Zobacz pełną wersję : E-520 problem z AF?
Mam pewien problem - wydaje mi się, że mój aparat ma problemy z AF. Robiłem dzisiaj w domowej kuchni kilka zdjęć (swiatło zastane) i zaskoczyło mnie że aparat nie potrafi zupełnie złapać ostrości i wyzwolić zdjęcia na jasnym blacie, nawet przy szeroko otwartej przysłonie i sporym ISO. Na próbę podłączyłem lampę błyskową ale aparat dalej miał z tym problemy a na MF działał poprawnie.
Nie wiem czy to istotne ale ostatnio w mieście podczas fotografowania podniosłem lustro do oka i zauważyłem, że ciągle się świeci w wizjerze laser od AF a od ostatniego zdjęcia minęła dobra chwila - dopiero wyzwolenie migawki naprawiło to.
AF zazwyczj ma problemy z ustawianiem ostrości na jednolitych powierzchniach, takich jak jasny blat...
Tak jak już grizz napisał. Na jednolitych powierzchniach AF ma problemy.
Pasywny AF działa dzięki pomiarom kontrastu dokonywanym przez układ AF i automatyce obiektywu, razem próbują uzyskać maksymalny możliwy kontrast.
Ciężko uznać jasny blat za kontrastowy.
Te czerwone kropki w wizjerze to nie laser. Olympus zbankrutowałby przez odszkodowania za uszkodzenie wzroku.
Hm? wiedziałem, że AF ma problemy w gorszym świetle i słyszałem, że może sprawiać kłopoty na gładkich powierzchniach ale te zachowanie było dziwne - przez chwilę myślałem, że ma problemy po zmianie obiektywu ale to nie to, zdjęcia próbne wyszły w porządku.
Zastanawiam się też czy nie jest to wina softu bo 2 razy już znalazłem inne ustawienia AF niż te których zwykle używam? no ale to mogło się zdarzyć - przypadkowy guzik itd...
Zresetuję go i zostawię bez baterii na 24 godziny na wszelki wypadek.
wojciech_gd
3.08.10, 21:02
weź znajdź pusty pokój, pomaluj go na biało, zamontuj żarówkę 99W i zrób ostre zdjęcie ściany :)
czy zastanawiałeś się kiedyś nad tym, czym jest AF i na jakich zasadach działa?
weź znajdź pusty pokój, pomaluj go na biało, zamontuj żarówkę 99W i zrób ostre zdjęcie ściany :)
czy zastanawiałeś się kiedyś nad tym, czym jest AF i na jakich zasadach działa?
Wiem ogólnie jak działa - mam ten aparat od prawie roku i dość dobrze poznałem jego zachowania ale wczoraj mnie zaskoczył. Blat jest marmurkowy, nie było ciemno a on nie wyzwolił wcześniej trzech zdjęć a na tym blacie zupełnie nie potrafił złapać ostrości. Robiłem wcześniej w podobnych warunkach zdjęcia i zachowywał się poprawnie.
Napiszę jeszcze raz, może się uda.
AF działa tam gdzie można określić kontrast. Czyli różnicę w jasności (luminację) punktu najjaśniejszego i najciemniejszego. Jeśli blat czy jak kolega powyżej napisał jest jednolity to nie da się łatwo zmierzyć kontrastu i AF ma problemy.
Weź białą kartkę i spróbuj złapać ostrość a potem dorysuj kreskę flamastrem/mazakiem/markerem i zobacz czy jest różnica w działaniu AF.
Kartka powinna wypełniać cały kadr i być jednolicie oświetlona.
Albo wyostrz ręcznie i pokaż ten blat. :)
wojciech_gd
3.08.10, 21:50
Wiem ogólnie jak działa - mam ten aparat od prawie roku
ja mam keyboard od 1. komunii, ale to nie oznacza, że umiem na nim grać:)
Witam
Po mojemu, bo ja się znam na aparatach powinieneś ten blat oddać do serwisu i powiedzieć, że nie łapie Ci na nim ostrości znaczy aparat, a może blat?
