Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Zdjęcia - Bitwa pod Olszynką Grochowską

rrrradek
5.03.07, 21:19
Proszę o ocenę tych dwóch fotek. Prosze o konstruktywną krytykę, uwagi, może jakieś miłe słowo.

Rafał Czarny
6.03.07, 10:39
Obie foty za ciemne. Na drugiej brzydko obcięta czapka. Czapka albo w całości, albo zdecydowanie przycięta. Postać w środku kadru nie jest dla mnie jakąś dużą wadą, ale zauważyłem, że większość ludzi nie lubi centralnego kadrowania. Więc pewnie na to będą ludziska wydziwiać. Kadry mówiąc ogólnie takie se...

rrrradek
6.03.07, 11:26
Dzięki,
postaram się poprawić.

Rafał Czarny
6.03.07, 11:32
Pierwszą fotę ja bym tak próbował zrobić - podszedł bym blisko z szerokim kątem do działa i starał się zrobić taką fotę, żeby oglądający miał wrażenie, że to on przypalił lont i walnął do nieprzyjaciela. A w oddali pokazałbym to płonące coś.

Pozdrawiam

rrrradek
6.03.07, 12:41
Mówiąc o szerokim kącie masz na mysli pewnie coś szerszego od 14-45. czyli np. 11-22, nie mówiąc już o 7-14? Fajne szkiełka ale trochę czasu mi zajmie zanim przekonam żonę do tego zakupu bo na razie studzi mój zapał. Dzięki za wskazówki.
Aha byłbym zapomniał. Widziałem Twoją galerię z fotami. Rewelka i daje radę.

Rafał Czarny
6.03.07, 12:44
Mówiąc o szerokim kącie masz na mysli pewnie coś szerszego od 14-45. czyli np. 11-22, nie mówiąc już o 7-14?

Nie!!! 14mm (czyli 28mm dla FF) mam na myśli, bo taki obiektyw mam. To spokojnie wystarczy, żeby przerysować obiekty na pierwszym planie.

rrrradek
6.03.07, 12:51
A co sądzisz o tym? Wiem, ze troche wadzi cień na twarzy z prawej ale może coś jeszcze da się zauważyć?

Rafał Czarny
6.03.07, 12:58
Wiem, ze troche wadzi cień na twarzy z prawej

Cień nie wadzi trochę, wadzi bardzo. Miałeś bardzo kiepskie warunki do focenia - ostre, południowe światło. Za mocne kontrasty wyszły - przepalone światła i głębokie cienie. Mogłeś próbować doświetlić lampą błyskową cienie na twarzy.

rrrradek
6.03.07, 13:02
A kadrowanie?

Rafał Czarny
6.03.07, 13:08
A kadrowanie?

Nie bardzo mi się widzi. Nie wiadomo, czy to krajobraz z postacią dziewczyny, czy dziewczyna na tle krajobrazu. Taki ten kadr niezdecydowany. Wolałbym ciaśniej - tak by kobieta (a najlepiej jej twarz) była głównym elementem zdjęcia.

Pooglądaj zdjęcia w naszej galerii publicznej. Jest tam cała masa świetnych zdjęć - jest z czego podglądać patenty.

rrrradek
6.03.07, 13:15
ok,
dzięi.

salvadhor
6.03.07, 14:56
Radek, czy to Szczawnica ? :)

rrrradek
6.03.07, 15:15
Radek, czy to Szczawnica ? :)

Nie, szlak między doliną kościeliską a chochołowską. Polana...... :?: , hmm teraz już nie pamiętam.