Zobacz pełną wersję : Problem ze zmianą wielkości zdjęć
Witam, z uwagi na to że zdjęcia na karcie w e-510 zajmują 6mb jedno . Chciałam aby kolejne zdjęcia zajmowały mniej pamieci. Zmiana rozdzielczości nic nie pomogła.
Mam wrażenie że problem dotyczy wszyskich kart które mam. Jak rozwiązać problem? :???:
Jakość jeszcze zmniejsz.
Ale to średnie rozwiązanie, lepiej kartę dokupić ich ceny są ostatnio bardzo przystępne.
Tak ale, 6 mb zajmuje jeden przeciętny JPG? To faktycznie dużo, przy średniej kompresji to powinno oscylować w granicach 2 mb. Może problem tkwi w kompresji JPGa, fabrycznie jest ustawione na 1/8, może przestawiłaś na 1/4? Ewentualnie zresetuj aparat do ustawień fabrycznych.
Dziwna sprawa. Moje e-520 robi jpgi w granicach 4~5MB przy ustawieniach Large i SuperFine, kompresja 1/2,7.
Na ustawieniach fabrycznych robi jeszcze mniejsze.
Zmiana rozdzielczości nic nie pomogła.
Zmiana rozdzielczości przed obróbką to złe rozwiązanie. Przeczytaj instrukcję, jest tam napisane gdzie w menu można zwiększyć kompresję. Poza tym Grizz dobrą radę dał :)
dog_master
12.08.10, 15:42
Tryb JPEG HQ powinien starczyć ;)
...Mam wrażenie że problem dotyczy wszyskich kart które mam. Jak rozwiązać problem? :???:Ja obstawiam zupełnie coś innego:grin: Proponuję:
1. zarchiwizuj zdjęcia z kart pamięci,
2. ustaw w menu: "Nazwa pliku" -> "Wyzeruj"
3. sformatuj kartę
4. ustaw jakość zdjęcia, jak radziła dog_master
Powinno pomóc
Jack
Witam, bardzo mi pomogliście. Za co bardzo dziękuje.
Faktycznie zmiana na HQ znacząco poprawiła sytuacje.. Jedną karte musiałam sformatować.
Zwłaszcza CF. A poza tym Grizz dobrze napisał trzeba kupić kartę o większej pojemności. Na karcie np. 4mb można narobić parę tys. zdjęć. ale tylko do fotolabów.. czasem , niektórym to wystarcza...