PDA

Zobacz pełną wersję : gorące piksele na 800 iso w e-420

kristof1979
15.08.10, 23:00
witam,
Posiadam olympus e- 420.
Zauwarzyłem coś brzydkiego na moich nocnych fotkach czyli coś co raczej nie powinno być gwiazdami ( niebo było pochmurne).
Białe kropki, dodam ze filtr szumu oraz redukcja szumu były załączone.
Operacje zrobiłem jeszcze raz tym razem załozyłem dekielek.
Ku mojemu zdziwieniu też sie pojawiły.
Zjawisko wystepuje tylko przy wysokich iso.Najbardziej jest widoczne gdy wyłącze odszumianie i wezmę gradację na ciemne tony .
Z tąd pytanie czy to normalne ?
Czy czeka mnie wizyta w serwisie ?
Wcześniej tego nie zauwarzyłem bo nie robiłem fotek w nocy na wysokim iso.
daję fotkę jak by co
pozdrawiam i proszę o pomoc

zonkinho
15.08.10, 23:18
Temat już był poruszany, matryce Panasonika mają takie właściwości i nic z tym nie zrobisz.

kristof1979
16.08.10, 08:09
no to kicha .
myslałem ze to usterka :(

epicure
16.08.10, 09:39
To nie usterka, a przykład używania aparatu niezgodnie z przeznaczeniem. Zapomniałeś ściągnąć dekielek.

wulf
16.08.10, 10:21
A mapowanie nie pomoże?

merti
16.08.10, 10:25
:) Epicure, powiedzmy że zrobił to celowo :grin: Ale chciałem się odnieść kristof1979 do twojego darka ale nie widzę EXIFu, więc sądzę że zrobiłeś go na najsilniejszym odszumianiu w czasie nie większym niż minuta.

Sam zrobiłem darka ale ja mam ustawiony włączony NR na Low i przy dżejku u mnie to wygląda gorzej (zdj. 1) :grin: Ja jednak proponuję ci robić nocne fotki w RAWie. Tu masz przykład na tych samych ustawieniach (zdj. 2) i nie widać jakichkolwiek gwiazdek. Dla porównania jeszcze ten sam kadr ale z lekką korekcją krzywymi i widać czerwone piegi ale to nie to samo co ciapki w tęczowych kolorach. Więc matryce nie są takie złe. Musisz też pamiętać że w nocy jest chłodniej, a jak wiadomo im zimniej tym mniejsze szumy matrycy :mrgreen:

ISO 800, 60sek

kristof1979
16.08.10, 11:46
:) Epicure, powiedzmy że zrobił to celowo :grin: Ale chciałem się odnieść kristof1979 do twojego darka ale nie widzę EXIFu, więc sądzę że zrobiłeś go na najsilniejszym odszumianiu w czasie nie większym niż minuta.

Sam zrobiłem darka ale ja mam ustawiony włączony NR na Low i przy dżejku u mnie to wygląda gorzej (zdj. 1) :grin: Ja jednak proponuję ci robić nocne fotki w RAWie. Tu masz przykład na tych samych ustawieniach (zdj. 2) i nie widać jakichkolwiek gwiazdek. Dla porównania jeszcze ten sam kadr ale z lekką korekcją krzywymi i widać czerwone piegi ale to nie to samo co ciapki w tęczowych kolorach. Więc matryce nie są takie złe. Musisz też pamiętać że w nocy jest chłodniej, a jak wiadomo im zimniej tym mniejsze szumy matrycy :mrgreen:

ISO 800, 60sek

Dekielka nie zdjąłem celowo.
Mapowanie nie pomogło.
Ja robiłem z pełnym odszumianiem, bez redukcji szumów jest bardzo słabo.
hmm.
Dzieki za pomoc .

dog_master
17.08.10, 13:03
Hm, tylko po co używać tak wysokiego iso w nocy? Z ręki i tak raczej się nie da nic sensownego ustrzelić, a na statywie to chyba czas nie robi różnicy ;)

staryman
17.08.10, 14:26
wysokie ISO przydaje się w nocy do ustrzelenia przelatujących meteorów - stosunkowo krótki czas pozwala pominąć poruszenie gwiazd "stałych" przy jednoczesnej rejestracji jaśniejszych "spadających gwiazd". pozdrawiam

S4INT
17.08.10, 15:21
Hm, tylko po co używać tak wysokiego iso w nocy? Z ręki i tak raczej się nie da nic sensownego ustrzelić, a na statywie to chyba czas nie robi różnicy ;)

Robi wielką różnice ;) zobacz moje zdjęcia w wątku "Niebo zapłacze" - iso1600/3200 + czas do 30s - to jedyna* szansa sfotografować niebo, drogę mleczną bez rozjechania gwiazd.

*pod warunkiem, że chcemy mieć cos na pierwszym planie, na ziemi. Jeśli samo niebo, to można naświetlać nawet i 3h nonstop i mieć gwiazdy jako punkty ;) tylko trzeba mieć dość wysokiej klasy statyw z prowadzeniem elektronicznym...

kristof1979
17.08.10, 20:15
Własnie uzywałem do łapania meteorów.
niestety nie udało się .
Swiatła od miasta mi przeszkadzały, było za jasno.
Ale satelitki było widać.

