Zobacz pełną wersję : Jaką lustrzankę kupić (góry, plener)?
Witam wszystkich.
Moją przygodę z fotografią cyfrową zacząłem na Olympusie SP-570Uz. Po dwóch latach użytkowania stwierdziłem, że chciał bym spróbować czegoś więcej jeśli chodzi o fotografie. Myślę o kupnie jakiegoś lustra. Najczęściej robię zdjęcia w górach i plenerze, rzadziej w pomieszczeniach. Prosił bym o poradę jaką lustrzankę i jaki obiektyw kupić na sam początek.
Ciężko coś doradzić.
myslę że najłatwiej będzie jesli najpierw ustalisz jaką kwotę chcesz wydać.
( warto zadać sobie pytanie czy chcesz kupować nową lustrzankę czy używaną)
Potem wybrać sobie ileś lustrzanek z tego segmentu cenowego
slowem ograniczyć wybór do kilku modeli a nie do całego rynku.
obiektywy - też osobna bajka, czy chcesz uniwersalnego zooma od szerokokątnego to krótkiego tele, czy chcesz 2 obiektywy - taki jak napisałem i długoogniskowy.
generalnie - myślę że aby wbić się tu z pytaniem coś juz powinienes wiedzieć albo zadawać konkretniejsze pytania.
Zadam przewrotne pytanie - dlaczego chcesz lustrzanke ?
Czy wiesz dlaczego chcesz lustrzankę ?
a może nie chcesz lustrzanki, tylko chcesz PENA / NEXa / GF itp itd.. ?
za mało informacji dla kogokolwiek zeby cokolwiek mógł doradzić.
Znaczy każdy może coś doradzić tylko pytanie czy bedzie to w jakimś stopniu Tobie przydatne.
Ja na przykład doradzam Olympus E-3 z ZD 7-14 i 14-54 na początek. Tylko czy moje doradzanie - chyba sensowne - aby na pewno bedzie sensowne dla Ciebie ? :)
równie dobrze moge doradzić E510 z ZD 9-18, Albo Canona 50D z 24-105 f4
ktoś inny doradzi Ci PENA E-PL1 lub E-P2 itp itd....
Ktos inny E410 z 14-42
nikt za Ciebie nie wybierze - chcesz uzyskać jakąś pomoc - zapytaj bardziej szczegółowo
Piotr Grześ
18.08.10, 20:06
I na tym proponuję wątek zakończyć, bo zaraz zlecą się znani koledzy specjaliści i się zacznie jazda:)
dog_master
18.08.10, 20:16
Poprawiam tytuł ;)
Góry, plener... Jakiś sport? Proponuję E-620 jak masz $, a jak chcesz taniej to coś z serii E-4X0, tylko weź do ręki, zobacz, czy okej.
Ale chyba ja bym wolała PENa z 14-150 :P
Za Dobasem,jeśli masz trochę funduszy to E3,dodam że 12-60 jest też świetny do krajobrazu,stosowałem go z E 410.
Raven_Design
18.08.10, 20:32
Poczekajcie lepiej na więcej szczegółów: cena, cena, cena...
:roll::grin: A taka na marginesie:
No zupełnie nie wiem dlaczego nikt na forum nie poleca 5d mk2. Do tego na początek 24-70 mm f/2.4 L.
Będziesz zadowolony.:wink::grin:
Ja bym polecił, ale nie lubię zoomów. Dawniej jako "kit" dokładano 50mm, wiec polecam 5D + dowolne 50mm.
Raven_Design
18.08.10, 20:47
To jest bardzo dobry aparat w góry. Mały, dużo nie waży, wszędzie się zmieści.
Ale, ale - kolega chciał na wstępie lustro, a Ty mu z jakimś niemieckim dosyć niszowym dalmierzem wyjeżdżasz.
Kolega chciał "czegoś wiecej" ;)
Raven_Design
18.08.10, 20:55
Wczytałem się dokładnie - zwracam honor. :wink:
Kolega chciał "czegoś wiecej" ;)
podobno to największy "aparat" ;)
link TU (http://www.fotografuj.pl/News/Najwiekszy_aparat_i_zdjecie_na_swiecie/id/597)
.
podobno to największy "aparat" ;)
link TU (http://www.fotografuj.pl/News/Najwiekszy_aparat_i_zdjecie_na_swiecie/id/597)
.
aparat super ale zdjęcie prawie jak Całun Turyński
A dlaczego nie EP-1 z kitem + 17/2,8 + czapkę z dużym daszkiem. podobno potaniał znacznie
https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=18854
brakuje tylko lustra.
Na ostatniej wycieczce na Babią spotkalem z naprzeciwka kolegę z Nikonem D90 i obiektywem wielkości sigmy 50-500 ze stajni Nikona ( na zatyczce byl napis Nikon )
niesionym w jednej ręce - czyli w góry można wszystko - zależy od chęci, kondycji i potrzeb.
Koledzy od dalekich obserwacji ze swoimi długimi tele często wynoszą Olympusy E-4X0
Pozdrawiam pytającego i proszę go by się określił co do wagi, wymagań i kasy.
Najczęściej robię zdjęcia w górach...
Domniemywam, że w te góry autor wątku się musi dostać na własnych nogach... i nie wiem czym Wam zawinił, że polecacie takie klamoty jak 5D, 24-70, 50D, E-3, 12-60 - to wszystko fajne, ale jedno cięższe od drugiego. Za mało wiem o preferencjach autora wątku, żeby się zdecydować czy polecić lustrzankę entry level z kitem, czy któregoś mikrusa...
Nikt nie wie :)
Ja w Tatry teraz niosłem E3 z 9-18 i statywem. Troszke żałuję bo zrobiłem ze 3 zdjęcia wziąłbym PENa ale nie wyklucza to targania wielkich klamotów po górach :)
generalnie sądzę ze nikt nic nie wie i nikt nic nie doradzi :) przy takiej ilości informacji :)
Wszystko zależy po co się idzie w góry - czy jako wycieczka, połazić i przy okazji coś popstrykać, czy konkretnie jak na plener krajobrazowy po zdjęcia. Wtedy dopiero można coś wybierać...
Ja po wysokich górach nie łaziłem (Bieszczady) lub po jakimś Beskidzie Małym/Wyspowym, Gorcach itp i zwykle taszcze to co potrzebuje, bez zważania na wage - body + 15-30 + 50 + 70-200/70-300 + statyw (jakbym miał zooma z średniego zakresu to też bym targał zamiast 50) no i nie narzekam, bo dla mnie najważniejsza jest jakość zdjęć które przyniose ;)
Ja bym polecił, ale nie lubię zoomów. Dawniej jako "kit" dokładano 50mm, wiec polecam 5D + dowolne 50mm.
nic bardziej mylnego, jak już ma byc porządnie to:
do pleneru tylko i wyłącznie średni format (plener z modelką oczywiście) i to najlepiej kwardat/prawie kwadrat (6x6 cm lub 6x7 cm) - niestety cyfrowo nie ma takich aparatów, musisz zdać się na fotografię analogową (Mamiyia C330 z lustrzanek dwuobiektywowych /TLR/ lub dowolna Mamiyia czy tez Bronica z lustrzanek klasycznych średnioformatowych, Hasselblada nie polecam, za drogi, a nie oferuje wiele więcej niż dwie wymienione przeze mnie, Hasselblad to natomiast szpan, jak lubisz szpanować, to polecam). Z obiektywów jakaś 80/2.8
do krajobrazu natomiast tylko i wyłącznie coś w formacie przynajmniej 6x9 cm, a najlepiej jakaś kamera wielkoformatowa (np. linhof - przyda się tez do architektury /pokłony/, a ilośc zarejestrowanych detali powala)
LOL
a tak cyfrowo i bardziej poważnie - jakiegoś Pena, bedzie lekko, wygodnie i dobrej jakości.
grizz: ciach. Proszę się smyrać na PW. Nie publicznie.
dzemski: To ja proszę o ciach na poście Misiaczka, nic nie wnosi do dyskusji, a jedynie jątrzy.
Powtórzę więc jeszcze raz radę, o której pisałem bardziej na serio:
Jakikolwiek PEN będzie idealny, może byc także jakiś Panasonic GF. To małe aparaty, z małymi obiektywami, lekkie i poręczne. W zestawie z obiektywem szerokokątnym i taką 50/2.0 macro bedą idealne do wszystkich założonych zastosowań. Przy okazji nie nabawisz się garba i nie będziesz nosił drugiego specjalnego plecaka na sprzęt foto.
E-30 +14-54 II
Miałem jeszcze ze sobą 9-18 i Heliosa, baterie i filtry. Żadnego wysiłku.
Smreczyński Staw (Tatry)