PDA

Zobacz pełną wersję : Co kupić? 14-54, 70-300?

jarek69
14.08.10, 22:26
Witam!
Jakiś czas temu kupiłem E-520 + kity chciał bym dokupić jeszcze jeden obiektyw i mam teraz dylemat który myślę nad 70-300 albo 14-54 używane na allegro są prawie w podobnych cenach. Moje zdjęcia to na ogół przyroda makro ale i takie z życia codziennego też.
Bardzo proszę o jakieś rady i porady. Z góry dziękuję i pozdrawiam.

lukasz78
14.08.10, 22:34
Oba obiektywy nad którymi się zastanawiasz przeznaczone są do innych zastosowań. Zadaj sobie pytanie co najczęściej fotografujesz i kup to czego potrzebujesz. 14-54 jest jaśniejszy i ostrzejszy od kitowego 14-42 a 70-300 nadaje się do amatorskiego pstrykania na trochę większą odległość niż 40-150.

Nowe 70-300 można kupić za niecałe 1300zł, używane zwykle około 1000.

k@czy
15.08.10, 04:37
Sprzedaj obydwa kity i kup obydwa szkla-wyjdzie na to samo.
pzdr

jarek69
15.08.10, 17:51
Rozumuję to tak, że czy kupię czy nie któryś z tych obiektywów to nic za wiele nie zmieni prucz tego, że wydam kasę :cry:

Moominek
15.08.10, 18:14
No jak nie zmieni? Kupisz 70-300, dostaniesz dwa razy większą maksymalną ogniskową (np. do ptaszków), makro 1:2 na 300mm oraz jaśniejszy obiektyw niż kit na 150mm. Kupisz 14-54 - będziesz miał jaśniejszy obiektyw (możliwa większa manipulacja GO, szybszy potencjalnie AF, sprawdzi się też w ciemniejszych warunkach bez doświetlania), większy zakres ogniskowych w porównaniu do kita, lepszą ostrość i uszczelnienia. Ale czy to wykorzystasz i czego właściwie chcesz - to już zależy od Ciebie.

k@czy
15.08.10, 19:15
Rozumuję to tak, że czy kupię czy nie któryś z tych obiektywów to nic za wiele nie zmieni prucz tego, że wydam kasę :cry:
To nie kupuj i nie zawracaj gitary.
Watek na wysypisko proponuje.

maj0nez
15.08.10, 19:26

Może kup tak żeby nie wydawać pieniędzy?

jarek69
15.08.10, 19:34
Chciałem ażebyście mi doradzili a nie robili se jaj dzięki Tym co napisali coś sensownego.
pozdrawiam

Mirek54
15.08.10, 20:07
To ja Ci doradze.Mam dwa kity od poczatku.Wystarczaja mi do tego co robie w zupelnosci.Nie mialem jeszcze sytuacji zebym nie sfocil tego co chce tym co mam.

kurokial
15.08.10, 21:07
Chciałem ażebyście mi doradzili a nie robili se jaj dzięki Tym co napisali coś sensownego.
pozdrawiam

Foć tym co masz jak się ustabilizujesz w temacie będziesz wiedział czy raczej 14-54 cy 70-300 czy może 50 albo 9-18 trza tylko czasu.

tiburon
16.08.10, 23:43
nieśmiało popieram kolegę powyżej, jak nie wiesz co wybrać to chyba jeszcze nie wiesz czego potrzebujesz, może dla ułatwienia sprawdź sobie w swoich zdjęciach do tej pory zrobionych jak wygląda udział obu obiektywów które masz...może coś Ci to pomoże....

zwykle statystyczny fotoamator raczej potrzebuje 14-54 niż dłuższego ;-) ale nikt nie jest w stanie zgadnąć za Ciebie co Cię kręci bardziej

qbic
16.08.10, 23:56
Jak chcesz coś zupełnie innego niż masz do tej pory, to polecam kupić obiektyw stałoogniskowy np Sigma 30mm 1.4

Zyskasz możliwość robienia zdjęć w słabych warunkach oświetleniowych oraz inne ciekawe możliwości....

dog_master
17.08.10, 12:47
Witam!
Jakiś czas temu kupiłem E-520 + kity chciał bym dokupić jeszcze jeden obiektyw i mam teraz dylemat który myślę nad 70-300 albo 14-54 używane na allegro są prawie w podobnych cenach. Moje zdjęcia to na ogół przyroda makro ale i takie z życia codziennego też.
Bardzo proszę o jakieś rady i porady. Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Po co?

