PDA

Zobacz pełną wersję : Zdjęcia Artura

SmakMiodu*PL
7.08.10, 18:12
Bardzo długo nie mogłem zdecydować się na utworzenie swojego wątku. Po wielu miesiącach wewnętrznej walki postanowiłem, że dzisiaj wyślę pierwsze zdjęcia do oceny. Proszę o wskazanie błędów, postaram się odpowiedzieć na wszystkie sugestie i pytania.
Pozdrawiam,
Artur

Wszystkie zdjęcia z pierwszej serii zrobione były w Skansenie w Ochli.
1, 2, 3 - Zdjęcia koronczarek
4, 5, 6 - Garncarz z dziećmi i kobiety oglądające dzban

grizz
7.08.10, 20:40
Nie baw się w sztuczne rozmazywanie, bo wygląda to sztucznie...

SmakMiodu*PL
7.08.10, 21:38
Nie baw się w sztuczne rozmazywanie, bo wygląda to sztucznie...

W sumie pierwszy raz to zrobiłem na tych zdjęciach. Można powiedzieć, że na próbę i także pomyślałem, że trochę sztucznie to wygląda. Szczególnie na dużych powierzchniach, czego przykładem jest 6.

grizz
7.08.10, 21:41
Takie triki trzeba umieć robić, pamiętać o perspektywie, planach, obiektach... W sumie szkoda czasu, lepiej skupić się na innych elementach.

SmakMiodu*PL
7.08.10, 21:52
Takie triki trzeba umieć robić, pamiętać o perspektywie, planach, obiektach... W sumie szkoda czasu, lepiej skupić się na innych elementach.

Patrząc teraz na 6 po Twoich słowach widzę, że to co powstało nie wygląda wcale jak prawidłowa głębia ostrości. To widać od razu, jednak 5 jest całkowicie naturalna, bez zmian w programie.

grizz
7.08.10, 21:54
Widzisz, ale to zazwyczaj działa tak, że jak wśród n poprawnych fot wstawisz jedną "skopaną" to właśnie ta przyciągnie uwagę ;)

rol6
7.08.10, 22:36
Tak to już jest, że odmienność przyciąga uwagę. :wink:

Poza 6 opisanym już przez grizza pozostałe są dla mnie ok.

Ktoś może się co prawda przyczepić zbyt małej GO w 5. ale dla mnie jest jasne, że taki był Twój zamiar.

judasz
7.08.10, 23:35
jak dla mnie w pierwszym brakuje troszeczke nasycenia kolorow,dla mnie taki klimat powinien miec dozo zywsze kolory,pozdrawiam

SmakMiodu*PL
8.08.10, 11:56
jak dla mnie w pierwszym brakuje troszeczke nasycenia kolorow,dla mnie taki klimat powinien miec dozo zywsze kolory,pozdrawiam

Zdjęcie 1 - wysyłam w trzech wersjach. 1 - to powtórka powyższego. 1a - trochę podniesione nasycenie. 1b - najmocniej podwyższone. Najbardziej odpowiada mi 1a, czy o coś takiego chodziło?

Ktoś może się co prawda przyczepić zbyt małej GO w 5. ale dla mnie jest jasne, że taki był Twój zamiar.

Taki miałem zamiar, ważne są w tym zdjęciu ręce, ale taka głębia powoduje, że twarz także jest czytelna. Widać zainteresowanie i skupienie.

Ponieważ 6 była do niczego wysyłam 6a. Chyba jest lepsze niż poprzednie?

Dziękuję za dotychczasowe zainteresowanie i opinie.

judasz
8.08.10, 12:38
1a dla mnie w sam raz -ale to od ciebie zalezy jak chcez to pokazac,to musi byc twoja wizja :) ale jak dla mnie to jak najbardziej 1a jest o wiele lepsze. chodzilo mi dokladnie mowiac o kwiaty w wazoniku na dole na 1a sa teraz bardziej widoczne na poprzednim byly jakies takie mdle i bez wyrazu,pozdrawiam.

rol6
8.08.10, 19:45
Za judaszem mnie również bardziej podoba się 1a.

Natomiast wydaje mi się, że nie podłączyłeś zdjęcia które chciałeś - 6. i 6a to zupełnie inne ujęcia - chyba że mam już przywidzenia. :wink:

SmakMiodu*PL
8.08.10, 22:38
Natomiast wydaje mi się, że nie podłączyłeś zdjęcia które chciałeś - 6. i 6a to zupełnie inne ujęcia - chyba że mam już przywidzenia. :wink:

To moja wina, że zdjecie 6 i 6a są różne. Walczyłem rano z szóstką, ale ostatecznie doszedłem do wniosku, że zdjęcie ma złą kompozycję i mi nie leży. Dałem więc spokój i wysłałem moim zdaniem lepsze/inne, ale też z kształtowaniem gliny.

rol6
9.08.10, 19:36
Dzięki za potwierdzenie, że ze mną wszystko w porządku. :grin:

6a faktycznie bardzo przyjemne w odbiorze.

