PDA

Zobacz pełną wersję : E-520 problem z AF?

Mcarto
3.08.10, 02:26
Mam pewien problem - wydaje mi się, że mój aparat ma problemy z AF. Robiłem dzisiaj w domowej kuchni kilka zdjęć (swiatło zastane) i zaskoczyło mnie że aparat nie potrafi zupełnie złapać ostrości i wyzwolić zdjęcia na jasnym blacie, nawet przy szeroko otwartej przysłonie i sporym ISO. Na próbę podłączyłem lampę błyskową ale aparat dalej miał z tym problemy a na MF działał poprawnie.
Nie wiem czy to istotne ale ostatnio w mieście podczas fotografowania podniosłem lustro do oka i zauważyłem, że ciągle się świeci w wizjerze laser od AF a od ostatniego zdjęcia minęła dobra chwila - dopiero wyzwolenie migawki naprawiło to.

grizz
3.08.10, 08:09
AF zazwyczj ma problemy z ustawianiem ostrości na jednolitych powierzchniach, takich jak jasny blat...

lukasz78
3.08.10, 11:49
Tak jak już grizz napisał. Na jednolitych powierzchniach AF ma problemy.
Pasywny AF działa dzięki pomiarom kontrastu dokonywanym przez układ AF i automatyce obiektywu, razem próbują uzyskać maksymalny możliwy kontrast.
Ciężko uznać jasny blat za kontrastowy.

Te czerwone kropki w wizjerze to nie laser. Olympus zbankrutowałby przez odszkodowania za uszkodzenie wzroku.

Mcarto
3.08.10, 20:02
Hm? wiedziałem, że AF ma problemy w gorszym świetle i słyszałem, że może sprawiać kłopoty na gładkich powierzchniach ale te zachowanie było dziwne - przez chwilę myślałem, że ma problemy po zmianie obiektywu ale to nie to, zdjęcia próbne wyszły w porządku.
Zastanawiam się też czy nie jest to wina softu bo 2 razy już znalazłem inne ustawienia AF niż te których zwykle używam? no ale to mogło się zdarzyć - przypadkowy guzik itd...
Zresetuję go i zostawię bez baterii na 24 godziny na wszelki wypadek.

wojciech_gd
3.08.10, 21:02
weź znajdź pusty pokój, pomaluj go na biało, zamontuj żarówkę 99W i zrób ostre zdjęcie ściany :)

czy zastanawiałeś się kiedyś nad tym, czym jest AF i na jakich zasadach działa?

Mcarto
3.08.10, 21:12
weź znajdź pusty pokój, pomaluj go na biało, zamontuj żarówkę 99W i zrób ostre zdjęcie ściany :)

czy zastanawiałeś się kiedyś nad tym, czym jest AF i na jakich zasadach działa?

Wiem ogólnie jak działa - mam ten aparat od prawie roku i dość dobrze poznałem jego zachowania ale wczoraj mnie zaskoczył. Blat jest marmurkowy, nie było ciemno a on nie wyzwolił wcześniej trzech zdjęć a na tym blacie zupełnie nie potrafił złapać ostrości. Robiłem wcześniej w podobnych warunkach zdjęcia i zachowywał się poprawnie.

lukasz78
3.08.10, 21:17
Napiszę jeszcze raz, może się uda.
AF działa tam gdzie można określić kontrast. Czyli różnicę w jasności (luminację) punktu najjaśniejszego i najciemniejszego. Jeśli blat czy jak kolega powyżej napisał jest jednolity to nie da się łatwo zmierzyć kontrastu i AF ma problemy.

Weź białą kartkę i spróbuj złapać ostrość a potem dorysuj kreskę flamastrem/mazakiem/markerem i zobacz czy jest różnica w działaniu AF.
Kartka powinna wypełniać cały kadr i być jednolicie oświetlona.

Albo wyostrz ręcznie i pokaż ten blat. :)

wojciech_gd
3.08.10, 21:50
Wiem ogólnie jak działa - mam ten aparat od prawie roku

ja mam keyboard od 1. komunii, ale to nie oznacza, że umiem na nim grać:)

maj0nez
3.08.10, 22:02
Witam
Po mojemu, bo ja się znam na aparatach powinieneś ten blat oddać do serwisu i powiedzieć, że nie łapie Ci na nim ostrości znaczy aparat, a może blat?
Sam już nie wiem choć też mam aparat.

