PDA

Zobacz pełną wersję : Canon 60D

Eddie
26.08.10, 09:51
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=11403

A nabijali się Canoniarze, gdy się okazało, że E-3 będzie miał obracany wyświetlacz...
Teraz tylko patrzeć jak się to w "Smarkach" pojawi.

S4INT
26.08.10, 10:25
A nabijali się Canoniarze, gdy się okazało, że E-3 będzie miał obracany wyświetlacz...Teraz tylko patrzeć jak się to w "Smarkach" pojawi.

Ależ teraz olympusowców duma rozpiera!

60D... coraz niżej pozycjonują tą serie, kastracja postępuje. Pewnie za sprawą 7D.

mariush
26.08.10, 10:35

60D... coraz niżej pozycjonują tą serie, kastracja postępuje. Pewnie za sprawą 7D.Ale najlepszy wynalazek canona - kółeczko z tyłu - zostaje!

S4INT
26.08.10, 10:45
Ale najlepszy wynalazek canona - kółeczko z tyłu - zostaje!

No to kółeczko jest świetne to fakt (chciałbym takie w nikonie :P), ale żeby nie było zbyt różowo to joystick poszedł pod nóż ;]

epicure
26.08.10, 11:01
A nabijali się Canoniarze, gdy się okazało, że E-3 będzie miał obracany wyświetlacz...

A jak się nabijali z filtrów artystycznych w E-30 ;)

Eddie
26.08.10, 11:04

60D... coraz niżej pozycjonują tą serie, kastracja postępuje. Pewnie za sprawą 7D.

Niemożliwe. Jestem pewien, że 7D nie ma z tym nic wspólnego...

dzemski
26.08.10, 11:05
jak na razie wygląda to tak, że 60D jest takim lekko zaawansowanym amatorem. Nie widzę nic o uszczelnieniach, jest mniej kl/s niż w 50D, nie ma nic o metalowym korpusie, brak joya, brak złącza lamp błyskowych. Wykastrowali toto. 60D w specyfikacji wygląda jak 550D z wyświetlaczem i odchylanym ekranikiem i nic poza tym. Jesli sensor ten sam co w 7D, to nie wróżę zbyt wiele w DR.

grizz
26.08.10, 11:20
Jest dobrze... tzn jakoś wyraźnie pozycjonują.

Ekranik był tylko kwestią czasu ;)

dzemski
26.08.10, 11:24
i największy brak w stosunku do 50D brak mikroregulacji dla szkieł. Można się więc pożegnać z używaniem większości sigm, części tamronów i tokin.

Wieprz
26.08.10, 11:31
nie ma nic o metalowym korpusie,

jest za to o plastikowym. Na dpreview ;)

Eddie
26.08.10, 11:44
jest za to o plastikowym. Na dpreview ;)

I na Fotopolis, gdzie podany link wiedzie.

dziobolek
26.08.10, 11:45
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=11403

Teraz tylko patrzeć jak się to w "Smarkach" pojawi.

Niom, i nabijali się także jak "wróżyłem" ten gadget dla puszek Canona ;-)

Niemożliwe. Jestem pewien, że 7D nie ma z tym nic wspólnego...

Myślę że ma. IMHO 7D to oficjalny następca 50D, natomiast za sprawą 60D,
seria xxD została zdegradowana do niższej półki.

jak na razie wygląda to tak, że 60D jest takim lekko zaawansowanym amatorem. Nie widzę nic o uszczelnieniach, jest mniej kl/s niż w 50D, nie ma nic o metalowym korpusie, brak joya, brak złącza lamp błyskowych. Wykastrowali toto. 60D w specyfikacji wygląda jak 550D z wyświetlaczem i odchylanym ekranikiem i nic poza tym. Jesli sensor ten sam co w 7D, to nie wróżę zbyt wiele w DR.

