne ulepszenia?

Jack
12.03.07, 19:54
Z uwagi na szczupłość czasu (muszę być jutro o 5:00 na lotnisku), zanotowałem dotychczas zadane pytania (ostanie od emc2, niedziela 20:47) i "przerabiam" je na język zagraniczny. Kolejne zadane pytania, po prostu prześlę do Dużego Wujka drogą korespondencyjną.
Jack

cra3y
12.03.07, 19:57
dzieki Jacku.

jak bedziesz mial odpowiedzi, to prosilbym o cytowanie, chyba, ze nie bedzie Ci sie chcialo, to przeslij mi lub radkowi i cos z tym zrobimy ;-)

Jack
12.03.07, 20:28
Sry za drugi post, ale będzie bardziej czytelnie:

Czy Olympus może stworzyć program News for Clients? Czyli dla osób rejestrujących się na stronie Olympus Polska programu informacyjnego dotyczącego wprowadzania nowych produktów oraz terminu od kiedy będą dostępne w sprzedaży. Forma News'a - e-mail na skrzynkę osoby rejestrującej się. Nie każdy śledzi stronę główną Olympusa by być na bieżąco w kwestiach w/w.Czy to jest postulat do Olympus Europa, czy Olympus Polska? Nie ma tego na polskiej stronie, ale można zarejestrować się na europejskiej i dostawać newsy: http://www.olympus-europa.com/consumer/dslr_membership_programme.htm Wszystkie newsy, niezależnie od postulatów i kraju użytkownika są po angielsku, sa dostepne od dłuższego czasu. Tego pytania nie będę zadawał w OE.
Jack

KaarooL
19.03.07, 13:38
Jack:

wiadomo już coś odnośnie odpowiedzi na pytania?

Rafał Czarny
19.03.07, 13:45
Dlaczego nie ma gripu do E510? Canonowi i Nikonowi opłaca się produkcja gripów do modeli amatorskich. Czy E510 ma dodatkowe styki, które umożliwią w przyszłości używanie gripa (zrobionego np. przez niezależne firmy)?

Jeronimo
19.03.07, 13:51
Rafał chyba sie troche spozniles...

Rafał Czarny
19.03.07, 14:41
Rafał chyba sie troche spozniles...

Hmm, jakoś wcześniej przeoczyłem ten wątek.

Jack
19.03.07, 15:13
wiadomo już coś odnośnie odpowiedzi na pytania?Zacytuję fragment e-maila, jaki dostałem dziś od najbardziej kompetentnej osoby w OE, która otrzymała ode mnie pytania:
...Um deine Fragen kümmere ich mich nächste Woche...
Jack

skow
19.03.07, 15:16
[quote=KaarooL]
...Um deine Fragen kümmere ich mich nächste Woche...
Jack

... i wszystko jasne :-)

PS. A tak na serio ktoś mógłby to przetłumaczyć?

Jeronimo
19.03.07, 15:17
...Um deine Fragen kümmere ich mich nächste Woche... o nie widdzialem ze OE po niemiecku szprecha ;) no nic to pozostaje nam czekac...

fotomic
19.03.07, 15:17
… Around your questions I worry next week…

Jack
19.03.07, 15:21
o nie widdzialem ze OE po niemiecku szprecha...Chyba się urwałeś z choinki. Dyć centrala w Hamburgu, a tylko najwyższy szczebel zarzadzający spożywa ryż i gada po angielsku na co dzień. Są bardzo very happy, jak się gada w OE po niemiecku (czyli ich ojczystym językiem), mimo, że urzędowym jest angielski.
Jack

Rafał Czarny
19.03.07, 15:38
o nie widdzialem ze OE po niemiecku szprecha...Chyba się urwałeś z choinki. Dyć centrala w Hamburgu, a tylko najwyższy szczebel zarzadzający spożywa ryż i gada po angielsku na co dzień. Są bardzo very happy, jak się gada w OE po niemiecku (czyli ich ojczystym językiem), mimo, że urzędowym jest angielski.
Jack

Ja też nie wiedziałem, że centrala OE jest u Germańca. I prawdę powiedziawszy wątpię, by ta wiedza było mi potrzebna do czegokolwiek. Chociaż, kto wie? Może takie pytanie padnie w jakimś konkursie audiotele:

Gdzie mieści się centrala europejska Olympusa:

a. w Peru

b. w Mozambiku

c, w Niemczech

I wtedy błysnę elokwencją przed rodziną ;) .

