Zobacz pełną wersję : koszmarny sp510uz
czy wszystkie egzemplarze 510 wykonuja beznadziejne zdjecia ? przy dobrym oświetleniu na zdjeciach jest glownie ziarno ! o makro nawet nie mam co marzyć ! niestety stary zenit robi lepsze zdjęcia :(
Jakos nie zauwazylem takich problemow. Akurat do makro przyczepic sie nie moza, co do ziarna to wole ziarno niz wygladzanie na sile zdjec przez soft aparatu.
... przy dobrym oświetleniu na zdjeciach jest glownie ziarno ! ...Ustaw ręcznie ISO 50 lub 100 i NIE DOTYKAJ przycisku stabilizatora obrazu, zobaczysz, jak poprawi Ci się samopoczucie :)
Jack
czy wszystkie egzemplarze 510 wykonuja beznadziejne zdjecia ? przy dobrym oświetleniu na zdjeciach jest glownie ziarno ! o makro nawet nie mam co marzyć ! niestety stary zenit robi lepsze zdjęcia :(
Śmiem twierdzić, że zdjęcia wykonuje fotograf a często słabą stroną aparatu jest osoba, która go obsługuje. SP-510 - to aparat klasy "duży zooooom" mający swoje ograniczenia i pułapki, jednak ten Olek w owej klasie nie wypada źle. Na ziarno/szum ma wpływ ma nie tyle ilość światła wpływ ale raczej użyta czułość ISO - nie sądzę, żeby na niskich czułościach było tak źle jak piszesz.
Poza tym nie do końca rozumiem Twoje pytanie - kupiłeś aparat i co? - Rozumiem, że wcześniej oglądałeś pliki zrobione tym modelem, które są bardzo łatwo dostępne w Necie... - jak Twój egzemplarz zachowuje się gorzej - reklamuj. Jeśli nie to na jakiej podstawie masz konkretne oczekiwania wobec aparatu i dlaczego podjąłeś decyzję o zakupie właśnie tego modelu? No i skąd ten pretensjonalny ton? -może rozczarowałeś się bardziej własną nieprzemyślaną decyzją o zakupie a może po prostu brak Twoich umiejętności czyni te zdjęcia "beznadziejnymi"?
Pozdrawiam....
po prostu baaaaaaaaaaaaaardzo mnie ten aparat rozczarował ! robie zdjęcia od kilku lat i na różnych lustrzankach i raczej nie mam sobie nic do zarzucenia jeżeli chodzi o jakość moich zdjęć. Do cyfrówki przekonywałam się długo przeczytałam mnóstwo komentarzy i kupiłam ten i niestety okazał się porażką.
zmiana iso nic nie daje :/
po prostu baaaaaaaaaaaaaardzo mnie ten aparat rozczarował ! robie zdjęcia od kilku lat i na różnych lustrzankach i raczej nie mam sobie nic do zarzucenia jeżeli chodzi o jakość moich zdjęć. Do cyfrówki przekonywałam się długo przeczytałam mnóstwo komentarzy i kupiłam ten i niestety okazał się porażką.
To moze bys wrzucil jakas przykladowa fotke, a nie tak biadolisz, a nikt nie wie nad czym? Poza tym lustrzanka (analogowa), a cyfrowka komapkt, i to nie jakis bardzo dobry (jak np. Sony R1), to jest spora roznica.
Popieram przedmówców - sporo na forum porządnych zdjeć zrobionych kompaktami (również w galerii publicznej). Dawaj foty, dawaj :) Bo wiesz... złej baletnicy przeszkadzają szumy na matrycy :)
aparat trzeba poznać zeby zacząć cieszyć się ze zdjęć nim zrobionych, kiedyś miałem EOSa 5000, lustrzanka choć prawie jak małpka :) przesiadłęm się na EOSa 50 to 2 klasy wyżej model i byłem w ciężkim szoku kiedy wywołałem pierwszy film, zdjęcia były fatalne, ale dalej już było coraz lepiej :) wrzuć kilka przykładowych fotek, najlepiej z exifem coby można zobaczyć co namajstrowałaś i się oceni gdzie pies pogrzebany ;)
uszy do góry :)
Chyba nie jest tak źle!! Ja mam tego Olka od miesiąca i (choć to pierwsza cyfrówka) pewne zadowolenie jest! Owszem ziarno pojawia sie od ISO 400 wzwyż, ale na 50-200 (wydaje mi się) jakość całkiem poprawna.
W tej klasie cenowej jest to dość udany model. Jeśli nie trafiła Ci się wadliwa sztuka, to sprawdź wersje softu!!
Zobacz czy nie masz przypadkiem softu 1.0 gdzie w trybie (zwłaszcza) AUTO, ISO było bardzo podbijane (poprawiono to zdecydowanie w wersji 1.1), podaruj sobie funkcję "cyfrowej stabilizacji obrazu".
Aparat rozczarował mnie tylko raz - podczas koncertu (oświetlenie było bardzo marne) i zdjęcia z dużej odległości wyszły ciut za ciemne).
Zabierz 510 z sobą w plener, a sprawi Ci na pewno wiele radości ;)
Raptor