Zobacz pełną wersję : Co kupić? 14-54, 70-300?
Witam!
Jakiś czas temu kupiłem E-520 + kity chciał bym dokupić jeszcze jeden obiektyw i mam teraz dylemat który myślę nad 70-300 albo 14-54 używane na allegro są prawie w podobnych cenach. Moje zdjęcia to na ogół przyroda makro ale i takie z życia codziennego też.
Bardzo proszę o jakieś rady i porady. Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Oba obiektywy nad którymi się zastanawiasz przeznaczone są do innych zastosowań. Zadaj sobie pytanie co najczęściej fotografujesz i kup to czego potrzebujesz. 14-54 jest jaśniejszy i ostrzejszy od kitowego 14-42 a 70-300 nadaje się do amatorskiego pstrykania na trochę większą odległość niż 40-150.
Nowe 70-300 można kupić za niecałe 1300zł, używane zwykle około 1000.
Sprzedaj obydwa kity i kup obydwa szkla-wyjdzie na to samo.
pzdr
Rozumuję to tak, że czy kupię czy nie któryś z tych obiektywów to nic za wiele nie zmieni prucz tego, że wydam kasę :cry:
No jak nie zmieni? Kupisz 70-300, dostaniesz dwa razy większą maksymalną ogniskową (np. do ptaszków), makro 1:2 na 300mm oraz jaśniejszy obiektyw niż kit na 150mm. Kupisz 14-54 - będziesz miał jaśniejszy obiektyw (możliwa większa manipulacja GO, szybszy potencjalnie AF, sprawdzi się też w ciemniejszych warunkach bez doświetlania), większy zakres ogniskowych w porównaniu do kita, lepszą ostrość i uszczelnienia. Ale czy to wykorzystasz i czego właściwie chcesz - to już zależy od Ciebie.
Rozumuję to tak, że czy kupię czy nie któryś z tych obiektywów to nic za wiele nie zmieni prucz tego, że wydam kasę :cry:
To nie kupuj i nie zawracaj gitary.
Watek na wysypisko proponuje.
Może kup tak żeby nie wydawać pieniędzy?
Chciałem ażebyście mi doradzili a nie robili se jaj dzięki Tym co napisali coś sensownego.
pozdrawiam
To ja Ci doradze.Mam dwa kity od poczatku.Wystarczaja mi do tego co robie w zupelnosci.Nie mialem jeszcze sytuacji zebym nie sfocil tego co chce tym co mam.
Chciałem ażebyście mi doradzili a nie robili se jaj dzięki Tym co napisali coś sensownego.
pozdrawiam
Foć tym co masz jak się ustabilizujesz w temacie będziesz wiedział czy raczej 14-54 cy 70-300 czy może 50 albo 9-18 trza tylko czasu.
nieśmiało popieram kolegę powyżej, jak nie wiesz co wybrać to chyba jeszcze nie wiesz czego potrzebujesz, może dla ułatwienia sprawdź sobie w swoich zdjęciach do tej pory zrobionych jak wygląda udział obu obiektywów które masz...może coś Ci to pomoże....
zwykle statystyczny fotoamator raczej potrzebuje 14-54 niż dłuższego ;-) ale nikt nie jest w stanie zgadnąć za Ciebie co Cię kręci bardziej
Jak chcesz coś zupełnie innego niż masz do tej pory, to polecam kupić obiektyw stałoogniskowy np Sigma 30mm 1.4
Zyskasz możliwość robienia zdjęć w słabych warunkach oświetleniowych oraz inne ciekawe możliwości....
dog_master
17.08.10, 12:47
Witam!
Jakiś czas temu kupiłem E-520 + kity chciał bym dokupić jeszcze jeden obiektyw i mam teraz dylemat który myślę nad 70-300 albo 14-54 używane na allegro są prawie w podobnych cenach. Moje zdjęcia to na ogół przyroda makro ale i takie z życia codziennego też.
Bardzo proszę o jakieś rady i porady. Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Po co?
Serio pytam. Wtedy najłatwiej ustalić, jaki.