Jack
19.03.07, 16:28
... Może takie pytanie padnie w jakimś konkursie audiotele...Przepraszam. Byłem przekonany, że lokalizacja OE jest powszechnie znana rzeczą.
Jack

Jeronimo
19.03.07, 18:52
Chyba się urwałeś z choinki no popa3 zrzuciłeś mnie z mojej choinki ;)
Ja też nie wiedziałem, że centrala OE jest u Germańca. I prawdę powiedziawszy wątpię, by ta wiedza było mi potrzebna do czegokolwiek hehe :mrgreen:

no nic 3ba czekac...

Jack
21.03.07, 10:54
Właśnie przyszły odpowiedzi. Na razie załączam oryginał, a w wolnej chwili przerobię niemiecki na polski.
Jack

LubMich
21.03.07, 11:23
hm.. ciekawe dlaczego nie chcą ujawnić producenta matrycy

o programie lojalnościowym też widziałem na stronach www olka.. darmowe czyszczenie aparatu albo szybsza obsługa w serwisie i inne podobne - to już jakiś czas tam jest...

o obiektywach - Lens Roadmap - i nic więcej :D tylko tyle, że niebieski pasek zostanie we wszystkich nowszych. Szkoda, że link do zapowiedzi obiektywów walnięty - ale i tak, każdy ten obrazek zna na pamięć..

Wkrótce informacja o nowych lampach..

kontynuacja 3xx - bez komentarza.. a o A/B LV tyle, że nowa metoda (tj. AF i pomiar światła po machnięciu lustrem oraz nie odchylany LCD) jest lepsiejsza i nikt nie będzie potrzebować tamtej możliwosci ;)

i żadnych detali - poza 'jeszcze w tym roku' na temat E-1next

slawek66
21.03.07, 11:47
gdzies sie doczytalem ze matsushita (nie wiem czy dobrze napisane) :mrgreen:

lessie
21.03.07, 12:09
ale zamydla babka...

najlepsze są "kein kommentar" - szkoda że nie "nie potwierdzam, nie zaprzeczam".
No ale Ci co czekają na E-X chyba w tym roku go kupią...natomiast w odpowiedzi na pytanie kiedy pojawią się w handlu 410,510 jakoś nie widzę... :| szkła rozumiem że będą w 2007...powołując się na rozpiskę

generalnie dzięki Jacek za starania...

grizz
21.03.07, 12:12
hehe a myślałeś, ze sobie tak napisze, ze będzie nowa puszka?

Przecież wiesz jak duże są wymagania Olka dt. przecieku informacji :/

KaarooL
21.03.07, 14:02
Jack:

dzięki za fatygę. natłumaczyłeś się jak dziki a odpowiedzi OLKA możnaby zmieścić w jednym zdaniu...

mam nadzieję że chociaż parę patentów z naszych pytań zostanie wzięte pod uwagę. o wdrożeniu czegoś tak prostego jak dwie linie poziome na matówce nie śmiem marzyć...

lessie
21.03.07, 15:54
hehe a myślałeś, ze sobie tak napisze, ze będzie nowa puszka?