SmakMiodu*PL
10.08.10, 00:01
Kilka kolejnych zdjęć. Mam nadzieję, że tym razem zainteresują one większą ilość oglądających. Zapraszam do wyrażania opinii.

maj0nez
10.08.10, 00:16
888 na kłódce nawet przyciąga uwagę.

judasz
10.08.10, 07:39
dla mnie 2jeczka bardzo fajna ,i 4 mi jeszcze calkiem podchodzi ,pozdrawiam

SmakMiodu*PL
15.08.10, 15:54
W związku z dzisiejszym Świętem Wojska Polskiego wysyłam kilka zdjęć związanych z wojskiem. Pierwsze trzy pokazują jak zmienia się nasze wojsko. Na zdjęciach Pani oficer uczy się prezentowania szabli na komendy, następnie prowadzi poczet sztandarowy. Kolejne dwa to historyczne poczty sztandarowe. Na koniec wierzchowiec, który ma inne plany niż dosiadający go ułan. Zapraszam do oglądania i pisania komentarzy.

Saboor
15.08.10, 22:46
W związku z dzisiejszym Świętem Wojska Polskiego wysyłam kilka zdjęć związanych z wojskiem. Pierwsze trzy pokazują jak zmienia się nasze wojsko. Na zdjęciach Pani oficer uczy się prezentowania szabli na komendy, następnie prowadzi poczet sztandarowy. Kolejne dwa to historyczne poczty sztandarowe. Na koniec wierzchowiec, który ma inne plany niż dosiadający go ułan. Zapraszam do oglądania i pisania komentarzy.
Cześć ! 6 Ułani i konie kapitalnie złapane można by dać tytuł ' I kto tu żądzi ? ' :-P

nataszach
20.08.10, 22:58
klodeczka rewelacja, ale ja zboczona jestem na punkcie takich detali ;))
pozdrawiam

rol6
21.08.10, 14:29
Z ostatniej wrzuty najbardziej ciekawe moim daniem jest ostatnie - fajnie uchwycona sytuacja. :grin:

paluszek1
24.08.10, 12:46
Świetnie uchwyciłeś drobiazgi – aniołka i kłódkę.

SmakMiodu*PL
1.09.10, 09:48
Bardzo dziękuję za wszystkie uwagi i komentarze.

Kilka dni temu byłem na koncercie zespołu bluesowego Crazy Hambones z Berlina. Atmosfera była wspaniała, a zespół miał doskonały kontakt z publicznością. Kilka słów o zamieszczonych zdjęciach.
0021, 0022, 0022a - to członkowie zespołu, wokalista, perkusista, gitarzysta (zdjęcie perkusisty - ISO 2000)
0023 - mężczyzna, który wskoczył na scenę i krzyknął "Ludzie zróbmy coś, czego jeszcze tutaj nie było. Wyrzućmy te krzesła i tańczmy" - wokalista był tym zachowaniem niezmiernie zdziwiony, a po chwili kilka krzeseł poleciało w głąb sali.
0024 - zabawa na całego, mężczyzna z poprzedniego zdjęcia po lewej stronie
0025, 0026 - krótki jam po zakończeniu koncertu na dwie harmonijki. Muzycy byli bardzo mili i przystępni.

SmakMiodu*PL
16.09.10, 23:54
Szkoda, że ostatnie zdjęcia nie zainteresowały nikogo na forum.
Trudno, może dzisiejsza seria okaże się szczęśliwsza. Zdjęcia pochodzą z przedstawienia plenerowego, które pokazał Teatr Terminus A Quo z Nowej Soli, w ramach Winobrania 2010. Polecam, gdyby ktoś trafił na Ich przedstawienia.
Zdjęć jest sporo, ale nie chciałem dzielić tej serii na mniejsze części. Proszę o kilka słów oceny.

acidmk
17.09.10, 08:56
Cześć,

IMHO bardzo fajne przedstawienie, z Twojej relacji widać że dużo się tam działo :grin:

Część fotek widział bym w BW, jeśli będą kontrastowe to mogło by dodać klimatu. Część jest mało ostrych, ale wiem też że warunki do focenia na takich imprezach są ciężkie.

Udana reporterska robota, kadry przemawiające :grin:

rol6
17.09.10, 09:11
Szkoda, że ostatnie zdjęcia nie zainteresowały nikogo na forum.

Nie jest tak, że Twoje zdjęcia nie interesują nikogo na forum. :wink:

Forumowicze różnie oceniają, jedni odnoszą się do każdego zdjęcia po kolei (tych może trochę przerazić liczba zdjęć :wink:), inni wybierają jedno zdjęcie do oceny, jeszcze inni odnoszą się do całości.

Twoją ostatnią wrzutę można ocenić jako całość i moim zdaniem jest to kawał solidnej reporterskiej roboty. Nie jestem aptekarzem by przyczepiać się do drobnych nieostrości, więc mogę powiedzieć że cała relacja bardzo mi się podoba.

Pozdrawiam

SmakMiodu*PL
29.09.10, 23:39
Dziękuje za powyższe komentarze.
Dzisiaj "wrzucam" tylko trzy, całkiem różne zdjęcia.
0027 - fragment Korowodu Winobraniowego 2010, teatr z Nowej Soli
0028 - w oczekiwaniu na jadę - Korowód 2010, parada VW Garbusów
0029 - z przymrużeniem oka

madziazywczak
30.09.10, 08:24
Dziękuje za powyższe komentarze.
Dzisiaj "wrzucam" tylko trzy, całkiem różne zdjęcia.
0027 - fragment Korowodu Winobraniowego 2010, teatr z Nowej Soli
0028 - w oczekiwaniu na jadę - Korowód 2010, parada VW Garbusów
0029 - z przymrużeniem oka

szkoda że w tym pierwszym głowa pani jest nie ostra

rol6
30.09.10, 08:36
Najbardziej przypadło mi do gustu 28. Bardzo miły dla oka kadr i dobre wykonanie. :grin:

W przypadku 27. zgadzam się z przedmówcą, że byłoby idealne gdyby GO obejmowała również głowę Pani. :wink:

SmakMiodu*PL
30.09.10, 18:10
W przypadku 27. zgadzam się z przedmówcą, że byłoby idealne gdyby GO obejmowała również głowę Pani. :wink:

Dziękuję za opinie.

Sprawdziłem na dużym zdjęciu i w 27 głowa czarownicy jest poruszona przez mężczyznę, a nie straciła ostrość przez małą GO. Aktorzy grali bardzo emocjonalnie i z dużym zaangażowaniem ;). Pewnie czarownicę bolała po pokazie głowa i straciła część włosów.
W zamian podsyłam portret "nieostrej czarownicy". Mam nadzieję, że się spodoba.
0030 - czarownica ;)

rol6
1.10.10, 08:05
Ta czarownica jest zdecydowanie lepsza. :grin:

madziazywczak
1.10.10, 09:22
ta jest super

SmakMiodu*PL
14.03.11, 12:36
Moja wizja lądującego łabędzia. Zdjęcia wykonane w Świnoujściu kilka dni temu.

rol6
15.03.11, 09:58
Z Twojej wizji najbardziej odpowiada mi pierwsze, chociaż jak dla mnie i tak wszystkie trzy są zbyt dynamiczne. :grin:

SmakMiodu*PL
16.03.11, 18:20
rol6 - Dzięki za komentarz. Osobiście wolę 0032. Teraz inne zwierzaki, całkiem ostre.

waruga
16.03.11, 18:37
Druga fotka swietna.

helmuth
16.03.11, 19:13
Miły pies, kot też tak uważa :grin:

SmakMiodu*PL
16.03.11, 21:34
Mam jeszcze takie zdjęcie, ale ono jest trochę po[ps]ute. Tutaj ogon jest w pełni rozwinięty, ale "wymieniłem" płot.

rol6
17.03.11, 08:39
Czy z ogonem czy bez ujęcie jest super. :grin:

W przypadku tych zwierzaków powiedzenie "Żyć jak kot z psem" traci swoje znaczenie. :wink:

waruga
17.03.11, 08:54
Mozna powiedziec krotko kumple z podworka...:-)

SmakMiodu*PL
17.03.11, 14:30
Oba zwierzaki były bardzo przystępne. Nie uciekały i nie robiły problemów w czasie fotografowania. Prawdopodobnie pochodziły z domu położonego za płotem. Dziękuję za odwiedziny.

SmakMiodu*PL
22.03.11, 20:47
Zdjęcia wykonane na plaży w Świnoujściu.

waruga
22.03.11, 22:21
Dwojka oraz trojka jak dla mnie.

rol6
23.03.11, 08:50
Dwójka ma swój urok, a trójka jest najlepsza - doskonale uchwycony moment. :grin:

Lolita
23.03.11, 12:50
Tak, zdecydowanie trójka! Bardzo dynamiczne zdjęcie, aż poczułam wiatr we włosach :wink:

SmakMiodu*PL
23.03.11, 20:41
Dziękuję za komentarze. Zanim trafiłem zdjęcie z karmieniem ptaków, wykonałem podobnych kilkadziesiąt (mam jeszcze jedno lub dwa podobne - które uważam za trafione). Zawsze coś było nie tak, a to jakiś ptak zasłonił najważniejszego, a to nieostre... Gdybym robił ten temat analogiem pewnie straciłbym kilka filmów.

SmakMiodu*PL
24.03.11, 21:43
Zdjęcia nowe i trochę starsze:
0038 - Psie życie zółtych rybek
0039 - Pejzaż z trzema żurawiami w tle
0040 - Trzy okna
0041 - Zakaz fotografowania

Ciekawy jestem Waszych opinii.

waruga
25.03.11, 08:42
0039 - Pejzaz z trzema zurawiami w tle, 0040 - Trzy okna .... najbardziej mi odpowiadaja.

rol6
25.03.11, 08:46
Pierwsze (38.) należy pochwalić za spostrzegawczość. :wink:

Jak dla mnie najlepsza jest 40.