Serio pytam. Wtedy najłatwiej ustalić, jaki.

jarek69
17.08.10, 18:13
Bardzo Wam wszystkim dziękuję za podpowiedzi i rady:) napewno macie dużo racji może faktycznie za wcześnie się napaliłem na zmiany. Na razie zostaję przy kitach a jeśli nastąpi zmiana to chyba raczej na 14-54.
Pozdrawiam serdecznie do następnego razu:wink:.

Maestro1984
19.08.10, 08:45
jarek nie martw się, prawie każdy przechodził przez to co teraz Ty (ja na szczęście nie miałem w tym czasie wolnej kasy, że coś kupować ;-)). Teraz dopiero jestem pewien (choć szczerze powiem że nadal się lekko waham) że brakuje mi trochę dodatkowego światła na krótkiej ogniskowej kita i dlatego też wypatruje właśnie wspomnianego 14-54, choć nie ukrywam że lubię portrety i ciągle "wzdycham" do 35-100 (na którego swoją drogą raczej kasy nie odłożę ;-)).

epicure
19.08.10, 11:43
Jak chcesz coś zupełnie innego niż masz do tej pory, to polecam kupić obiektyw stałoogniskowy np Sigma 30mm 1.4

Zyskasz możliwość robienia zdjęć w słabych warunkach oświetleniowych oraz inne ciekawe możliwości....

Jeśli AF w nim jest taki sam, jak w Sigmie 50, to ze zdjęć w słabych warunkach oświetleniowych nici... Chyba, że ze wspomaganiem z zewnętrznej lampy.

Iwo
19.08.10, 12:31
Jarek, 14-54mm jest bardzo uniwersalne i częściej używane zwykle niż teleobiektywy.
Ja bym jednak zastanowił się, skoro sam nie wiesz czego chcesz, najpierw nad jakąś lampą.
Wyjdzie Ci dużo taniej niż szkło, a na pewno przyda Ci się do malowania światłem...
Jako dodatkowy plus dostaniesz wspomaganie AF, co przyspieszy zauważalnie 14-42mm.

rah
19.08.10, 20:00
jarek69, kiedyś też byłem z kitami i zastanawiałem się co dokupić. Poczytałem sobie forum i zdecydowałem się na 14-54. Teraz mogę powiedzieć, że to była najlepsza decyzja. Ten obiektyw pracuje w 80-90% i zmieniam go tylko na kit 40-150. Teraz kiedy moja świadomość nieco wzrosła :) widzę, że potrzebuję szerzej. Zamówiłem ZD 9-18, ale i tak zdaję sobię sprawę, że 14-54 będzie najczęściej zapięty. Kupisz 14-54 to zobaczysz dopiero dużą różnicę w stosunku do kita i to nie tylko jeśli chodzi o zakres, ale zobaczysz, że aparat szybciej łapie ostrość szczególnie widoczne w gorszych warunkach oświetleniowych. No i praktycznie zawsze jest ostro, po prostu nie mam z tym obiektywem zdjęć z przestrzeloną ostrością.

Tobik
19.08.10, 20:34
Taki "standard" jak 14-54 to dobra rzecz. Używkę dostaniesz w dobrej cenie a jaj będziesz chciał sprzedać to niewiele stracisz. Taki uniwersalny obiektyw jest dobry bo pozwoli ci sprecyzować,patrząc po preferencji co do wykonywanych przez ciebie ujęć, twoje potrzeby:
- jeżeli za wąsko to dokupisz coś szerokiego np. ZD 9-18
- jak za krótko to coś długiego np. ZD 70-300
- jak za ciemno to ZD 50 lub Sigma 50 albo 30
Poza tym lampa fajna sprawa - samo wspomaganie AF załatwi sporo problemów.

Bodzip
19.08.10, 21:03
Jeśli AF w nim jest taki sam, jak w Sigmie 50, to ze zdjęć w słabych warunkach oświetleniowych nici... Chyba, że ze wspomaganiem z zewnętrznej lampy.

Nie jest taki sam. Jest perfekcyjny. Szybki i dokładny.

jarek69
19.08.10, 23:49
Po ostatnim Swoim wpisie nie spodziewałem się jakiejkolwiek odpowiedzi
a tu proszę jaka miła niespodzianka. Wasze opinie tylko utwierdzają mnie w podjęciu decyzji, dobrej decyzji. Teraz pozostaje Mi tylko dozbierać kasy i kupić 14-54 klamka zapadła.
Dzięki serdeczne pozdrawiam:).