Bardzo Wam wszystkim dziękuję za podpowiedzi i rady:) napewno macie dużo racji może faktycznie za wcześnie się napaliłem na zmiany. Na razie zostaję przy kitach a jeśli nastąpi zmiana to chyba raczej na 14-54.
Pozdrawiam serdecznie do następnego razu:wink:.
Maestro1984
19.08.10, 08:45
jarek nie martw się, prawie każdy przechodził przez to co teraz Ty (ja na szczęście nie miałem w tym czasie wolnej kasy, że coś kupować ;-)). Teraz dopiero jestem pewien (choć szczerze powiem że nadal się lekko waham) że brakuje mi trochę dodatkowego światła na krótkiej ogniskowej kita i dlatego też wypatruje właśnie wspomnianego 14-54, choć nie ukrywam że lubię portrety i ciągle "wzdycham" do 35-100 (na którego swoją drogą raczej kasy nie odłożę ;-)).
Jak chcesz coś zupełnie innego niż masz do tej pory, to polecam kupić obiektyw stałoogniskowy np Sigma 30mm 1.4
Zyskasz możliwość robienia zdjęć w słabych warunkach oświetleniowych oraz inne ciekawe możliwości....
Jeśli AF w nim jest taki sam, jak w Sigmie 50, to ze zdjęć w słabych warunkach oświetleniowych nici... Chyba, że ze wspomaganiem z zewnętrznej lampy.
Jarek, 14-54mm jest bardzo uniwersalne i częściej używane zwykle niż teleobiektywy.
Ja bym jednak zastanowił się, skoro sam nie wiesz czego chcesz, najpierw nad jakąś lampą.
Wyjdzie Ci dużo taniej niż szkło, a na pewno przyda Ci się do malowania światłem...
Jako dodatkowy plus dostaniesz wspomaganie AF, co przyspieszy zauważalnie 14-42mm.
jarek69, kiedyś też byłem z kitami i zastanawiałem się co dokupić. Poczytałem sobie forum i zdecydowałem się na 14-54. Teraz mogę powiedzieć, że to była najlepsza decyzja. Ten obiektyw pracuje w 80-90% i zmieniam go tylko na kit 40-150. Teraz kiedy moja świadomość nieco wzrosła :) widzę, że potrzebuję szerzej. Zamówiłem ZD 9-18, ale i tak zdaję sobię sprawę, że 14-54 będzie najczęściej zapięty. Kupisz 14-54 to zobaczysz dopiero dużą różnicę w stosunku do kita i to nie tylko jeśli chodzi o zakres, ale zobaczysz, że aparat szybciej łapie ostrość szczególnie widoczne w gorszych warunkach oświetleniowych. No i praktycznie zawsze jest ostro, po prostu nie mam z tym obiektywem zdjęć z przestrzeloną ostrością.
Taki "standard" jak 14-54 to dobra rzecz. Używkę dostaniesz w dobrej cenie a jaj będziesz chciał sprzedać to niewiele stracisz. Taki uniwersalny obiektyw jest dobry bo pozwoli ci sprecyzować,patrząc po preferencji co do wykonywanych przez ciebie ujęć, twoje potrzeby:
- jeżeli za wąsko to dokupisz coś szerokiego np. ZD 9-18
- jak za krótko to coś długiego np. ZD 70-300
- jak za ciemno to ZD 50 lub Sigma 50 albo 30
Poza tym lampa fajna sprawa - samo wspomaganie AF załatwi sporo problemów.
Jeśli AF w nim jest taki sam, jak w Sigmie 50, to ze zdjęć w słabych warunkach oświetleniowych nici... Chyba, że ze wspomaganiem z zewnętrznej lampy.
Nie jest taki sam. Jest perfekcyjny. Szybki i dokładny.
Po ostatnim Swoim wpisie nie spodziewałem się jakiejkolwiek odpowiedzi
a tu proszę jaka miła niespodzianka. Wasze opinie tylko utwierdzają mnie w podjęciu decyzji, dobrej decyzji. Teraz pozostaje Mi tylko dozbierać kasy i kupić 14-54 klamka zapadła.
Dzięki serdeczne pozdrawiam:).