Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : przejsciowka kabelka

dobas
18.08.10, 23:44
Wiec tak - męczy mnie to od jakiegoś czasu

mam wyzwalacz radiowy do E410 (wyzwalacz migawki)
problem w tym, że wyzwalacz nie pasuje do E3 - i do E3 firma robiaca wyzwalacze nie robi kabelka

mam dwa wyjścia - pierwsze - to zrobic / kupic kabelek
drugie - zrobic / kupic przejściówkę z kabelka USB E410 > USB E3

tak aby wyzwalacz od E410 chciał bezpiecznie odpalić mi E 3

ktos ma jakiś pomysł ?? porady ? doswiadczenia ? przemyslenia ?

wyzwalacz to phottix plato

Mirek54
18.08.10, 23:52
tu nie maja? http://www.enjoyyourcamera.com/Remote-Cords/Wireless/Infrared/Remote-Cords:::3_49.html

dobas
19.08.10, 00:03
no właśnie umiarkowanie. Jutro zmierze wymiar tego pogańskego jacka od phottixa...

Cos z tym musze zrobić bo zmusza mnie to do brania zawsze E410 jak chce zrobić zdalne zdjęcie :(

romek1967
19.08.10, 06:57
E-3 nie wyzwalasz przez kabelek USB IMHO. Mam pilot Hahnel HW 433 OL80 (http://fotozakupy.pl/piloty-wezyki/hahnel-hw-433-ol80-do-olympus,9380s) (do Olympus) który w komplecie ma dwa kabelki - do E-3 i reszty.

skow
19.08.10, 08:53
Na alegro kupiłem wężyk do E-30 (pseudo USB) gdzie wezyk skladal sie z 2 czesci: kabelka i samego przycisku.
Kabelek z drugiej strony zakonczony byl wtyczka mini-jack a modul przycisku gniazdkiem.

Byc moze podobke wezyki sa do E-1,E-3 a wtedy dosc tamim kosztem zdobedziesz wtyczke.

irek50
19.08.10, 09:25
Wyzwalanie migawki w E-3 polega na zwieraniu trzech pinów --najpierw zamyka się obwód w dwu (ostrość) a następnie do nich zwiera się trzeci pin (migawka). Należałoby sprawdzić miernikiem czy w wyjściu tego USB też można zlokalizować takie zwarcie na trzech wyprowadzeniach. To musi działać jak zworka dla trzech przewodów. Jeśli USB tego nie ma przejściówki nie da się zrobić moim zdaniem --pozdrawiam
ps: Miernik trzeba ustawić na sprawdzanie obwodu i przy wyzwalaniu nadajnikiem próbować, które styki zwierają obwód prądu. (może wyzwalanie przez USB działa na innej zasadzie...)

romek1967
19.08.10, 09:40
Wydaje mi się że czegoś nie rozumiem. Po co doktoryzować się nad USB w E-3 skoro E-3 ma dedykowane gniazdo do wężyka/pilota. Pisałem kilka postów wyżej że jest pilot z dwoma wtyczkami - i do E-3 i do innych E-X. Jeżeli Dobas nie chce kupować następnego pilota można namierzyć toni wężyk do E-3 i pozyskać wtyczkę.

skow
19.08.10, 12:37
Wyzwalanie migawki w E-3 polega na zwieraniu trzech pinów --najpierw zamyka się obwód w dwu (ostrość) a następnie do nich zwiera się trzeci pin (migawka). Należałoby sprawdzić miernikiem czy w wyjściu tego USB też można zlokalizować takie zwarcie na trzech wyprowadzeniach. To musi działać jak zworka dla trzech przewodów. Jeśli USB tego nie ma przejściówki nie da się zrobić moim zdaniem --pozdrawiam
ps: Miernik trzeba ustawić na sprawdzanie obwodu i przy wyzwalaniu nadajnikiem próbować, które styki zwierają obwód prądu. (może wyzwalanie przez USB działa na innej zasadzie...)

Działa tak samo i na takiej samej zasadzie bo to nie ma nic wspólnego USB.

Dlatego ta wtyczka ma aż 12 pinów bo obsługuje oprócz USB (a nie tylko) właśnie wężyk oraz sygnały audio i wideo.