Ceat
17.08.10, 23:39
[...] tylko trzeba mieć dość wysokiej klasy statyw z prowadzeniem elektronicznym...

Nie przesadzajmy, montaż paralaktyczny to prosty mechanizm zegarowy, a do zrobienia Drogi Mlecznej to i wysokiej klasy statyw niepotrzebny, bo wymagana ogniskowa nieduża...

W trywialny sposób montaż paralaktyczny klasy DIY zrobić można z popularnego wyłącznika (programatora) czasowego - tarcza robi 1 obrót na 24h, trzeba do niej przykleić uchwyt do aparatu wygięty z blaszki. Przełożenie jest na tyle duże że uniesie niewielki aparat. Wady: konieczne zasilanie 230V~, dość spory luz (możliwy do skasowania ciężarem aparatu), konieczność zablokowania (sklejenia) mechanizmu sprzęgła i trzeba możliwie precyzyjnie ustawić oś obrotu na Gwiazdę Polarną. Za to większość takich mechanizmów kręci się w prawo, więc nie trzeba kombinować z montażem "do góry nogami". Następcy Słodowego do boju!

S4INT
18.08.10, 08:33
Nie przesadzajmy, montaż paralaktyczny to prosty mechanizm zegarowy, a do zrobienia Drogi Mlecznej to i wysokiej klasy statyw niepotrzebny, bo wymagana ogniskowa nieduża...

W trywialny sposób montaż paralaktyczny klasy DIY zrobić można z popularnego wyłącznika (programatora) czasowego - tarcza robi 1 obrót na 24h, trzeba do niej przykleić uchwyt do aparatu wygięty z blaszki. Przełożenie jest na tyle duże że uniesie niewielki aparat. Wady: konieczne zasilanie 230V~, dość spory luz (możliwy do skasowania ciężarem aparatu), konieczność zablokowania (sklejenia) mechanizmu sprzęgła i trzeba możliwie precyzyjnie ustawić oś obrotu na Gwiazdę Polarną. Za to większość takich mechanizmów kręci się w prawo, więc nie trzeba kombinować z montażem "do góry nogami". Następcy Słodowego do boju!

Do krótkiej ogniskowej może i tak, ale z dłuższymi to każda niedoskonałość takiego czegoś wyjdzie (osobiście rozglądam się za jakimiś używanymi HEQ5).

kristof1979
18.08.10, 09:22
Do krótkiej ogniskowej może i tak, ale z dłuższymi to każda niedoskonałość takiego czegoś wyjdzie (osobiście rozglądam się za jakimiś używanymi HEQ5).

czy masz jakoeś fajne zdjęcia z nocnego naswietlania kilku godzinnego ?

S4INT
18.08.10, 09:40
czy masz jakoeś fajne zdjęcia z nocnego naswietlania kilku godzinnego ?

Swoich nie mam, dopiero się przymierzam do kupna montażu ;)

kristof1979
18.08.10, 09:44
Swoich nie mam, dopiero się przymierzam do kupna montażu ;)

Jakis namiar .
jakos nie idzie mi znalezienie :(

S4INT
18.08.10, 09:50
Jakis namiar .
jakos nie idzie mi znalezienie :(

Namiar do jakichś zdjęć? Pierwsze z brzegu:

http://astropolis.pl/recent/category/polskie-zdjecia

I polecam blog Adama Jesionkiewicza:

http://www.jesion.pl/blog/

A z bardziej przyziemnego (jeśli chodzi o cene) sprzętu to wątki kolegi mpwt z forum nikoniarzy:

http://www.forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=151557
http://www.forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=150578

i bardziej opisowo:
http://www.forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=152073

Ceat
18.08.10, 23:23

Oczywiście. Ja za to przemyśliwam nad hardcorem: śledzenie ISS. Udało mi się ładnie złapać ISS z ręki (500mm lustro) i apetyt mi wzrósł... Sprawa o tyle łatwiejsza, że stosowane czasy bardzo krótkie więc ew. jitter mechanizmu nie ma wielkiego znaczenia.

kristof1979
19.08.10, 08:29
Oczywiście. Ja za to przemyśliwam nad hardcorem: śledzenie ISS. Udało mi się ładnie złapać ISS z ręki (500mm lustro) i apetyt mi wzrósł... Sprawa o tyle łatwiejsza, że stosowane czasy bardzo krótkie więc ew. jitter mechanizmu nie ma wielkiego znaczenia.

To sie pochwal .
daj zdjęcie :)

Ceat
20.08.10, 01:53
To sie pochwal .
daj zdjęcie :)

A proszę uprzejmie:

38003

Crop 1:1. Samyang 500 mirror, reszta w EXIF-ie. Wysokość przelotu: ok. 360km (niemal w zenicie). Niełatwo skurczybyka śledzić, bo szybko zasuwa!.

Kto zainteresowany: http://www.heavens-above.com/