Co do uszczelnień, hmmm... polecam lekturę http://www.canon-board.info/showthread.php?t=67232,
to tyle tytułem uszczelnień Canona. E-3 pozostaje liderem w tej kategorii.
A co do joya, to jest wkomponowany ponoć w kółko "nowej generacji".

Pozdrówka!

Eddie
26.08.10, 12:04
Myślę że ma. IMHO 7D to oficjalny następca 50D, natomiast za sprawą 60D,
seria xxD została zdegradowana do niższej półki.

Ja to celowo napisałem. W podlinkowanym artykule jest wszystko napisane, łącznie z pozycjonowaniem puszek, przypuszczenia nie były potrzebne :)

mariush
26.08.10, 12:20
Czy napisali coś o tym jaka będzie różnica w obrazku między tą pozbawioną uszczelnień plastikową wydmuszką a flagowcami olka...? :roll:

qbic
26.08.10, 12:23
Czy napisali coś o tym jaka będzie różnica w obrazku między tą pozbawioną uszczelnień plastikową wydmuszką a flagowcami olka...? :roll:

Ze będziesz mógł używać flagowca jako batyskaf.

Eddie
26.08.10, 12:25

Wystarczy kliknąć i prawda się objawi.

dziobolek
27.08.10, 11:08
Pozycjonowanie puszek u Canona

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2010/08/004-1.jpg
źródło (http://dc.watch.impress.co.jp/img/dcw/docs/389/589/004.jpg)

Pozdrówka!

dzemski
27.08.10, 11:14
w ciągu jednego dnia (wczoraj) zniknęły całe zapasy magazynowe C50D w fotojokerze.

dziobolek
27.08.10, 11:22
w ciągu jednego dnia (wczoraj) zniknęły całe zapasy magazynowe C50D w fotojokerze.

LOL! Z magazynu centralnego, czy jakiś lokalny???
No popatrz, a przecież taka puszka do d...y niby ;-)

Pozdrówka!

grizz
27.08.10, 11:30
No taka do d...y że mieli jej 3 sztuki w magazynie ;)

dzemski
27.08.10, 11:30
LOL! Z magazynu centralnego, czy jakiś lokalny???
No popatrz, a przecież taka puszka do d...y niby ;-)

Pozdrówka!

z centralnego wymiotło. Na stronie e-fotojoker puszka jest chwilowo niedostępna. przed chwilą status zmienili na znów Dostępny, czyli pewnie zamówionko do Canon Polska poszło i zostało przyjęte :)

Raven_Design
27.08.10, 12:48
Myślę, że jeszcze przez jakiś czas spokojnie będzie można nabyć 50D.
Cena? - Zależy jaki będzie na to body jeszcze popyt. Jednak raczej nie należy się spodziewać, że potanieje. :roll:
C50D jest bardzo fajny, świetnie leży w dłoni, a jakość zadowala, a coś mi mówi, że po premierze "sześćdziesiątki" jeszcze więcej osób go polubiło.

dzemski
27.08.10, 12:49
Myślę, że jeszcze przez jakiś czas spokojnie będzie można nabyć 50D.
Cena? - Zależy jaki będzie na to body jeszcze popyt. Jednak raczej nie należy się spodziewać, że potanieje. :roll:
C50D jest bardzo fajny, świetnie leży w dłoni, a jakość zadowala, a coś mi mówi, że po premierze "sześćdziesiątki" jeszcze więcej osób go polubiło.

Ja się własnie nad nim zastanawiam. Czekam jeszcze co powie Olek swoją E5tką.

Raven_Design
27.08.10, 12:57
dzemski - nie Ty jeden masz taki dylemat.
Mną właśnie też targają sprzeczne emocje.

C+
28.08.10, 10:12
Fajnie wyprofilowany grip zapewne doskonale będzie się go trzymało.

EuroLiberty
28.08.10, 19:57
Ja się własnie nad nim zastanawiam. Czekam jeszcze co powie Olek swoją E5tką.

Jeśli Olympus niczego Ci nie zaproponuje polecam 50D. Najlepiej czekać na okazję i kupić używany w stanie jak nowy. Ja zdecydowałem się na 17-40L jako podstawowy zoom. Przy mnożniku x1,6 mam praktycznie odpowiednik zoomu 24-70 dla FF. Ludzie piszą o jego miękkości, ale ja niczego takiego nie zaobserwowałem. Zastanawiam się czy w ogóle kiedyś miałem ostrzej. Na pewno nie miałem obiektywów lepszych pod względem wykonania i kultury pracy.

Uczę się rawów Canona. Jestem zaskoczony, bo znacznie łatwiej się je obrabia niż nikonowskie. Chcąc uzyskać konkretny efekt mniej musisz się napracować. Poniżej zdjęcie z porannego spaceru. Nie mam za wiele czasu na zdjęcia więc muszą wystarczyć spacerowe. Udało mi się bardzo szybko uzyskać efekt jaki stosuję przy portrecie. Poniżej zdjęcia poglądowego LINK do pełnej rozdzielczości. Zdjęcie nie było wyostrzane. Ustawienia w aparacie na zero. Nie dysponuję zdjęciem wyjściowym, bo posłużyło mi tylko do poszukiwań konkretnych parametrów obróbki.

http://img843.imageshack.us/img843/968/spacer1.jpg

http ://img840.imageshack.us/img840/8237/spacer2s.jpg (zlikwiduj spację między http i dwukropkiem)

Jeśli kupisz Canona, to pomyśl o 85/1,8. Miałem, ale sprzedałem. Teraz tego żałuję. Obiektyw był baaaaardzo ostry już od f/1,8. Był ostrzejszy od 17-40L, który posiadam. Z tego, co wiem w przypadku tego obiektywu występuje duża powtarzalność jakości i nie trzeba szczęścia, by móc cieszyć się ostrą sztuką. W przypadku 17-40L jest gorzej.

I oczywiście 70-200/4,0L jako outdoorowe tele. Można kupić ten obiektyw za rozsądne pieniądze. Ja kupiłem używany w stanie jak nowy za 1750zł. Lekki, poręczny i bardzo ostry. Ze względu na wagę i gabaryty nie wymaga mocowania statywowego. Nie wiem dlaczeo ludzie kombinują z chińskimi zamiennikami. Nikkor 24-70 gabarytami i wagą mu nie ustępuje, a producent nie przewidział do niego mocowania ;)

KONIECZNIE zapisz w ulubionych TEN LINK (http://photography-on-the.net/forum/showthread.php?t=141406) Źródło przykładowych zdjęć z poszczególnych obiektywów. Na prawdę warto z niego korzystać.

Jeśli będę mógł w przyszłości pomóc pisz.

Pozdrawiam

Marylka
28.08.10, 20:09
Wszystko się zgadza, bardzo fajny sprzęt. Miałam 40D, a kumpel mój ma 50D. Szkoda tylko że oba zasysają brud.

EuroLiberty
28.08.10, 20:13
Wszystko się zgadza, bardzo fajny sprzęt. Miałam 40D, a kumpel mój ma 50D. Szkoda tylko że oba zasysają brud.

Co, rozumiesz przez "zasysają brud"? Mnie w 50D "męczy" na chwilę obecną jedynie klapka od gniazda karty pamięci, która mogłaby być lepiej spasowana.

Pozdrawiam

Marylka
28.08.10, 20:24
Mam na myśli brudną matówkę, a także matrycę. 40d jak tylko kupiłam miała już dwa syfy na matrycy. Po roku miała około 16 plamek na matrycy, pomimo że rzadko zmieniałam obiektywy, a jak już zmieniałam to w miarę szybko i poza wietrzną :). C50 którą obecnie ma mój znajomy około 8mce, pojawiły się już pierwsze syfki na matówce. Oczywiście mówi się że każda lustrzanka ma brudną matówkę, trzeba sie do tego przyzwyczaić.

EuroLiberty
28.08.10, 21:23
C50 którą obecnie ma mój znajomy około 8mce, pojawiły się już pierwsze syfki na matówce. Oczywiście mówi się że każda lustrzanka ma brudną matówkę, trzeba sie do tego przyzwyczaić.

Jak sama stwierdziłaś pyłki na matówce nie są przypadłością wyłącznie aparatów Canona. Mój 50D również miał kilka pyłków na matówce. Dmuchnięcie gruchą skutecznie ją oczyściło ;)

Pozdrawiam

Karol
29.08.10, 11:08
i największy brak w stosunku do 50D brak mikroregulacji dla szkieł.
yyy, no to lipa, szkoda, że Canon zarżnął półkę dwucyfrową, kiedyś podobnie zrobili z serią G w kompaktach...

EuroLiberty
30.08.10, 01:23
yyy, no to lipa, szkoda, że Canon zarżnął półkę dwucyfrową, kiedyś podobnie zrobili z serią G w kompaktach...

Nie zarżnął. 7D, to nic innego jak kontynuacja serii dwucyfrowej.

Pozdrawiam

Jerry_R
30.08.10, 01:47
KONIECZNIE zapisz w ulubionych TEN LINK (http://photography-on-the.net/forum/showthread.php?t=141406) Źródło przykładowych zdjęć z poszczególnych obiektywów. Na prawdę warto z niego korzystać.
Dokladnie, rowniez go uzywalem, kiedy wybieralem szkla C.

Moze jeszcze ten link sie przyda:
http://www.the-digital-picture.com/Reviews/ISO-12233-Sample-Crops.aspx
(mozna porownac zachowanie roznych szkiel w poszczegolnych sekcjach kadru)

epicure
30.08.10, 09:08
7D, to nic innego jak kontynuacja serii dwucyfrowej.

Z odpowiednio wyższą ceną.

Dawid
30.08.10, 09:26
50D już potaniał, nie wiele ale zawsze coś ;)

luna2002
30.08.10, 09:52
Dobry aparat będzie. Funkcjonalny (dwa kółka, odchylany lcd, górny ekranik), pomiar światła z 7d, przyzwoity autofokus (z 50d), filmy hd itp, itd. Z tą nową kompaktową (14cm!) eLżbietką (70-300 L is usm) zestaw jak marzenie. Jęczeć sobie możemy, a sprzedawać się będzie pewnie świetnie (w cywilizowanym świecie).

sn00p
3.09.10, 14:46
Nie zarżnął. 7D, to nic innego jak kontynuacja serii dwucyfrowej.

Pozdrawiam
Z obrazka który podlinkował dziobolek wynika, że 7d jest pozycjonowany z 5d, a 60d jest niżej ?

epicure
3.09.10, 16:18
Na to wygląda. Linia dwucyfrowa została rozgałęziona na nieco wyższą i nieco niższą półkę - 7D i 60D.

EuroLiberty
3.09.10, 17:25
Z obrazka który podlinkował dziobolek wynika, że 7d jest pozycjonowany z 5d, a 60d jest niżej ?

Firmy pozycjonują swój sprzęt jak im wygodnie. W mojej opinii użytkownicy systemu Canona dostali jedną linię produktów więcej. I nie za sprawą 7D, a właśnie 60D. Co, do samego 7D, to idź proszę do MM i sam się przekonaj czy bliżej mu do 50D czy też 1D MKIV ;)

Dobry aparat będzie. Funkcjonalny (dwa kółka, odchylany lcd, górny ekranik), pomiar światła z 7d, przyzwoity autofokus (z 50d), filmy hd itp, itd. Z tą nową kompaktową (14cm!) eLżbietką (70-300 L is usm) zestaw jak marzenie. Jęczeć sobie możemy, a sprzedawać się będzie pewnie świetnie (w cywilizowanym świecie).

Podzielam Twoją opinię.

Pozdrawiam

glos_ludu
5.09.10, 22:36
ktoś z forum miał go już w rękach czy opinie tylko na podstawie materiałów sieciowych?