Przecież wiesz jak duże są wymagania Olka dt. przecieku informacji :/

tu nie chodzi o przecieki...połowa pytań dotyczy spraw bieżących, mało tego - spraw przez samego O. rozdmuchanych i ogłaszanych...nie lubię takiego podejścia. To nie były pytania o największe tajemnice technologiczne. Jak czytam te "uślizgi" to mnie lekko przekręca. Już jakiś czas temu, na szczęście, przeliczyłem środki, podjąłem pewne decyzje i teraz mam inne nastawienie do tego. Kupuję to co leży na półce, nie liczę na superpremiery, zapowiedzi itd... bo skończyłbym jak niektórzy na forum, miotający sie w decyzjach ( niedawno sam tak miałem ). Jak wyjdzie fajna puszka, szkło i będzie w zasięgu - kupię. Jesli nie - będę robił jak najlepsze fotki tym, co mam lub jest dostępne. Da się.
Ale zdenerwowała mnie baba i tyle...
to tak trudno powiedzieć kiedy coś sie pojawi?

Dobrze że mam inne problemy... i się wyciszyłem Olympusowo/systemowo/zakupowo...

luc4s
21.03.07, 16:15
To się baba wysiliła....

suchar
21.03.07, 19:46
Wiekszosc zrozumialem, ale chetnie bym przeczytal wersje polska. Dzieki Jack.

"Kein kommentar", "Kein kommentar", "Kein kommentar"... Bosko. I jeszcze ta gadka o tym, ze LV w E-510 jest lepszy od tego w E-330. O ile jeszcze o sam mechanizm mozna sie klocic (w E-510 jest niby 100% kadru i "pelna kontrola"), to mowienie, ze nieruchomy LCD o duzym kacie widzenia jest rownie dobry albo i lepszy niz ruchomy, to lekkie przegiecie... A roadmap to ja mam na pulpicie... Ech...

mateuss
21.03.07, 19:56
widocznie napisała tylko tyle na ile Jej pozwolili.

no nic.. podleciało marketingowym gadankiem i tyle...

C+
7.04.08, 08:09
Wywiad z Akira Watanabe

http://www.google.com/translate?u=http%3A%2F%2Fdc.watch.impress.co.jp%2F cda%2Fother%2F2008%2F04%2F07%2F8205.html&langpair=ja%7Cen&hl=pl&ie=UTF8Mr.

qbic
7.04.08, 12:00
Strasznie trudno sie to czyta...

Czy z tego wynika ze będzie jakiś następca E-3?

The z00m
7.04.08, 12:58

Prędzej czy później będzie. To chyba oczywiste ;-)

qbic
7.04.08, 14:31
This year, E-3 FURUMODERUCHENJI it. となれば、今年の年末向けには2桁が ってくるのでしょうか? If, at the end of this year for the coming two digits?

(かなり間をあけて悩みながら)それに 関しては、現時点では何も言えませ 。 (Interspatially considerable problems with) it, there is not anything at this time.

ktoś to rozumie ? Jeżeli chodzi o moje poprzednie pytanie o następcę E-3, pytanie dotyczy bieżącego roku. :)

asfoto_p
7.04.08, 19:29
Chciałem to przetłumaczyć translatorem ale słabo to wygląda ;/

zimny
7.04.08, 19:44
wstaw, pośmiejemy się z możliwości translatora :D

przemur
7.04.08, 20:51

Tu jest sensowne (=ludzkie) tłumaczenie:
http://www.fourthirdsphoto.com/vbb/showthread.php?t=23097

zibi1303
7.04.08, 21:00
A: [after a long pause, with a strained look]: At the present moment, I can’t say anything about that.

Z tego wynika, że zapowiada się super ciekawa końcówka roku znowu dla Olympusa ;)....
Fotokina... E520, poprawki jak E420
Koniec roku... E30.... ??? Dwócyfrówki jak nic i modernizacja E3

Smerf Maruda
7.04.08, 21:02
O rane... zaczyna się.

asfoto_p
7.04.08, 21:04
Mogę to zapodać po Polskiemu :) przez translator przewaliłem.
Jednak zapytam czy w ogóle można bo to dosyć długie ( 4,5 stron w wordzie)
Może są jakieś ograniczenia długości postu?
Proszę o odpowiedz z góry;)

dulak
7.04.08, 22:51
wiem, wiem to gdybania i nasze widzimisie :) ale ze tak pozwole sobie wyrazic moje zdanie.

