PDA

Zobacz pełną wersję : Card error

xnarx
4.08.10, 14:09
Witam, Od jakiegoś czasu gdy załączam aparat wyskakuje mi card error, gdy daje do czytnika widze tylko swoje stare zdęcia a niema tych, które robilem kilka tygodni przed wyskoczeniem card error, dodam jeszcze że mam olympus
Stylus 740 a uzywam karty olympus xD-picture Card M+ 1gb.

grizz
4.08.10, 14:22
Sformatuj. (uwaga kasuje zdjecia)

xnarx
4.08.10, 22:58
A są jakies inne mozliwosci ? niechcialbym kasowac zdjęć?

dobas
10.08.10, 08:48
Podłączę się

Kupiłem kartę PRETEC 8 GB x 233
nówka sztuka

nie da się jej sformatowac w aparacie - po formatowaniu komputerem nic sie nie dzieje

po włożeniu karty do aparatu - czy to E3 czy E410

mam komunikat CARD ERROR i ilość zdjęć pozostałych do zrobienia to 0

nie wiem jak to ugryźć czy karta jest do bani - czy jest jakiś prosty sposób na naprawę...
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
nośnik jako dysk w komputerze połaczony czytnikiem działa - jest 8 GB pendrive

w aparacie 0 zdjec do zrobenia i próba formatu czy to w E410 czy w E3 kończy sie wyświetleniem komunikatu CARD ERROR

Bodzip
10.08.10, 09:00
Podłączę się

nówka sztuka

nie da się jej sformatowac w aparacie - po formatowaniu komputerem nic sie nie dzieje

nie wiem jak to ugryźć czy karta jest do bani - czy jest jakiś prosty sposób na naprawę...
nośnik jako dysk w komputerze połaczony czytnikiem działa
w aparacie - CARD ERROR - i próba formatu czy to w E410 czy w E3 kończy sie wyświetleniem komunikatu CARD ERROR

Pod linuxem sprawdź. Podobnie miałem z XD. Wpiąłem pod Debiana. Najpierw usunąłem zdjęcia, a potem format fat. Powtórzyłęm format w aparacie i karta działa do dziś.

grizz
10.08.10, 09:00
hmmm... a nie ma tam jakiś dziwnych partycji, systemów plików pozakładanych?

Orginał?

dobas
10.08.10, 09:01
oryginał z pudełeczka wyciągnieęty z blistra

linux nie mam :(

grizz
10.08.10, 09:02
To ściagnij ;)

np. slax.org na pendrive'a

ew. poszukaj pod windowsa/maca ()co tam masz) jakiś narzędzi do partycjonowania.

np. gparted występuje tez na te systemy.

Mirek54
10.08.10, 09:10
Podłączę się

nówka sztuka

nośnik jako dysk w komputerze połaczony czytnikiem działa - jest 8 GB pendrive

w aparacie 0 zdjec do zrobenia i próba formatu czy to w E410 czy w E3 kończy sie wyświetleniem komunikatu CARD ERROR

Nie plac,oddaj badziewie i wez inne.
Ty nie masz tego gryzdz,Ty masz wlozyc i ma dzialac.To Twoje ciezko zarobione pieniadze.

dobas
10.08.10, 09:11
w menedzerze dysków pod compmgmt.msc - partycje widac tylko jedną i to zdrową :( no nic. próbuje jeszcze raz sformatować przez zarządzanie dyskami :(

najwyżej zrobie jak pisze Mirek ...

Bodzip
10.08.10, 09:34
Możesz jeszcze live cd odpalić i sprawdzić kartę.
Ściągnij np. stąd (http://www.cdlinux.pl/)
Mirek ma rację, ale pobawić się zawsze możesz

Mirek54
10.08.10, 09:39
, ale pobawić się zawsze możesz

I pojedziesz na biegun po zrobieniu karty ,namarzniesz sie,nafotografujesz i pozniej posta bedziesz pisac jak odzyskac foty z karty.

dobas
10.08.10, 09:47
no właśnie kupuje karty na wyjazd :/ i wolałbym nie potracić zdjęć :/ tylko ja zawsze sie staram backupy robić na wyjeździe

kowalikster
10.08.10, 10:49
Kupiłeś + nie działa = wymieniasz

Po co się bawić?

dzemski
10.08.10, 11:12
bardzo często karty sformatowane pod windowsami nie chca chodzić w aparacie i widzimy CardError. Winę ponosi tu sposób formatowania w łyndołsach. Nawet mimo tego, że formatujemy na FAT16. Często pomaga utworzenie na karcie w kompie katalogów DCIM i w nim jakiegos olkowego standardowego (czyli wrzucić standardową strukturę katalogów, która się tworzy po formatowaniu w aparacie). Jak karta ruszy to sformatuj ją ponownie ale już w aparacie. Mnie to kilka razy pomogło.

Amigo!
10.08.10, 11:31
bardzo często karty sformatowane pod windowsami nie chca chodzić w aparacie i widzimy CardError. Winę ponosi tu sposób formatowania w łyndołsach. Nawet mimo tego, że formatujemy na FAT16. Często pomaga utworzenie na karcie w kompie katalogów DCIM i w nim jakiegos olkowego standardowego (czyli wrzucić standardową strukturę katalogów, która się tworzy po formatowaniu w aparacie). Jak karta ruszy to sformatuj ją ponownie ale już w aparacie. Mnie to kilka razy pomogło.

Potwierdzam powyższą receptę.
Kilka razy stosowałem ją u różnych znajomych.
Osobiście nie miałbym zaufania do takiej karty. Czyli swoją wymieniłbym na nową.