Mcarto
3.08.10, 22:09
Chodzi mi tylko o to, że aparat wczoraj nie działał jak zwykle. Najpierw nie wykonał w ogóle 3 zdjęć (skierowany na boazerię i matę) - coś mnie wtedy zaniepokoiło bo w ogóle jakby wolniej działał a potem zacząłem go sprawdzać i poległ na tym blacie. Wiem, że to trudniejszy przedmiot bo wykonuję tam zdjęcia ale wczoraj w ogóle za nic nie pracował. Miałem wrażenie, że AF działa wolniej i słabiej niż zazwyczaj w tych samych warunkach - stad mój post.

maj0nez
3.08.10, 22:17
Ch stad mój post.

Nie wiem czy w naszym słowniku jest takie słowo Google mi mówi że chodzi o stad po niemiecku miasto.

Moominek
3.08.10, 22:22
nawet przy szeroko otwartej przysłonie i sporym ISO

A co ma piernik do wiatraka? Obiektyw ostrzy na pełnej dziurze a AF od ustawionego ISO nie zależy. Nawet jak korzystasz z AF na kontrast z matrycy. Polecam bardziej "poznać" aparat, choćby czytając instrukcję. Z tego co piszesz poznanie jest raczej na poziomie mojego znajomego który wali lampą wbudowaną na obiekt 50 metrów dalej... a ma swojego Canona ze dwa lata, no ale lustro... Wcale się nie wyśmiewam - jak będziesz wiedział co aparat potrafi i jak go używać - dużo więcej z niego wyciśniesz.

Na próbę podłączyłem lampę błyskową ale aparat dalej miał z tym problemy a na MF działał poprawnie.

A to ciekawe, bo lampa doświetla "kratką" (przynajmniej FL-36 - zakładam że włączyłeś doświetlanie...) i mnie na gładkiej ścianie łapie po ciemku... oczywiście jak jest za jasno całe świecenie na nic. Działanie na MF to najwyżej sprawdza czy silniczek chodzi i czy masz celne oko, porównaj sobie z LV.

Nie wiem czy to istotne ale ostatnio w mieście podczas fotografowania podniosłem lustro do oka i zauważyłem, że ciągle się świeci w wizjerze laser od AF a od ostatniego zdjęcia minęła dobra chwila - dopiero wyzwolenie migawki naprawiło to.

Nie laser a dioda. Ale to dziwne faktycznie... pod warunkiem że palec Ci się nie omsknął i nie wcisnąłeś przypadkiem guzika wyboru punktu AF :wink: (nie wiem co się pokazywało na wyświetlaczu w wizjerze, więc pewności nie mam).

Mcarto
3.08.10, 22:52
Ok- temat można uznać za zamknięty bo na pytanie dlaczego było a nie jest dostaję porady interpunkcyjne itd...

Jak jutro nie będzie działał w moim studio (kuchni) tak jak w zeszłym tygodniu i poprzednim itd... to poleci do serwisu.

@Moominek szerzej otworzyłem przysłonę bo mam ciemnego kita a to podobno pomaga AF. ISO fakt niepotrzebnie;)

Mirek54
3.08.10, 22:57
a moze cos przestawiles w aparacie i nie zrobi jak nie zlapie ostrosci.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________

Nie wiem czy w naszym słowniku jest takie słowo Google mi mówi że chodzi o stad po niemiecku miasto.

Gogle sie nie zna.Miasto to Stadt

Mcarto
3.08.10, 23:13
a moze cos przestawiles w aparacie i nie zrobi jak nie zlapie ostrosci.

Dałem reset i na wstrzymanie ;) jutro zobaczę czy pomogło.

Moominek
3.08.10, 23:14
Ok- temat można uznać za zamknięty bo na pytanie dlaczego było a nie jest dostaję porady interpunkcyjne itd...

Jak jutro nie będzie działał w moim studio (kuchni) tak jak w zeszłym tygodniu i poprzednim itd... to poleci do serwisu.

@Moominek szerzej otworzyłem przysłonę bo mam ciemnego kita a to podobno pomaga AF. ISO fakt niepotrzebnie;)

Nie da się otworzyć szerzej dla af, bo ostrzy na pełnej dziurze a domyka przy robieniu foty. Były takie myki że po wciśnięciu przycisku zwalniania obiektywu robi się ciut jaśniej ale af wtedy już nie ma. Chodzi o to że im większy maksymalny otwór względny, tym lepiej działa af z detekcją fazy.

Ale skoro piszesz że działało a teraz nie chce, to naładuj baterię (mnie na słabej gorzej działa af), zrób reset i spróbuj znowu. Jeżeli dalej odmówi posłuszeństwa - serwis. Aha - problem jest taki sam na kilku obiektywach?
Wyklikane z mobilka

Mcarto
3.08.10, 23:37
Ale skoro piszesz że działało a teraz nie chce, to naładuj baterię (mnie na słabej gorzej działa af), zrób reset i spróbuj znowu. Jeżeli dalej odmówi posłuszeństwa - serwis. Aha - problem jest taki sam na kilku obiektywach?
Wyklikane z mobilka

Bateria faktycznie jest już słaba - naładuję, jeszcze jeden reset i zobaczę co będzie.

Pzdr

romeq
4.08.10, 07:24
Miałem ten sam problem. Winna bateria NO NAME. Po naładowaniu wróciło do normy. Na Olympusowej baterii tego nie mam. Pozdrawiam.

judasz
4.08.10, 08:43
napisales ze PO ZMIANIE OBIEKTYWU moze tu chodzi o odleglosc ostrzenia? moze aparat znajdowal sie za blisko blatu ???

lukasz78
4.08.10, 09:27
Dałem reset i na wstrzymanie ;) jutro zobaczę czy pomogło.

Po resecie będziesz miał ustawienia domyślne a na nich aparat nie zrobi zdjęcia jeśli AF nie potwierdzi ostrości. Zrobi w trybie MF.

Połóż gazetę na tym blacie i sprawdź czy z tej samej odległości i przy tym samym świetle Ci AF złapie ostrość.

Mcarto
4.08.10, 23:58
Już po kontroli:grin:.

Wydaje mi się, ze przesadziłem z tym AF na jasnym bo dzisiaj nie pracował wcale lepiej ale z innej odległości i konta udawało mu się złapać ostrość jak wcześniej.
Zrobiłem jeszcze rundę po wszystkich znanych mi i miejscach dla AF gdzie miewał problemy i nie odbiegał od normy. Zauważyłem za to, że po jednej zmianie obiektywu miał problemy z wyzwoleniem migawki - pomogło lekkie poruszenie bagnetu. Wydaje mi się, że to styki czasami nie kontaktują.

Mart_uszka
13.04.12, 12:19
Ah ... a ja już od pół roku zmagam się z tym autofokusem. Są sytuacje gdzie w pomieszczeniu jest dostatecznie duża ilość światła, a i wiele kontrastów a AF nic ... jakby go tam nie było. Na 70-300 mm działa o niebo lepiej ... Postaram się poruszać tym bagnetem ... Chyba że diabeł tkwi ... gdzieś indziej ...

Mirek54
13.04.12, 12:26
Ah ... a ja już od pół roku zmagam się z tym autofokusem. Są sytuacje gdzie w pomieszczeniu jest dostatecznie duża ilość światła, a i wiele kontrastów a AF nic ... jakby go tam nie było.

A nie jest czasem tak,ze na lewym punkcie jest metr do obiektu,srodkowym 3 a na prawym 5.I wszystkie trzy pracuja na wlasne konto.Zablokuj skrajne,i po blokadzie ekspozycji kadruj.Mnie nawet po ciemku wylapuje szybko i trafnie a gorszy model mam.

Mart_uszka
24.04.12, 12:49
A nie jest czasem tak,ze na lewym punkcie jest metr do obiektu,srodkowym 3 a na prawym 5.I wszystkie trzy pracuja na wlasne konto.Zablokuj skrajne,i po blokadzie ekspozycji kadruj.Mnie nawet po ciemku wylapuje szybko i trafnie a gorszy model mam.

Niestety nawet i tak nie działa ;/
Przy najłatwiejszych do wyłapania przez AF obiektach ma jakiś problem.