Sam już nie wiem choć też mam aparat.
Chodzi mi tylko o to, że aparat wczoraj nie działał jak zwykle. Najpierw nie wykonał w ogóle 3 zdjęć (skierowany na boazerię i matę) - coś mnie wtedy zaniepokoiło bo w ogóle jakby wolniej działał a potem zacząłem go sprawdzać i poległ na tym blacie. Wiem, że to trudniejszy przedmiot bo wykonuję tam zdjęcia ale wczoraj w ogóle za nic nie pracował. Miałem wrażenie, że AF działa wolniej i słabiej niż zazwyczaj w tych samych warunkach - stad mój post.
Ch stad mój post.
Nie wiem czy w naszym słowniku jest takie słowo Google mi mówi że chodzi o stad po niemiecku miasto.
nawet przy szeroko otwartej przysłonie i sporym ISO
A co ma piernik do wiatraka? Obiektyw ostrzy na pełnej dziurze a AF od ustawionego ISO nie zależy. Nawet jak korzystasz z AF na kontrast z matrycy. Polecam bardziej "poznać" aparat, choćby czytając instrukcję. Z tego co piszesz poznanie jest raczej na poziomie mojego znajomego który wali lampą wbudowaną na obiekt 50 metrów dalej... a ma swojego Canona ze dwa lata, no ale lustro... Wcale się nie wyśmiewam - jak będziesz wiedział co aparat potrafi i jak go używać - dużo więcej z niego wyciśniesz.
Na próbę podłączyłem lampę błyskową ale aparat dalej miał z tym problemy a na MF działał poprawnie.
A to ciekawe, bo lampa doświetla "kratką" (przynajmniej FL-36 - zakładam że włączyłeś doświetlanie...) i mnie na gładkiej ścianie łapie po ciemku... oczywiście jak jest za jasno całe świecenie na nic. Działanie na MF to najwyżej sprawdza czy silniczek chodzi i czy masz celne oko, porównaj sobie z LV.
Nie wiem czy to istotne ale ostatnio w mieście podczas fotografowania podniosłem lustro do oka i zauważyłem, że ciągle się świeci w wizjerze laser od AF a od ostatniego zdjęcia minęła dobra chwila - dopiero wyzwolenie migawki naprawiło to.
Nie laser a dioda. Ale to dziwne faktycznie... pod warunkiem że palec Ci się nie omsknął i nie wcisnąłeś przypadkiem guzika wyboru punktu AF :wink: (nie wiem co się pokazywało na wyświetlaczu w wizjerze, więc pewności nie mam).
Ok- temat można uznać za zamknięty bo na pytanie dlaczego było a nie jest dostaję porady interpunkcyjne itd...
Jak jutro nie będzie działał w moim studio (kuchni) tak jak w zeszłym tygodniu i poprzednim itd... to poleci do serwisu.
@Moominek szerzej otworzyłem przysłonę bo mam ciemnego kita a to podobno pomaga AF. ISO fakt niepotrzebnie;)
a moze cos przestawiles w aparacie i nie zrobi jak nie zlapie ostrosci.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Nie wiem czy w naszym słowniku jest takie słowo Google mi mówi że chodzi o stad po niemiecku miasto.
Gogle sie nie zna.Miasto to Stadt
a moze cos przestawiles w aparacie i nie zrobi jak nie zlapie ostrosci.
Dałem reset i na wstrzymanie ;) jutro zobaczę czy pomogło.
Ok- temat można uznać za zamknięty bo na pytanie dlaczego było a nie jest dostaję porady interpunkcyjne itd...
Jak jutro nie będzie działał w moim studio (kuchni) tak jak w zeszłym tygodniu i poprzednim itd... to poleci do serwisu.