Czy E3 jako topowa lustrzanka tak tradycyjnego producenta jak Olympus jest wystarczajaca? No w moim mniemaniu nie, a patrzac na reakcje swiatowych mediow rowniez nie. Gdyby E3 nosil nomenklature E30 o to byl by strzal w dziesiatke i o pare zlotych w dol rowniez wypadaloby zejsc. Nastepca E1 to powinien byc E2 a na chorobe na sile ciagnac do D3 czy 1D IIID Marka??? A jesli sie na sile do tego ciagnie to robic to konsekwentnie wiec body winno miec wbudowany uchwyt pionowy. Bo w chwili obecnej to w nomenklaturze panuje niezrozumialy balagan. Gdzie jest E2? Byl E10 i E20, byl E1 i jest E3 a co z edwojka???

Panowie i Panie szukajmy Edwojki!!!!

Jesli tkwie w bledzie, prosze wyprostujta mnie

Smerf Maruda
7.04.08, 22:57
Proszę, bo już było tak miło, przecież nie trzeba ciągnąć tych wątków, więc może sobie odpuścimy tym razem, co? Co o tym sądzicie?

dulak
7.04.08, 23:00
alez Kolego,
jesli ktos nie chce brac udzialu w danej dyskusji to po prostu omija owy watek, ale czy nie pomyslales, ze spora grupa forumowiczow ma jakies pytania, przemyslenia a to jest wlasnie swietne miejsce by o tym normalnie podyskutowac.

Smerf Maruda
7.04.08, 23:06
alez Kolego,
jesli ktos nie chce brac udzialu w danej dyskusji to po prostu omija owy watek, ale czy nie pomyslales, ze spora grupa forumowiczow ma jakies pytania, przemyslenia a to jest wlasnie swietne miejsce by o tym normalnie podyskutowac.

Myślisz, że jesteś pierwszy i odkrywczy?

https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=8677

Pewno i tutaj: https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=9092

I tutaj: https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=9326

I przede wszystkim tutaj: https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=7214

Ten temat jest wałkowany średnio raz na trzy miesiące. Po co?

grizz
7.04.08, 23:06
Ale ty tu młody jesteś...

Te dyskusje przwijają sie rzez forum co jakikś pół roku.

edit: o widzę, ze smerf inaczej srednią obliczył :P

dulak
7.04.08, 23:12
ale gdzie jest Edwojka na Mily Bog!? :)

Poza tym, nie widze nic dziwnego w tym, ze uzytkownicy bardzo oryginalnego systemu chcieliby wiedziec, ze prowadzacy system (w ktory sie przeciez inwestuje) maja konkretne pomysly na jego dalszy rozwoj i miejmy nadzieje, ze rok 2008 nam taka odpowiedz przynajmniej przyblizy.

Smerf Maruda
7.04.08, 23:13
edit: o widzę, ze smerf inaczej srednią obliczył :P

Bo ja porywczy, gwałtowny i nieopanowany jestem.

grizz
7.04.08, 23:16
ale gdzie jest Edwojka na Mily Bog!? :)

A gdzie jest e310? A e320?

A sony? Dlaczego następcą a100 jest a700? A moze a350? Bez ładu i składu ;)

A nikion? Gdzie jest d1? d2? Wredoty!

dulak
7.04.08, 23:22
A gdzie jest e310? A e320?

A sony? Dlaczego następcą a100 jest a700? A moze a350? Bez ładu i składu ;)

A nikion? Gdzie jest d1? d2? Wredoty!

No nie, ja chyba snie!!!
Sony konsekwentnie kontynuuje nomenklature Minolty, czyli do 600 pewnie beda amatorskie body prostrze, 700 czy 800 zaawansowane i polprofesjonalne (choc trendy jest pisanie semipro) a 900 profesjonalna, kontynuacja Minolty. A pytasz gdzie jest D1 czy D2? A chocby na ebayu czy na Heatrow w sklepie wolnoclowym stoi nowiutki jeszcze na polce.

