Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : koszmarny sp510uz

niebieski
3.03.07, 20:05
czy wszystkie egzemplarze 510 wykonuja beznadziejne zdjecia ? przy dobrym oświetleniu na zdjeciach jest glownie ziarno ! o makro nawet nie mam co marzyć ! niestety stary zenit robi lepsze zdjęcia :(

krzysiekz
3.03.07, 20:17
Jakos nie zauwazylem takich problemow. Akurat do makro przyczepic sie nie moza, co do ziarna to wole ziarno niz wygladzanie na sile zdjec przez soft aparatu.

Jack
3.03.07, 20:21
... przy dobrym oświetleniu na zdjeciach jest glownie ziarno ! ...Ustaw ręcznie ISO 50 lub 100 i NIE DOTYKAJ przycisku stabilizatora obrazu, zobaczysz, jak poprawi Ci się samopoczucie :)
Jack

Karol
3.03.07, 20:22
czy wszystkie egzemplarze 510 wykonuja beznadziejne zdjecia ? przy dobrym oświetleniu na zdjeciach jest glownie ziarno ! o makro nawet nie mam co marzyć ! niestety stary zenit robi lepsze zdjęcia :(

Śmiem twierdzić, że zdjęcia wykonuje fotograf a często słabą stroną aparatu jest osoba, która go obsługuje. SP-510 - to aparat klasy "duży zooooom" mający swoje ograniczenia i pułapki, jednak ten Olek w owej klasie nie wypada źle. Na ziarno/szum ma wpływ ma nie tyle ilość światła wpływ ale raczej użyta czułość ISO - nie sądzę, żeby na niskich czułościach było tak źle jak piszesz.
Poza tym nie do końca rozumiem Twoje pytanie - kupiłeś aparat i co? - Rozumiem, że wcześniej oglądałeś pliki zrobione tym modelem, które są bardzo łatwo dostępne w Necie... - jak Twój egzemplarz zachowuje się gorzej - reklamuj. Jeśli nie to na jakiej podstawie masz konkretne oczekiwania wobec aparatu i dlaczego podjąłeś decyzję o zakupie właśnie tego modelu? No i skąd ten pretensjonalny ton? -może rozczarowałeś się bardziej własną nieprzemyślaną decyzją o zakupie a może po prostu brak Twoich umiejętności czyni te zdjęcia "beznadziejnymi"?
Pozdrawiam....

niebieski
3.03.07, 20:28
po prostu baaaaaaaaaaaaaardzo mnie ten aparat rozczarował ! robie zdjęcia od kilku lat i na różnych lustrzankach i raczej nie mam sobie nic do zarzucenia jeżeli chodzi o jakość moich zdjęć. Do cyfrówki przekonywałam się długo przeczytałam mnóstwo komentarzy i kupiłam ten i niestety okazał się porażką.

zmiana iso nic nie daje :/

suchar
3.03.07, 20:34
po prostu baaaaaaaaaaaaaardzo mnie ten aparat rozczarował ! robie zdjęcia od kilku lat i na różnych lustrzankach i raczej nie mam sobie nic do zarzucenia jeżeli chodzi o jakość moich zdjęć. Do cyfrówki przekonywałam się długo przeczytałam mnóstwo komentarzy i kupiłam ten i niestety okazał się porażką.

To moze bys wrzucil jakas przykladowa fotke, a nie tak biadolisz, a nikt nie wie nad czym? Poza tym lustrzanka (analogowa), a cyfrowka komapkt, i to nie jakis bardzo dobry (jak np. Sony R1), to jest spora roznica.

aga_piet
3.03.07, 23:06
Popieram przedmówców - sporo na forum porządnych zdjeć zrobionych kompaktami (również w galerii publicznej). Dawaj foty, dawaj :) Bo wiesz... złej baletnicy przeszkadzają szumy na matrycy :)

willow32
3.03.07, 23:39

aparat trzeba poznać zeby zacząć cieszyć się ze zdjęć nim zrobionych, kiedyś miałem EOSa 5000, lustrzanka choć prawie jak małpka :) przesiadłęm się na EOSa 50 to 2 klasy wyżej model i byłem w ciężkim szoku kiedy wywołałem pierwszy film, zdjęcia były fatalne, ale dalej już było coraz lepiej :) wrzuć kilka przykładowych fotek, najlepiej z exifem coby można zobaczyć co namajstrowałaś i się oceni gdzie pies pogrzebany ;)
uszy do góry :)

pol189
2.04.07, 20:07

Chyba nie jest tak źle!! Ja mam tego Olka od miesiąca i (choć to pierwsza cyfrówka) pewne zadowolenie jest! Owszem ziarno pojawia sie od ISO 400 wzwyż, ale na 50-200 (wydaje mi się) jakość całkiem poprawna.
W tej klasie cenowej jest to dość udany model. Jeśli nie trafiła Ci się wadliwa sztuka, to sprawdź wersje softu!!
Zobacz czy nie masz przypadkiem softu 1.0 gdzie w trybie (zwłaszcza) AUTO, ISO było bardzo podbijane (poprawiono to zdecydowanie w wersji 1.1), podaruj sobie funkcję "cyfrowej stabilizacji obrazu".

Aparat rozczarował mnie tylko raz - podczas koncertu (oświetlenie było bardzo marne) i zdjęcia z dużej odległości wyszły ciut za ciemne).
Zabierz 510 z sobą w plener, a sprawi Ci na pewno wiele radości ;)

Raptor