@Moominek szerzej otworzyłem przysłonę bo mam ciemnego kita a to podobno pomaga AF. ISO fakt niepotrzebnie;)
Nie da się otworzyć szerzej dla af, bo ostrzy na pełnej dziurze a domyka przy robieniu foty. Były takie myki że po wciśnięciu przycisku zwalniania obiektywu robi się ciut jaśniej ale af wtedy już nie ma. Chodzi o to że im większy maksymalny otwór względny, tym lepiej działa af z detekcją fazy.
Ale skoro piszesz że działało a teraz nie chce, to naładuj baterię (mnie na słabej gorzej działa af), zrób reset i spróbuj znowu. Jeżeli dalej odmówi posłuszeństwa - serwis. Aha - problem jest taki sam na kilku obiektywach?
Wyklikane z mobilka
Ale skoro piszesz że działało a teraz nie chce, to naładuj baterię (mnie na słabej gorzej działa af), zrób reset i spróbuj znowu. Jeżeli dalej odmówi posłuszeństwa - serwis. Aha - problem jest taki sam na kilku obiektywach?
Wyklikane z mobilka
Bateria faktycznie jest już słaba - naładuję, jeszcze jeden reset i zobaczę co będzie.
Pzdr
Miałem ten sam problem. Winna bateria NO NAME. Po naładowaniu wróciło do normy. Na Olympusowej baterii tego nie mam. Pozdrawiam.
napisales ze PO ZMIANIE OBIEKTYWU moze tu chodzi o odleglosc ostrzenia? moze aparat znajdowal sie za blisko blatu ???
Dałem reset i na wstrzymanie ;) jutro zobaczę czy pomogło.
Po resecie będziesz miał ustawienia domyślne a na nich aparat nie zrobi zdjęcia jeśli AF nie potwierdzi ostrości. Zrobi w trybie MF.
Połóż gazetę na tym blacie i sprawdź czy z tej samej odległości i przy tym samym świetle Ci AF złapie ostrość.
Już po kontroli:grin:.
Wydaje mi się, ze przesadziłem z tym AF na jasnym bo dzisiaj nie pracował wcale lepiej ale z innej odległości i konta udawało mu się złapać ostrość jak wcześniej.
Zrobiłem jeszcze rundę po wszystkich znanych mi i miejscach dla AF gdzie miewał problemy i nie odbiegał od normy. Zauważyłem za to, że po jednej zmianie obiektywu miał problemy z wyzwoleniem migawki - pomogło lekkie poruszenie bagnetu. Wydaje mi się, że to styki czasami nie kontaktują.
Mart_uszka
13.04.12, 12:19
Ah ... a ja już od pół roku zmagam się z tym autofokusem. Są sytuacje gdzie w pomieszczeniu jest dostatecznie duża ilość światła, a i wiele kontrastów a AF nic ... jakby go tam nie było. Na 70-300 mm działa o niebo lepiej ... Postaram się poruszać tym bagnetem ... Chyba że diabeł tkwi ... gdzieś indziej ...
Ah ... a ja już od pół roku zmagam się z tym autofokusem. Są sytuacje gdzie w pomieszczeniu jest dostatecznie duża ilość światła, a i wiele kontrastów a AF nic ... jakby go tam nie było.
A nie jest czasem tak,ze na lewym punkcie jest metr do obiektu,srodkowym 3 a na prawym 5.I wszystkie trzy pracuja na wlasne konto.Zablokuj skrajne,i po blokadzie ekspozycji kadruj.Mnie nawet po ciemku wylapuje szybko i trafnie a gorszy model mam.
Mart_uszka
24.04.12, 12:49
A nie jest czasem tak,ze na lewym punkcie jest metr do obiektu,srodkowym 3 a na prawym 5.I wszystkie trzy pracuja na wlasne konto.Zablokuj skrajne,i po blokadzie ekspozycji kadruj.Mnie nawet po ciemku wylapuje szybko i trafnie a gorszy model mam.
Niestety nawet i tak nie działa ;/
Przy najłatwiejszych do wyłapania przez AF obiektach ma jakiś problem.