Nie rozumiesz chyba, ze chodzi tu o pewne serie. Olympus, byc moze z powaznych przyczyn ale ich nie znam wiec pytam, przeskoczyl w nazwie o numerek, ale dlaczego?

suchar
7.04.08, 23:35
Dwójka? :roll: Tu jest (http://ompl.org/body,om-2) :roll:

willow32
8.04.08, 01:03
No nie, ja chyba snie!!!

Nie rozumiesz chyba, ze chodzi tu o pewne serie. Olympus, byc moze z powaznych przyczyn ale ich nie znam wiec pytam, przeskoczyl w nazwie o numerek, ale dlaczego?

dulak, tego dlaczego to pewnie nie wiedzą nawet najstarsi górale :) zastanawiam się tylko po co Tobie taka wiedza? Ktoś tam w Olku miał takiego pomysła i już :)
A może się komuś z zarządu cyferki pomajgały i poszło oficjalne pismo w sprawie nadania symbolu już z bykiem, odkręcić się nie dało bo prezes, w pomiędzyczasie wyjechał na wczasy zagraniczne... no i mamy E-3 :D
wiem że to mało prawdopodone, ale obawiam się ze bardziej wiarygodnej odpowiedzi to tutaj raczej nie dostaniesz, bo i od kogo? ;)

Smerf Maruda
8.04.08, 09:24

Ze swojej strony dodam, że ogry mają warstwy.

henry1
8.04.08, 10:24
Witam !

Dulak pisz do centrali OLYMPUS-JAPAN .
Tylko oni wiedzą dlaczego dali taki numerek na korpusie.
Może numer " 2 " był wersją beta a numer " 3 " jest wersją finalną.
:-)

Pzdr

Bodzip
8.04.08, 10:53
Podsłuchiwałem pod drzwiami Zarządu. Numerki będą nieparzyste -> E1, E3, E5 ... :-P

Warmik
8.04.08, 11:00
ciekawe jakby się nazywał model z wyższej półki niż E3, gdyby zdecydowano się takiego wypuścić na rynek

adikk
8.04.08, 11:30
E0,3 ?? Albo 3E :D

qbic
8.04.08, 11:37
...a jakie znaczenie ma nazwa?

Jak dla mnie może sie nazywać E-Turbo. E-1n, E-3 ultra, wsio rawno, najważniejsze żeby matryca była lepsza niż jest.

Warmik
8.04.08, 11:40
...a jakie znaczenie nazwa?

Jak dla mnie może sie nazywać E-Turbo. E-1n, E-3 ultra, wsio rawno, najważniejsze żeby matryca była lepsza niż jest.
nie ma żadnego znaczenia :wink:

jps
8.04.08, 18:59
http://www.olympus-global.com/en/magazine/techzone/vol70_e/page1.cfm

dulak
8.04.08, 20:10
http://www.olympus-global.com/en/magazine/techzone/vol70_e/page1.cfm

no w koncu cos sensownego, ale tlumaczenie Pana Ogasawary kompletnie do mnie nie przemawia, a dlaczego dociekam nomenklatury? wlasciwie sa dwa powody:

1. wrodzona ciekawosc
2. wrazenie, ze marketingowcy z Olka na sile umiescili Etrojke w lini z czerwona i zolta rodzina Pro :)

myslicie, ze sie myle, he?

:):):)

C+
9.04.08, 08:03
no w koncu cos sensownego, ale tlumaczenie Pana Ogasawary kompletnie do mnie nie przemawia, a dlaczego dociekam nomenklatury? wlasciwie sa dwa powody:

1. wrodzona ciekawosc
2. wrazenie, ze marketingowcy z Olka na sile umiescili Etrojke w lini z czerwona i zolta rodzina Pro :)

myslicie, ze sie myle, he?

:):):)

Ja myślę że to ludzie na siłę próbują segmentować rynek i jeżeli E3 jest pro to trzeba go porównywać z 1D/D3 mimo tak kolosalnych różnic jak 4 razy mniejsza matryca czy 4 razy mniejsza cena. To tak jakby porównywać Berlingo ze Crafterem bo przecież oba dostawcze. :wink: