Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : małe dylematy: zuiko 14-54mm, sigma 30mm, zuiko 50mm ???

tomek s
8.03.07, 11:26
No właśnie mogę sobie pozwolić na jeden, mam obecnie dualkit, a chciałbym coś jaśniejszego, tylko co?? Kupno głównie pod kątem fotografii ludzi, zależy mi na małej GO i jasnoćci by można było fotografować też w trudniejszych warunkach. Przychylałem się ostatnio do wymiany 14-45 na 14-54 ze względu na jasność, szybkość no i dużą uniwersalność. Ostatnio jednak zachwyciła mnie ta sigma 30mm z świetnym światełkiem 1,4, ale jednocześnie naczytałem się też trochę niepochlebnych opini na jej temat, co do ostrości - zwłaszcza na obrzeżach kadru, no i ten niepewny AF ?? Jest jeszcze świetna 50-tka f2 od zuiko, ale chyba te 100mm będzie dla mnie troche za wąskie, ale znowu kusi bardzo dobrym makro :? Bardziej zatem skupiam się na na 14-54mm, którego ciężko dostać w dobrej cenie, a używanych poprostu nie ma, na nowy 12-60 ludzie muszą poczekać i nie wyzbywają się 14-54 i jeszcze ta sigma?? Może ktoś ma, lub miał szanse porównać jak się użytkuje te dwa obiektywy, może jakieś przykładowe zdjęcia w tych samych warunkach? Czy jest jakiś sklep gdzie mają (nie na zamówienie) pod olego, żeby można było sobie podpiąć i potestować, bo podobno egzemplarz egzemplarzowi nie równy co nie tyczy się raczej zuiko :D
Proszę o porady.
pzdr

Magus
8.03.07, 11:36
Mam 14-54 i 50mm - moge Ci powiedzieć, że oba sa świetne - 50mm jest optycznie szkłem doskonałym jak dla mnie, ma jednak dość ślamazarny AF w prównaniu do 14-54 - daje radę, ale trzeba przywyknąć do dobrego celowania, może z nowymi body będzie chodić lepiej.

14-54 daje Ci uniwersalność.

30mm jeszcze nie mam, jak zostanę z olkiem to sobie ją kupię przed wakacjami - wtedy ci powiem dokładniej co i jak :)

EDIT

Dzwoniłem http://www.sklepfotograficzny.pl/ - pan powiedział, że jak chce to może ściągnąć w każdej chwili, mogę oglądnąć, podpiąć po aparat porobić foty u nich w sklepie w Krakowie i ... nie muszę kupować.

tomek s
8.03.07, 11:43
no właśnie, jeszcze wspomnę, że kupujac sigmę zostawiłbym 14-45 do którego mam filtry na 58mm, a tak do 14-54 kolejny nie mały wydatek bo marumi kosztował mnie ponad 200pln :sad: może to nie do końca najważniejsze, ale próbuje sobie znaleźć wszystkie argumenty za i przeciw, no i przy tym im więcej się zastanawiam tym bardziej nie wiem :?
pzdr

lessie
8.03.07, 12:02
stałem przed podobnym dylematem i zdecydowałem się na 14-54. 12-60 nawet jak będzie top jakości to będzie kosztował...50mm mi się marzy ale też ogranicza, a ja pokochałem szersze ujęcia. Portret 14-54 opędzisz nie gorzej niż 50tką (aczkolwiek takiej głebii się może nie uzyska ) a 50tką nie zrobisz niczego co wymaga mniej niż 50mm

opiotr
8.03.07, 12:03
no właśnie, jeszcze wspomnę, że kupujac sigmę zostawiłbym 14-45 do którego mam filtry na 58mm, a tak do 14-54 kolejny nie mały wydatek bo marumi kosztował mnie ponad 200pln :sad: może to nie do końca najważniejsze, ale próbuje sobie znaleźć wszystkie argumenty za i przeciw, no i przy tym im więcej się zastanawiam tym bardziej nie wiem :?
pzdr
Do fotografii ludzi chyba aż tak bardzo filtry się nie przydadzą.

Magus
8.03.07, 12:05
W sumie to 50mm f2 mam założona na aparat tak w 80% przypadków gdy fotografuję - przewaga tego szkła w portrecie nad 14-54 jest dośc duża.

lessie
8.03.07, 12:10
miałem Cię o to zapytać:
14-54 a 50 w portrecie - możesz na szybko podać różnice na korzyść 50tki? tylko w obrazie...

Magus
8.03.07, 12:14
Ostrość, boke, mała GO

lessie
8.03.07, 12:16
Ostrość, boke, mała GO

jest ostrzejszy???

Magus
8.03.07, 12:18
50 f2 - jest taka ostra, że pokaleczyć się można ... dlatego często mówią, że do portretu się nie nadaje bo uwypukla wszystkie wady cery.

Ale na szczęście mam żonę wizażystkę więc makUpem radze sobie z nadmiarem ostrości.

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://www.photozone.de/8Reviews/lenses/olympus_50_2/mtf.gif)
The Olympus Zuiko Digital 50mm f/2 macro may be the only macro lens available for four-thirds at the moment but its performance is near flawless. Optically the lens is basically beyond criticism with a peak performance that betters the 8 mega pixel sensor of the E-300. Mechanically it suffers a little from the conventional AF motor as well the focus extension system although the principal quality of the construction is very high. Highly recommended!

