PDA

Zobacz pełną wersję : CameraRaw Olympus 500

narciarz
25.08.10, 15:14
Witam
Prosze o pomoc techniczną:
Posiadam oprogramowanie Photoshop CS 8 CE PL z mozliwościa odczytywania plików typ RAW , jedanak zdjęcia wykonane Olymps E500 nie dają sie otworzyć .

co z tym problemem nalezy zrobić

z góry dziekuję za pomoc

Andrzej

Eddie
25.08.10, 15:35
Ostatnia wersja Photoshopa CS nosi numer 5, ale może ja jestem do tyłu...

Alleg_pl
25.08.10, 16:07
myśle, że to wina nieoryginalnego oprogramowania.

Mirek54
25.08.10, 22:09
Witam
Prosze o pomoc techniczną:
Posiadam oprogramowanie Photoshop CS 8 CE PL z mozliwościa odczytywania plików typ RAW , jedanak zdjęcia wykonane Olymps E500 nie dają sie otworzyć .

co z tym problemem nalezy zrobić

z góry dziekuję za pomoc

Andrzej

taniej bedzie zmienic aparat,abo karte na mniejsza.

jacek00
14.01.11, 16:36
Ostatnia wersja Photoshopa CS nosi numer 5, ale może ja jestem do tyłu...

Wersja Photoshopa CS to był następca Photoshopa 7, czyli potocznie także był nazywany własnie Photoshopem 8.

Ewentualnie może chodzi o Photoshopa Elements 8 :)

cadman
14.01.11, 18:34
Kiedy miałem E-500 nigdy nie używałem "szopy" do wywoływania ORF. Przypuszczam, że trzeba ściągnąć nowszą wersję ACR, o ile Adobe nadal wspiera tą historyczną wersję. Proponuję używać oprogramowania Olympus Master w wersji 1.XX, które jest dołączone na płycie do aparatu. Jest bardzo proste w obsłudze i skuteczne. Do amatorskich zastosowań jest wystarczające. Wszystkie ORF-y z E-1 i E-500 wywoływałem tym softem. Jeśli nie masz płytki instalacyjnej, to jest do ten soft do ściągnięcia, z Forum również. Wersja 2.XX do tego jest upierdliwa w mojej ocenie.

Jacek S
14.01.11, 20:22
Najnowsza wersja Camera Raw do Photoshopa CS to 2.4 a ona jeszcze nie obsługuje E-500. Obsługę tego aparatu dodano dopiero w wersji 3.3 a ta wersja wymaga Photoshopa CS2. Potrzebny jest więc Photoshop CS2 lub nowszy.

Jacek S
19.01.11, 22:46
Janko Muzykant w swoim poście w innym wątku przypomniał mi o formacie dng.
Darmowy Adobe DNG Converter skonwertuje plik orf z E-500 na plik dng, który Photoshop CS otworzy. Jest tylko jeden warunek, trzeba w preferencjach tego konwertera ustawić zgodność z Camera Raw 2.4.
Stąd można go pobrać: http://www.adobe.com/support/downloads/detail.jsp?ftpID=4924