Zobacz pełną wersję : C5060
Chciałam poprosić Was o radę, czy warto za niewielką dopłatą wymienić C5050,który mam obecnie na C5060. Jaka tuleja i filtry pasują do C5060.
Witam!
Ja kupowałem Olka C5050 kilka tygodni temu. Miałem do wyboru dwa wymienione przez Ciebie modele za prawie identyczną cenę i bez wahania wybrałem C5050 (nie wiem czy ktoś zauważył, że C5060 zaczął gwałtownie tanieć zaraz po tym jak się pojawił i po niedługim czasie prawie zrównał się ceną z C5050, a to chyba też o czymś świadczy).
Zdania są podzielone, moim zdaniem jeżeli nie potrzebujesz obiektywu szerokokątnego, który jest jedyną poważną zaletą C5060 (no i może w pełni obrotowy ekranik, choć dla mnie to mało istotne) to narazie nic nie zmieniaj.
Lada chwila pojawi się na pewno naprawde ulepszona wersja C5050. Moim zdaniem C5060 to żaden postęp.
Pozdrawiam.
Ja bym nie zamienił....., też wybrałem 5050 z tych dwóch. Jeżeli masz w planach dalsze zmiany w sprzęcie to możesz "pobawić się". Cena ich pewnie będzie podobna za niedługi czas a zawsze się trafi jakis co poleci na obrotowy ekranik i szeroki kąt - w kasie nic do stracenia ;-) .
pozdrawiam
Michał
Lada chwila pojawi się na pewno naprawde ulepszona wersja C5050. Moim zdaniem C5060 to żaden postęp.
Pozdrawiam.
Wydaje mi się że 8080 to jest ta wersja - co o ty myślicie ?
taa szczegolnie ten ciemny obiektyw ;) raczej ten aparat mi sie nie widzi i wole 5050 :lol:
POzdr
Dziewczyno, uspokój się. Specjalistom od marketingu właśnie oto chodzi. Ciągła pogoń za nowością nie ma sensu, to pierwszy krok do zakupowego szaleństwa. Masz świetną maszynkę, a testy pokazują, iż 5060, po względem jalości obrazu, w niczym nie góruje nad 5050, a na długim końcu potrafi nawet być gorszy.http://wrotniak.net/photo/c5050/c5060-samp.html
taa szczegolnie ten ciemny obiektyw ;) raczej ten aparat mi sie nie widzi i wole 5050 :lol:
POzdr
No mysle że najpierw testują matrycę na starej optyce a potem dorobią lepszą optykę - liczy sie pokazanie 8 MPix :D
Ja swojego 5050 mam ponad pół roku. Może to kwestia związku emocjonalnego, ale na 5060 bym nie zamienił :-).
Ale poważnie - jasny obiektyw to mocny plus 5050. Gadżety jak obracany LCD mnie nie biorą. Jeśli chodzi o ogniskową, krótkiej mi nie brakuje.
Podsumowując - co kto lubi ... - coś mi się po prostu wydaje, że Olympus poszedł drogą "marketingową" - rok minął trzeba dać jakieś "nowości", które tak naprawdę z nowościami nie mają wiele wspólnego. Jeśli kogoś kręcą np. obracane obiektywy to i tak weźmie Canona G.
pzdr
Ja czekam na jakąs naprawdę postępową wersję UZ - min 8MPIX i jak zwykle zoom x 10. No chyba, że wpadnie mi coś innego w ręce :D ale genralnie olek jest w porządku...
POzdr
No mysle że najpierw testują matrycę na starej optyce a potem dorobią lepszą optykę - liczy sie pokazanie 8 MPix :D
;) no dzisiaj to wszyscy patrza na te megaski ;) a i tak polowa nie robi odbitek a druga robi np 10x15 i po co?? :lol: :lol: jezeli chodzi o matryce to moim zdaniem nie jest rewelacyjna a do tej optyki tez by mozna bylo sie przyczepic- tez sypie fiolecikiem i ladnie czasem zawinietuje ;)
niestety olek robi moim zdaniem coraz gorsze aparaty widzac po drodze marketingowej do sukcesu :roll:
Pozdr
Pozostań przy swoim C5050, ma wiele zalet i pewną przewagę nad C5060:
1. Dobra i jasna optyka, bez dużych zniekształceń.
2. Baterie R6 dostaniesz nawet w najbardziej zabitej dziurze, Akumulatory zastępcze są b. Tanie.
3. Mały korpus, ergonomicznie dopasowany, lerzy dobrze w małej i dużej dłoni.
Pozdrawiam WIST04.