źródło (http://www.photozone.de/8Reviews/lenses/olympus_1454_2835/mtf50.gif)

Na wykresie nie ma dużej różnicy dla centrum kadru, ale odczuwalnie na zdjęciach widzę różnicę zasadniczą.

lessie
8.03.07, 12:21
podnieciłeś mnie tym...
myślałem że 14-54 jest żyletą...
niestety na oba naraz kasy nie mam
używam czasami z KM ich 50mm 1,4 - piękny obraz daje...
dla mnie, nieprzyzwyczajonego do stałek dziwne jest tylko to "bieganie" dla złapania odpowiedniego kadru i szukanie pierścienia zoomu... ;)

tomek s
8.03.07, 12:23
pzdr

To wiem, ale zostawiając 14-54 jako uniwersalny, będe musiał kupić większą średnicę do zdjęć krajobrazu, a kupując sigme 14-45 by został z filtrami które mam.
O jakość zuiko jestem spokojny, istotna jest tu tylko jak dla mnie różnica w jasności no i GO
Widziałem sample tej sigmy z E-300 i nawet mi się podobały, ale nie wiem jak to jest z powtarzalnością jakości szkieł, czy można trafić na jakiś trefny egzemplarz :?
pzdr

Magus
8.03.07, 12:26

To wiem, ale zostawiając 14-54 jako uniwersalny, będe musiał kupić większą średnicę do zdjęć krajobrazu, a kupując sigme 14-45 by został z filtrami które mam.
O jakość zuiko jestem spokojny, istotna jest tu tylko jak dla mnie różnica w jasności no i GO
Widziałem sample tej sigmy z E-300 i nawet mi się podobały, ale nie wiem jak to jest z powtarzalnością jakości szkieł, czy można trafić na jakiś trefny egzemplarz :?
pzdr

Wiesz sigma z canonem w AF się gryzie, ale z Olkiem tak na 100% nie wiadomo jak to jest, może dla otwartego standardu jakim jest 4/3 łatwiej zrobić szkła które trafiają - nie wiem w życiu nie miałem sigmy.

LubMich
8.03.07, 15:03
Dzwoniłem http://www.sklepfotograficzny.pl/ - pan powiedział, że jak chce to może ściągnąć w każdej chwili, mogę oglądnąć, podpiąć po aparat porobić foty u nich w sklepie w Krakowie i ... nie muszę kupować.Hm.. też się interesuję tą sigmą.. w tej chwili pewnie jeszcze jej nie kupię - więc na razie sklepów nie obdzwaniałem - ale gdybyś prosił ten sklep o zamówienie to chętnie bym tą sigmę też sprawdził..

Magus
8.03.07, 15:09
Najlepiej niech o to poprosi osoba które chce kupić, dopuszcza teraz taką mozliwość, a my przy okazj się załapiemy.

tomek s
8.03.07, 15:23
Ja dzwoniłem do Fotorimex.pl, niestety do Olympusa nie mają na półce, mogą mieć na drugi dzień, sprzedali juz trochę tych sigm też pod inne systemy i do tej pory jedna była jakaś trefna - mydło na pełnym otworze, ale została wymieniona na nową. Będe się jeszcze interesował bo decyzji nie podjąłem. Może jakieś używane zuiko na alledrogo sie trafi ;)
pzdr

LubMich
8.03.07, 15:25
W warszawie masz centrum sigmy - tam powinni bez problemu mieć an składzie sigmy do olka..
lokalizacji nie pamiętam - w jakimś dużym centrum handlowym

o mam dokłądniej:

Sigma Pro Centrum
CH Blue City Al. Jerozolimskie 179
Sklep Fotograf Multimedia poziom -1
tel. (0-22) 311 74 24

hm.. ten krakowski sklep to też niby pro centrum ;)

dog_master
8.03.07, 15:35
Tomek, jestem w podobnej sytuacji :D Znaczy sie, rodzinka zgodzila sie na nowy obiektyw w okolicach 1,5k-2k.

14-54 odrzucilam, bo mam 14-45 + filtry... za drogo mi to wyjdzie, a wole stalke :P

30mm... piekne swiatelko, ale nie odpowiada mi kąt... 35mm, ktore mam, jest okej, a szerzej... nie :P No i odleglosc ostrzenia 40cm, do moze byc mi za daleko do ulubionych ciasnych kadrow.

Zdecydowalam sie na 50mm, troszke ciemniej, ale i tak jasno, za to piękny kąt widzenia :) I filtry 52, wiec tylko kupie 52->58 :)

BTW jaka jest roznica EV pomiedzy f/3.5 i f/2? Nie umiem tego przeliczac... :(

tomek s
8.03.07, 15:42
W warszawie masz centrum sigmy - tam powinni bez problemu mieć an składzie sigmy do olka..
lokalizacji nie pamiętam - w jakimś dużym centrum handlowym

o mam dokłądniej:

Sigma Pro Centrum
CH Blue City Al. Jerozolimskie 179
Sklep Fotograf Multimedia poziom -1
tel. (0-22) 311 74 24

Dzwoniłem, mają pod Olka i można wypożyczyć na 3 dni po wpłaceniu 6% kaucji, więc chyba jutro sie wybiorę i w weekendzik sie pobawię tym szkiełkiem :foto2:
pzdr

Jeronimo
8.03.07, 16:05
Dzwoniłem, mają pod Olka i można wypożyczyć na 3 dni po wpłaceniu 6% kaucji, więc chyba jutro sie wybiorę i w weekendzik sie pobawię tym szkiełkiem :foto2:
pzdr ale fajnie! jakbym mial mozliwosc wypozyczenia sprzetu ktory chcialbym kupic to pewnie po takim "tescie" odrazu bym kupil... szkoda ze mieszkam tak daleko (i ciekawe czy nasz Olympus tez ma takie wypozyczanie?)

LubMich
8.03.07, 16:11
sprawdź warunki wypożyczania - bo nei wiem czy całą kałcję dostaniesz z powrotem - jak nie kupisz..

tomek s
8.03.07, 16:20
sprawdź warunki wypożyczania - bo nei wiem czy całą kałcję dostaniesz z powrotem - jak nie kupisz..

właśnie zadzwoniłem jeszcze raz jak z tą kaucją, pan powiedział mi że kaucję całą zwracają, a jak ktoś się zdecyduje na obiektyw, ostateczna cena pomniejszana jest o tą kaucję.
pzdr

jawi
8.03.07, 16:26
Proszę bardzo tu jest cennik wypożyczenia.

http://www.sigma-foto.pl/?q=node/40

tomek s
8.03.07, 16:51
no jednak mała pomyłka, koszt wypożyczenia to 69zł, jeżeli w ciągu miesiąca bym się zdecydował u nich kupić to wliczają to w cenę obiektywu, więc chyba ograniczę to testowanie do terenu sklepu, bez opłat dodatkowych :roll:
pzdr

jps
8.03.07, 17:08
no jednak mała pomyłka, koszt wypożyczenia to 69zł, jeżeli w ciągu miesiąca bym się zdecydował u nich kupić to wliczają to w cenę obiektywu, więc chyba ograniczę to testowanie do terenu sklepu, bez opłat dodatkowych :roll:
pzdr

No właśnie mija się to z celem skoro przejmujesz się filtrem za 200 zł. Ja wybierał bym między 30mm, a 50mm i tu stawiam na ZD 50mm zapewne cena w Jedi nie będzie dużo wyższa od Sigmy 30mm, a obiektyw zacny i sprawdzony. Co do ZD 14-54 w tym momencie odpuścił bym sobie na Twoim miejscu i poczekał na ceny 12-60mm, ponieważ wtedy masz również szeroki kąt i za jednym zamachem masz praktycznie dwa obiektywy 11-22 i 14-54.

kisi
8.03.07, 18:01
Czekam na testowe foty tej sigmy 30mm. Porob na duzej dziurce kilka. Bo kusiloby mnie fajne szkielko portretowo-krajobrazowe. O co chodzi ze w tej sigmie jest jakis nietypowy kąt ??

andytown
8.03.07, 21:49
Moja sytuacja jest podobna do Magusa... jeżeli choć z miesiąc pobędziesz z 50 to łapiesz się na tym, że z żalem przykręczasz jak musisz bardziej uniwerslane 14-54.... poprostu 50 jest optycznym killerem.... trzeba tego spróbować

ma też wady

jest wolna,,, ma wąski kąt itd:) - ale jakość optyczna wynagradza to wszystko

między 2 a 3,5 jest 1,7 ev róznicy

tomek s
8.03.07, 22:59
zdaję sobie sprawę, że 50-tka jest optycznie the best, ale jednak to chyba będzie dla mnie za wąsko, tak mi się coś wydaje.
Ta sigma wydaje się być ostra i to od pełnego otworu, gorzej jednak z bokeh to wygląda
http://www.pbase.com/lightrules/28v30main
pzdr

dog_master
8.03.07, 23:30
Dzieki Andytown :)

A fotki z tej Sigmy są jeszcze w tym temacie https://forum.olympusclub.pl/topics27/14-54mm-a-50mm-macro-na-50mm-ogniskowej-vt5102,36.htm

pleg
9.03.07, 01:12
A fotki z tej Sigmy są jeszcze w tym temacie https://forum.olympusclub.pl/topics27/14-54mm-a-50mm-macro-na-50mm-ogniskowej-vt5102,36.htm

A to cała "galeria":

GALERIA (http://photofile.ru/users/clakier2/2353464/)

Naprawdę tego obiektywu od zakupu nie zdejmuję z aparatu :))

kisi
9.03.07, 09:00
A to cała "galeria":

GALERIA (http://photofile.ru/users/clakier2/2353464/)

Naprawdę tego obiektywu od zakupu nie zdejmuję z aparatu :))

Patrzylem na te fotki, ale dla mnie one nie sa ostre. Na pewno nie tak ostre jak ZD50 a jesli nawet już zeby uniknac porownan to sa zbyt nieostre jak na stałke. Przydala by mi sie taka stałka. Fajna, jasna, ostra. Myslalem zeby wykorzystywać ja do portretu oraz ze wzgledu na szerszy kąt rowniez do bardziej uniwersalnych zastosowan. Boje sie tylko ze w portrecie bede musial zbyt blisko podejsc do dzieciaka a przez to wzbudze jego zainteresowanie i czar naturalnych fotek z nienacka prysnie. Przy cenie okolo 1.5 tys. jest to juz na tyle duza kwota a roznica do ZD50 relatywnie niska ze to mnie troche powstrzymuje. Jesli dalej nie upewnie sie co do swojej decyzji w zakresie stalek to prawdopodobie kupie m42 i Pancolara i po problemie z portretem. Meczarnia ale coz zrobic...

tomek s
10.03.07, 10:38
witam, mam okazję bawić się w ten weekend Nikonem D70s i tak sobie porównuję ze swoim Olkiem, muszę przyznać, że niestety pod względem AF E-500 z 14-45 to mały żółwik.
Może mi ktoś powiedzieć jak sytuacja się ma z podpiętym 14-54, jest zauważalna różnica, zwłaszcza przy trochę gorszym świetle? Czego mi jeszcze brakuje w Olympusie, to lampka wspomagająca AF -super patent w przeciwieństwie do lampowej spawarki.
pzdr

grizz
10.03.07, 10:57
witam, mam okazję bawić się w ten weekend Nikonem D70s i tak sobie porównuję ze swoim Olkiem, muszę przyznać, że niestety pod względem AF E-500 z 14-45 to mały żółwik.
Może mi ktoś powiedzieć jak sytuacja się ma z podpiętym 14-54, jest zauważalna różnica, zwłaszcza przy trochę gorszym świetle? Czego mi jeszcze brakuje w Olympusie, to lampka wspomagająca AF -super patent w przeciwieństwie do lampowej spawarki.
pzdr

A co miałes podpięte pod nikona 18-70?
E-1 ma lampeczkę, a nie spawarkę i spisuje się całkiem całkiem, ale tylko na +/- 5m (z lampą twięce)
Dokładnie nie testowałem, ale nikon na polu AF wymiata...
14-54 będzie lepiej ostrzył z tego powodu, że jest jaśniejszy, chodź raczej nikona nawet z 18-70 nie pobije :/

tomek s
10.03.07, 14:21
dokładnie 18-70mm f3,5-4,5 no jest całkiem niezły, D70s jest bardzo funkcjonalny w użytkowaniu 2 kółka i wygodnie leży w dłoni, ale po tych domowych zdjęciach, które nie są może jeszcze takie reprezentacyjne stwierdzam że foty jednak bardziej mi się podobają z olka (mojej żonie zresztą też ;) ), a dokładnie kolory jakie daje Olympus :D są the best
skłaniam się chyba jednak do tego 14-54, może dziś wybiorę się jeszcze oblukać tą sigmę
pzdr

grizz
10.03.07, 17:34
Zastanawiaj się, zastanawiaj, to dojdzie Ci jeszcze 12-60 ;p

tomek s
10.03.07, 19:07
taaak, ale pewnie ten 12-60 ceną mnie odstraszy, podejrzewam, że koło +-3000zł. Do tego jeszcze spodobał mi się ten nikoś, ale od zmiany hamują mnie trochę kolory - jednak w porównaniu z olympusem jakby wyprane :?
pzdr

andytown
10.03.07, 19:38
taaak, ale pewnie ten 12-60 ceną mnie odstraszy, podejrzewam, że koło +-3000zł. Do tego jeszcze spodobał mi się ten nikoś, ale od zmiany hamują mnie trochę kolory - jednak w porównaniu z olympusem jakby wyprane :?
pzdr

cenna uwaga, mam podobne oddczucia co do D70:) - ale robienie w Raw i operacje na krzywych rozwiązują problem ;)

tomek s
10.03.07, 19:57
pzdr

cenna uwaga, mam podobne oddczucia co do D70:) - ale robienie w Raw i operacje na krzywych rozwiązują problem ;)

zgadza się tylko czasami chcę mieć dobry "materiał" prosto z aparatu, z olym natomiast przy używaniu wysokiego iso zabawa z neat image ;) Co jeszcze zauważyłem, to kit 18-70 bardzo dobry i ogólnie aparat bardzo ładnie i równomiernie naświetla, mój olek potrafi czasami, w niektórych miejscach wypalić lub niedoświetlić. Kurde ale mam mętlik w głowie im więcej informacji tym większa niepewność, nikt nie sprzedaje 14-54, ceny w sklepach - kosmos :cry:
pzdr

grizz
10.03.07, 20:00
Poczekaj na aż wyjdzie 12-60, część ludzi zamieni na nie 14-54

The z00m
11.03.07, 01:50

Z tym czekaniem jest różnie. Wszystko zależy w jakiej cenie będzie 12-60. Ja spodziewam się ceny około 3500zł. Nie ma więc co liczyć na spore obniżki cen 14-54. Czy nastąpi ich wysyp na Alledrogo? Ciężko powiedzieć. Ktoś kto kupił 14-54 w kicie może liczyć na max. 1500zł. Tak myślę. Czyli musiałby dołożyć przy założeniu, że 12-64 będzie w cenie 3500zł około 2000zł. To nie jest mała kwota.

Nie spodziewałbym się więc zarówno niższych cen 14-54 jak również ich wysypu na rynku wtórnym.

fotomic
11.03.07, 11:36

Z tym czekaniem jest różnie. Wszystko zależy w jakiej cenie będzie 12-60. Ja spodziewam się ceny około 3500zł. Nie ma więc co liczyć na spore obniżki cen 14-54. Czy nastąpi ich wysyp na Alledrogo? Ciężko powiedzieć. Ktoś kto kupił 14-54 w kicie może liczyć na max. 1500zł. Tak myślę. Czyli musiałby dołożyć przy założeniu, że 12-64 będzie w cenie 3500zł około 2000zł. To nie jest mała kwota.

Nie spodziewałbym się więc zarówno niższych cen 14-54 jak również ich wysypu na rynku wtórnym. wogóle nie spodziewam sie że masowo będzie wysprzedawany 12-60. Sorry ale Olek nie wykosi tym szkłem 11-22 i 14-54 sam sobie by dołek kopał a wątpię że o to chodziło, ciekawe jak wyjdzie porównanie na poszczególnych ogniskowych ty szkieł cosik czuje że 11-22 i 14-54 będą lepiej wypadały :)

suchy10
12.03.07, 10:55
Fotomic...mam pytanie:
czy sensowna wydaje sie sprzedaz 14-54(mam) na rzecz 11-22 plus ZD 50(mam)...taki zestaw imprezowy(chrzciny, kosciól-slub, prywatna impreza)?
Czy to nie za duza luka pomiedzy 22 a 50mm (musze dodac ze zaczynam dopier bawic sie w takie imprezy okolicznosciowe i brakuje doswiadczenia)

Pytanie odnosi sie o przyszosc...mam zamiar w najblizszym czasie zakupic to zachwalane szkieko (11-22), bo na 7-14...nieststy mnie jeszcze nie stac...

tomek s
12.03.07, 11:19
suchy10, jakbyś się zdecydował sprzedać, to póki co jestem zainteresowany :mrgreen: Chyba, że coś innego mi wpadnie do głowy :roll:
pzdr

fotomic
12.03.07, 11:23
Fotomic...mam pytanie:
czy sensowna wydaje sie sprzedaz 14-54(mam) na rzecz 11-22 plus ZD 50(mam)...taki zestaw imprezowy(chrzciny, kosciól-slub, prywatna impreza)?
Czy to nie za duza luka pomiedzy 22 a 50mm (musze dodac ze zaczynam dopier bawic sie w takie imprezy okolicznosciowe i brakuje doswiadczenia)

Pytanie odnosi sie o przyszosc...mam zamiar w najblizszym czasie zakupic to zachwalane szkieko (11-22), bo na 7-14...nieststy mnie jeszcze nie stac... wiesz to jest dylemat nie jednej osoby :) sam sie ostro nad tym zastanawiam, gdyż 90% zdjęć robie na ogniskowych 14mm i 54 mm. Jak masz kase to warto, 50macro jest zajebiście ostre, a 11-22 też zacne szkiełko

grizz
12.03.07, 11:47
Fotomic...mam pytanie:

Pytanie odnosi sie o przyszosc...mam zamiar w najblizszym czasie zakupic to zachwalane szkieko (11-22), bo na 7-14...nieststy mnie jeszcze nie stac...

Tutaj problemem nie będzie dziura pomiędzy 22a50 a konieczność zmieniania szkieł :/

No chyba, że masz/planujesz dwie puszki.

LubMich
12.03.07, 12:00
do kompletu 30mm f1.4 :D ..
gary działa stałkami na takich imprezach i wychodzi mu to nieźle.. jest czas na zmianę obiektywu..
Ja zostaję przy zuuumie dla imprez sportowych.. i wszelakiej reporterki..

LubMich
12.03.07, 12:06
cenna uwaga, mam podobne oddczucia co do D70:) - ale robienie w Raw i operacje na krzywych rozwiązują problem ;)jeżeli to nie byłby wielki problem - mógłbyś zamieścić ze dwa przykłady zabawy krzywymi kolorów - dla uzyskania z orf-a kolorów nikona? Olympus ma kolory jak ciężki i nasycony olejny obraz.. nikon jest leciutki i zwiewny - a ja tak łatwo, i dobrze, między jednym a drugim przejść nie potrafię..

opiotr
12.03.07, 13:14
Jest jeszcze zdaje sie sigma 28 F1,8 tylko trochę kobyła z niej ale lepsza optycznie od tej 30 F1,4.

andytown
12.03.07, 13:21
cenna uwaga, mam podobne oddczucia co do D70:) - ale robienie w Raw i operacje na krzywych rozwiązują problem ;)jeżeli to nie byłby wielki problem - mógłbyś zamieścić ze dwa przykłady zabawy krzywymi kolorów - dla uzyskania z orf-a kolorów nikona? Olympus ma kolory jak ciężki i nasycony olejny obraz.. nikon jest leciutki i zwiewny - a ja tak łatwo, i dobrze, między jednym a drugim przejść nie potrafię..

Mi też sprawia duży problem zrobienie z Nikona w ich standardowym programie Kolorów Olka:) - w drugą stronę idzie łatwiej - odejmuję kontrast -3 dodaje ostrość +5 i jest ok:)

ale na CF w dużych dyskusja "udowodnili mi" ze "specyficzne kolory" Nikona d70 nie są problemem jak się robi w RAW:D

tomek s
12.03.07, 13:28
Jest jeszcze zdaje sie sigma 28 F1,8 tylko trochę kobyła z niej ale lepsza optycznie od tej 30 F1,4.

tylko, że chyba jeszcze jej nie ma pod 4/3
pzdr

opiotr
12.03.07, 14:59

Za autorytatywne stwierdzenie. Miałem te dwa szkła w używaniu. Te 28mm nawet do pięt nie dorasta świetnej 30stce. Żeby pisać trzeba sprawdzić.
Napisałem na podstawie testu na fotopolis a żadnego obiektywu nawet na oczy nie widziałem. http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5477

tomek s
12.03.07, 15:51

Za autorytatywne stwierdzenie. Miałem te dwa szkła w używaniu. Te 28mm nawet do pięt nie dorasta świetnej 30stce. Żeby pisać trzeba sprawdzić.

ooo kolega użytkował tą sigmę i jakie wrażenia co do jakości, ostrości, warta swojej ceny ??
może jakieś sample?
pzdr

kisi
12.03.07, 19:32

Wlasnie dawaj sample, wypowiedz sie. Poki co to na forum jest jeden uzytkownik tego szkielka (30mm SIGMy). Sam sie zastanawiam, jest wiele opcji, w głowie młyn, kasy brak na wszystko co by sie chcialo zakupic wiec przynajmniej wszelkie opinie sa na wage zlota. Z tego co widze to jednak 30mm SIGMA jakos ciezko sobie toruje droge wsrod nowych uzytkownikow...

PS.
Widzialem i czytalem test tej SIGMY ale w wersji do CANONa i faktycznie jest niezla... jednak to nie bylo porownanie do szkiel ZUIKO (ktora dla Olka rządzą) stad tez nie za dobry to punkt odniesienia.

suchar
13.03.07, 20:55
No co Ty , fotki są z żóltego apartu jeszcze byście się zgorszyli , albo co innego.

Bez komentarza...

Rafał Czarny do swoich fotem miałby kapitalne szkiełko bo chyba lubi w zasieg reki podchodzić.

Do streetphoto chyba jednak zoom bardziej uzyteczny.
Pzdr

tomek s
14.03.07, 13:04
No co Ty , fotki są z żóltego apartu jeszcze byście się zgorszyli , albo co innego.
W każdym razie. Ja bym nie kupil tej Sigmy 1,8 . Mialem doczynienie ze szkłami spec .wybranymi pod klientele wypożyczajacą sprzet .
30 mm wspaniałe szkiełko jak bym nie miał 35mm to bym ja kupił. Bardzo szybki af i swietna plastyka. Utrata ostrosci po brzegach kadru pomijalna jak dla mnie. Ale te szkło trzeba umieć wykorzystać.
Rafał Czarny do swoich fotem miałby kapitalne szkiełko bo chyba lubi w zasieg reki podchodzić.

czy te sample może z D80, jakis powrót na forum :twisted:

raven66
26.03.08, 11:17
Witam,
ja się chętnie podepnę pod pytanie główne wątku, jeśli można.

Mam dylemat co do wyboru między Olympusem 50mm/F2.0 macro a Sigmą 30mm/F1.4 (ew. Sigmą 24mm/F1.8 macro). Przeznaczenie główne - portret, z zastrzeżeniem możliwości objęcia w pewnych sytuacjach całości sylwetki.

Wiem, że są na forum osoby używające Sigmy 30-tki (co do 24-ki nie jestem pewien).

Generalnie WSZYSTKO przemawia za Olympusem, oprócz jednego - ogniskowej. Boję się, że w pewnych sytuacjach ta 50-tka może być za długa (np. przy małych wnętrzach).

Z drugiej strony Sigma kusi krótszą ogniskową i niby lepszym światłem... ale no właśnie. Wszędzie czytam, że przysłony 1.4-1.8 są praktycznie bezużyteczne. Dodatkowo do negatywów dochodzi znaczne winietowanie, opisywane w dużej ilości miejsc problemy z focusem i loteria przy zakupie dobrego egzemplarza. MTFy prawie dwukrotnie gorsze niż przy Olympusie też nie zachwycają.

No i nie wiem. Pchać się w Sigmę? Czy jednak mimo wszystko pozostać przy sprawdzonej i potwierdzonej jakości Olympusa?

kisi
26.03.08, 13:00
Witam,
ja się chętnie podepnę pod pytanie główne wątku, jeśli można.

Mam dylemat co do wyboru między Olympusem 50mm/F2.0 macro a Sigmą 30mm/F1.4 (ew. Sigmą 24mm/F1.8 macro). Przeznaczenie główne - portret, z zastrzeżeniem możliwości objęcia w pewnych sytuacjach całości sylwetki.

Wiem, że są na forum osoby używające Sigmy 30-tki (co do 24-ki nie jestem pewien).

Generalnie WSZYSTKO przemawia za Olympusem, oprócz jednego - ogniskowej. Boję się, że w pewnych sytuacjach ta 50-tka może być za długa (np. przy małych wnętrzach).

Z drugiej strony Sigma kusi krótszą ogniskową i niby lepszym światłem... ale no właśnie. Wszędzie czytam, że przysłony 1.4-1.8 są praktycznie bezużyteczne. Dodatkowo do negatywów dochodzi znaczne winietowanie, opisywane w dużej ilości miejsc problemy z focusem i loteria przy zakupie dobrego egzemplarza. MTFy prawie dwukrotnie gorsze niż przy Olympusie też nie zachwycają.

No i nie wiem. Pchać się w Sigmę? Czy jednak mimo wszystko pozostać przy sprawdzonej i potwierdzonej jakości Olympusa?

Mam rzeczoną Sigme 30/1.4. Świetne jest to że dzięki temu że jest jasna masz pole do manewru (popisu) wiec można troszke poszaleć. Walnąć portret przy dziurce F1.4 z ostrością tam gdzie chcesz jest NAPRAWDĘ ciężko - ty masz E510 wiec na LCD bedzie ci lepiej to ustawić, ale generalnie musisz być blisko modeli/modela co z papierową GO powoduje ze minimalnie ktoś (ty,model) sie poruszy i ostrość poszła w las. Z tego trzeba sobie zdawać sprawę i być tego świadomym.
Generalnie ZD50/2.0 jest stworzona do portretu - nie musisz być aż tak blisko modela żeby czuł na sobie twoj oddech ale właściwy kontakt chyba jest lepszy. Co do małych pomieszczeń oraz fotek całych postaci to możesz miec z tym problem, ale musisz wiedzieć że nie ma uniwersalnych rozwiązań żeby wszystkie te warunki były spełnione.
Wg mnie to S30 ze wzgledu na jasność nadaje sie do fotek w swietle zastanym (gdzie np. nie możesz użyć lampy) np. muzeum oraz do fotografowania natury ale operowanie Go pozwala poszaleć chociaż nie jest to szerokokątny obiektyw.
ZD50/2.0 w zasadzie tylko portret, następnie makro. Ja spacerując w pszczyńskim parku miałem problem objąć żonę, wózek oraz kawałek interesującego mnie tła (było po deszczu dlatego był taki problem z poruszaniem sie po mokrej trawie).

W Krakowie działa Galicyjska Grupa Fotograficzna - zapewne ktoś będzie posiadał któreś z tych sziełek to będziesz mógł sam sprawdzić jak działa i czy to jest to czego szukasz.
Wiecej powie ci na pewno lech2.

barteq
26.03.08, 14:20
Mam dylemat co do wyboru między Olympusem 50mm/F2.0 macro a Sigmą 30mm/F1.4

Zdania są niestety różne i trudno coś konkretnego doradzić. Do niedawna sam stałem przed takim dylematem jednak dokonałem wyboru - wziąłem ZD 50/2, bo jest "pewniakiem" (poza tym to kwestia preferencji: 30 byłaby dla mnie zbyt "szeroka"). Testowałem oba obiektywy i mogę powiedzieć, że Sigma robi bardzo dobre pierwsze wrażenie - jest bardzo solidnie wykonana i bardzo cicha. Zuiko jest mniejszy i głośniejszy ale to nie jest aż tak istotne. Zdjęcia zrobione Zuiko, choćby i były najzwyklejsze i najbardziej banalne zachwycają ostrością, głębią ostrości i jakością. W sieci można znaleźć dużo "rozmów" na temat porównania tych szkiełek, na pewno uda Ci się podjąć decyzję :)

rocco
26.03.08, 16:57
Również radziłbym zaopatrzyc się w szkiełko Zuiko.
Raz, ze nie slychac o p[roblemach z powtarzalnościa jakosci w poszczególnych egzemplarzach, dwa, ze ostrośc szkielka jest powalająca.
Czytalem nawet opinię, że jest to obecnie najlepszy obiektyw, zaprojektowany do fotografii cyfrowej.
Do portretu rewelacja, naturalny, piękny bokeh, mozliwośc zrobienia fotografii makro a i cena też nie tak znacząco wyższa od Sigmy.
Postacie zawsze możesz sfotografować kitem.

MicSzu
26.03.08, 17:03
Sigma 30 może byc czasem za krótka, wiec jeśli głównie ciągnie Cię do portretu to bierz ZD50 - Ziuko to Zuiko ;)

barteq
26.03.08, 17:56
Czytalem nawet opinię, że jest to obecnie najlepszy obiektyw, zaprojektowany do fotografii cyfrowej.

Był taki ranking Mike'a Johnstona na fotopolis gdzie za najlepszy obiektyw do lustrzanki cyfrowej uznał właśnie Zuiko Digital 50mm/f2 ED Macro :D

raven66
26.03.08, 18:56
Dzięki wszystkim za wypowiedzi.
W sumie miałem się wybrać jeszcze kontrolnie pomacać te Sigmy i dopiero zdecydować, ale i tak po pierwsze bardziej skłaniałem się ku ZD, a po drugie wypowiedzi w większości też do tego zachęcają, więc zapewne po prostu wezmę 50-tkę bez zastanawiania się.
Pozdrawiam.

MicSzu
26.03.08, 19:02
Napewno się nie zawiedziesz i będziesz w pełni zadowolony, bo chyba nikt na to szkło nie narzeka ;)

raven66
26.03.08, 19:03
Napewno się nie zawiedziesz i będziesz w pełni zadowolony, bo chyba nikt na to szkło nie narzeka ;)
Już jestem zadowolony, a jeszcze go nawet nie kupiłem ;)
Magia Olympusa :D

barteq
26.03.08, 23:33
raven, ja go chciałem zanim jeszcze miałem aparat ;)
Chciałem go bardzo, jest na moje potrzeby idealny (i w ogóle sam w sobie jest idealny) a Sigma to było tylko chwilowe zaburzenie w moim pragnieniu. Znalazłem nawet taki wątek na jakimś forum, gdzie gość rozważał nad wyborem pomiędzy Sigmą 30/1.4 a Zuiko 50/2, miotał się, kupił Sigmę, potem ją serwisował i ostatecznie kupił Zuiko... historia z happy end'em!

Pozdrawiam :)

pleg
27.03.08, 01:27
Ja mam 30 i jestem zadowolony nawet bardzo. Jest zdecydowanie lepsza od kitowych obiektywów, odpowiednio ostra mniej wiecej od 2,0, no i tańsza od ZD 50 co tez nie jest bez znaczenia
i jeszcze szersza, dzieki czemu bardziej uniwersalna :)

Fota niestety po obrobce w PS

źródło (http://photofile.name/photo/clakier2/3520595/large/76279972.jpg)

barteq
27.03.08, 02:33
Czy ja wiem czy ta Sigma taka tańsza. Wydając takie pieniądze jednorazowo na dobry obiektyw to ~150-200 złotych nie stanowi wielkiej różnicy.

geo
27.03.08, 09:44
za sigmą:
-światło 1.4
-szersza od Zuiko 50 mm
-HSM- autofokus porównywalny z ZD 14-54
-kontrastowa?
za zuiko 50 mm:
-Rozdzielczość w centrum i na brzegach kadru rewelacyjna
-Macro
przeciw sigmie:
-w testach rozdzielczosci w centrum kadru -dobrze w porywach b. dobrze z tym że w matrycy Olka powinno być lepiej
-na brzegach poniżej przeciętnej
-mozliwy rozrzut w jakosci partii- kupno i testowanie u sprzedawcy
przeciw zuiko 50 mm:
-wolny autofocus bo to macro
info pozbierane z forum pozdr
geo
aha sigma jest cos mało dostepna ostatnio, od reki to chyba wcale

Piotr_0602
27.03.08, 09:56

Ja mam to szkiełko i narzekam. Ma wolny AF. Bardzo wolny. I lubi czasem kilka razy pojeździć po calym zakresie. Oprocz AF zarzutów nie mam zadnych. Ale przy próbie zrobienia portretu 2-latkowi jest ciężko.
Zarzuty dotyczą ZD50 podpiętego do E500.

Miałem okazję podpiąć ten sam egzemplarz ZD50 do E3 i normalnie nie poznawałem tego obiektywu. Ostrzył całkiem szybko, pewnie, jedno bzzzz i już. Nawet szybka zmiana obiektu z makro na coś odległego w ciemnym pomieszczeniu nie wprawiała ZD50 w zakłopotanie.

Ze starymi body Olka to szkiełko to tylko do makro i portretów spokojnie pozujących ludzi. Z E3 i (może) nowymi body - ideał.

A Sigma słyszę że ma silniczek HSM i całkie, całkiem szybki AF. No i szersza, a ZD50 to już wąsko w małych pomieszczeniach. Dom to i owszem, ale nieduże mieszkanie to już kłopot.

diabolique
27.03.08, 09:57
aha sigma jest cos mało dostepna ostatnio, od reki to chyba wcale

eeee, na Alledrogo jest non stop do kupienia i to od producenta i oficjalnego dystrybutora :)

grizz
27.03.08, 10:01
Ale sigma i zuiko to nie są konkurencyjne obiektywy :) Najlepiej miec oba :P

To co porównywać to ich zastosowanie, bo jednak 40mm róznicy robi swoje!

przemur
27.03.08, 10:04

Tak się składa że używam obu obiektywów i mój "głos" idzie zdecydowanie na ZD 50:
- ZD50 jest bardzo ostre od pełnej dziury, i to ostre wszędzie (od rogu do rogu); nigdy nie byłem zadowolony z ostrości mojej Sigmy, nawet po przymknięciu, a rogi to w niej są już zupelnie kiepskie.
- Sigma jest zdecydowanie za krótka do "headshotów" - następuje za duże zniekształcenie twarzy
- W razie potrzeby (np. detal) - ZD50 pozwala się zbliżyć. Sigma 30/1.4 ma minimalna odległość bodajze 40 cm.
- ZD50 daje troche większe rozmycie tła

Piotr_0602
27.03.08, 10:15
Sigma 30 f/1.4 77,8x69,9 410g filtr 62mm
Zuiko 50 f/2 71x61,5 300g filtr 52mm

Zuiko ma jeszcze jedną zaletę - rozmiary.
Jest malutkie, leciutkie, milutkie. Idealne np. do serii E-4xx. Z E-500 bardzo zgrabny zestaw tworzy. Można go nosić w kieszeni. Filtry do niego znacznie mniejsze niż do Sigmy, a więc tańsze (UV, polar), więc można kupić coś naprawdę z górnej półki.

MicSzu
27.03.08, 10:33
Piotr_0602 To, że to szkło ma wolny AF to chyba wszyscy wiedzą.

raven66
27.03.08, 10:39
przeciw sigmie:
-w testach rozdzielczosci w centrum kadru -dobrze w porywach b. dobrze z tym że w matrycy Olka powinno być lepiej
-na brzegach poniżej przeciętnej
-mozliwy rozrzut w jakosci partii- kupno i testowanie u sprzedawcy
No właśnie... jednak ZD ma chyba więcej tych plusów dodatnich ;)

Ale sigma i zuiko to nie są konkurencyjne obiektywy :) Najlepiej miec oba :P
To co porównywać to ich zastosowanie, bo jednak 40mm róznicy robi swoje!
No pewnie że tak by było najlepiej, ale nie każdy ma fabrykę pienionszka... ;)

grizz
27.03.08, 10:55
Ale tu nie chodzi o fabrykę pieniędzy, tylko o zastanowienie się co Bardziej będzie mi potrzebne, bo sigma średnio nadaje się do portretów węższych niż cała postać - zaczną wyłazić zniekształcenia za krótkiej ogniskowej

Piotr_0602
27.03.08, 11:05
Piotr_0602 To, że to szkło ma wolny AF to chyba wszyscy wiedzą.

Ale obiektyw może być jest wolny i w...o...l...n...y...

ZD50 z E500 to raczej to drugie.
Irytujące. Robienie bawiącym się dzieciom zdjęć tym szkiełkiem jest bardzo trudne i często zdjęcia wychodzą nieostre. Spokojne portrety to i owszem, owszem, ale dynamiczne sytuacje odpadają.

Podniesienie aparatu do oka i pstryk... często nierealne. Raczej celujemy, a Zuiko bzzz... jeździ po całym zakresie ze 2-3 razy i dopiero ewentualnie łapie ostrość. Szybki, dyskretny portret odpada - model się zdąży zirytować gdy tak długo celujemy w niego a szkiełko sprawdza ile razy i jak daleko może się wysunąć, a małe dziecko 5 razy zdąży zmienić pozycję.

Takie street photo z E400 raczej z ZD50 odpada (abstrachując już od ogniskowej, chodzi głównie o szybkość AF). Szkoda, bo rozmiary do siebie pasują.
Może z E420 będzie wyraźnie lepiej, bo z E410 nie wiem czy jest znaczny postęp.

Myślałem że to szkiełko tak ma. Ale jak podpiąłem pod E3... to się w ZD50 zakochałem. Tylko że ja mam E500, E3 drogi, duży i ciężki, a AF w E420/E520 to na razie niewiadoma (choć nie podejrzewam by było klasy E3).

Gdyby nie ten AF to przypinałbym je znacznie częściej do aparatu. Choć ostanio i tak najwięcej używam 11-22... świetny obiektyw.

raven66
27.03.08, 11:15
Ale tu nie chodzi o fabrykę pieniędzy, tylko o zastanowienie się co Bardziej będzie mi potrzebne, bo sigma średnio nadaje się do portretów węższych niż cała postać - zaczną wyłazić zniekształcenia za krótkiej ogniskowej
Grizz, sorki, ale chyba przeczysz sam sobie ;)
Najpierw piszesz, że najlepiej mieć oba, a następnie że trzeba się zastanowić który bardziej potrzebny :D
Dzięki za opinię dot. zniekształceń. Biorę to pod uwagę.

grizz
27.03.08, 11:27
NIe przeczę.

Miec oba :) ale jak kasy nie ma to trzeba się zastanowić co będzie bardziej przydatne :)